Mostanra lett meg a gazdasági kétharmad: a NER a tőzsdét is megszállta – Válasz Online
 

Mostanra lett meg a gazdasági kétharmad: a NER a tőzsdét is megszállta

Bódis András
| 2023.11.29. | Nagytotál

Van, ahol azt mondják: a tőzsde a szabad társadalom, a szabad piacok, a gazdaság „szentélye”. Magyarországon ez nincs így, de a börzének – akár a parlamentnek – azért van még némi rangja. Nem mindegy tehát, hogy ki az úr a Budapesti Értéktőzsdén. Jelentjük, mára itt is megvan a minősített többség. Ráadásul ez valóságos, nem felfelé torzított kétharmad: a 37 patinás, érdemi teljesítményt nyújtó nyrt.-ből 25-be már betette a lábát a hatalom. Miért jó ez a NER-nek? Presztízsokokból, illetve talán azért, mert egy tőzsdei céget nem lehet csak úgy elszámoltatni – hiszen akkor az „ártatlan kisbefektetők” is sérülnének.

hirdetes

Néhány hete interjút közöltünk a világ leggazdagabb magyarjával. Az Egyesült Államokban élő, a részvénykereskedelmet forradalmasító Thomas Peterffy itteni füleknek talán szokatlan dolgokat mondott: „Tőzsde nélkül nincs szabad társadalom; nem véletlen, hogy a szocialista diktatúráknak mindenütt első dolga volt megszüntetni a börzéket. (…) A tőzsde végső soron egy szabad társadalomban a szabad piacok legfontosabb kulminációja. Olyan platform, ahol mindig az a cég nyer, amelyről a kis- és nagybefektetők elhiszik, hogy ő fogja a legjobban kielégíteni az igényeiket – ezért a célért pedig a legjobb vállalkozók versenyeznek.” 

Nos, amikor 2015-ben a jegybank osztrákból nemzeti kézbe vette a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT), Matolcsy Györgyék rosszallóan megjegyezték: „a kibocsátások száma és a forgalom olyannyira lecsökkent, hogy a tőkepiac jelenleg nem tölti be a szerepét”. Ezért a Magyar Nemzeti Bank erősen fogadta, hogy hamarosan minden másképp lesz, a tőzsde a hazai vállalatok számára a tőkebevonás talán legfontosabb intézményévé válik. A cél, hogy „a gazdaságban lévő megtakarítások minél hatékonyabban és minél nagyobb mértékben a beruházások felé áramoljanak”, azaz valamelyest közelítsünk az álomszerű Peterffy-modellhez. 

Az akkor – vagyis 2015-ben – 25 éves BÉT-en 45 cég papírjai forogtak, hat évvel később pedig 38 nyilvánosan működő részvénytársaságot számolt meg a Szabad Európa. Most mi is elkészítettük az aktuális lajstromot, melyen ugyan már 62 aktív tőzsdei vállalat szerepel, de ezek közül 25 csak a „futnak még”-kategóriába sorolható. Vagy azért, mert tavaly, esetleg idén új szereplőként robbant be a parkettre – tehát korai az ítéletalkotás –, vagy azért, mert 2022-ig olyan alacsony árbevételt, eredményt, vagyont mutatott fel, hogy egyszerűen méltatlan lenne összevetni a patinásabb és érdemibb szereplőkkel. 

Ahogy tehát az alábbi gyűjtésünkből kiolvasható, 37 olyan magyar tőzsdei cégünk van jelenleg, amelyet érdemes volt górcső alá venni. Ami azt jelenti, hogy a 2015-ös jegybanki célok nem teljesültek; a BÉT nem népesült be, a hazai érdekeltségek nem a tőzsdén keresztül akartak tőkéhez jutni, nincs nyoma a Péterffy-értelemben vett versenynek. Ennek okait a szakma elsősorban abban látja, hogy a cégek a piaci (kis)befektetők kegyei helyett a kevésbé kockázatos kormányzati pénzekre, a központi kötvény- és hitellehetőségekre hajtottak.

Aligha csoda, hogy a Forbes legértékesebb családi cégekről szóló 2023-as listáján csak elvétve tűnik fel BÉT-vállalat, sőt, a legnagyobb árbevételű magyarországi vállalatok között is csak a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és a Richter képviselte bombabiztosan a tőzsdei „kasztot”; rajtuk kívül legfeljebb néhány friss megkapaszkodó látszik még az élbolyban.

Mindezek után adódik a kérdés: miért fontos egyáltalán, hogy mi a helyzet a BÉT-en? Miért kell előrukkolni azzal a friss számításunkkal, hogy

az értékelhető „bőrben” lévő 37 nyrt. közül immár 25-ben ott van a NER,

azaz megvan a kétharmad? Kit érdekel, hogy Mészáros Lőrinc befolyási övezetében öt, a Tiborcz–Jellinek-tengelynél három, más kormányzati kegyelteknél további hat tőzsdei nagyvállalat landolt az elmúlt években, 11 érdekeltségben pedig állami befektetők, illetve állami léttől megfosztott, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (a híres-hírhedt Fidesz-közeli „kekvák”) biztosítják a NER-jelenlétet?

Nos, egyrészt a tőzsde még mindig elitklubként van jelen a gazdasági szereplők tudatában. Ha Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Jászai Gellért nemcsak az egységnyi idő alatt lehívható állami források menedzselésében jeleskednek, hanem úgymond képesek egy szabályozott, nyilvános versenykörnyezetben is helytállni, akkor bizony tényleg alkalmasak a „nemzeti nagytőkés”-címre – gondolhatják sokan. Ez még igaz is lehetne, ha az érintettek tőzsdei körülmények között nem akarnák használni a kormányfőig érő kapcsolatrendszerüket. Ám, mint az alábbiakból kiderül, nagyon is használják. Ettől függetlenül az önképük alighanem az, hogy ők immár igenis tőzsdeérett, elismerésre méltó figurák. 

A leggyakorlatibb haszna Mészárosék BÉT-jelenlétének pedig az lehet, hogy egy esetleges későbbi elszámoltatáskor ezeket az nyrt.-ket nemigen lehet tőlük „begyűjteni”, hiszen a cégeikben lévő ártatlan kisbefektetők – akarva-akaratlanul – élő pajzsként védik a nagyobb halakat is.

Nézzük tehát, mivé lett mostanra a BÉT!

×××

Tőzsdei cégek NER-közelben és -távolban

I. Mészáros Lőrinc befolyási övezete (5 társaság)

– Opus Global Nyrt.: A felcsúti milliárdos birodalmának zászlóshajója, holdingközpontja 2022-ben lépte át először az 1000 milliárd forintos mérlegfőösszeget (csoportszinten). A társaság 34. volt tavaly az ötszáz legnagyobb árbevételű magyarországi cég HVG-s listáján – s míg a 2022-es első félévben szűk 205 milliárdos, az idei első hat hónapban már 325 milliárdos működési bevételt realizált. Ebbe a vállalatcsoportba tartozik a legnagyobb itthoni vezetékes földgázelosztó (Opus Tigáz Zrt.), az ország keleti ötödének villamosenergia-ellátója (Opus Titász Zrt.), a Mészáros Építőipari Holding és a Hunguest Hotels-szállodalánc – s persze sok egyéb érdekeltség.

– MBH Bank Nyrt.: Idén a hazai banktörténelem legnagyobb fúziójával – vagyis a Budapest Bank, az MKB és a Takarék-csoport összegyúrásával – létrejött az OTP utáni második legnagyobb hazai pénzintézet. Bár az MBH-t tulajdonosi oldalról egyértelműen Mészáros Lőrinc dominálja, a társaság közel negyede inkább a Matolcsy családhoz áll közel. A NER-felvilág legnagyobb hitelezőjeként is jegyzett bankcsoport igazgatóságában ott ül Mager Andrea, az előző Orbán-kormány nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztere, az állami Szerencsejáték Zrt. mai első embere, az MBH felügyelőbizottságát pedig Orbán Viktor korábbi kabinetfőnöke, Nagy Andor vezeti. A menedzsment tagja Mészáros Lőrinc lánya, Beatrix – aki stílszerűen a leányvállalatokért felel vezérigazgató-helyettesként –, a kormányzati kapcsolatok pedig a Rogán Antal bizalmasaként elhíresült Puskás Andráshoz tartoznak. Az MBH Bank az egyedüli részvényese annak az Euroleasing Zrt.-nek, amely Mészárosék legújabb jachtját is birtokolja.

Cserélik a logót az MKB Bank Váci úti épületén 2023. április 30-án. Ezen a napon olvadt össze a bank a Takarékbankkal, a fúzióval létrejött a MBH Bank Nyrt. (fotó: MTI/Kovács Attila)

– MBH Jelzálogbank Nyrt.: A társaságot – még Földhitel és Jelzálogbank Részvénytársaság néven – éppen húsz éve vezették be a tőzsdére. A vállalat jelenleg is önálló entitásként működik; nemcsak Mészáros Lőrinc közvetett jelenléte meghatározó a tulajdonosi körben, hanem az államé (a Magyar Postán keresztül) és a Matolcsy-köré is.

– CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.: Mészáros Lőrincék nemcsak három nagybankot egyesítettek idén, emellett levezényelték a magyar biztosításközvetítői piac valaha volt legnagyobb fúzióját is. Az így kibővült Hungarikum Biztosítási Alkusz-csoport a CIG Pannónia többségi tulajdonosa. Mint megírtuk, a tőzsdei Mészáros-biztosító ügyfélköre jórészt nem a szabadpiacon, hanem az állami gáz- és áramszolgáltatón (MVM) keresztül épülget.

– Delta Technologies Nyrt.: A cég a Digitális Kormányzati Ügynökség informatikai tendereinek egyik legnagyobb bajnoka. A tulajdonosi körben ugyan (még?) nem látszik Mészáros Lőrinc, de a társaság felügyelőbizottságában a többség a „felcsúti lobbié” – az Opus Globalban is aktív Tima Jánoson, Keresztyénné Deák Katalinon, valamint az alkuszkirály Keszthelyi Eriken keresztül. Aligha véletlen, hogy tavalytól a Mészáros neje (Várkonyi Andrea) által jegyzett Whitedog Média Kft. a Delta-csoport kommunikációs ügynöksége.

II. A Tiborcz István–Jellinek Dániel-kör érdekeltségei (3 nagyvállalat) 

– Waberer’s International Nyrt.: A magyar félmúlt Volán Tefujának és Hungarocamionjának egyesüléséből kinőtt társaság – frissen meghirdetett stratégiája szerint – 2027-re a közép- és kelet-európai térség elsőszámú logisztikai szolgáltatója akar lenni. A cég, amely korábban Wáberer György volt kormánybiztoshoz, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány mai elnökéhez tartozott, tavaly a HVG Top 500-as listájának 72. helyéig jutott – és 2800 tehergépjárműből álló flottájával, 250 ezer négyzetméternyi raktárkapacitásával már most is jelentős fuvarpiaci szereplő a kontinensen. A Tiborcz István-féle BDPST Group 2022 nyarán vásárolt részesedést Waberer’sben, épp akkortájt, amikor kiderült, hogy a vállalat 6,1 milliárd forintos támogatást kap a külgazdasági és külügyi tárcától új raktárlogisztikai centrumra és további 390 milliót egy szolgáltatóközpontra. A BDPST ma már többségi tulajdonos, Tiborczon kívül csak Jellinek Dánielnek van „szabad szemmel látható” részesedése a csoportban. A Waberer’s a Petrolsped Kft.-ben való tulajdonszerzés révén a kötöttpályás logisztikában is meghatározóbb szereplővé fog válni.

– Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.: Az egyik legsikeresebb tőzsdei céget, a főleg zöldenergia-projekteben utazó Alteót a régen baloldali milliárdosként futó Veres Tibor adta el egy éve a Tiborcz István–Jellinek Dániel–Mol-koalíciónak. A BDPST Group a Diófa Alapkezelővel – pontosabban a cég által menedzselt Főnix Magántőkealappal – szállt be a megújulóenergia-termelős bizniszbe. Az Alteo-csoport tavaly 12,9 milliárd forint nettó eredményt ért el, 120 százalékkal többet, mint 2021-ben – árbevétele pedig 44,2 milliárd forintról 103 milliárdra nőtt (ez a HVG Top 500-as lajstromának 195. helyére volt elég).

– Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.: A Mészáros Lőrinc és Tiborcz István által hátrahagyott ingatlanvállalat nem esett messze a korábbi gazdáktól: a Covid-időszakban Jellinek Dániel lett az irodaházbizniszben érdekelt cég legnagyobb részvényese. Utóbbi leginkább arról híres, hogy sokmilliárdos pénzcsatornát épített ki a kormányfő veje felé – és mint láttuk, a Waberer’s International is kettejük bulija. Jellineken kívül egyébként az a Törő Csaba is meghatározó tulajdonos az Appeninn Holdingban, aki 2007-ben Fodor Gábor SZDSZ-elnöki kampányának mozgatójaként vétette észre magát, újabban pedig Hernádi Zsolt Mol-vezér közelében mozog.

III. Más NER-nagyságok egységei (6 cégcsoport)

– 4iG Nyrt. (Jászai Gellért): Miként a Direkt36 feltárta, a Vodafone Magyarországot is megszerző vállalat felvásárlásaiban Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is közreműködött – ráadásul szinte minden komoly 4iG-tranzakció mögött a kormányzat partneri közreműködése, állami hitelek és pénzügyi segélyek tömege áll. Olyannyira, hogy a infokommunikációs társaság legnagyobb tulajdonosát, az iG COM Magántőkealapot is egy köztulajdonú – azóta egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak (kekva) kiszervezett – befektetési cég, a Széchenyi Alapok pumpálta tele tízmilliárdokkal. Ezzel az „információmorzsával” megdőlt a tétel, hogy Jászai Gellért saját erőből jutott többségi befolyáshoz a már albániai, montenegrói, izraeli csápokkal is rendelkező, a tavalyi HVG Top 500-as listán még „csak” a 69. helyre érdemesült 4iG-ben. A társaság, melynek felügyelőbizottsági elnöke Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszter, nemrég kinyilvánította: az Orbán-kormánnyal szimbiózisban fog működni „a Nemzeti Digitalizációs Stratégia minél magasabb szintű megvalósítása céljából”.

Jászai Gellért, a 4iG elnöke a kormány és a 4iG-csoport közötti együttműködési megállapodás aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. november 9-én (fotó: MTI/Mónus Márton)

– Budapesti Ingatlan Nyrt. (Schmidt Mária és családja): Noha a sajtó Schmidt Mária és Ungár Péter „összefüggésében” szokott írni a társaságról, kevesen említik, hogy az irodaházas vállalatban Mészáros Lőrinc MBH Bankja is társtulajdonos – közel 10 százalékos részesedéssel.

– Nap Nyrt. (Matolcsy-kör, Földvári Gábor): A naperőművek felvásárlásával foglalkozó vállalat legnagyobb tulajdonosa a Matolcsy György jegybank elnök és fia, Matolcsy Ádám holdudvarában működő Quartz Befektetési Alapkezelő. Szintén meghatározó részvénybirtokos a NAP-ban az egykor a Rogán Antal-féle program keretében Ciprus és India területén letelepedési kötvényeket forgalmazó Földvári Gábor.

– Akko Invest Nyrt. (Veres Tibor, Kis-Szölgyémi Ferenc): A társaság globális fókuszú, elsősorban a pénz- és tőkepiacokon befektető vagyonkezelő holding, melynek legnagyobb közvetett tulajdonosa Veres Tibor. Annak idején ő hozta létre – két, ugyancsak Moszkvában diplomázott közgazdász társaságában – a baloldali kormányok által kedvelt Wallis-cégcsoportot, majd a Fidesz-érában is bőszen üzletelt, s ahogy írtuk, ő adta el a Tiborcz-körnek az Alteo Nyrt. többségét. Az Akko Investben idén lett nagyrészvényes a Singulium Befektetési Alapkezelő Zrt., amely a NER „udvari söprögetőjeként”, a takarítás Mészárosaként emlegetett Kis-Szölgyémi Ferencé.

– AutoWallis Nyrt. (Veres Tibor): A cégcsoport célja, hogy az évtized végére a közép-kelet-európai térség meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon. Az AutoWallis a HVG Top 500-ában a 73. helyezett volt tavaly; az általa képviselt márkák közé tartozik egyebek mellett a BMW, a Dacia, a Renault, a Jaguar, a KIA, az Opel, a Land Rover vagy a Maserati. A társaság legmeghatározóbb „mozgatója” Veres Tibor, de két éve ugyancsak nagytulajdonos a 4iG-nél már említett Széchenyi Alapok, amely állami körből került át egy kekvához. 

– Forrás Nyrt. (Leisztinger Tamás): A vagyon- és ingatlankezelő vállalkozás ugyancsak egy baloldalról indult milliárdoshoz tartozik. Leisztinger Tamást persze szintén engedték „átállni”: olyannyira, hogy egy időre beszállt a NER-tagok számára kötelező focifinanszírozásba (a DVTK korábbi tulajdonosaként), eladta a Hunguest-hotelláncot Mészáros Lőrincnek, majd szívességi tulajdonba vette Puch László volt MSZP-pénztárnoktól az egyetlen olyan „ellenzéki” lapot, a Népszavát, amelyen kormányzati hirdetések futnak.

IV. Állami és/vagy kekva-hátterű érdekeltségek (11 társaság)

– Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.: A legnagyobb árbevételű hazai cégcsoportban az állam már nem tulajdonos, a kormány kiszervezte a Mol közel harmadát három kekvának (MOL-Új Európa Alapítvány, Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, Mathias Corvinus Collegium Alapítvány).

– Richter Gedeon Nyrt.: A neves gyógyszergyártóban sincs már állami tulajdon; a kormány a vállalat negyedét odaadta három kekvának (Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány, Mathias Corvinus Collegium Alapítvány, Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány).

– Rába Járműipari Holding Nyrt.: A cég többsége ahhoz az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Zrt.-hez tartozik, amelynek vezérigazgatói székével elégítették ki Palkovics László volt ipari minisztert. Ugyancsak nagytulajdonos a vállalatban a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány nevű kekva, amelyet viszont Palkovics kuratóriumi elnökként fémjelez.

Katonák állnak új Rába H18 sorozatú terepjáró tehergépkocsik mellett a Magyar Honvédség Logisztikai Központjában megrendezett bemutatón és haditechnikai eszközátadón a budapesti Hazai Samu laktanyában 2016. december 14-én (fotó: MTI/Mohai Balázs)

– DM-Ker Nyrt., Épduferr Nyrt., Gloster Infokommunikációs Nyrt., Megakrán Nyrt.: Az elmúlt években ebben a négy társaságban a cégek vezetői, magánbirtokosai mellett megjelent nagytulajdonosként – a 4iG-nél és az AutoWallisnál már említett, állami, majd kekvás hátterű – Széchenyi Alapok.

– PannErgy Nyrt.: A vállalatban nemcsak az állami MVM Energetika szerzett meghatározó tulajdonrészt, de a kormányzati tendereken hasító Soltút is nagybirtokos a tőzsdei cégben. Nemrég erről a Soltútról derítette ki a G7, hogy Rencsár Kálmán alapító mellett a sztrádaépítő Szíjj László családja is ott „húzódik” mögötte.  

– UBM Holding Nyrt., SunDell Estate Nyrt., GOPD Nyrt.: E három cég közül az első kettő nemrég az állami MFB-csoporttól kapott befektetést, a harmadik, vagyis a GOPD pedig „államfüggetlen”, de közben a legnagyobb társtulajdonosa az MFB-támogatott SunDell Estate-nek. 

V. Formailag vagy ténylegesen is NER-független vállalatok (12 cég)

OTP Bank Nyrt., Magyar Telekom Nyrt., Zwack Unicum Nyrt., ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., Duna House Holding Nyrt., Finext Nyrt., Graphisoft Park SE, Kulcs-Soft Nyrt., Masterplast Nyrt., Őrmester Nyrt., Pensum Group Nyrt., Polyduct Nyrt.

VI. Futnak még – avagy a tőzsdére tavaly vagy idén belépett, illetőleg 2022-ig alacsony árbevételt, eredményt, vagyont felmutató, kisebb jelentőségű társaságok (25 érdekeltség)

Budapesti Értéktőzsde Nyrt. (mint kibocsátó), Amixa Holding Nyrt., Astrasun Solar Nyrt., Biggeorge Property Nyrt., Biggeorge REIT Nyrt., CDSYS Nyrt., Chameleon Smart Home Nyrt., Civita Group Nyrt., Enefi Vagyonkezelő Nyrt., Energy Investment Nyrt., EU-Solar Nyrt., Eprolius Ingatlan Nyrt., eSense Nyrt., FuturAqua Nyrt., Goodwill Pharma Nyrt., Multihome Nyrt., Naturland Holding Nyrt., Nordtelekom Nyrt., Nutex Nyrt., OXO Technologies Holding Nyrt., Navigator Investments Nyrt., Shopper Park Plus Nyrt., Valberg Nyrt., Vertikal Group Nyrt., ViVeTech Nyrt.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#MBH Bank#Mészáros Lőrinc#NER#tőzsde