Itt az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija: a kormány 580 milliárdot fizet titokban Tiborczéknak – Válasz Online
 

Itt az elmúlt 35 év legnagyobb ingatlanmutyija: a kormány 580 milliárdot fizet titokban Tiborczéknak

Bódis András
| 2024.05.29. | sztori

Egy egész metróvonal kijött volna abból a legalább 580 milliárd forintból, amit a kabinet titokban kifizet három – épp fejlesztés alatt álló – „kis” kormányzati negyedért a beruházási stop idején. E projektek egyike a Hadházy Ákos által kiszúrt zuglói városközpont, de a Válasz Online értesülése szerint a Dürer Park és a Kopaszi-gát irodai tömbjeinek felvásárlására szintén előszerződést kötött az Orbán Viktor fémjelezte magyar állam. Annak ellenére is, hogy utóbbi két ingatlannál az eladói oldal főalakja maga Tiborcz István – a családi jelleghez tehát kétség sem férhet. A Zugló–Dürer–Kopaszi-biznisz összesen 350 ezer négyzetméternyi irodáról szól; ez kétszer akkora terület, mint a Gyurcsány-érában elképzelt kormánynegyedé, amelyet a Fidesz akkor éles kritikával illetett.  

hirdetes

Okozott némi felzúdulást a nyilvánosságban, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nemrég félszáz A-listás, 10-15 milliós követőbázissal rendelkező influenszert és youtubert fogadott fel Budapest népszerűsítésére – ám az állami akció farvizén végül Orbán Ráhel–Tiborcz István-tulajdonú hotelek, klubok is előtérbe „tolódtak”. 

Mindezt persze csak kis színesként hozzuk ide; tud a hatalom ennél markánsabb, akár 580-600 milliárd forintos segítséget is nyújtani neki kedves embereknek. Ha például akad egy irodaház- és lakótömbfejlesztésre szánt területünk, esetleg biztosít állami kölcsönt, sőt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősíti a projektünket – azaz kiveszi a helyi szabályozás hatálya alól, szinte minden előírás alól felmentést ad, és rendeletbe foglalva egyedi paramétereket állapít meg a mi igényeink szerint. És ha véletlenül még ez is kevés lenne a boldogságunkhoz, mert kiderül például, hogy az általunk felhúzott gigantikus irodaházakat nehéz piaci alapon megtölteni, akkor kormányunk újra segít. Felvásárolja az egész kócerájt – odaköltöztet központi hivatalokat, azoknál úgyis mindig sírnak, hogy jobb hely kéne –, és ezzel a minimum alá szorítja az üzleti kockázatunkat. Jó, jó, nem egyszerre és előre vásárolja fel: először előleget ad, aztán ahogy nyomjuk a projektet, úgy egyre többet és többet, majd a végszámlát a kulcsok átadásakor rendezi. Közben viszont van annyira tapintatos, hogy bár sorra megálljt parancsol pénzszűke miatt az állami beruházásoknak, a mi szeretett projektünket teljes titokban, elkötelezetten finanszírozza. Még akkor is, ha a tömegközlekedési hálózatokat nemigen igazították hozzá az elképzeléseinkhez, tehát garantáltan baj lesz, ha egy-két éven belül benépesülnek majd az ingatlanjaink. Sőt, a kormány annak ellenére kitart mellettünk, hogy kvázi összeférhetetlenek vagyunk, politikai kockázatot jelentünk – mert például mi vagyunk a miniszterelnök veje, vagy másképp állunk nagyon közel hozzá.

Az alábbiakban épp egy ilyen, felülről szervezett, államkapitalista jellegű, három lépésből álló ingatlanmutyi-sorozatot mutatunk be – amely összesen 350 ezer négyzetméternyi irodaterületről szól.

Időben először a Dürer Park irodai részeinek felvásárlásáról határozott az Orbán-kormány a nyilvánosság kizárásával – erről most olvashatnak először az érdeklődők (frissítés: cikkünk megjelenésének napján a 24.hu is feldolgozta a témát – A Szerk.). A második állomás a Bosnyák téri Zugló-Városközpont kormánynegyeddé formálásáról szóló döntés volt, melynek kulisszatitkairól Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – egy véletlen észlelés folytán – már fel tudta lebbenteni a fátylat. A harmadik, értékét tekintve a legnagyobb ügylet az újbudai Kopaszi-terület BudaPartjának hat új irodaépületét érinti; mindeddig ennek részleteit is titokban tudták tartani az illetékesek. Az első történet fő kedvezményezettje Tiborcz István, a miniszterelnök veje, illetve Garancsi István (nyitóképünkön jobbra), Orbán Viktor kötélbarátja. A második fejezetben a NER új üstököse, Balázs Attila térkő- és kavicskirály a nyerő (lásd a cikkindító montázs bal oldalán) – róla legutóbb bő fél éve mutattuk ki, milyen mélyen betagozódott a Tiborcz körüli pénzügyi rendszerbe. A harmadik lépcsőnél újra Orbán Ráhel férjébe, valamint a Hernádi Zsolt Mol-vezérrel kiegészült Garancsi Istvánba ütköztünk.

Mondanunk sem kell, hogy az efféle kormányzati negyedek kialakításához nyilvános hatástanulmányok dukálnának, amelyekből kiderülhetne, hogy hosszabb távon olcsóbb-e így a működtetés, miként lehet értékesíteni (vagy megtartani) a felszabaduló ingatlanokat, valójában jók-e az új helyszínek. Lenne építészeti tervpályázat, nyílt tendereztetés, együttműködés a helyi önkormányzatokkal, villamospálya- és zöldfejlesztés – s még sorolhatnánk a tisztességességre törekvő közberuházások ismérveit. Nos, a Dürer–Zugló–Kopaszi-történetből minden efféle összetevőt kispórolt a kabinet. Pedig a még ellenzéki Fidesz annak idején éles kritikával illette Gyurcsány Ferenc – meg nem valósult – kormánynegyed-elképzelését, noha az feleekkora összterületű lett volna. Az akkori nyilvános vitában Orbán Viktor pártja ingatlanspekulációt orrontott, pláne, hogy Gyurcsány (volt) üzlettársai és KISZ-es kollégái megjelentek az állami beruházói oldalon. Aztán az üléspont változásával az álláspont is módosult; ma már „nemzeti nagytőkéseknek” hívják a családi-baráti kedvezményezettek körét, és emberi aggyal szinte felfoghatatlan mennyiségű közpénzt indítanak el a bennfentesek felé. Nézzük felvonásonként:  

I. Dürer Park – két új irodatömb 

A projekt címszavakban: előszerződés az állammal 2022 tavaszán, bő 40 ezer négyzetméter irodaterület, 80 milliárd forintnyi jelzálogjog a magyar állam javára (2023 augusztusa óta több részletben); lehetséges beköltözők: a Nagy Márton-féle Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt társaságok, például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az MFB Magyar Fejlesztési Bank, az Eximbank, a Diákhitel Központ és Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

A Dürer Park két nagy irodatömbjétől az állam megszabadítja Tiborcz Istvánékat, az előtérben lévő lakótömbökkel viszont továbbra is ők gazdálkodhatnak (a látványterv forrása: Octogon)

A Városliget melletti Dürer Parkról épp a múlt héten emlékeztünk meg; az istvánmezei villák közé erőszakolt „fejlesztést” üvegbe és betonba fogalmazott mérleg-főkönyvként, a NER egyik legnagyobb Budapest elleni merényleteként írtuk körül – ám akkor még mi sem voltunk minden alábbi információ, vagyis a terület két új irodaházának állami felvásárlásáról szóló összes adat birtokában. Bő két éve egyébként részletesen bemutattuk a hely múltját: a kertjéről és leányiskolájáról nevezetes Sacré-Coeur-zárdát, az 1968-ban alapított Politikai Főiskolát és a 2020 novemberéig működő, kultikus Dürer Kertet. Azt mondtuk akkor: ez a terület a szűkös Városliget egyetlen reális bővítési lehetőségét kínálta volna – ami az Ajtósi Dürer sor forgalomcsillapításával együtt új minőséget teremtene a környéken –, ám az állam ehelyett mindenben kiszolgálta a magánberuházói érdeket.

Hogyan kezdődött a mostani végjáték? A területet menedzselő céget, a Dürer Befektetési Kft.-t 2018-tól az akkor ismeretlen hátterű – később Tiborcz-közeliként azonosított – Közép-Európai I. Magántőkealap, illetve Garancsi István érdekeltségei közösen vették birtokba. Miután a kormányzat 2021 novemberében kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, a kft. részben Garancsi Market-csoportjáé maradt, a kétharmados cégtöbbség azonban arra a Főnix Magántőkealapra szállt, amely a kormányfő vejéhez tartozó Gránit Alapkezelő (korábban: Diófa) leágazása. Vagyis a Dürer-projekt jelenleg nem pusztán Tiborcz-közeli, hanem a lehető legközelebbi. Bár az ő köreihez több magántőkealapot szokás sorolni, a pénzember nem szokta megerősíteni, hogy ezekben tényleges haszonhúzó volna. A Főnix kivétel: bár céges honlapján ezt sem nevezi meg, viszont rendkívül büszke arra az Alteo Nyrt.-re, amelybe ezen a magántőkealapon keresztül szállt be. A Főnixről továbbá azt is megírtuk már, hogy ez az egyik olyan titkos zseb, amely fű alatt 50 milliárd forintnyi tőkét kapott az állami MFB úgynevezett krízisprogramjából, tehát részben a „mi pénzünkből” töltötték fel. 

Nem ez volt azonban az igazi rásegítés a hatalom részéről a Dürer-projekt esetében. Hanem az, hogy

a 2022-es választási év tavaszán előszerződésben rögzítették: az állam kormányzati „alnegyed” céljára felvásárolja a fejlesztési zóna két nagy, összesen 40 ezer négyzetméternyi irodatömbjét

– miközben a területen épült 207 lakást a magánberuházó saját körben értékesítheti. (Úgy tudjuk, e hajlékokat jelenleg 2,2–2,5 milliós négyzetméteráron kínálgatják az érdeklődőknek). 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től hiába érdeklődtünk a Dürer-irodaházak pontos felvásárlási paramétereiről, nem kaptunk választ semmire. Vannak viszont bizonyítékszerű támpontok. Maga az előszerződés nem lelhető fel az MNV nyilvántartásában, az viszont igen, hogy „a Dürer Kft. és a Magyar Állam 2022. május 3. napján elidegenítési tilalom alapítására vonatkozó szerződéseket kötöttek”, és ezeket 2023-ban valahogy módosították. Egy közel 48 milliárdos összeg is szerepel a vagyonkezelői honlapon, ám ez biztosan nem a teljes vételár, hiszen a két érinett helyrajzi számhoz tartozó tulajdoni lapon ez az összeg további tételekkel egészült ki – és jelenleg 80 milliárdon áll a számláló. Egyelőre ilyen összegű jelzálogot jegyeztek be a magyar állam javára, tehát ennyi pénzt mindenképp fizet a „köz” a Tiborcz-dominanciájú fejlesztőcsoportnak. Ám lehetséges, hogy az irodaházak kulcsainak átadásáig további tételeket jegyeznek majd rá a földhivatali dokumentumokra, így a 80 milliárd még akár nőhet is – akár 120 milliárdig. Ha az állam esetleg kommunikálna a polgáraival (értsd: az MNV válaszolna sajtómegkeresésekre), nyilván pontosabbat is tudnánk írni, de egyelőre be kell érnünk indirekt bizonyítékokkal. Meg egy informátorunk azon állításával – melyet névtelenséget kérő más forrásaink is megerősítettek –, hogy a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium cégeit, például az MNV-t, az MFB-t, az Eximbankot, a Diákhitel Központot, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t és társaikat költöztethetik majd a Városliget mellé. 

Részben szintén a Dürer Park ügyéhez tartozik, hogy Hadházy Ákos a minap nyílt levelet írt a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség választási arcainak, Dobrev Klárának és Karácsony Gergelynek. Tudakolván tőlük: mit keres a fővárosi listájuk 8. helyén a zuglói ügyekben gyanúsan viselkedő Horváth Csaba szocialista polgármester, akinek – mint a már idézett cikkünkből kiderül – „lehetősége lett volna megakadályozni vagy legalábbis elhalasztani az Ajtósi Dürer soron az egykori Sacré-Coeur-zárda bontását, de ő ezzel nem élt, amivel közvetlenül segítette Tiborcz István és Garancsi István megalomán projektjét”. Levele publikálásakor Hadházy még nem tudhatta, hogy korábban a Dürer-irodaházak felvásárlásáról is szerződött az állam a projektgazdákkal – hasonlóan az általa már feltárt Bosnyák téri esethez.

II. Zugló-Városközpont – hét egységből álló új irodanegyed

A projekt címszavakban: előszerződés az állammal 2023 tavaszán, 150 ezer négyzetméter irodaterület, melyet a magyar állam 244 milliárd forintért vesz meg; lehetséges beköltözők: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), Pest Vármegyei Kormányhivatal, stb.

A Bosnyák téri fejlesztés léptéke is teljesen idegen a környezetétől (fotó: Válasz Online)

A Bosnyák téri óriásprojektről szóló korábbi cikksorozatunkban nemrég világossá tettük: pontosan így néz ki, amikor a tőke csak a saját szempontjai szerint fejleszti a várost, azzal a sajátos magyar csavarral, hogy mindezt valójában a felvásárló állam teszi. A kivitelező Bayer Construct-cégcsoport eleinte 950 lakás köré húzott volna irodákat – 2021-től nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként –, ám 2023-ban az MNV kérésére módosult a terv: a nyolc tömbből végül hét kormányzati tulajdonú irodaház lesz, és csak 168 luxuslakást kell értékesítenie Balázs Attila vállalatának.

Írásunknak ezt a pontját már alaposan feldolgozta a sajtó: az MNV az előszerződés tényét – szemben a fenti Dürer-projekttel és az alábbi BudaPart-történettel – „véletlenül” szerepelteti a nyilvános szerződéslistájában. Hadházy Ákos mára magát a konkrét megállapodást is kiperelte, korábban pedig a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely ismerte el, hogy például a NAV és a KEF költözhet erre a kormánynegyed-területre. Ennek nyomán a G7 gazdasági lap bátorkodott megjegyezni: az ellátási főigazgatóság költöztetése teljesen szürreális, hiszen 2018-ban készült el egy hétmilliárd forintos beruházás a KEF egységes elhelyezésére (melynek keretében 10 ezer négyzetméter iroda és raktár épült).    

Más szempontból is pikáns azonban a Bosnyák téri sztori. A kiperelt szerződésen egyértelműen látszik, hogy az ellenjegyző ügyvéd bizonyos Pete Judit volt. Róla a 24.hu derítette ki korábban, hogy szorosan kötődik a nemzetgazdasági tárca vezetőjéhez és testvéréhez. Konkrétan: Pete Judit az jogász, aki átvette Nagy Márton testvérének ügyvédi irodáját és ezzel több állami megbízást – épp az öcs miniszteri kinevezése napján. (Nem mellékesen: Nagy Márton a hivatalba lépése utáni első intézkedései között Pete Juditot delegálta a Közbeszerzési Tanács tagjának.) Mivel az MNV nem kívánt élni az általunk felkínált nyilvánossággal, nem tudtuk megkérdezni a magyar nemzet kinevezett vagyonkezelőitől, hogy a fenti Dürer- és az alábbi BudaPart-ügyben is Pete Judit szaktudására támaszkodtak-e, de élünk a gyanúperrel…

III. Kopaszi-gát, BudaPart – hat új irodaház

A projekt címszavakban: előszerződés az állammal 2023 nyarán, 160 ezer négyzetméter irodaterület, 255 milliárd forintnyi jelzálogjog a magyar állam javára (2023 őszétől); lehetséges beköltözők: a Lázár János-féle Építési és Közlekedési Minisztérium által felügyelt MÁV–Volánbusz-csoport, továbbá az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, stb.

Az új kormányzati irodaházak látványterve (forrás: BudaPart)

Idén januárban nagy visszhangot váltott ki a Telex cikke, amely arról szólt, hogy „a Mol-torony mellé költözhet a MÁV és több hivatal, NER-es vállalkozóktól bérelnének székházat”. Emlékezetes: az úgynevezett BudaPart-fejlesztés már 2016-ban kiemelt státuszt kapott – ráadásul a projekt „belökésében” fontos szerepet játszott az állami tulajdonú Eximbank 52 millió eurós mankója. Korábban annak is volt némi visszhangja, hogy 2022-ben – egy DAM Invest nevű kft. takarásában – a Tiborcz-féle Főnix Magántőkealap lett a Kopaszi-beruházás legnagyobb, minden fontos döntést blokkolni képes tulajdonosa (Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér koalíciója mellett).

A fent hivatkozott Telex-írásból kiderült továbbá, hogy a BudaPart fejlesztés alatt álló irodaházai közül legalább négyet érint majd a MÁV–Volánbusz-csoport, az Állami Számvevőszék és más kormányszervek beköltözése. A Válasz Online ehhez a sztorihoz két „aprósággal” kíván hozzájárulni. Azzal, hogy

az állam egészen pontosan hat darab épülő Kopaszi-irodamonstrumot nézett ki magának; ráadásul ezeket nem bérelni fogja, hanem mindenestül felvásárolja

– a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb ingatlanmutyi-sorozatának harmadik lépéseként, a Dürer Park és a Zugló-Városközpont után, potom 255 milliárd forintért. 

Honnan tudjuk mindezt? Nem, nem a MNV keresőjéből – ott ugyanis nincs nyoma ilyen tartalmú előszerződésnek. Nem is az állami vagyonkezelő válaszából, ugyanis ebben az ügyben sem reagált kérdéseinkre a kommunikacio@mnv.hu sajtókapcsolati cím mögött rejtőző szervezet. A Kopaszi Gát Zrt. egymás utáni közleményei, illetve a hat érintett ingatlan tulajdoni lapjai voltak a segítségünkre. A Tiborcz-befolyású részvénytársaság először azt jelentette be, hogy 2023. május 25. napján megalapította a kizárólagos tulajdonát képező BudaPart Amarus Kft.-t. Aztán azt, hogy tavaly június 9-én előszerződést kötött egy meg nem nevezett végfelhasználóval irodaépületek értékesítése tárgyában. Később pedig az is világossá vált, hogy az érintett hat ingatlant „bepakolták” az imént említett BudaPart Amarus Kft.-be. Azt ugyancsak leírták, hogy „2023. szeptember 29. napján a projekt megvalósulási helyszínéül szolgáló ingatlanok tekintetében a vevő javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat alapító szerződés jött létre”. 

A felvásárló nevét persze nem írták le, ám ekkor már kideríthetőnek tűnt a földhivatali nyilvántartásból és az építésügyi engedélyezési eljárásokat tartalmazó dokumentációs rendszerből (ÉTDR) – melynek nyilvános tájékoztatási felületét Lázár János épp eltörölné –, hogy merre zörög a dió. A BudaPart Amarusnak ugyanis hat ingatlana van, ezek a Kopaszi-gát BOA, BOH, BOIJ, BOK, BOL és BOM jelű, kivitelezés alatt álló irodakomplexumai. Melyek tulajdoni lapján 2023. ősze óta ott díszeleg a magyar állam javára bejegyzett jelzálogjog 255 milliárd forint erejéig, illetve az ennek biztosítására szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom.  

Öt plusz egy épülő állami irodaház (BOH, BOIJ, BOK, BOL, BOM és BOA) a Kopaszi-gát térképén (forrás: BudaPart)

Mindezek után annyi feladatunk maradt, hogy összeadjuk a Dürer Parknál említett minimum 80 milliárd forintos összeget, a Zugló-Városközpont 244 milliárdját és az érintett BudaPart-házak állami felvásárlásához szükséges 255 milliárdot. Az eredmény erősen közelít az 580 milliárdhoz, de egyes forrásaink szerint lesz az 600–620 milliárd is, hisz’ a Dürernél, ahogy jeleztük, jöhet még némi növekmény. 

Nos, az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, és abban a projektben – az Európai Csalás Elleni Hivatal valóságértelemzése szerint – bőven volt korrupciógyanús költés. Tisztább viszonyok között tehát a mai 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre. Vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat.

*

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitókép: Balázs Attila, Tiborcz István, Garancsi István (Válasz Online-illusztráció)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#Balázs Attila#BudaPart#Dürer Park#Garancsi István#Kopaszi-gát#kormányzati negyed#NER#Tiborcz István#Zugló