„Nem vagy a NER része, ha nem kezelsz magántőkealapot!” – Válasz Online
 

„Nem vagy a NER része, ha nem kezelsz magántőkealapot!”

Bódis András
| 2023.02.28. | Nagytotál

Mintha kényszeres magántőkealap-gründolásba kezdett volna a hatalmi gazdasági elit – a Tiborcz István és Mészáros Lőrinc mögötti sor is. A NER titkos pénzcsatornáiról szóló írásunk második, záró részében majd’ mindenki szerepel, aki az elmúlt 10-12 évben különös vagy botrányos kapcsolatba került az állammal – legyen szó letelepedés-, lélegeztetőgép-, vakcina-, vérplazma- vagy vagonbizniszről. Ők most egységesen úgy érzik, szükségük van tulajdonosrejtegető-adóoptimalizáló egységekre. Offshore-ozni már nem divat, magántőkealapozni viszont szinte kötelező. 

hirdetes

Írásunk első részében az igazi nagyhalakra, Tiborcz Istvánra és Mészáros Lőrincre, illetve a kormányfő vejének és legfőbb bizalmasának szűk szövetségi rendszerére összpontosítottunk. Kormányzati dokumentumokkal igazoltuk, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank legalább 400 milliárd forintot, tehát a nullák tekintetében a gyakorlott matekosokat is összezavaró csillagászati összegeket töltött az általuk kezelt titkos magántőkealapokba. Mindezt teljes hírzárlat mellett – úgymond a Covid-járvány gazdasági hatásának enyhítése céljából. Arra utaló nyomokat is találtunk, hogy a kiáramlás nagyságrendje ennél még sokkolóbb, de erről egyelőre nem tudhatunk biztosat. Azt viszont pontosan látjuk, hogy a 400 milliárdnyi „homályos” pénz mellett akad 141 milliárd további forint, amely a körülményekhez képest átlátható módon jutott ki a közösből a szintén állami Eximbankon és az MFB Invest Zrt.-n keresztül.

Az alábbi részletgazdag felsorolásban egyebek mellett ennek a 141 milliárdnak a sorsa is nyomon követhető (éppen ennyi a római számos bekezdéseknél szereplő tételek összege). Persze ez is csak afféle minimumbecslés, melyet a nyilvánosan elérhető 2021-es pénzügyi beszámolókra alapoztunk – ha majd néhány hónap múlva a tavalyi mérlegeket is publikálják, okosabbak leszünk. Érdekes, hogy miközben a fű alatti 400 milliárd forintot a legmegbízhatóbb NER-zsebekhez rendelték, ezt a tisztább 141 milliárdot inkább a hatalmi gazdasági elit másodvonala kapta. Míg a csúcsfejekhez cikkünk első részében 53 magántőkealapot társítottunk, emitt most a maradék hetven (frissítés: már 71, lásd a módosítást a Hernádi Zsolt-féle Solva-alapoknál) bejegyzett „pénzeszsák” szerepel – az érthetőség kedvéért négy fő kategóriába osztva.

A szédítő adatsor elé felvezetésként csak annyit: mint látni fogják, lényegében együtt van a csapat, gyűjtésünkben szinte mindenki szerepel, aki részt vett az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kiváltó, sokszor a korrupciógyanút sem nélkülöző ügyeiben. Akadnak itt letelepedésikötvény-, lélegeztetőgép- és vakcinakereskedők, vérplazmások meg vagongyárosok. „Nem vagy a NER része, ha nem kezelsz magántőkealapot!” – körülbelül ez lehet az új jelszó a rendszer tetején lévőknél, a tényekből nemigen következhet más. Az idelent tartózkodóknak pedig marad a remény, hogy a most alakuló NTH Nemzeti Tőkeholding tevékenysége nem az állami alapok központosításában merül majd ki, hanem a közpénzből hizlalt magántőkealap-hálózat is átláthatóbb formát ölt. Majd valamikor.

*

I. Alapkezelők és magántőkealapok a NER másodvonalánál

– A Vodafone-biznisz főalakjának iKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-je, amely jelenleg 4 magántőkealapot irányít (iG Tech, iG Com, Manhattan, Repro I.)

Az alapkezelő azé a Jászai Gellérté, aki annak idején az SCD-csoporttal a turisztika „Molját” hozta volna létre; a kísérlet kudarcba fulladt, ám Medgyessy Péter exkormányfőt azért sikerült balatoni partszakaszhoz segíteni. Jászai most a magyarországi Vodafone-t is benyelő 4iG telekommunikációs-informatikai gigászt építi – részben a fenti magántőkealapokra támaszkodva. Arról nincs információnk, hogy van-e állami pénz ezekben az alapokban, de a Vodafone-ügyletet kormányzati szervek olajozták.

Orbán Viktor kormányfő Vodafone-díszletek között (forrás: Vodafone Magyarország)

–  A letelepedésikötvény-programban kiemelt szerephez jutott figurák társaságai: a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 8 magántőkealapot irányít (Novara, Grado, Como, Fidenza, Modena, Bari, Etna, Livorno) és a Liberty Assets Zrt., amely 1 magántőkealapot felügyel (Kecskemét Prémium Ipari Park)

A Capstone az egykor Ciprus és India területén letelepedési kötvényeket forgalmazó Földvári Gábor cége; az általa kezelt egyes magántőkealapok nemrég a kínai vakcinákat beszerző társaság hátterében tűntek fel. A Liberty Assets pedig azé a Boros Attiláé, aki anno a Rogán Antal által előterjesztett kötvénybiznisz Kína-felelőseként vált ismertté – most pedig, mint látjuk, a kecskeméti ipari parki magántőkealapot menedzseli. Noha az MFB nem válaszolt kérdéseinkre, így nem tudjuk, mennyi állami forrás van ebben az alapban, de információink szerint a pénzintézet, illetőleg az MFB Invest Zrt. nevű leánycége ott van a finanszírozók között. 

–  További Rogán-közeli érdekeltségek: a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Columbus) és a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., melyhez 3 magántőkealap tartozik (GBP, Exim Exportösztönző, Klasszikus Iparágak)

A Rogán Antal-féle nemzeti lakáslottó révén ismertté vált Carion-csoport cége azt a Columbus Magántőkealapot kezeli, amelyben az állami Eximbank kötelezettségvállalása a pénzügyi beszámolók szerint 2021 végéig 17 milliárdos volt (ám azóta jócskán nőhetett). Az alap egyebek mellett a NER új üstököseként jegyzett Balázs Attila projektjeit segíti, és ahogy a 2022-es választási kampányban jeleztük, Gattyán György is ezen az ágon jutott állami injekcióhoz. Mindeközben a GB & Partnersnek Gubicza Ágoston, Rogán első feleségének férje az egyik tulajdonosa. Az Exim Exportösztönző Magántőkealap esetében az állami bank közel 100 százalékban járult hozzá az 56 milliárdos alaptőkéhez, a Klasszikus Iparágak Magántőkealapnál pedig az MFB Invest a fő befektető 10 milliárd forinttal; az alapok irányítási jogát gyakorló Gubiczáék divatmárkákat, jegyértékesítő rendszereket, valutaváltó érdekeltségeket gyűjtöttek a GB-portfolióba.  

– A jegybankelnök holdudvarához köthető Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 8 magántőkealapot irányít (Sky I., Sky II., Közép-Európai III., Aurum, Felis, Uncia, Arezzo, Bremdal) 

Több cikket írtunk már a Matolcsy Györgyhöz és Ádám nevű fiához, valamint Száraz Istvánhoz kapcsolódó magántőkealap-hálózatról, amely aktív szerepet vállal a nemzeti banki javak közvagyonjellegének elvesztésében. Azt nem tudhatjuk, hogy MFB- és Exim-pénzek is érkeztek-e a Quartz-alapokba.

– Az igazságügyi miniszter férjét foglalkoztató Hodler Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 3 magántőkealapot irányít (Dozengreen Ventures, Európa Agrár- és Élelemiszeripari, Innovation Europe Agrár Innovációs)

Az alapkezelő egyik tulajdonosa Kerezsi Miklós, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot működtető alapítvány kurátora – a Hodler jogi igazgatója és befektetési tanácsadója pedig Magyar Péter, Varga Judit férje, aki egyébként felügyelőbizottsági tag a Mészáros Lőrinc-féle MKB Bankban, illetve igazgatósági helye is van a Magyar Közútnál. Az áttételesen a Gyulai Agrár Zrt.-t birtokló Európa Agrár- és Élelemiszeripari Magántőkealapba az Eximbank 15,4 milliárd forintnyi eurót „lapátolt” – ez a teljes jegyzett tőke 70 százaléka. 

– Az államnak gyakran dolgozó ügyvédcsalád Herius Capital Alapkezelő Zrt.-je, amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Herius-1)

Az alapkezelő tulajdonosa a Jászai Gellért-féle 4iG-csoporttal együttműködő Sárhegyi István, a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltjának fia. (A família egy balatonvilágosi szállodamonstrum – végül törölt – tervével a botránykrónikákba is bevonult.) Az űripari befektetésekre szakosodott Herius-1 Magántőkealapban az állami Eximbank kötelezettségvállalása a pénzügyi beszámolók szerint 2021 végéig 3,6 milliárd forintos volt (ám azóta nőhetett).

– A Fidesz-közeli Hungast-csoporttal „rokonítható” Innova-X Befektetési Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Innova-1 Járműipari Magántőkealap)

Az alapkezelő azé a korábban bissau-guineai lakcímmel is rendelkező Petti Csabáé, aki üzletileg több ponton összeér a Bánki Erik fideszes képviselő köreihez sorolt Hungast közétkeztetővel. Az Eximbank 10 milliárddal köteleződött el az Innova-1 Járműipari Magántőkealap mellett.

– A takarítás „Mészáros Lőrincének” Singulium Befektetési Alapkezelő Zrt. nevű vállalata, amely jelenleg 4 magántőkealapot irányít (Singulium, Singulium I, Singulium II, Singulium III)

Az alapkezelő a NER-mértékkel mérve is jelentős B+N Referencia Zrt. urához, az állami megrendelésekben szinte fuldokló Kis-Szölgyémi Ferenc „takarítókirályhoz” tartozik. Egyelőre nincs információnk arról, van-e MFB- vagy Exim-pénz az általa felügyelt alapokban.

– A Covid-biznisz kulcsszereplőinek Stratton Monarch Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-je, amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Borelli)

Az alapkezelő körül az a Vámosi-Nagy Zsolt–Veréb Balázs–Tuller András jogásztrió legyeskedik – tulajdonosként, tisztviselőként vagy ügyvédként –, amelyet korábban a nagy lélegeztetőgép-beszerzések és a kínai vakcinaimport hátterének feltárásakor már körberajzoltunk. Nem tudhatjuk, van-e, lesz-e állami pénz a náluk lévő magántőkealapban.

– A Bayerné-ügyben ismertté vált érdekcsoport Sycamore Capital Partners Magántőkealap-kezelő Zrt.-je és a vele „összeérő” Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt., amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Sycamore Buyout Fund I.)

A Sycamore Zrt. Faber-Szabó Ferencé és Kolossváry Kornélé – ők a Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát című Válasz Online-történetben szereplő Vascular-kör főalakjai. Valamilyen különös oknál fogva (egyelőre?) nem ők kezelik a Sycamore Buyout Fund I. Magántőkealapot, hanem a debreceni Herdon István Xanga-csoportja. Viszont az alap által birtokolt alkatrészgyártó egységnél és egészségügyi cégnél Faber-Szabóék aktív jelenlétéről „csiripelnek” a verebeink. Itt sem sejthetjük, landolt-e MFB- vagy Exim-pénz a „kiskosárban”.

– A honvédelmi miniszter korábbi cége, a TripleHill Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (TripleHill I.)

A tárcairányítóvá avanzsált Szalay-Bobrovniczky Kristóf alapkezelőjét Tiszolczi Renáta viszi tovább. Az ide tartozó magántőkealap az állami árverésen elnyert OGYÉI-irodaépület közvetett tulajdonosa. Úgy tűnik, az alapot másra nemigen használják, nem tudjuk, állami pénz folyt-e bele.

– Volt fideszes képviselő környezetéhez tartozó Accessio Equity Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely jelenleg 2 magántőkealapot irányít (Start Future, Start Innovation)

Az alapkezelőben felügyelőbizottsági tag a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője, Braun Márton volt parlamenti képviselő. Az alapokban van székelyföldi érdekeltség is, MFB–Exim-szerepvállalásról viszont nincs információnk.

– A Kövér László ázsiai tisztelője által jegyzett Chi Fu FT European Fund Management Zrt., amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Chi Fu FT European Private Equity Fund)  

Az alapkezelő Frank Liu tajvani milliárdoshoz köthető, aki remek személyes kapcsolatot ápol a magyar házelnökkel – és van az MFB-vel közös története is.

– Az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely jelenleg 2 magántőkealapot irányít (Impact Ventures I., Impact Ventures II.)

Az alapkezelő résztulajdonosa Eszter Elemér, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, illetve a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének elnöke. Az Impact Ventures-alapokhoz az MFB Invest 2,5 milliárd forintot tett hozzá; az itteni befektetések jellemzően piackonformak.

– Az egykori vagyonpolitikáért felelős államtitkár tanácsaira hallgató Turigum Capital Befektetési Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 4 magántőkealapot irányít (Turigum 1, Turigum 2, Tibidabo, St. Andrews)

Az alapkezelő egy Zürichben érdekelt vagyonkezelői csapaté, melynek nemzetközi tanácsadói karát Halasi Tibor korábbi Fidesz-káder és exállamtitkár erősíti. Nem tudjuk, van-e magyar állami pénz az általuk menedzselt alapokban.

II. Alapkezelők és magántőkealapok az OTP–Mol-érdekkörnél

– A Molhoz, illetve az óriáscég vezéréhez kötődő cégek: a Lead Ventures Alapkezelő Zrt., amely jelenleg 2 magántőkealapot irányít (Voyager, Enter Tomorrow Europe) és a Gran Private Equity Zrt., amely 4 magántőkealapot felügyel (Solva, Solva II, Solva III, frissítés: közvetlenül cikkünk élesítse után bejegyezték a Solva IV-et is)

A Lead Ventures alapjaiban részben a Mol olajvállalat pénze van. A Voyager közös cégeket működtet a cikkünk első felvonásában Tiborcz-közeliként leírt, napelemes projektekkel foglalkozó Green Energy Investhor Zrt.-vel, az Enter Tomorrow Europe viszont „piacibbnak” látszik – például az elektronikus útdíjszedésért felelős i-Cell Kft. befektetőjeként. Utóbbi magántőkealapba az állami Eximbank mintegy 9 milliárd forintot töltött. A Hernádi Zsolthoz magánszemélyként tartozó Gran Private Equity Zrt. Solva-alapjai birtokolják az állami turisztikai milliárdokra is érdemesült Grand Hotel Esztergomot, valamint a Portobello Wellness & Yacht Hotelt is. Továbbá áttételesen a magyar vasútipari gépgyártás kulcsszereplőjeként jegyzett Dunakeszi Járműjavító Kft.-t, illetve az Egyiptomnak vagonokat szállító Ganz-MaVag International Kft.-t is.

A Hernádi-féle Grand Hotel Esztergom a sajtóbemutató napján, 2021. szeptember 20-án (fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Az OTP-hez, illetve bank első emberéhez tartozó társaságok: a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely jelenleg 6 magántőkealapot irányít (PortfoLion Partner, Regionális, Regionális II, Digitális I, Digitális II, Zöld) és a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt., amely 1 magántőkealapot felügyel (Bonitás)

Az OTP-csoportba tartozó PortfoLion széleskörű aktivitást mutató alapjai közül a Regionálishoz és a Regionális II-höz összesen 17,5 milliárddal járult hozzá az állami Eximbank.  

– Az egykori MET-tulajdonos Westbay Alapkezelő Zrt.-je, amely jelenleg 1 magántőkealapot irányít (Corcoran)

Az alapkezelő a Csányi Sándor egyik legfontosabb szövetségesének számító Nagy Györgyé, a Vasas Futball Kft. jelenlegi és a MET energiakereskedő volt tulajdonosáé. Nem tudhatjuk, van-e MFB- vagy Exim-pénz az általa felügyelt alapban.

III. Köztulajdonú vagy „kiszervezett” alapkezelők és magántőkealapok

– Az Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. (Optimum Ventures és Optimum Ventures II. magántőkealapok) a jegybanki alapítványi körhöz, a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Gazdaságfejlesztési és Beruházásfejlesztési magántőkealapok) a közfeladatot ellátóként ismert Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványhoz, Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap) pedig az állami MFB-csoporthoz tartozik

IV. Függetlennek látszó alapkezelők és magántőkealapok

– Az Axiom Alapkezelő Zrt.-nél (GL2100 Magántőkealap), a Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél (Finext III Magántőkealap), a B-Fund Ingatlan és Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél (B-Green és Modest Fund magántőkealapok), a Bernera Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél (Sollas I. Magántőkealap) és a Fund-AX Tőkealap-kezelő Zrt.-nél (Finnova Magántőkealap) egyelőre nem látunk érdemi NER-kötődést és állami pénzes hátteret

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#magántőkealapok#NER