Minőségi csere a NER első sorában: Balázs Attila az új üstökös – Válasz Online
 

Minőségi csere a NER első sorában: Balázs Attila az új üstökös

Bódis András
| 2020.04.29. | sztori

A Bayer Construct magyar tulajdonú vállalatcsoport, de alegységeiben fel-feltűnik a francia csúcsarisztokrácia is. A cég elnöke, Balázs Attila közel két évtizede üzletemberkedik, jellemzően a piacról él, tehát nagyon nem hasonlít a gázszerelői referenciákkal a semmiből érkező közbeszerzés-specialistákra. Ám most kijött a fényre: először balatoni kikötőt vásárolt közösen a Tiborcz-leágazásként elhíresült Appeninn Nyrt.-vel, majd e tőzsdei holdingba is beszállt a kormányfő veje mellé – úgy ráadásul, hogy részvénycsomagját Mészáros Lőrinc köreitől szerezte. Vagyis különösen alkalmassá vált a közvetlen kormányzati támogatások, illetve a tízmilliárdos állami fejlesztési hitelek lehívására. Balázs Attila mindaddig készségesen válaszolt kérdéseinkre, amíg nem hoztuk szóba – az Appeninnből egyébként kiszállni készülő – Tiborcz Istvánt. Ott hangnemet váltott, és leszögezte: „Amit maguk csinálnak, rossz, amit mi, az jó, hiszen értéket teremtünk. Ha tud szépen kérdezni, folytathatjuk a beszélgetést.”

hirdetes

Noha az ország egy része karanténba zárta magát a koronavírusjárvány miatt, Tiborcz István környékén példátlan üzleti mozgolódás támadt az elmúlt hetekben. Egy ideig úgy tűnt, bővíti portfólióját, újabb neves ügyfeleket és társakat gyűjt az ingatlanprojektjeihez, majd váratlanul bejelentette, gyorsan meg kíván válni tőzsdei érdekeltségétől, mert a miniszterelnök vejeként nem ildomos olyan cégben maradnia, amely állami támogatásokból (is) finanszíroztatja magát. Az őt érintő hírekben mind gyakrabban szerepelt Balázs Attila neve, akit az építőipari mogulok és óriásmegrendelők jól ismernek, a közvélemény viszont aligha hallott róla. Először is nézzük a kronológiát – az átélhetőség kedvéért hét pontba szedve.

1. A Válasz Online már hónapokkal értesült arról, hogy a fideszes sajtóholding tartóoszlopai – a Magyar Nemzettől az Origo szerkesztőségéig – az FHB Bank egykori székházába költöznek, amely nem mellékesen a Tiborcz István-féle Appeninn Holding tulajdona. Az érintett médiumok impresszumaiban már az új, Üllői úti cím szerepel (például itt, itt, itt és itt), tehát bizton állíthatjuk, stabil, fizetőképes, döntően kormányzati pénzekből élő bérlő állt a házhoz. Efféle hatalomközeli vagy állami partnerek eddig is akadtak: szintén az Appeninné a budapesti kormányhivatal központi okmányirodájának otthont adó XIII. kerületi irodakomplexum, valamint a budai Hattyúház, amelyben Mészáros Lőrinc Hunguest Hotels-hálózatának „irányítótornya” működik.

2. Idén januárban az is kiderült, hogy az Appeninn – a Bayer Construct Groupot irányító Balázs Attilával közösen – megvásárolta a balatonfüredi kikötőt. Miként ebben a cikkben már utaltunk rá, cégbírósági beadványok igazolják, hogy amikor a vevők hozzájutottak a parti ingatlanhoz, külön kérték a tulajdonjoguk soron kívüli bejegyzését, figyelemmel arra, hogy „olyan állami támogatási programon kívánnak pályázatot benyújtani, amelynek határideje 2020. január 31-én lejár”. Konkrétan a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program kikötőfelújítási pályázatáról volt szó, melynek beadási időpontját utólag tolták ki január utolsó napjára. Amikor arról érdeklődtünk Tiborcz Istvántól, tudott-e az állami pályázatról, az üzletember azt üzente a Válasz Online-nak: az Appeninnt tőle „független, önálló döntési jogkörrel rendelkező menedzsment vezeti”, ő személy szerint egyik iránytótestületnek sem tagja.

3. Lássunk csodát, az Appeninn–Balázs Attila-koalíció nyert végül 999,96 millió forintot a balatonfüredi móló átalakítására, hogy „a terület még vonzóbb legyen a helyi vitorlásközösségek és vitorlásversenyek számára”. Ugyanezen támogatási program keretében az Appeninn-csoport Club Aliga-kikötőprojektjének is megítéltek 999,92 milliónyi közpénzt.

Az említett összegek a teljes fejlesztési költség bő felét teszik ki, vagyis az állam alaposan „meglökte” a befektetők szekerét.

4. Ebben a cikkben azt is felvillantottuk, hogy Balázs Attilának régebbi „elágazásai” is vannak a Tiborcz István bejáratott holdudvara felé. Utóbbi társaság része a mátészalkai illetőségű Dicső László, akiről ugyan senki nem jegyezte fel, hogy befolyásos üzletember volna, mégis felesben tulajdonolhat két fontos céget Balázzsal, illetőleg a Bayer Construct Zrt.-vel. Az egyik ilyen a BBID Kft., amely a hányatott sorsú Andrássy út 47. alatti (a Liszt Ferenc tér sarkán lévő) palota gazdája és felújítója, a másik pedig az új Puskás Ferenc Stadion térburkolatait gyártó és kivitelező Viastein Kft. Utóbbi vállalkozás a Magyar Országos Közjegyzői Kamara Hitelbiztosítéki Nyilvántartása szerint most márciusban kapott 16 milliárdos keretösszegű kölcsönt az állam Magyar Fejlesztési Bankjától. Ám a teljes Bayer Construct-csoport friss „MFB-kitettsége” ezen összeg dupláját is meghaladja.

A Viastein Kft. keze nyoma a Puskás Ferenc Stadionon. Fotó: MTI/Mónus Márton

5. Szűk két hete derült ki, hogy a Mészáros Lőrinchez ezer szállal köthető Konzum II. Ingatlanbefektetési Alap eladta az Appeninn Holdingban lévő 18,33 százalékát a Bayer Construct vezérének, pontosabban: egy általa frissen létrehozott érdekeltségnek. Így a tőzsdei társaságban a részvények közel egyharmadát birtokló Tiborcz István után Balázs Attila lett a második legbefolyásosabb tulajdonos. A felcsúti milliárdos olyannyira levált az Appeninnről, hogy a fenti átrendeződés előtt még „kimenekítette” a vállalatból a cégbirodalma Andrássy úti főhadiszállását (és egy másik ottani palotát).    

6. Kisvártatva Tiborcz István BDPST Zrt.-je is bejelentette, hogy értékesíteni készül a maga Appeninn-részesedését. Cikkzártánkkor még nem tudni, ki tölti majd be az így keletkezett tulajdonosi űrt – az eladó arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a tőkepiaci jogszabályoknak megfelelő időben és csatornákon fogunk tájékoztatást adni”. Az egyik teória szerint egy nevenincs, az imént emlegetett Dicső Lászlóhoz fogható figurára hagyományozzák a családi „ezüstkészlet” eme darabját, hogy többé ne lehessen állami pénzek begyűjtésével vádolni a kormányfő vejét. A másik feltételezés arról szól, hogy egy valóságos ingatlankereskedő fizet tetemes összeget Tiborczéknak a bombabiztos irodaházi bérlőkkel, kikötőfejlesztési milliárdokkal megtámasztott Appeninn közel egyharmados csomagjáért.  

7. A fenti tranzakciósorozat nem jelenti azt, hogy a miniszterelnöki vő automatikusan megszakítja minden pénzügyi kapcsolatát a magyar állam szerveivel. Miként a cikkünket záró gyűjtésből kiderül, a BDPST önálló, Appeninntől független luxusingatlan-fejlesztései 22,5 milliárd forintnyi kölcsön segítségével valósulnak meg, melynek nagyobbik fele az állami MFB-től és Budapest Banktól származik. Megkeresésünkre a Tiborcz-cég azt az üzenetet küldte, „ezek nem állami támogatások, hanem hitelek, amelyeket szerződésszerűen vissza kell fizetni, és a BDPST Csoport – mint a szektorban működő minden, hasonló méretű vállalat – az aktuális finanszírozási igényeinek és pénzügyi kockázatkezelési stratégiájának megfelelően több banki kapcsolatot is fenntart”. Ez az állítás igaz, de némi megszorítással, hiszen egyéb pénzintézeti kapcsolat alatt a Mészáros Lőrinc áttételes résztulajdonában lévő Takarékbankot, továbbá azt a Gránit Bankot kell érteni, melynek elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva a Takarék-csoportban is visel tisztséget.

×××

E történelmi előzmények után adódik a kérdés: valójában kicsoda Balázs Attila, hogy került hirtelen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének első vonalába? A közelmúltban negatív tónusú cikkek is születtek a gyergyóremetei születésű, Székelyföldről elszármazott, a Gyergyói Hoki Klubot nagy lelkesedéssel finanszírozó vállalkozóról – például a Magyar Hangban –, mivel nála landolt a magyar kormány által Erdélybe „kiszervezett” források egy része.   

Ugyanakkor a róla szóló pozitív hangvételű írásoknak is bőven van tényalapja: Balázs okkal büszkélkedik azzal a Portfolio.hu gazdasági portálon vagy a Magyar Építők oldalán, hogy a Bayer Construct eddig a piacról szerezte a munkáit, nem hajszolta a közbeszerzési győzelmeket. Alvállalkozóként így is erre a cégre bízták például az új Puskás Ferenc Stadion szerkezetépítési munkáinak mintegy 40 százalékát. Az is nyilvánvaló, hogy Balázs Attiláék a teljes építési palettát képesek már bejátszani saját vállalkozásaikkal: a telekvásárlástól, a földmunkán át a kivitelezésig, sőt a lakásértékesítésig – ezért nem meglepő, hogy bátorkodtak átvenni a 240 ezer négyzetméteresre kalibrált új zuglói városközpont-beruházást, mely nemrég komoly állami lökést is kapott azzal, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. (Frissítés: Cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy Balázs Attila másik futó projektje, a XI. kerületi Bikás park mellett épülő Vaba lakópark ugyancsak kiemelt ügy lett.)

Azt is tudja a szakma, hogy a Bayer Constructnak régóta erőteljes nemzetközi kapcsolatai vannak; francia társakkal vettek részt például a pesti Arena Plaza-projektben vagy a Gresham Palota felújításában, mindemellett Dubajban is aktívak. A Válasz Online magyar és külföldi cégjegyzékekben kutatva arra is rájött, hogy a Bayer-csoport alegységeiben fel-feltűnik a francia csúcsarisztokrácia. A zuglói városközpont társbefektetői között olyan személyiségek szerepelnek, mint a L’Oreal-tulajdonosok egykori vagyonkezelőjeként jegyzett Patrice de Maistre fia, Stanislas. Meg a valaha lengyel királyt és litván nagyfejedelmet „biztosító” Poniatowski család ma élő hercege, Alexandre. Továbbá Michel Caillard párizsi sztárügyvéd és a többszörös kastélybirtokos Jean Guyon, aki már 2007-beszállt Balázs Attila egyik romániai bányaprojektjébe.

A Bayer Construct mindemellett lecsapott a globális Barnes-márka itthoni használati jogára; ez a szintén francia gyökerű vállalat csúcskategóriás ingatlanokkal üzletel szerte a világon, emellett pedig művészeti, örökségi, jachtbérlési, vadásztatási tanácsadással kápráztatja a mindenütt jelenlévő „felső tízezret”. A luxusbrand oroszországi és kelet-európai licencjogaival bizonyos Guillaume de Villiers kereskedik – e minőségében társügyvezető is Balázs Attila mellett a Barnes Hungary Kft.-ben. Ennél érdekesebb viszont, hogy a Moszkvába delegált és Budapestre is bejáratos úriember nem más, mint a Vlagyimir Putyinért és Orbán Viktorért egyaránt lelkesedő, velük személyes kapcsolatot ápoló Philippe de Villiers francia expolitikus fiúgyermeke.

Philippe de Villiers Vlagyimir Putyinnal Jaltán 2014. augusztus 14-én. Fotó: Sputnik/Aleksey Nikolskyi

„Nekünk csak a Barnes-brand kellett, a de Villiers család esetleges politikai kapcsolatrendszerének létezéséről nincsen konkrét információm, ez semmilyen szerepet nem játszott a magyarországi üzleti együttműködésben” – nyugtatja le kedélyeinket Balázs Attila. A Válasz Online-nak nyilatkozó Bayer-vezér azt is igyekszik egyértelművé tenni, semmi különös nincs abban, hogy több francia arisztokrata is betársult mögé az elmúlt években. „Nyüzsgő ember vagyok, vadászok, keresem a kapcsolatokat, építem a hálót, minden érdekel, ami a cégcsoportunkat előbbre mozdítja”.   

Amikor a legújabb magyarországi „nyüzsgéseit” firtatjuk, azt mondja: „Az Appeninnbe való beszállásom jóval kisebb tranzakció, mint az, hogy megvettük a Zugló-projektet. A Bayer Constructnak hatalmas kapacitásai vannak, ezeket le kell kötnöm, ehhez lehetne jó ugródeszka az Appeninnben lévő néhány ingatlanfejlesztési projekt is.” Ám a Balázs Attilával folytatott beszélgetésünk azon a ponton elakad, amikor a Tiborcz István holdudvarához sorolt Dicső László valós hátteréről érdeklődünk tőle. Hogyan lehetséges, hogy több stratégiai projektre is összeállt már ezzel a „sztártőzsdéken” nemigen jegyzett kollégával? – így a kérdésünk. A válasz a maga nemében páratlan:

„Nem hiszem, hogy az üzleti dolgaimat ki kellene teregetnem. Önnek talán csak magára van gondja, nekem viszont pár ezer emberre, akiknek a gyerekei is kenyeret várnak a hó végén.”

Továbbá: „Amit maguk csinálnak, rossz, amit mi, az jó, hiszen értéket teremtünk. Most is dolgozunk, nem vagyunk ám home office-ban, nem bújunk el telefonálgatni az otthoni szobáinkba; no ez a különbség!” Mindezek után Balázs Attila ránk szabadítandó ügyvédekről kezd beszélni – ezt a részt saját érdekében nem idézzük –, majd nyilvánvalóvá teszi, akkor lehet szó folytatásról, „ha majd tud szépen kérdezni”. Ebben maradunk.

×××

Milyen ingatlanprojektek maradtak Tiborcz Istvánnál? 

A kormányfő vejének tulajdonában lévő BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. egy hete jelentette be, hogy értékesíteni kívánja az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.-ben lévő, 29,3 százaléknyi szavazati jogot megtestesítő részvénycsomagját, s ennek érdekében megkezdte a potenciális vevők felkutatását. Maga a BDPST Group persze maradt Tiborcz Istváné – de ez a cég is relatíve sok ingatlantól vált meg az utóbbi időben. Túladott például a Balaton-part híres történelmi villáján; a 24.hu a minap vette észre, hogy Ranolder János néhai veszprémi püspök badacsonytomaji nyaralója – egy köztes tulajdonos után – az MTV volt vezérigazgató-helyetteséhez, Rákay Philiphez került. A BDPST saját beruházásában is épült egy impozáns lakóépület a budai Orbán-hegyen (még közelebbről: a Hangya utcában), ez néhány hónapja a Fidesz-hátország másik ismert alakjánál, Nyerges Zsoltnál landolt. A legutóbbi hetek fejleménye, hogy a Tiborcz-portfolió egyik felújított ékkövét, az Andrássy út 43. alatti palota 480 négyzetméteres, 8 szobás luxushajlékát is értékesítették – itt egy politikától független, amerikai illetőségű magánszemély volt a vevő. Továbbá a földhivatali nyilvántartás arról is tanúskodik, hogy a belpesti Dorottya és Hajós utcákban lévő BDPST-lakásegyüttes kiárusítása is elkezdődött.

Hogy milyen projektek maradtak Tiborcz István ingatlanvállalkozásánál? Milyen hitelek segítik az építkezések, felújítások finanszírozását?

1. Hotel & Residences Dorottya (Budapest V. kerülete, Apáczai Csere János utca, Vigadó utca, Dorottya utca). A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a BDPST luxushotel-fejlesztését, amely a Vörösmarty térre „bekacsintó” egyik teljes háztömböt érinti. Hitel: 8,424 milliárd forint az állami Magyar Fejlesztési Banktól és 7,24 milliárd a Takarékbanktól

2. Adria-palota (Budapest V. kerülete, Szabadság tér, Zoltán utca). A részben műemléki védettség alatt álló, neobarokk stílusjegyeket viselő épületet állítólag a modern kor követelményeinek megfelelően újítják fel: üzlethelyiségek, irodák és lakások lesznek benne. Hitel: 2,99 milliárd forint az állami Budapest Banktól

3. Botaniq (Tura). Az 1886-ban épült, műemléki védelem alatt álló Schossberger-kastély rekonstrukciója érinti a szintén műemlékvédelmi státuszt élvező parkot is. Az épület rekreációs funkciókkal gazdagodik, illetve rendezvényközpontként üzemel majd, ahol esküvők és kulturális programok is szervezhetők. Hitel: 2,45 milliárd forint a Gránit Banktól

A turai kastély. Forrás: BDPST Group

4. Andrássy Rezidencia Wine & Spa (Tarcal). Tiborcz István cége Mészáros Lőrinctől vette meg Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos hoteljét, most pedig „komplex, értékteremtő beruházás keretében újítják fel a szállodát, így többek között 12 új szobát, kültéri medencét és rendezvényhelyszínt is kialakítanak”. Annak idején – az Appeninn balatoni kikötőihez hasonlóan – ez az érdekeltség is kapott vissza nem térítendő Kisfaludy-pénzeket az államtól, igaz, akkor még nem a BDPST, hanem a felcsúti milliárdos volt a bejegyzett tulajdonos. Tiborcz cége lapunk megkeresésére hangsúlyozta is: „az akkori üzleti viszonyokról nem tudunk nyilatkozni”. Hitel: 881 millió forint az állami Magyar Fejlesztési Banktól

5. Lónyay 29 (Budapest IX. kerület). A BDPST tavaly szerezte meg a műemléki épületben működő ferencvárosi irodaházat. Hitel: 500 millió forint a Gránit Banktól

6. Andrássy 116 (Budapest VI. kerülete). Butikhotellé alakítják az 1876–77-ben épült villát, amely egykor Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában volt. Az épülethez 2017-ben állami árverésen jutott hozzá a Tiborcz István visszatérő üzleti partnereként jegyzett Paár Attila, majd a felújítási projektbe már a BDPST is beszállt. A szálloda üzemeltetője is ez utóbbi vállalat lesz egy leánycégen, az idén márciusban bejegyzett Alice Hotel Kft.-n keresztül. (Miként a HVG nemrég megjegyezte, az elnevezés beszédesnek tűnik, mert a kormányfői vő elsőszülött lányának neve Aliz, de Weiss Manfréd feleségét is Alice-nek hívták.) Hitel: nincs

7. Fortuna 11 (Budapest I. kerület). A budai Várnegyedben lévő műemlékházat tavaly szerezte meg Tiborcz István egy BDPST-től független magáncégen keresztül, de mára ezt az ingatlant is a nagyobb vállalatcsoportba „olvasztották”. Hitel: nincs


Nyitókép: Balázs Attila. Fotó: Hargita Népe/Keresztes Zoltán

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#gazdaság#Mészáros Lőrinc#Tiborcz István