Csak az első 427 milliárdot ne firtassa senki! – itt a Tiborcz-kör teljes vagyonleltára – Válasz Online
 

Csak az első 427 milliárdot ne firtassa senki! – itt a Tiborcz-kör teljes vagyonleltára

Bódis András
| 2023.10.16. | sztori

Az alábbiakban három dolgot bizonyítunk. Egyfelől, hogy a Tiborcz István „zsebeként” azonosított Hornung Áronhoz majd’ 55 milliárd forintnyi osztalékjövedelem folyt be az elmúlt években – nemcsak a topmilliárdos Jellinek Dániel, hanem Balázs Attila térkő- és kavicskirály környékéről is. Másrészt, hogy ezzel a forrással együtt már legalább 427 milliárd állami vagy baráti pénz mozdult meg Magyarországon a Tiborcz-kör üzleti előmenetele érdekében. Igazoljuk továbbá, hogy a miniszterelnök veje és csapata – a cikkünk előző részében bemutatott 36 luxusingatlan-projekt mellé – ágazatokon átívelő vállalatbirodalmat épített (benne pénzpiaci, szállítmányozási, vasbetongyártó, napelemparkos, hulladékgazdálkodási, informatikai, szépségipari érdekeltségekkel).

hirdetes

Augusztusban mérleget készítettünk arról, milyen csillagászati források repítették az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspárt és közvetlen segítőiket a szállodai, irodaházas szektor élére. Képes összeállításunk célja az volt, hogy megálljunk egy pillanatra, és megítéljük, mennyit köszönhet ez a kör saját tehetségének – és mennyit az államnak, azaz végső soron nekünk. A 36 luxusingatlan-projektet tartalmazó listából kiderült, hogy a pesti belváros Dorottya és Apáczai Csere János utcáiban, valamint a Szabadság tér környékén egymást érik a hozzájuk tartozó hotelfejlesztések; közben a Városligethez, az Andrássy úthoz és a Váci úti irodafolyosóhoz, illetve a budai Duna-parthoz is egyre szorosabban kapcsolódnak (övék lett a Gellért szálló, egyik cégük kezeli az Infopark több épületét és a Kopaszi-gáti fejlesztést birtokló alapokat); nagyratörő terveik vannak a Svábhegy maradékával; továbbá bevették magukat Tokaj-Hegyaljára, Debrecenbe, a Balaton környékére és más térségekbe.

Már a nyári cikkben jeleztük: saját észleléseinken kívül azt is mérföldkőnek tartjuk, hogy a Direkt36 és a G7 gazdasági portál felfedezett egy Hornung Áron nevű illetőt több milliárdos, sőt tízmilliárdos forgalmú részvénytársaság vagy magántőkealap mögött, amelyek így vagy úgy kapcsolhatók a Tiborcz-féle BDPST Grouphoz. Hornung a pécsi ingatlanos világ meghatározó alakja, tagja annak a baráti társaságnak, amely a középiskolai évek óta bizalmas kapcsolatot ápol a kormányfő mai vejével. (A csapat tagjai az egymás tőszomszédságában lévő Leőwey Klára, Nagy Lajos és Janus Pannonius gimnáziumokba jártak). A G7 arra is rájött, hogy az ország egyik leggazdagabb emberétől, pontosabban a magát korábban NER-en kívüliként azonosító Jellinek Dániel cégeitől ténylegesen is átfolyt 27 milliárd forint – Hornung érintésével – a BDPST-kasszába. Mivel az érintett felek nem nyilatkoztak az ügyletről, máig nem tudjuk, hogy a csúcsmilliárdos valamiféle „védelmi pénzt” fizetett-e a miniszterelnökhöz családilag kötődő kollégának, vagy ennél azért normálisabb világban élünk. 

Ami viszont biztos: a Válasz Online az elmúlt hetekben minden olyan részvénytársaság hátterét megpróbálta kikutatni, amely mögött felsejlik a Tiborcz-irányú milliárdátjátszás ifjú mestere, Hornung Áron. A G7 korábbi és újabb írása alapján magától értetődőnek gondoltuk, hogy azzal megyünk a legtöbbre, ha – élve a Polgári Törvénykönyv biztosította lehetőséggel – betekintést kérünk a cégvezetőktől a gyanús vállalatok részvénykönyvébe. Ezeknek ugyanis naprakészen tartalmazniuk kell az adott érdekeltség tényleges birtokosait – azokat is, akik elvileg kisebbségi tulajdonosok, de egy vagy több úgynevezett osztalékelsőbbségi részvény birtokában ők viszik el a mindenkori profit akár 95-99,9 százalékát. Mivel hat éve, még Heti Válasz-korunkban ezzel a módszerrel találtuk meg Tiborcz Istvánt a BDPST Group mögött, úgy sejtettük, most is tisztábban fogunk látni. Mielőtt ismertetnénk a friss eredményeket, gyorsan revideáljuk egyik korábbi megállapításunkat. Két hónapja azt írtuk: noha a kormányfő veje több iparágban is aktív, egyértelműen a hozzá köthető luxusingatlan-fejlesztések a leghangsúlyosabbak. A részvénykönyvek átlapozása után inkább azt mondanánk: Tiborcz és köre szektorokon átívelő birodalmat épít, melynek csak egyik tartópillére a turisztikai-ingatlanos szegmens.    

És akkor a részvénykönyves találatok:

– Fagales Zrt.: E cég mögött bombabiztosan meg kellett volna találnunk a BDPST Zrt.-t (vagy egy másik közbeiktatott társaságot), hiszen a G7 kimutatása szerint Jellinektől a Fagalesbe érkezett meg az a bizonyos 27 milliárd forint, amely osztalékként végül nagyrészt a Tiborcz-vállalatnál landolt. Csakhogy a részvénykönyv adatai szerint Hornung Áron kizárólagos tulajdonos a Fagalesben (még az osztalékelsőbbségi papírok is nála vannak). Úgyhogy inkább a NAV tényleges tulajdonosi nyilvántartásának vagyunk kénytelenek hinni, amely – a banki szolgáltatók információközlése alapján – 76 százalékos Hornung-befolyást rögzít. A maradék 24 százalék gazdáját ez az adatbázis sem nevesíti (hiszen csak a 25 százalék fölöttieket kell nyilvántartani), ám gyanítjuk, végül ezen az ágon terelődött el a profit a BDPST-hez. Ami teljesen biztos: 2019 áprilisa és 2023 májusa között Hornung Áron 37,69 milliárdnyi osztalékot vett ki a Fagalesből – ebből érkezett meg tavalyig 27 milliárd a Tiborcz-cégbe.

– EHR Invest Zrt.: Ebben a társaságban Hornung Áron és a szintén a pécsi körhöz tartozó Eller Szilárd a törzsrészvényes, ám előbbinél és egy Prossimo nevű zrt.-nél osztalékelsőbbségi papírok is vannak. Vagyis itt sincs látható Tiborcz-szál, ugyanakkor idén májusban innen is kiemeltek 5,45 milliárdnyi osztalékot.

– Prossimo Ingatlanhasznosító Zrt.: A részvénykönyvi adatok szerint ez a vállalat is mindenestül Hornungé, a NAV tényleges tulajdonosi nyilvántartása ugyanakkor csak 95 százalékos tulajdoni arányt jelez nála. 2023 májusában ebből a cégből is „keletkeztettek” 300 millió forintnyi osztalékot.

– EUB-RESZ Zrt.: A vállalat vezetője és törzsrészvényeinek tulajdonosa az a Dicső László, akit már három éve Tiborcz István üzleti „előkóstolójaként” rajzoltunk körbe. A részvénykönyvi adatokból világos, hogy nála csak értéktelen törzsrészvények pihennek, az osztalékelsőbbségi papírok a Hornung Áron fémjelezte Közép-Európai I. Magántőkealapnál vannak. Az EUB-RESZ-ből 2021 és 2023 májusa között 11 milliárdnyi osztalék került ki. Ahogy az alábbi vállalati kimutatásból kiolvasható, az EUB-RESZ az elmúlt években lényegében összeépült az új NER-üstökös Balázs Attilával, akitől épp 244 milliárdért vesz kormányzati „negyedecskét” a hatalom.

– DDL Invest Zrt.: Ezt a céget szintén Dicső László vezeti, de az osztalékelsőbbségi részvény a fent bemutatott EHR Investnél van – tehát az idén itt kivett osztalékot ott mutattuk ki Hornung Áronnak.

– Verdebind Hospitality Zrt.: Ez az egység teljes egészében a DDL Invest tulajdona, osztalékot még nem vettek ki belőle.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezető igazgatója (b3) és Barabás Ferenc független polgármester (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a térköveket gyártó Viastein Kft. biharkeresztesi üzemének megnyitója és az új részleg alapkőletétele alkalmából tartott ünnepségen Biharkeresztesen 2018. április 5-én (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A fentiek alapján látható, hogy Hornung Áron kezéhez mindeddig 54,44 milliárd különös eredetű osztalék tapadt; ezzel az összeggel 36. helyezett lenne a 100 leggazdagabb magyar listáján – ha igaz lenne, hogy ő a Jellinek és Balázs Attila környékéről induló ügyletek haszonélvezője. Ahogy írtuk, 2022-ig ezen összeg fele már „továbbszaladt” a BDPST-hez, a többi talán idén fog – oda vagy máshova. Ami egyértelmű viszont, hogy a Tiborcz–Hornung-pénztár immár hatalmas vállalatokat működtet a legkülönbözőbb piaci szegmensekben. 

Nézzük is sorjában azokat a szerzeményeket, amelyek a 36 luxusingatlan-projektet tartalmazó listán felül nemrég bekerültek a Tiborcz-kör portfoliójába: 

1. Waberer’s Csoport. A vállalategyüttes – mely korábban Wáberer György volt kormánybiztoshoz, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány mai elnökéhez tartozott – Magyarország vezető logisztikai szolgáltatója; 2800 tehergépjárműből álló flottájával és 250 ezer négyzetméternyi raktárkapacitásával európai szinten is jelentős fuvarpiaci szereplő. Az egyebek mellett a Waberer’s International Nyrt.-ből, a Wáberer Hungária Biztosítóból és a Link nevű lengyel egységből álló cégcsoport tavaly 676 millió eurós árbevételt produkált, idén pedig még többet remél. A Tiborcz István-féle BDPST Group 2022 nyarán vásárolt részesedést a szállítmányozó vállalatban, épp akkortájt, amikor kiderült, hogy a társaság 6,1 milliárd forintos támogatást kap a külgazdasági és külügyi tárcától új raktárlogisztikai centrumra és további 390 milliót egy szolgáltatóközpontra. A BDPST ma már többségi tulajdonos, Tiborczon kívül csak Jellinek Dánielnek van „szabad szemmel látható” részesedése a Waberer’sben. A tőzsdei cég és a Fidesz-kormányzat közötti átjárhatóságot igazolja, hogy a fuvarvállalat egyik igazgatósági tagja, Barlai Róbert az állami MVM Energetikánál hasonló pozíciót kapott – a Waberer’s felügyelőbizottságát erősítő Hall Krisztián pedig arról híres, hogy ő származtatta át Gyurcsány Ferenc egykori Perfekt Zrt.-jét a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak. A Waberer’s Csoport egyébként arra készül, hogy a Petrolsped Kft.-ben való tulajdonszerzés révén a kötöttpályás logisztikában is meghatározóbbá válik; a felvásárlandó cég épp most rukkol elő egy olyan terminállal, amellyel a Szerbia felől kamionon érkező áruk vasútra rakodva érhetik el Észak-, Közép- és Nyugat-Európát. Ezek után szinte magától értetődő a Tiborcz-vállalat minapi bejelentése, amely szerint megveszik még a szerb disztribúciós piac egyik fontos szereplőjét, az MD Internationalt is. Mindeközben a Wáberer Hungária Biztosító előtt szintén lebegnek nagyratörő célok: a társaság bekebelezheti például korábbi szövetségeseit, a Magyar Posta Biztosítót és a Magyar Posta Életbiztosítót.

A Waberer’s International Zrt. telephelye Budapesten 2014. március 26-án (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

2. Alteo Nyrt. A magyar gazdaglisták élmezőnyében régóta szerepel a Veres Tibor-név. Viselője leginkább arról híres, hogy – másik két, ugyancsak Moszkvában diplomázott közgazdász társaságában – ő hozta létre a baloldali kormányok által kedvelt Wallis-cégcsoportot. Veres aztán a Fidesz-érában is bőszen üzletelt hatalmi tényezőkkel, legutóbb például azzal vétette észre magát, hogy eladta a Tiborcz–Jellinek–Mol-koalíciónak az egyik legsikeresebb tőzsdei céget, a főleg zöldenergia-projekteben utazó Alteo Nyrt.-t. A BDPST Group a Diófa Alapkezelővel – pontosabban a cég által menedzselt Főnix Magántőkealappal – szállt be a megújulóenergia-termelős bizniszbe. A bővülő leányvállalat-hálózaton nyugvó Alteo-csoport tavaly 12,9 milliárd forint nettó eredményt ért el, 120 százalékkal többet, mint 2021-ben – árbevétele pedig 44,2 milliárd forintról 103 milliárdra nőtt (elsősorban az energiapiaci és távhőárak emelkedése miatt).

3. Viastein Kft. A cég legfontosabb referenciája a Puskás Ferenc Stadion: ez a kft. tervezte és kivitelezte a létesítmény térburkolati elemeit. A Viastein-sztori persze nem ezzel, hanem 2017-ben egy biharkeresztesi térkőgyárral indult, majd jött több ütem, aztán 2021-ben már egy 16 ezer négyzetméteres vasbeton-előregyártó üzem is megnyílt, ahol ipari létesítmények, iroda- és lakóházak tartószerkezeteit készítik. A beruházást a kormányzat 3,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette – valamint összesen 19 milliárd forintnyi MFB-hitellel. A társaság ugyan még nem fordult termőre (értsd: szinte minden évben veszteséges volt), ám a cégvezetés tavaly már 9,6 milliárdos árbevétellel büszkélkedhetett, és idénre még nagyobb kiugrást várnak. S hogy kik a Viastein gazdái? A vállalkozás egyik felét a Bayer Construct-csoportot is jegyző Balázs Attila, a sok kormányzati kegyben részesülő kavicskirály birtokolja (magánszemélyként). A másikat pedig a Dicső László által „frontolt”, de a valóságban a Hornung Áron-féle Közép-Európai I. Magántőkealapra helyezett EUB-RESZ Tanácsadó Kft. – vagyis a legbelsőbb Tiborcz-kör. Dicső László igazi főbizalmi: a Viastein szponzorálja a miniszterelnök vejének egyik első érdekeltségét, a keszthelyi jachtkikötőt, másrészt ő volt az Andrssy-Rezidencia Kft. első ügyvezetője (a kormányfő holdudvara eredetileg ezen a cégen keresztül vásárolta volna meg a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szállodát, ám Tiborcz István végül más úton-módon jutott hozzá). Nos, a Dicső vezette EUB-RESZ a Viastein mellett az Andrássy út 47. alatti, hányattatott sorsú palotát felújító BBID Kft.-t is társtulajdonolta 2021-ig – innen a Bayer Construct vásárolta ki a Tiborcz-közeli vállalkozást. Szintén Balázs Attilához tartozik az a gyergyóremetei beruházásokat futtató Batlas Holding–PlazmonTech-cégegyüttes, melyben a tavalyig volt közvetve érdekelt az EUB-RESZ; itt az állami Eximbank pénzével feltőkésített Columbus Magántőkealap adott pénzt a kiszálláshoz. Az EUB-RESZ-nek mindemellett van egy Békés Solar Kft. nevű leánya – amely az állami MFB egymilliárdos klímavédelmi kölcsönéből húzott fel napelemparkot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyüre településen –, s a Dicső-cég egy ideig résztulajdonosi pozíciót fogott a Magyar Turisztikai Ügynökség udvari tanácsadójaként ismert Eubility Group Kft.-ben is.

4. Gránit Bank. A kormányfő veje 2021-ben lett az egyik leggyorsabban fejlődő magyar bank nagytulajdonosa. A Gránit-csoport által kezelt számlák száma a 120 ezret közelíti, a kezelt vagyon mérete pedig meghaladja az 1300 milliárd forintot. A pénzintézet árbevétele a 2021-es szűk 19 milliárd forintról tavaly 62,6 milliárdra nőtt, 11,2 milliárdos nyeresége pedig majd’ háromszorosa a korábbinak.

A Tiborcz-féle pénzintézet mai arculata (forrás: Gránit Bank)

5. Diófa Alapkezelő. Az intézményi és lakossági ügyfelek számára 480 milliárdos vagyont kezelő, az ingatlanalapjaiba 180 milliárdnyi értéket „gyűjtő” társaságot Tiborcz István tavaly vette át Jellinek Dánieltől. (Az eredeti vevő a BDPST Group volt, azóta viszont a Gránit Bank portfóliójába került a Diófa – azaz maradt a miniszterelnöki családban.) A kormányfő veje a menedzsmentet részben meghagyta, a felügyelőbizottságba viszont újoncként került be Mager Andrea volt „vagyonminiszter”, a Szerencsejáték Zrt. jelenlegi elnök-vezérigazgatója.

6. Equilor Befektetési Zrt. Az egy éve Gránit-tulajdonú brókercég annak idején a Budapesti Értéktőzsde 1990-es újraalakításával egyidőben kezdte meg működését – és tavaly ért az eddigi csúcsra, amikor 2,8 milliárd forintos adózott eredményt produkált. Az Equilor elnök-vezérigazgatója a Tiborcz Istvánnal baráti, mulatópartneri kapcsolatban álló Szécsényi Bálint.

7. Equilor Alapkezelő Zrt. A privát és intézményi vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat papíron nem a miniszterelnök lányának családjáé, nem is a BDPST Groupé és nem is a hasonló nevű fenti brókercégé – viszont mind közös székházban működnek a budai Pasaréti úton. De az alapkezelőt nem emiatt soroljuk egyértelműen a Tiborcz-körhöz. Hanem azért, mert a cég annak az EQA Eszközkezelő Zrt.-nek a tulajdonában van, amely mögött a Közép-Európai II. Magántőkealap, azaz Hornung Áron „húzódik” meg. Az ő felsőbb kapcsolatairól meg fent mindent megírtunk. 

8. Global Refuse Holding (Éltex Kft., Tappe Kft.). Az Equilor Alapkezelő által irányított Central European Opportunity Magántőkealap holdingvállalatához több cég is tartozik. Ezek közül a békéscsabai Tappe Kft. nemrég lett a 35 éves hulladékkoncessziót nyert Mol szemétszedős régiókoordinátora a tiszai térségben (Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád). A debreceni Éltex Kft. pedig – ahogy az Átlátszó több cikkben megírta – egyebek mellett használt autó-akkumulátort tárol nagy mennyiségben szerte az országban. 

hirdetés

9. Green Energy Investhor Zrt. Ez a társaság ugyancsak az Equilor kezelésében lévő Central European Opportunity Magántőkealapé. Korábban az Orbán–Erdoğan-szövetség személyi biztosítékaként értelmezhető – magyar állampolgárságra is érdemesült – Polat család akarta leuralni a magyar naperőműpiacot, „fél paksnyi” kapacitású hálózatot álmodva Magyarországnak. Mára azonban a török kolléga szolárparkjai jórészt a Tiborcz-kör – például a Green Energy Investhor – fenntartásába kerültek.

10. FaceKom-csoport. Ugyancsak a Central European Opportunity Magántőkealap szerzett befolyást 2021-ben a bankok, nagyvállalatok és az államigazgatás digitális ügyfélkiszolgálását segítő FaceKomban. Az egykori startup a Covid-lezárások idejére szinte megkerülhetetlen középvállalattá vált, újabb célja pedig a nemzetközi színtér és a tőzsdei jelenlét.

11. Kallos Cosmetics. Noha csak tavaly vált nyilvánvalóvá, hogy a Diófa Alapkezelő által irányított Főnix Magántőkealap beszállt a patinás szépségipari cégbe, Tiborcz István klubja más módon is jelen van a 2022-ben 7 milliárd forintos bevételt termelő Kallosban. A vállalat legnagyobb tulajdonosa az a DDL Invest Zrt., amely – mint fent megírtuk – Dicső László takarásában működik, ám a tulajdonosi lánc végéhez közeledve Hornung Áront találjuk.

12. Goodwill Communications (gwc). A független piaci szereplőket és a NER ismert cégeit, személyiségeit egyaránt kiszolgáló kommunikációs ügynökség tulajdonosi körében 2019 óta jelen van a Hornung Áronhoz sorolt Közép-Európai I. Magántőkealap, melyet a Viastein-blokkban a Dicső László-féle EUB-RESZ mögöttes szerveként is azonosítottunk.

A seregszemle után egyetlen kérdés maradt: összesen mekkora állami, baráti tőkeinjekciót kapott az elmúlt években a Tiborcz Istvánhoz sorolt ingatlan- és céghálózat? 1) Ide sorolhatjuk először is azt az 54,44 milliárd forintot, amely Jellinek Dániel vagy Balázs Attila környékéről indulva megérkezett a kormányfő vejének „zsebéhez”, Hornung Áronhoz. 2) A cikkünk első részében említett 30 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami turisztikai támogatáshoz most hozzáadtuk a Waberer’s Csoport rendelkezésére bocsátott 6,1 plusz 0,4 milliárdot, valamint a Viastein 3,4 milliárdos ingyenpénzét, így ebben a kategóriában összesen közel 40 milliárdról beszélhetünk. 3) Az első részben szó volt még 133 milliárd forint kormányzati „ajándékbefektetésről”; ez a szám a Diófa és az Equilor alapkezelőkhöz tartozó magántőkealapokhoz, ingatlanalapokhoz befolyt MFB-s és Baross-tőkeprogramos pénzek összege. 4) Ugyancsak az első, turisztikai fejezetben emlegettük az állami Magyar Fejlesztési Bank 29 milliárdos hitelét. Ehhez jön most a Viasteinnek küldött 19 milliárdos, illetve a Békés Solar-naperőműnek biztosított egymilliárdos kölcsön, vagyis ez így 49 milliárd mindennel együtt. 5) A korábbi cikkben írtunk még 151 milliárd forintnyi „baráti” hitelről, melyet javarészt Mészáros Lőrinc MBH-bankholdingja biztosított ingatlanfejlesztésre. 

A kiemelt számok összege némileg meghaladja a 427 milliárdot. Ez a temérdek pénz tehát részben vissza nem térítendő adományként, részben „tőkekisegítésként”, kedvezményes kölcsönként ért el a Tiborcz-körhöz. Mindez alapján a miniszterelnök vejének nem a 25. helyen kellene szerénykednie a 100 leggazdagabb magyar mezőnyében – holmi 70 milliárdos vagyonnal, hanem jóval előrébb.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Balázs Attila#Hornung Áron#Jellinek Dániel#magántőkealapok#NER#Tiborcz István