Tombol a Covid-biznisz: már 105 milliárd forint közpénzt kasszírozott a kormánykörökig érő cégcsoport – Válasz Online
 

Tombol a Covid-biznisz: már 105 milliárd forint közpénzt kasszírozott a kormánykörökig érő cégcsoport

Bódis András
| 2021.03.25. | sztori

Egyértelmű kapcsolatot találtunk a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég és a Válasz Online által már korábban „körberajzolt”, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához és Szijjártó Péter volt helyetteséhez közel álló lélegeztetőgép-kereskedők között. Ez az érdekcsoport az oltások és életmentő eszközök mellett egy gigantikus orvosi pakkot is eladott az államnak – így összesen már 105 milliárd forintos Covid-bevételnél tart. A külügyi tárca és a népegészségügyi központ eddig nyilvánosságra került szerződéslistáján 35 partner neve mellett összesen 468 milliárd forintnyi koronavírus-kiadás szerepel – a fenti lobbikör tehát egyedül elvitte az összes forrás majdnem negyedét.  

hirdetes

Amikor tavaly szeptemberben a Külgazdasági és Külügyminisztérium lélegeztetőgép-túlvásárlási projektsorozatából kiemeltünk egyetlen „aranyáron” kötött szerződést, a Fourcardinal Kft.-vel tető alá hozott 17 milliárd forintos megállapodást, még semmi jel nem utalt arra, hogy ez a cég és holdudvara lesz az állami Covid-ügyi beszerzések magyar főszereplője. Korábbi kutakodásainkból volt ismerős a társaság – annyit tudtunk róla, hogy külföldön az Orbán-kormány megbízottjaként kereskedőházakat üzemeltetett. Aztán kiderítettük, hogy a Fourcardinal ezer szállal kötődik a miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához – olyannyira, hogy a testvére volt a vállalkozás ügyvezetője. Rahói nevét talán kevesen ismerik, arcával azonban minden hírfogyasztó találkozhatott már. Rendre ott ül a kormánydelegációban Orbán Viktor jelentősebb külföldi útjain, és sajtófotók sokasága bizonyítja, hogy a főtanácsadó nemcsak államilag kapcsolódik az ország első számú családjához; „fusiban” Orbán Ráhel és Tiborcz István üzleti magántárgyalásaihoz is asszisztálgat.

Azt is megírtuk már, hogy a járvány kezdete után hirtelen átalakult a Fourcardinal Kft. tulajdonosi szerkezete. Rahói baráti köre meghatározó pozícióban maradt a cégben, de beszivárgott mellé két strómangyanús ügyvéd: Veréb Balázs, aki „civilben” egy lassan másfél évtizedre visszanyúló vesztegetési bűnügy vádlottja, valamint Vámosi-Nagy Zsolt – rá még visszatérünk. Hogy pontosan kik bújnak meg a két jogász mögött, egyelőre nem tudhatja a nagyérdemű, ám miként a témában született második cikkünkben bemutattuk: valójában egy Szeverényi Márk nevű gyógyszerkereskedő mozgatja a szálakat. Ez a figura pedig egy áttételen keresztül kapcsolható Szijjártó Péterhez. Testvére, Szeverényi Ivonn Ildikó ugyanis nemrég – állomáshely nélküli – nagyköveti stallumot kapott a külügyminiszter kezdeményezésére („az innovatív termékeket és szolgáltatásokat exportálni kívánó magyar vállalkozások külföldi piacra jutásának segítése” érdekében). Az ő férje nem más, mint Szabó László volt külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, jelenleg a kormánypárti sajtótermékek garmadát kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója. Aki egyébként az ázsiai egészségbizniszről 2010-ben élő tapasztalatokat szerzett, hiszen ő volt az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari cég kínai leányvállalatának elnökhelyettese.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSZZS20201105004.jpg
Szabó László, a Figyelőt kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Figyelő Top 200 gálaesten a Bálna Budapest rendezvénytérben 2020. november 5-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eddigiek alapján tehát annyit állíthatunk biztosan, hogy Rahói Zsuzsanna és Szabó László legszűkebb környezete 17 milliárd forintos pozíciót fogott a főszabályként kínai termékek behozatalára épülő hazai lélegeztetőgép-piacon. Mielőtt azonban továbbmennénk, gyorsan leszögezzük: világégés vagy -járványok idején természetes, hogy kapkodnak a kormányok. Az orvosi eszközök iránti keresletnövekedés miatt drágábban lehet berendezésekhez jutni, ráadásul a megrendelt áru egy része meg sem érkezik – ezért biztonságból túlrendelik magukat az államok. Az is tény viszont, hogy nem sokat érnek a felhalmozott lélegeztetőgépek és egyéb műszerek, ha nincs melléjük elég kiképzett szakember. Szintén rögzítenünk kell, hogy

a Fourcardinal Kft.-től nem a legelső ideges pillanatokban kezdett vásárolni a külügyi tárca, hanem egy hónappal azután, hogy Orbán Viktor márciusban „fürkészeket és portyázókat” küldött a világ minden égtája felé.

Ezzel megérkeztünk az első vadonatúj információnkhoz. Bogád Zoltán újságíró nemrég a Hírklikk oldalán publikálta a külügy által kötött Covid-ügyi szerződéscsokrot (pontosabban a 2020 novemberéig kötött kontraktusokat, a többi egyelőre nem nyilvános). A dokumentumköteget átvizsgálva a Válasz Online kiszúrta, hogy a Fourcardinal a 17 milliárdos lélegeztetőüzlet mellé – szintén még tavaly áprilisban – „behúzott” egy majd’ 33 milliárd forintos eszközbeszerzési projektet. Melynek keretében ezerszám szállíthatott betegmonitorokat, infúziós pumpákat a magyar államnak. Vagyis az eddig tudott 17 milliárd szépen felkerekedett 50 milliárdra.

Ám még koránt sincs vége a sztorinak. Amikor a kormányzat nemrég elérhetővé tette a Sinopharm-vakcinák beszerzéséről szóló szerződést, a sajtó rögtön pedzegetni kezdte, hogy a szuperdrága kínai oltásokat Magyarországra közvetítő Danubia Pharma Kft. régebben a Szabó László sógoraként azonosított Szeverényi Márk portfóliójába tartozott. Lapunk iparági forrásai azonban informálisan úgy fogalmaznak, szerintük „indokolatlan a múlt idő használata”.

Ami elsőre egyértelmű, hogy a Danubia jelenleg a Syntonite Med Zrt. birtokában van, utóbbi viszont két stróman neve alatt fut. Egyikük, bizonyos Tuza Máté be is vallotta az Indexnek, hogy cégük igazi tulajdonosai nem ők, hanem „magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”. A cégbírósági aktákban Tuzáék „részvényesi meghatalmazottként” vannak feltüntetve, melynek csupán az a szépséghibája, hogy a meghatalmazók neve és a meghatalmazási dokumentumok nincsenek ott a leadott papírok között. Jogász segítőink szerint ezt a tényt a cégbíróságnak ki kellett volna szúrnia, és azonnali hiánypótlást követelni, ám ez elmaradt. Ennél súlyosabb, hogy Magyarország Alaptörvénye szerint „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”.

Azzal viszont, hogy Tuza bevallotta, ők csak strómanok, lényegében maga tette az alkotmánnyal összeférhetetlenné a kínai vakcinabeszerzés mögötti szerződést.

A cégjogi ügyeskedéseket persze a valóság néha felülírja. Amikor a minap a Szabó László-sógor Szeverényi Márk gyógyszerkereskedő cégeinek – Q Pharma Kft. és EU Pharma Kft. – nagytarcsai telepén jártunk, megdöbbenve láttuk, hogy a Danubia Pharma postaládája is ott ékeskedik a kerítésen (lásd az alábbi képen). Erre persze még lehetne azt mondani, hogy véletlenül maradt kint a szekrény az ősidőkből, amikor a Danubia még a Szeverényi-portfólió része volt; csakhogy van ám még egy levélgyűjtő a bejáratnál: az Orthopharm Europe Kft.-é. Utóbbi nem más, mint a Danubia Pharma minőségbiztosító gyógyszerészének vállalkozása – az illető, Kőrösi Gábor János neve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal kötött kínai vakcinaszerződésen is szerepel. Továbbá ott az Mfor.hu által megírt tény, hogy a Tuza-féle strómancég bejegyzési illetékét a cikkünk elején emlegetett Vámosi-Nagy Zsolt ügyvéd utalta el a cégbíróságnak – aki, mint írtuk, Szeverényi társutasa a lélegeztetőgép-kereskedésben.

Ezzel a kör bezárult, nagy biztonsággal le merjük írni, hogy

ez bizony egy csapat – a legmagasabb kormányzati szintekig érő kapcsolatrendszerrel.

Ha pedig a Fourcardinal által begyűjtött 17 és 33 milliárd forint mellé a Danubia Pharmán átfolyatott 55 milliárdnyi vakcinapénzt is odaírjuk, már 105 milliárdnál járunk. Miként az alábbi gyűjtésünkből kiolvasható, a külügyi tárca, illetve a népegészségügyi központ eddig nyilvánosságra került szerződéslistáján a 35 partner neve mellett összesen 468 milliárd forintnyi koronavírus-kiadás szerepel. Vagyis a fenti, Orbán Viktor tanácsadói karát és Szijjártó Péter volt helyettesének családját „karcoló” lobbicsoport egyedül elvitte az állami Covid-kassza majdnem negyedét.

×××

A külügyi tárca és a népegészségügyi központ legfontosabb partnerei a Covid-védekezésben – az eddig ismertté vált szerződések alapján

(Megjegyzés: a már a múltban is a Nemzeti Együttműködés Rendszere részeként mutatkozott cégeket NER-jelöléssel láttuk el)

1. GR Technologies SDN BHD. Az egyik legismertebb maláj üzletember (Vinod Sekhar) által vezetett vállalat 6258 darab lélegeztetőgépre szerződött a magyar külüggyel, 559,6 millió dollár, azaz mai áron 172,92 milliárd forint értékben.

2. Szeverényi Márk holdudvara (NER). A Szabó László volt külügyminiszterhelyettes sógorához, illetve részben Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához (Rahói Zsuzsanna) közel álló cégcsoport (Fourcardinal Tanácsadó Kft., Szegi Medical Center Kft., Danubia Pharma Kft.) összesen 1025 darab lélegeztetőgépet szállíthatott 49,2 millió euróért, 8700 betegmonitort, 870 központi monitort, 47 ezer fecskendőszivattyút, 12 ezer infúziós pumpát és ezekhez 13 ezer munkaállomást közvetített 105 millió dollárért, továbbá 2,5 millió oltandónak elegendő Sinopharm-vakcinát biztosított 150 millió euróért. Ez mindösszesen 105,13 milliárd forintnak felel meg.

3. Pro Concept Kft. (NER). Az Átlátszó által az azeri feketekassza magyarországi kulcsembereként azonosított Hiszem János cége mindösszesen 79 millió euró értekben közvetíthetett 1400 lélegeztetőgépet, 50 ezer védőruházatot, egymillió FFP2-es és egymillió FFP3-as, valamint 20 millió sebészi maszkot, továbbá egymillió PCR-tesztet. Ez így 28,84 milliárd forintot jelent.       

4. ProFound Bratislava, s.r.o. A mára fantomizált szlovákiai vállalkozás 1114 lélegeztetőgépet szállíthatott 77,94 millió euró, azaz 28,45 milliárd forint értékben.

5. Európa Ázsia Kereskedelmi és Befektetési Kft. (NER). A magyar kormányhoz és a – Direkt36 írása alapján – a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közelálló társaság mindösszesen 1080 lélegeztetőgépet biztosított 50,9 millió dollárért, vagyis mai áron 15,72 milliárd forintért.

6. Medirex Zrt. A magyar céggel négyszáz lélegeztetőgépre, 1200 betegőrző és 120 központi monitorra, 4800 fecskendős infúziós pumpára, 1200 volumetrikus infúziós pumpára, 1200 pumpadokkolóra, 14 ezer védőruhára, 3,2 millió sebészeti maszkra, továbbá 23-23 ezer FFP2-es és FFP3-as maszkra szerződött a külügy 40,7 millió euró, tehát 14,87 milliárd forint értékben.

7. Zhong Tou Investments Limited. A kínai vállalat ezer lélegeztetőgép közvetítését vállalta 42,4 millió dollárért, azaz 13,11 milliárd forintért.

8. TMT Technics Kft. (NER). A Vlagyimir Putyinnal és Csányi Sándorral „megkoronázott” nemzetközi cselgáncsvilág reprezentánsaként ismert Tóth László cége – amely már egy drága maszkgyártó masináról is elhíresült – 1208 lélegeztetőgép behozatalára kapott megbízást 12,51 milliárd forint értékben.

9. Gyömröi-sarok Projekt Kft. (NER). A vállalkozás tulajdonosa az a vietnámi Vu Quy Duong, aki korábban csaknem száz dohányboltban szerzett érdekeltséget. Az üzletember 59 millió maszkot és 50 millió védelmi kesztyűt ígért a magyar államnak 36,2 millió dollár, azaz 11,19 milliárd forint értékben.

10. Celitron Medical Technologies Ipari és Szolgáltató Kft. Az izraeli hátterű csoport szűk 29 millió euróért biztosíthatott ezer lélegeztetőgépet; ez mai áron 10,51 milliárd forint.

11. Human Vaccine LLC. Az orosz állami befektetési alap cége 19,96 millió dollárért szállít bő egymillió „oltakozónak” elegendő Szputnyik V-vakcinát. Ez magyar pénzben kifejezve 6,17 milliárd forint.

12. Marosport Kft. Az eredetileg sportszerekkel foglalkozó magyar vállalkozás ötmillió sebészi és ugyanennyi FFP2-es maszkot, félmillió köpenyt, 300 ezer kesztyűcsomagot és 30 ezer biztonsági szemüveget hajtott fel a magyar államnak 17,6 millió dollár, vagyis 5,45 milliárd forint értékben.

13. Manjusaka Jewelers Co., Ltd. A békeidőben ékszerkereskedelemmel foglalkozó hongkongi érdekeltség ezer lélegeztetőgépre szerződött – 15 millió dollárért, azaz 4,64 milliárd forintért.

14. OTT-ONE Nyrt. A hazai tőzsdei vállalat ötszáz lélegeztetőgépet hozhatott be a külügy megrendelésére 14,5 millió dollárért, ami mai áron 4,47 milliárd forint.

15. Pannon Cargo & Sped Trans Kft. Az OTT-ONE Nyrt.-vel nemrégösszeférhetetlenségi ügybe keveredett vállalkozás mindösszesen 12 millió eurós keretszerződést kötött a külüggyel orvosi műszerek üzembe helyezésére. Ez mai áron 4,38 milliárd forint.

16. China Master International Limited. A kínai-hongkongi érdekeltség ötszáz lélegeztetőgép szállítására szerzett jogot 13,5 millió dollár, azaz 4,17 milliárd forint értékben.

17. genEplanet Diagnostica d.o.o. A Fidesszel szövetséges szlovén kormányerőkkel is kapcsolatba hozott vállalat 220 lélegeztetőgépet biztosíthatott a magyar államnak 10,8 millió euróért, vagyis 3,93 milliárd forintért.

18. TBÉSZ Távközlési és Biztosítóberendezési, Építő és Szolgáltató Zrt. (NER). Az annak idején kisgazda, majd szocialista beágyazottságú, most is kormányközeli Lóki Géza cége 20 millió orvosi és 600 ezer FFP2-es maszkot szerzett 3,69 milliárd forintért.

19. Sinopharm Group Med-Tech Co., Ltd. és Sinopharm Fortune International Trading Corp. A vakcinájáról is híres kínai cégcsoport 18 lélegeztetőgépet, valamint tízmillió orvosi és egymillió FFP2-es maszkot, 200 ezer védőruhát, ugyanennyi arcvédőt és védőszemüveget szállított 67 millió jüanért, ami 3,2 milliárd forint.

20. Cathay Advisory Limited. A hongkongi cég lélegeztetőgépek felhajtására és negyven ilyen eszköz konkrét beszerzésére 6,9 millió dollárt és 2,8 millió eurót kapott, ami összesen 3,14 milliárd forintot jelent.

21. Limitless Medical Kft. A vállalkozás 120 lélegeztetőgép szállítását vállalta 7,1 millió dollárért, vagyis 2,19 milliárd forintért.           

22. BYD Auto Industry Co., Ltd. A kínai társaság 5,3 millió euróért vállalta 20 millió egyszer használatos maszk beszerzését; ez 1,92 milliárd forintot jelent.

23. Shanghai Medical Instruments Impt. & Expt. Co., Ltd. A kínai érdekeltség 4,3 millió dollár fejében 250 lélegeztetőgép behozatalát vállalta. Ez magyar pénzben 1,32 milliárd forint.

24. Clinomics Inc. A dél-koreai vállalat félmillió Covid-tesztre szerződött 4 millió dollár, azaz 1,24 milliárd forint értékben.

25. Endo-Plus-Service Kft. (NER). Az újabban a Mészáros Lőrinc-közeli szombathelyi focicsapat támogatójaként is azonosítható cég orvosi műszerek üzembe helyezését vállalta a kormányzatnak 1,21 milliárd forintos keretösszegben.

26. Beijing Hezhong-Huimei International Trading Co., Ltd. A kínai társaság eredetileg 250 lélegeztetőgépre szerződött, de csak ötvenet tudott szállítani 3,8 millió dollárért, vagyis 1,16 milliárd forintért.       

27. Zhejiang Hisun Pharmaceutical Co. Ltd. A neves kínai gyógyszercég 15,6 millió jüanért biztosított Favipiravirt; ez 740 millió forint.

28. Medline SA/NV. A belga vállalat ötven lélegeztetőgépre szerződött 1,68 millió euróért, azaz 611 millió forintért.

29. Bunzi Magyarország Kft. A táraság 100 euer FFP3-as maszkot és 80 ezer védelmi ruhát hajtott fel Kínából összesen 566 millió forint értékben.  

30. Speciál 99 Külkereskedelmi Kft. A cég 30 ezer Covid-gyorstesztet szerzett 570 ezer dollárért, vagyis 176 millió forintért.

31. Gateway Industrial Corporation SDN BHD. A maláj vállalat 794 ezer ringgit értékben szállított 4,5 millió védőkesztyűt; ez 59 millió forint.

32. Latexx Manufacturing SDN BHD. Ez a maláj cég pedig közel hétmillió kesztyűt biztosított 642 ezer ringgitért, ami 47,8 millió forint.

33. MMA Medical Equipments. A német partnertől 11 lélegeztetőgépet vett a magyar állam 75,9 ezer euróért, vagyis 27,7 millió forintért.                                           

34. Primerdesign Ltd. A brit vállalat 29 ezer fontért szállított PCR-teszteket; ez 12,2 millió forint.

35. OMC Corporation Limited. A kínai társaságtól kétezer léptetőmotort vásárolt a külügy 36 ezer dolláért, ami 11,1 millió forint.


Nyitókép-illusztráció: Vörös Szabolcs

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#NER#Orbán Viktor#Rahói Zsuzsanna#Szabó László#Szijjártó Péter