Saját egyetem és féktelen luxus – a Matolcsy-kör is beszállt a „magántőkealapos honfoglalásba” – Válasz Online
 

Saját egyetem és féktelen luxus – a Matolcsy-kör is beszállt a „magántőkealapos honfoglalásba”

Bódis András
| 2022.05.17. | sztori

Az a jegybanki alapítványi vagyon, amely 2015–2016-ban a kormány szerint „elvesztette közpénz jellegét” mára még tovább privatizálódott – részben a Matolcsy család közvetlen közelében működő magántőkealapokhoz. A Válasz Online gyűjtése szerint ez történt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel, a NER kedvenc éttermeként azonosított Felix épületével, továbbá számos irodaházzal és luxusvillával. Közülük néhányat nemrég váratlanul visszavásárolt a Magyar Nemzeti Bank régiós multicége, a GTC – ám mivel ezek már tisztán magánügyletek voltak, nyilván üzleti titok, hogy a Matolcsy-kör mennyit nyert az „ingatlankeringőkön”. (Frissítés: cikkünk élesítése után a fenti ügyletek egyik közreműködője válaszolt kérdéseinkre, melyeket még a múlt héten küldtünk – a hozzászólásokkal kiegésztettük az eredeti szöveget.)

hirdetes

Lapunk rendre igyekszik feltérképezni a tulajdonosrejtegető-adóoptimalizáló technikákat, és rengeteg ilyen cikkel a hátunk mögött már le merjük szögezni: míg a balos kormányokkal összeépült üzletemberek annak idején jellemzően offshore-oztak, a Nemzeti Együttműködés Rendszere inkább a magántőkealap intézményére építi gazdasági befolyásszerzését. Utóbbi egy nemzetközi térben is ismert „cégforma”, amely normál esetben úgy működik, hogy a befektetési jegyek birtokosai – tehát a végső haszonhúzók – nem szólnak bele a független alapkezelők üzleti döntéseibe. Idehaza viszont inkább az dívik, hogy a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok – akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos –, és azt sem tudhatjuk, pontosan miféle pénzeket „mostak bele” ezekbe a kasszákba. (A magántőkealapba való befizetés egyébként köztehermentes, és addig nem is kell adót fizetni, amíg nem realizál valós hozamot a befektető.)

Arról már nagyjából minden újságolvasó tudhat, hogy a topgazdagok közül Mészáros Lőrinc környékén gombamód szaporodnak a magántőkealapok – és persze a kormányfő veje, Tiborcz István is kezeli, használja ezeket a nyilvánosság számára átláthatatlan „erszényeket”. Eddig viszont kevésbé lehetett nyilvánvaló, hogy Matolcsy György és Ádám nevű fia körül is megrajzolható már egy teljes magántőkealap-hálózat – sok-sok jegybanki kapcsolódással –, amely temérdek vagyontárgyat nyelt el az elmúlt években. Miközben egyébként a Porsche-gyűjteményével, magánrepülős útjaival, luxuséletmódjával, „korunk hőse” attitűdjével a sajtó figyelmét is kiérdemlő Matolcsy Ádámnak papíron csak néhány vagyonkezelő érdekeltsége és egy bútorgyára van, amely például 2020-ban 1,6 milliárdos árbevétel mellett szűk 18 millió forintos adózott eredményt produkált. Tehát önmagában nyilván nem feltétlenül az aranybányák netovábbja.

Mielőtt azonban a Matolcsy-klub „magántőkealapos honfoglalásának” részleteit felvillantanánk, kezdjük egy seregszemlével: kik az alábbi ingatlan- és cégügyletek legfőbb közreműködői?

Arcképcsarnok: Száraz István, Pintér Máté, Somlai Bálint, Valkó Mihály, Matolcsy Ádám

Matolcsy Ádám (és bútorgyáras partnere, Stofa György). Matolcsy György jegybankelnök 1986-ban született gyermeke rendszerint a Balaton Bútor megszerzésére vezeti vissza üzleti sikereit. Tény, hogy a gyár különböző konzorciumok tagjaként dúskál az állami és MNB-s megbízásokban. Ezeknél a munkáknál Matolcsy Ádám állandó partnere a Gyulai „Fafém” Bútor Zrt., melyet korábban ő maga akart felvásárolni, de végül a baráti holdudvarába tartozó, 30 éves Stofa György „annektálta”.

Száraz István, a legstrómangyanúsabb Matolcsy-barát. A 37 esztendős üzletember évekkel ezelőtt az MNB alapítványaitól nyert pénzekből finanszírozta az általa megálmodott vs.hu portált, majd övé lett az Origo, hogy aztán Matolcsy Ádámon keresztül a kormánypárti KESMA-médiaholdingba tagozódjon. Jelenleg Száraz cége, a Frank Digital Kft. a jegybank legnagyobb, milliárdokra érdemestett kommunikációs ügynöksége. S ugyancsak Száraz István vezeti azt a Dry Immo Zrt.-t, amely a Matolcsy-kör alapjait menedzselő Quartz Befektetési Alapkezelőt birtokolja – miközben egyébként ezt a Dry-részvénytársaságot is egy magántőkealap, az alább sokszor feltűnő Felis tulajdonolja. Tehát Száraz egy sokszorosan „titkosított” pénztárca arca – a szintén itt szereplő Valkó Mihály társaságában.

Pintér Máté, a vendéglátós. A szintén a 37. életévében lévő vállalkozó üzemelteti a Felix Kitchen & Bar nevű, a NER nagyjainak felvonulási területeként is ismert éttermet a Várkert Bazárnál – emellett több Matolcsy Ádám körüli biznisz állandó résztvevője.  

Somlai Bálint, az épületfelújító. Egy 32 éves mogul, akinek cége, a Raw Development Kft. újíthatja fel az MNB épületét – hogy a jegybank 2024-ben ezzel ünnepelhesse fennállásának centenáriumát. Somlai dolgozott a Matolcsy Ádám fémjelezte Origónál, de sokkal fontosabb, hogy az általa vitt Raw Development lényegében nem tud kimaradni semmilyen Matolcsy körüli építési munkából.

Valkó Mihály, az alapkezelő. A lassan 56 éves pénzügyi szakember a Matolcsy-kör magántőkalapjait kezelő Quartz Zrt. vezérigazgatója. Eddig igazgatósági tag volt a jegybank által „áramvonalasított” MKB-nál, amely most válik az OTP versenytársának szánt Magyar Bankholding csúcsszervévé. Valkó az új, felduzzasztott MKB Bankban végül „csak” felügyelőbizottsági tagi pozíciót kapott.  

A Magyar Narancs minapi cikke sokszorosan bizonyította, hogy mindig akad egy MNB-s szál is Matolcsy Ádám gyarapodó barátainak cégügyeinél. Az alábbi gyűjtéssel arra vállalkoztunk, hogy tipizáljuk is a jegybankelnök családja körüli vagyonfelhalmozást. Az I. kategóriába a Matolcsy-fiú közvetlen tulajdonszerzései kerültek, ahol a finanszírozói oldalon megjelent a részben MNB-forrásból „feltőkésített” Növekedési Hitel Bank. Az a pénzintézet tehát, amely a Matolcsy György unokatestvéreként jegyzett Szemerey Tamás társaságaként muzsikált, míg csak be nem dőlt. Összeálltásunk II. pontjában – az Orbán-kormány által is jóváhagyott közvagyonjelleg-elvesztés csimborasszójaként – azokat a tranzakciókat soroljuk, amikor a jegybanki alapítványok javai egyszerűen a Matolcsy-kör magántőkealapjaihoz érkeztek meg.

Ilyen például a Budapesti Metropolitan Egyetem épülete és a felsőoktatási intézmény fenntartásáért felelős cég; ezek annak ellenére jutottak Száraz István és Valkó Mihály kezelésébe, hogy a hivatalos közlemények szerint egy MNB-érdekeltség volt a vevő.

(Szárazt, Valkót és a Metropolitan-vásárlást a jegybanki oldalról bejelentő Fekete Zoltánt is írásban kerestük meg, hogy megtudjuk a „füllentés” okait, de egyikük sem válaszolt. Frissítés: a Feketének elküldött kérdésünkre cikkünk élesítése után azt a választ küldte az MNB befektetési cége, hogy a Metropolitant megszerző magántőkealap befektetői ők maguk, vagyis szerintük „az eredeti bejelentés szerinti konstrukció került megvalósításra”. Elismerték viszont, hogy az alapkezelésről lemondtak a Quartz javára, ami felettébb különös, hiszen a jegybanknak van saját erre szakosított vállalata. Summa summarum: az egyetem végső soron a Valkó–Száraz-egységre van bízva, nem pedig az MNB-re.)

A Budapesti Metropolitan Egyetem épülete a budapesti Nagy Lajos király útján (fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Ugyanebbe a II. tárgykörbe kellett sorolnunk még a NER-kedvenc Felix-étterem épületének kijátszását, illetve Matolcsy Ádám – Hadházy Ákos által is kiszúrt – villaügyét, továbbá egy követeléskezelő vállalkozás privatizálását. A III. kategóriában olyan budai és Andrássy úti csúcsingatlanokat listázunk, amelyek az MNB portfoliójából „kicsusszanva” Matolcsy-körös magántőkealapokhoz kerültek, majd váratlanul visszavásárolta őket a jegybank régiós multicége, a GTC. (Az immár a GTC-t is vezető Fekete Zoltántól rákérdeztünk eme „ingatlankeringő” mélyebb értelmére – nyilván azzal a szándékkal, hogy megtudjuk, mennyit kaszáltak mindezen a magántőkealaposok –, de megint csak válasz nélkül maradtunk. Frissítés: cikkzártánk után az MNB befektetési vállalata azt írta, mivel a GTC egy 25 éves szakmai múlttal rendelkező, 6 országban jelenlévő, varsói tőzsdén jegyzett nemzetközi cégcsoport, szakmai szempontok alapján indokolttá vált az érintett jegybanki ingatlanok átkerülése ehhez a társasághoz. Csakhogy mi azt kérdeztük, az „átkerülés” közben miért kellett érinteni a Matolcsy családhoz köthető Quartz-magántőkealapokat, de erre valamiért nem felelt senki.)  A IV. pontban egy olyan GTC-nek eladott épületegyüttes szerepel – konkrétan egy teljes utcarészlet –, amelyet nem az MNB-világból szakítottak ki a magántőkealapok, de azért a Szemerey-féle NHB segítsége elkelt a „normális” ügymenethez. Az V. kategória pedig az összes olyan egyéb vagyonelemet tartalmazza – Bankholding-részesedést, sörfőzdét, dizájnszállót, egyebeket –, amely jelenleg a magántőkalapos Matolcsy-körnél „pihen”. Hosszú leltár következik tehát, de erről nem mi tehetünk, hanem Matolcsy György, Ádám és a barátaik.

×××

A Matolcsy-klub felhalmozási mérlege

I. Matolcsy Ádám közvetlen érdekeltségei – Az üzletember a Szemerey-féle NHB Növekedési Hitel Bank kölcsönéből vásárolta meg 2015-ben a Balaton Bútor Kft.-t – az eladó a rendszerváltás egyik sikerembere, Várszegi Gábor (illetve cége, a Fotex Holding SE) volt. A családi pénzintézet bedőlése után az új hitelező a Gránit Bank lett – igen, az a Gránit, amely mára Tiborcz István vállalkozásává nemesült. A Balaton Bútor egyébként épp nemzetközi terjeszkedésben van: nemrég megszerezte a Riva 1920 olasz prémiumdizájnbútor-cég 47,5 százalékát. Matolcsy Ádám a veszprémi Balaton Bútort egyébként a több értékes budai ingatlant (XII. kerület Laura út 5., II. kerület Páfránykert utca 19.) is begyűjtő Magyar Stratégiai Zrt. nevű érdekeltségen keresztül birtokolja. E részvénytársaságnak a bútorvállalaton kívül további három leánya van: az egy hónapja alapított Magyar Strat-Alfa Zrt. és Magyar Strat-Beta Zrt., valamint a régebbi New Wave Service Kft. Utóbbi leginkább arról híres, hogy Matolcsy Ádám e cég nevében parkoltatta Porsche-gyűjteményét a Millenáris mélygarázsában. Hogy miért éppen ott? Alighanem azért, mert a kft. 2019-ben az MNB-alapítványok által megszerzett Millenáris Classic Irodaházba költözött (II. kerület Lövőház utca 39.) – és bérlőként azóta ott „lakik”, annak ellenére is, hogy a jegybanki érdekeltségek azóta eladták az épületet a Tiborcz-környéki SkyGreen Buildings Kft.-nek. Nem mellékesen: a Matolcsy-közeli magántőkealapokat menedzselő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. székhelye „véletlenül” épp ugyanitt, a Millenáris-irodakomplexumban található.

II. Az MNB-től a Matolcsy-közeli magántőkelap-hálózatba „kiszervezett” ingatlanok, cégek – Ahogy már írtuk, az eredeti bejelentés szerint az MNB alapítványa vette volna meg a Budapesti Metropolitan Egyetemet, ám a valóságban a Quartz által kezelt Közép-Európai III. Magántőkealap vált tulajdonossá abban a Közép-Európa Alfa Holding Vagyonkezelő Zrt.-ben, amely leánycégein (a BKF Fenntartó Kft.-n és a Carine Ingatlanhasznosító Kft.-n) keresztül működteti a felsőoktatási intézményt, illetve birtokolja az épületét a budapesti Nagy Lajos király útján. Az MNB-től a Matolcsy-körig tartó utat járta be a Várkert Bazárnál működő Felix étteremnek otthont adó Vízház is. A hírekben az az információ már szerepelt, hogy Matolcsy Ádám barátja, Pintér Máté üzemelteti a vendéglátóipari egységet, sőt arról is esett szó, hogy maga az ingatlan ugyancsak kikerült a jegybanki alapítványok portfoliójából – és a Tiborcz-érdekeltégekkel összeköltözött Equilor-csoport Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapjánál landolt. S hogy mi a helyzet ma? Bár az Ybl Miklós tervezte felépítményt birtokló Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. tulajdonosa még mindig a Blue, az alap menedzselését egy szűk éve átvette a Quartz – vagyis „fű alatt” ez a patinás objektum is megérkezett a Matolcsy-klubhoz.

Ugyanígy fordult a sorsa a XII. kerület Mátyás király út 44. alatti villaépületnek, amelyet az MNB-alapítványok képzési és kutatási központjának vásárolt a jegybanki csapat, de – ahogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kiderítette – végül Matolcsy Ádám átmeneti szállása lett. A svábhegyi hajlék bejegyzett tulajdonosa persze nem ő, hanem egy Báthory 2015 nevű kft., amely egy áttételen keresztül azé a Felis Magántőkealapé, amely a Quartzot is birtokolja. A Metropolitan és az ingatlanok mellett egy cég is akad, amely a jegybanktól indulva ért el a Matolcsy-érdekkörig. A MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-ről van szó, amelyet az MNB 2014-ben azzal a céllal alapított, hogy megtisztítsa a hazai kereskedelmi bankokat a rossz minőségű ingatlanhiteleiktől. Az eredeti szándék nem teljesült, a központi bank eladta érdekeltségét, amely több közbülső tulajdonos után idén tavasszal került a Bremdal Magántőkealaphoz – melyet nyilvánvalóan a Quartz kezel. A vendéglátós Pintér Máté által elnökölt követeléskezelő részvénytársaságnak egy leányvállalata is akad, a MARK Ingatlan Zrt., amely tehát mára ugyancsak a matolcsystáké lett.

III. Olyan jegybanki ingatlanok, amelyek a Matolcsy-kör magántőkealapjaihoz kerültek, majd váratlanul visszavásárolta őket egy másik MNB-egység (GTC) – Az MNB-s Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány ingatlanbefektetési cégeinek központja a Vízház és a Várbazár tőszomszédságában, a Döbrentei utca 2. alatt lelhető fel. Az irodaház 2019-ben a már emlegetett Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alapon keresztül került ki a jegybanki tulajdonkörből – először Tiborcz, majd Matolcsy közelébe. Aztán a sokat emlegetett Quartz Alapkezelő tavaly egy G-Zeta DBRNT Kft. nevű társaságba „tette bele” az épületet, majd ezt a kft.-t adta el januárban a lengyel központtal működő, de valójában a Magyar Nemzeti Bank irányítása és többségi befolyása alatt álló GTC-csoportnak. A tulajdonosváltásnak megfelelően a mássalhangzó-torlódásos cégnevet GTC DBRNT Projekt Kft.-re módosították. Öt éve az is hírré vált, hogy a Pallas Athéné Alapítványok megvásárolták és felújítják az Ybl Miklós által tervezett, a Hétház tömbhöz tartozó Andrássy út 40-42-es szám alatti épületeket. Mára persze itt is változott a felállás: 2019-ben egy cégen keresztül magántőkealapokhoz került az ingatlanegyüttes, majd a Quartz egy G-Delta ADRSSY Kft. nevű vállalkozásba apportálta a Matolcsy-lekötelezettek szerzeményét. Tavaly szeptemberben aztán ez a cég is „továbbgurult” a GTC-hez (itt a kft. nevéhez egyelőre nem nyúltak), vagyis lényegében visszatért a tágan értelmezett MNB-portfolióba.

Nagyon hasonló a II. kerület Pusztaszeri út 59-67. alatti volt akadémiai kutatóintézeti épület sztorija. Az ingatlant szintén 2019-ben privatizálta a magántőkealapos lobbi, majd a Quartz tavaly ezt is apportálta egy G-Epsilon PSZTSZR névre keresztelt kft.-be, amely aztán idén februártól – vagyis a GTC-felvásárlástól – kezdve GTC PSZTSZR Projekt Kft.-vé avanzsált. S lássunk csodát, a Matolcsy baráti kör épületfelújtásért felelős „különmegbízottja”, Somlai Bálint egy hónapja minden érdemi vállalatát beköltöztette ebbe az MNB-től MNB-ig adogatott ingatlanba.     

IV. A Matolcsy-érdekkör NHB-segítséggel szerzett és „magántőkealaposított” javai, melyeket felvásárolt a GTC – A VII. kerületi Klauzál utca egy egész szakasza került tavaly ősszel a magyar jegybank befolyása alatt álló GTC-csoporthoz, azon belül a GTC KLZ 7-10 Kft.-hez. Hogy mi történt pontosan az egyes házszámok alatti felépítményekkel? A Klauzál utca 7-9-es zónát az imént említett Somlai Bálint „gyűjtötte be” 2018-ban – a Matolcsy-rokonság NHB Bankjának segítségével –, majd 2020–21-ben a Quartz által kezelt Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alaphoz passzolták, és innen „pattant” a GTC-hez. Lényegében ugyanez történt a Klauzál utca 8-cal és a 10-es számú házzal is, csak utóbbit Somlai közbeiktatása nélkül vitték a Quartz-alapok, majd származtatták tovább a GTC-nek.

V. A Matolcsy-érdekkör „magántőkealaposított” javai, melyeket részben MNB/NHB-segítséggel vásárolt a csapat, és egyelőre nem adta tovább – Ebben a kategóriában a legfontosabb szerzemény a Mészáros Lőrinc dominálta Magyar Bankholdingban meglévő mintegy 23 százalékos tulajdonrész. Konkrétan: a Quartz pénzeszsákjai közül az Aurum és Felis Magántőkealap áll a bankholding 12,56 százalékos és 10,82 százalékos két darabja mögött (természetesen több cégáttételen keresztül ­– lásd e pénzügyi beszámoló 137. oldalát).

Ugyancsak a Felis Magántőkealapig vezethető vissza számos más cég végső haszonhúzói köre – még akkor is, ha a sajtóban gyakran csak a legstrómangyanúsabb Matolcsy-barát, Száraz István jelenik meg ezeknél tulajdonosként. Ilyen Felis-leágazás például a székesfehérvári Hübris Sörfőzde – melyhez a kezdetekkor Matolcsy Ádám biztosított balatoni telephelyet, az NHB pedig hiteleket –, a Culinaris nevű prémium delikátbolt-hálózat, a hazai csúcsgasztró-intézményeket Párizsból behozott alapanyagokkal ellátó France Gourmet Foods Kft., a pesti bulinegyed Black Swan koktélbárja, az Á La Maison breakfast and brunch étterem a budai Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint az állami turisztikai pénzekkel is megtámogatott Pine Weekendhouse Balatonakarattyán. Ami a további ingatlanokat illeti, szintén a Felis Magántőkealap a tulajdonosi végpont a Várkert Bazártól egy kőhajításra lévő Lánchíd 19 Design Hotelt birtokló cég (G-Gamma LCHD Kft.) esetében. Ugyanez a helyzet a Budai Várnegyed egyik legexkluzívabb telkével az Ostrom utcánál, melyet először a vendéglátós Pintér Mátéék családja, majd az épületfelújítós Somlai Bálint szerzett meg évekkel ezelőtt – az NHB aktív finanszírozása mellett –, hogy aztán tavaly már egy Felis-talapzaton nyugvó projekttársasághoz (G-Beta OSTROM Kft.) kerüljön. Pintér Máté tulajdonlásával és az NHB hitelével a Matolcsy-körhöz került egy nagy irodarész a pesti belváros egykori Luxus Áruházában is; a Vörösmarty tér 3. alatti ingatlandarab ma már természetesen egy Quartz–Felis-kezelésű vállalkozásé (G-Alpha VRSMRT Kft.). És vissza a budai Vár lábához: szintén a Quartz menedzseli azt az Arezzo Magántőkelapot, amely tavaly egy cégen keresztül (Corvin Tér 13 Invest Kft.) műemlék lakóházat a vett a Batthyány tér és a Lánchíd között félúton. Ugyancsak az Arezzo Magántőkealap gyűjtött be 2021-ben két napelemes energiatermelő érdekeltséget (Solar Power Alfa Kft., The Art Of Voyage Delta Kft.) a Matolcsy Ádám bútorgyáras partnereként említett Stofa Györgytől. Mindeközben a Budapesti Metropolitan Egyetemnél már nevestett Közép-Európai III. Magántőkealap felvásárolta a Marczibányi Sportcentrumot – amely éppen a Quartznak és Matolcsy Ádám Porschéinak otthont adó Millenáris-irodanegyed közvetlen közelében található –, valamint a szintén a Lövőház utcába költözött, fejfájás-elhárításra szakosodott Mind Klinikát.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitóillusztráció: Kohut András

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Matolcsy Ádám#NER