A Habony-csapat leigazolta Gyurcsány volt kincstárnokát, ő szedi a pénzt a TV2-ből – Válasz Online
 

A Habony-csapat leigazolta Gyurcsány volt kincstárnokát, ő szedi a pénzt a TV2-ből

Bódis András
| 2020.08.28. | sztori

Nincs több titok – már ami a máltai offshore vállalkozások végső haszonhúzóinak személyét illeti. Egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően ugyanis kinyílt a törpeállam hivatalos cégjegyzéke. A Válasz Online öt olyan érdekeltséget is talált az adatbázisban, amely egyértelműen a Habony Árpád-féle üzleti csoporthoz tartozik. Az érintett gazdasági társaságok persze évek óta színmagyar, Fidesz- és államközeli bizniszeket bonyolítanak; csak azért lehetett szükség a „nemzetköziesítésükre”, hogy adót optimalizáljanak velük, illetve ideig-óráig láthatatlanná tegyék a tulajdonosaikat. Bónusz: a Habony-kör ebben a máltai hálózatban egyesült Zelles Sándorral, aki a Gyurcsány-éra főbizalmijaként a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette. Ma pedig egyebek mellett az a feladata, hogy kivegye a pénzt a TV2 műsorgyártójából.

hirdetes

Porszem csúszott a gépezetbe: nemrég minden olyan magánszemély láthatóvá vált a máltai cégjegyzékben, aki papíron azért vitte a földközi-tengeri szigetországba vállalkozásai egy részét, hogy „olcsón” adózzon, s mellé esetleg még inkognitóban is maradjon. Az offshore-technika korábban úgy érvényesült, hogy a tényleges haszonhúzókat helyi vagyonkezelők, közvetítő vállalkozások takarták el a nyilvánosság elől. A mostani lelepleződés oka „a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmusfinanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről” szóló uniós irányelv, amely immár kötelezővé teszi a transzparenciát. (A valós tulajdonosok kilétének ára cégenként 5 euró; az összeget online bankkártyás fizetéssel lehet eljuttatni a hivatalos nyilvántartónak.)

Az első magyar, akit „kidobott a gép”, az Átlátszó által körberajzolt tendermilliárdos, Szíjj László volt: ő egy máltai vállalkozáson keresztül eddig az árnyékból tulajdonolhatta azt az adriai jachtot, melynek a fedélzetéről nemrég Szijjártó Péter külügyminiszternek is volt alkalma dolgozni. A minap aztán a HVG találta meg, ki áll a Rogán Antal feltalálótársaihoz köthető egyik magyar társaság máltai offshore-tulajdonostársa mögött. (Minő meglepetés, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének kávépartnere, Kertész Balázs lett a megfejtés.) A Válasz Online pedig a Habony Árpád-stáb után kutatott; az irány lényegében adta magát, hiszen korábban már azonosítottunk olyan máltai leágazásokat, amelyek Magyarországon aktivizálták magukat, és a közreműködő ügyvédek-tisztségviselők miatt leginkább a kormányfő stratégiai tanácsadójának sziluettje rajzolódott ki mögöttük. A korábbi gyanúinkat 100 százalékban visszaigazolta a most részletgazdaggá vált máltai cégadatbázis, így immár teljesebb képet tudunk rajzolni a Habony-érdekkör offshore-gyakorlatairól.

Törekvésünket indokolja, hogy a 2010-es parlamenti választás előtt a Fidesz még habonyi kíméletlenséggel karaktergyilkolgatta az addigi hatalom úgynevezett offshore-lovagjait.

Például Simor András volt jegybankelnököt, Bajnai Gordon exkormányfőt és a nemzetközi adótervezőből pénzügyminiszterré lett Oszkó Pétert. Okkal számíthatott tehát arra a nagyérdemű, hogy Orbán Viktor kabinetje eltakarít minden átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű társaságot a Fidesz és az állam hatóköréből. Nem így történt, sőt – miként a friss cégkivonatok igazolják – a Habony-csapat végül legalább öt máltai érdekeltséget vethetett be olyan magyarországi üzletekhez, amelyekhez nyilvánvaló kormányzati jószándék (értsd: állami akarat vagy konkrét pénzügyi segítség) is kellett.    

A Habony-érdekkör máltai céghálója



A TV2 székházába bejegyzett, a csatorna műsorgyártó partnereként ismert IKO Holding Kft.-ben résztulajdonos International Air Brokerage Limited végső haszonhúzója: Zelles Sándor.

A Tombor András által birtokolt Equantis Limited jelenleg is többségi tulajdonos a közterületi reklámfelület-értékesítő Odex Outdoor Expert Kft.-ben, illetve idén júliusig a közmédia és a TV2-csoport reklámidejét értékesítő atmedia Kft.-ben is érdekelt volt.

Az erőművi projekteket futtató VPP Invest Kft.-t (melyet a Tombor András csapatába tartozó Juhász Gábor és Illés Géza Márton ügyvéd indított) az Apium Media Holding Ltd. tulajdonolja – utóbbi cég végső haszonhúzója: Zelles Sándor.

Idén nyárig a mostanra felszámolás alá került EastCastle Investments Ltd. volt a budapesti Four Seasons szálló (Gresham-palota) mögötti irodaépületet birtokló magyar EastCastle Investments Kft. tulajdonosa. A máltai cég két részvényese: Kosik Kristóf és az alábbi Andaman Limited.

A fent említett Andaman Limited haszonhúzója ugyancsak Kosik Kristóf.

(A kivonatokat a hivatalos nyilvántartásból emeltük át.)

Miként a fenti gyűjtésből látható, konkrétan Habony Árpád egyszer sem jelenik meg a tényleges haszonhúzók (Beneficial Owners) vagy a magánszemély részvényesek (Shareholders) között, ám akik feltűnnek a cégiratokban, nos, őket szikével sem igen lehetne leválasztani róla. Egyrészt ott van a listán a kormányfői tanácsadót kamatmentes kölcsönnel segítgető üzletember, Tombor András, továbbá Kosik Kristóf, aki Habony legbejáratottabb ügyvédjeként vált ismertté; anno például ő szerezte meg neki a 888.hu domainnevet. (Kosik korábban a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és Belváros-Lipótváros önkormányzati társaságainak is dolgozott – Rogán Antal frakcióvezetői, illetve polgármesteri periódusában –, s ügyvédi irodájában huzamosabb ideig tag volt a már emlegetett Kertész Balázs. Aligha meglepő tehát, hogy a rosszemlékű letelepedési kötvényes bizniszben a többnyire offshore hátterű közvetítőcégek ugyancsak Kosikékkal intéztették a pénzes bevándorlók adminisztratív ügyeit – fejenként több ezer eurós munkadíjért.) Mára Kosik neve elől eltűnt a Dr. előtag – például a máltai iratokban is „doktortalanul” láthatjuk –; az Országos Ügyvédi Nyilvántartás szerint idén februártól öt évig szünetel a praxisa.

Tombor András és Kosik Kristóf mellett egy meghökkentő név is szerepel a Habony-közeli üzletekhez használt máltai cégek papírjaiban: Zelles Sándoré, aki leginkább arról híres, hogy a Gyurcsány-éra főbizalmijaként a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette, és mint ilyen, feltűnt Budai Gyula fideszes elszámoltatási kormánybiztos célkeresztjében.

Ám büntetés helyett végül jutalmat kapott. Azt már korábban kihámoztuk ilyen-olyan máltai regiszterekből, hogy egyes energetikai üzletek esetében Zelles is a Habony–Tombor-koalíció képviselőjeként jár el, ám a kapcsolat ennél jóval mélyebb, ha úgy tetszik, hivatalosabb. Az uniós átláthatósági direktívának köszönhetően most az az információ is a szemünk elé tárult, hogy a Habony-kör nevében ő veszi ki a profit egy részét a Fidesz-kormányzás presztízscsatornájából, az állami hirdetésekkel telepakolt TV2-csoportból. Mindez a maga konkrétságában így fest: Zelles Sándor a haszonhúzója annak a máltai cégnek (International Air Brokerage Limited), amely Habony Árpád „gazdasági énjét”, Halkó Gabriellát delegálta a TV2 műsorait gyártó IKO Holding felügyelőbizottságába.

A fentiekből persze nem következik, hogy a kormányfői tanácsadó környezete kizárólag külföldi cégek fedésében ténykedne. Miként az alábbi, pontokba szedett összeállításból világossá válik, a csapat csak a média- és reklámpiaci, az ingatlanos, illetve az energetikai befolyásszerzéseihez vett igénybe máltai offshore-hátteret. Az újabb hódítások inkább már az önmagát Habony-bajtársként meghatározó Szalay-Bobrovniczky Kristóf neve alatt – Halkó Gabriella állandó közreműködésével – futnak. És egyben arról is árulkodnak, hogy miközben az ország többnyire Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István kezét figyeli, lassan Habony Árpád környékén is összeáll egy államkapitalista portfólió, amely olyan nemzetbiztonsági jelentőségű területeken érdekelt, mint a hadiipar, a vasúti szektor és a kaszinóüzemeltetés.

×××

Mely ágazatokba harapott bele eddig a Habony-érdekkör?

1. Repülőgépgyártás, hadipiac

Idén nyáron robbant a bombahír, hogy Tombor András lesz a többségi tulajdonosa az Aero Vodochody nevű cseh repülőgépgyártónak. A vállalat már eddig is fontos szállítója volt a magyar katonai beszerzések legnagyobb nyertesének, az Airbusnak, illetve – miként a Jogalappal nevű elemzőoldal írta – könnyen lehet, hogy az állam a Zrínyi 2026 haderőreform részeként ugyancsak a Tombor-kézre került cseh egységtől vesz majd kiképzőgépeket. Az üzletember a repülős terjeszkedéshez nem használt máltai segédcéget, viszont van egy kisebbségi társa az Aero Vodochodyt felvásárló Aero Investment Partners Zrt.-ben: a hadiipari technológiák kereskedelmével és projektek finanszírozásával foglalkozó Richard Háva. A cseh adásvételnél Tombor állandó ügyvédje, Illés Géza Márton intézte a cégbírósági aprómunkát.

2. Vasútipar

Ugyancsak relatíve friss esemény, hogy a Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségeként nyilvántartott, a szintén Habony-alapember Halkó Gabriella igazgatósági tagságával működő Magyar Vagon Zrt. és a Transmashholding közös cége, a TMH Hungary Invest Zrt. privatizálhatta a magyar államtól a Dunakeszi Járműjavítót. A Transmashholding Oroszország legnagyobb vasúti gépgyártója – korábban az e vállalatcsoporthoz tartozó Metrovagonmas újította fel a budapesti 3-as metró szerelvényeit. A TMH Hungary jogi ügyeit „természetesen” Illés Géza Márton viszi, vezérigazgatója pedig az a Terence Stuart Watson, akit – mint a Direkt36 jelezte – 2016-ban a brit hatóságok megvádoltak a budapesti Alstom-metrókocsik beszerzésével összefüggő korrupciós ügyben, de később felmentették. A dunakeszi magánosítás elsődleges célja egy – részben a magyar állami Eximbank által finanszírozott – egyiptomi vasútikocsi-óriásmegrendelés teljesítése volt, majd nemrég a MÁV-csoport is bejelentette, hogy elhalmozná munkával a járműjavítót.

3. Média, reklámszektor (máltai cégekkel a háttérben)

Habony Árpád az elmúlt években szinte egyedül a médiaszektorban engedte láttatni magát: bejegyzett birtokosa volt a Lokál című lapot futtató Modern Media Groupnak, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóffal közösen építette fel a V4NA nemzetközi hírügynökséget. Noha a TV2 Média Csoportban nincs közvetlen tulajdonosi befolyása Habonynak és társainak, a vállalat igazgatóságban azért helyet szorítottak személyes ügyvédjének, Kovács Lorándnak. A televíziós csatorna műsorgyártójában, az IKO Holding Kft.-ben ugyanakkor 17 százalékos részesedése van a Zelles Sándor nevén lévő International Air Brokerage Limitednek – és a máltai érdekeltség Halkó Gabriellát delegálta a magyar cég felügyelőbizottságába. (A 17 százalékon felüli rész Mészáros Lőrinc és a Takarék-főnök Vida József holdudvaráé.) Szintén nem mellékes, hogy a TV2 és a közmédia reklámidejét értékesítő atmedia Kft.-ben idén júliusig közvetve érdekelt volt Tombor András az Equantis Limiteden keresztül (de a „máltai” felet végül teljesen kiszorította a Vida–Mészáros-klub). Az Equantis ugyanakkor máig többségi tulajdonos a közterületi reklámfelületek értékesítésére szakosodott Odex Outdoor Expert Kft.-ben, amely 2018-ban intenzíven dolgozott a Fidesz-kampányban, közben rátelepedett szinte a teljes kültéri piacra, s egyes értékelések szerint csapdába ejtette az ellenzéket.

4. Kaszinóüzemeltetés

Szintén az elmúlt hónapok híre – melyet a 24.hu tálalt elsőként –, hogy Garancsi István, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristófon keresztül Habony Árpád bizalmi köre szerezte meg Andy Vajna örökségének ékkövét, az állami koncessziókkal sikerre ítélt fővárosi és online kaszinóbizniszt. Szinte magától értetődő, hogy a vásárlás után bekerült a Las Vegas Casino Zrt. igazgatóságába Halkó Gabriella. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett hitelbiztosítéki nyilvántartás friss, augusztusi bejegyzései között kiszúrtuk továbbá: a Mészáros Lőrinc–Vida József-tulajdonú Takarékbank, valamint a Gránit Bank (a jegybank növekedési hitelprogramja keretében) összesen 10,5 milliárd forintos beruházási kölcsönt nyújtott a Las Vegas-vevő Garinvest Projekt Zrt.-nek, vagyis Garancsi és Szalay-Bobrovniczky közös cégének.   

5. Energetika (máltai céggel a háttérben)

A Zelles Sándor nevén lévő máltai Apium Media Holding Ltd. közvetlenül a VPP Invest Kft.-t birtokolja Magyarországon. A magyar leány esetében a cégjogi háttérmunkát a már többször emlegetett Illés Géza Márton végzi, de a kft. első ügyvezetője, Juhász Gábor is a lehető legközelebb áll Tombor Andráshoz. A VPP Invest állami, eximbanki hitellel szerzett befolyást az energetikai piacon; a befektető cég további áttételeken keresztül résztulajdonos a napelemes kiserőművek fejlesztésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó VPP Solar Kft.-ben, valamint a CHP Erőmű Kft.-ben. Ez a társaság az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművek gazdája (a három egységet egy úgynevezett virtuális erőműbe szervezték), és a cégben a Veolia nevű francia gigavállalat Zellesék partnere. Mindez azért különös, mert a Fidesz néhány éve még teljes gőzzel fújt a francia közművállalatokra, a Suezre és a Veoliára – ám utóbbival, úgy tűnik, igencsak összebékült a kormánypárti hátország.   

6. Ingatlanszerzés (máltai cégekkel a háttérben)

Három éve, még Heti Válasz-korunkban jeleztük, hogy Habony Árpád grúz-izraeli baráti körét gyanítjuk az időszak egyik legjelentősebb állami árverésén diadalmaskodó EastCastle Investments Kft., pontosabban a hasonló nevű máltai anyacége mögött. A licit tárgya a Four Seasons mögötti – tehát az egyik legértékesebb belpesti területen lévő –, 8200 négyzetméteres irodaépület (Zrínyi utca 3.) volt, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jelenleg is székházként használ. Azóta jelentősen tisztult a tulajdonosi leosztás: először a Habony-jogászként ismert Kosik Kristófé lett a máltai EastCastle Investments (részben egy Andaman Limited nevű másik offshore vállalkozáson keresztül, melynek ő a haszonhúzója), majd idén nyáron a magyar EastCastle-leányt vette meg két hazai társaság: a Zrínyi Capital Kft. és ECEquity Zrt. Előbbi egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf-érdekeltség által kezelt magántőkealapé, utóbbi pedig az álláshalmozó Halkó Gabrielláé. Az irodaház tehát több éve kézről kézre vándorol a Habony-klubtagok között, miközben az ingatlanszerzéshez a kezdőlökést – egy 2,2 milliárd forintos hitel formájában – a Gránit Bank adta. Akkor még félig állami tulajdonú pénzintézetként.

7. Agytröszt-működtetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormányzat háttérelemző-központjaként működő Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek is közvetett tulajdonosa – Halkó Gabriella pedig felügyelőbizottsági tag ugyanitt.


Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Habony Árpád#Málta#TV2