Vagyonösszevonás választás előtt: Tiborcz István köre ráúszott a NER-elit javaira – Válasz Online
 

Vagyonösszevonás választás előtt: Tiborcz István köre ráúszott a NER-elit javaira

Bódis András
| 2021.08.17. | sztori

Bár a BDPST-csoportot már 55 milliárd forintnyi baráti, állami óriáshitel nyomja – a kormányfő vejének üzleti „előkóstolóit” pedig további tízmilliárdok –, a Tiborcz István-féle érdekkör mégsem húzza be a féket. Ehelyett további vagyontárgyakat áramoltatnak magukhoz. Ráadásul a NER olyan tartóoszlopai kínálják fel nekik portékáikat szíves megvételre, mint a nyitóképünkön szereplő Balázs Attila, Adnan Polat és Mészáros Lőrinc. Galyatetői grandhotel, naperőmű-óriásprojektek, erdélyi tejporgyár- és gyümölcsfeldolgozó-részesedések kerültek a kiskosárba a közelgő választások előtt – derítette ki a Válasz Online.

hirdetes

Különös jelenségekre bukkantunk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúcsain. Egyrészt: a saját vállalása szerint a közpénzt messze elkerülő Tiborcz István – pontosabban: az ő központi cége – mára valóságos adósságtengerben úszik. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából, valamint a vonatkozó földhivatali adatokból egyértelműen kiderül, hogy a BDPST Group most futó luxusfejlesztéseihez közel 55 milliárd forintnyi kölcsön társul (az alábbi pontokban az igazság minden részletét kibontjuk). A miniszterelnök vejének annyi „szerencséje” azért van, hogy a hiteleket jórészt a Magyar Bankholding ernyője alatt egyesülni készülő Mészáros Lőrinc- és államközeli – tehát baráti – pénzintézetek, vagyis a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank nyújtották. Továbbá a teljes kormányzati kontroll alatt működő Magyar Fejlesztési Bank, valamint az újra állami résztulajdonnal büszkélkedő Gránit Bank.

Az elmúlt években a Válasz Online több olyan strómangyanús üzleti szereplőt is azonosított, akinek legfontosabb „piaci” tulajdonsága, hogy Tiborcz kezei alá dolgozott vagy dolgozik. Főszabályként tehát nem vezet óriási szervezeti egységeket, egyszerűen csak képvisel valakit vagy valakiket egy-egy gazdasági társaságban, tranzakciósorozatban. Hogy konkrétan kikről van szó, mindenki kibogarászhatja az alábbi gyűjtésből, akinek van türelme végigvergődni holmi projekt- és cégelnevezéseken. Hangulatfestésnek csak annyit, hogy a BDPST nemrég összeköltözött a magántőke- és ingatlanalap-kezelésben különösen jártas Equilor-csoporttal – amely régóta a kormánykörök egyik kedvenc pénzügyi szolgáltatója.

Az Equilor és a BDPST Group budapesti központja a Pasaréti úton (fotó: Válasz Online)

A lényeg, hogy Tiborcz érdekeltségeivel párhuzamosan a hozzá kötődő „közvetítő” típusú figurák is több tízmilliárdnyi állami, baráti hitelt vettek a nyakukba, vagyis meglehetős magabiztosággal kockáztatnak. Mi az, hogy kockáztatnak? Újabb és újabb óriásbizniszeknek kötelezik el magukat – Mészáros Lőrinc- és Adnan Polat-szintű tényezők vagyonelemei közül válogatva.

Igen, konkrétan arról van szó, hogy a választások közeledtével egyfajta vagyonösszevonás indult a NER tetején.

A felcsúti kolléga a szállodaláncának egyik legértékesebb, galyatetői darabját adta most oda Tiborcz bejáratott partnerének. Az Orbán–Erdoğan-szövetség személyi biztosítékaként értelmezhető – magyar állampolgárságra is érdemesült – Polat család pedig mintha letett volna arról, hogy a magyar naperőműpiac „leuralásával” megyényi területek villamosenergia-ellátása múljon rajta. Ehelyett szép sorban adogatja el az itteni napelemparkjait Tiborcz leágazásainak. És mint látni fogjuk, Orbán Ráhel férjének környéke megragadja az alkalmat, hogy Erdélybe irányított magyar állami milliárdokból részesülő cégekben szerezzen tulajdont. Illetve bent legyen olyan tőzsdei társaságokban, amelyekből állítólag már kiszállt – illetve még be sem szállt. A részletek:

I. Szállodabeszerzések

A Tiborcz István nevével fémjelzett BDPST Group nemrég megvette a belpesti Dorottya utcában lévő, 137 szobával rendelkező, 3 csillag superior minősítésű D8 Hotelt – majd a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholdingban „feloldódni” készülő MKB 18,375 millió eurónyi, azaz 6,5 milliárd forintnyi kölcsönt biztosított az új tulajdonosnak. Az eladó a Mammut bevásárlóközponttal hírnevet szerzett Kenyeres Sándor családja volt, aki legfontosabb érdekeltségét, a Talentis-csoportot anno a felcsúti milliárdosnak értékesítette. A BDPST-nek ez a hetedik működő vagy fejlesztés alatt álló egysége a szintén a Dorottya utcát–Vörösmarty teret érintő (a Takarékbank 40,14 milliárdos hitelével terhelt) Hotel Dorothea, a Szabadság téren álló (a Budapest Bank 3,03 milliárdos kölcsönével megáldott) Adria-palota, a turai kastélyból kialakított (a Gránit Bank 2,31 milliárdos hitelét emésztő) Botaniq, a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékét csinosító (a Magyar Fejlesztési Bank 0,9 milliárdos kölcsönével is „felszerelt”) Andrássy Kúria & Spa, a budapesti Andrássy úti (a Gránit Bank 1,5 milliárdos hitelét cipelő) Alice Hotel, valamint a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén nyíló új szabadidős komplexum mellett. Jelenleg tehát közel 55 milliárd forintnyi kölcsönből dolgozik a Tiborcz-társaság. Ugyancsak friss fejlemény, hogy a Mészáros-tulajdonú Hunguest Hotels nemrég megvált a patinás Grandhotel Galya épületétől. A hivatalosan Mátraszentimréhez tartozó szálló a Galya Top Property Kft.-hez került, melynek közvetett tulajdonosa az a Komonczi Zsolt, aki a Cretum-csoport vezetőjeként épp együtt menedzseli Tiborczékkal a Hotel Dorothea-projektet. Komonczi továbbá állandó koalíciós társa – üzleti értelemben – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV) korábban irányító Szivek Norbertnek is. (Emlékezetes: a tarcali Andrássy Kúria is Mészáros Lőrinc érintésével érkezett meg a Tiborcz családhoz.)

A Grandhotel Galya épülete (forrás: Hunguest Hotels)

II. Napelempark-beruházások

Már egy bő éve felhívtuk a figyelmet arra, hogy napelempark-telepítésben a legnagyobb energetikai mogulok nyomába eredt egy érdekcsoport, amelyet szikével sem lehet leválasztani a miniszterelnök vejéről. Konkrétan a Gyüre (Szabolcs-Szatmár), Herend (Veszprém), Mezőberény (Békés), Keszü és Siklós (Baranya) települések szolárerőműveit uraló Sájer Gáborról – az egykor Tiborcz-tulajdonú, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által „körberajzolt” Elios Zrt. korábbi vezéréről –, illetve az őt segítő Dicső Lászlóról és Figura Ferencről van szó. Ezekre a kisebb napelemes egységekre 4 milliárd forintnyi kölcsönt biztosított az érdekelteknek a Magyar Fejlesztési Bank – de a minap a Budapest Bank is „megtolta” az említett Baranya megyei projekteket 1,72 milliárddal. Mindezek után a Sájer-érdekkör léptéket váltott: a tavalyi év végén felvásárolta a török-magyar Polat család Tatooine Solarpark Kft. nevű cégét, amely a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki külterületén hajt végre gigantikus naperőmű-fejlesztést – és ehhez mások mellett Benedek Fülöptől, a Fidesz által egykor elszámoltatási célszemélyként azonosított (felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélt) volt agrárállamtitkártól bérli a földeket.

A Budapest Bank utóbbi akcióhoz már bő 12 milliárdos kölcsönt kanyarított, vagyis jelenleg közel 18 milliárd forinton áll a barátihitel-számláló a Tiborcz–Sájer-klub esetében.

De itt még nincs vége a történetnek: most júliusban újabb három Polat-exvállalkozás tulajdonjoga szállt át a kormányfői vej környékére. A vasi Hegyhát Napelemparkot üzemeltető Jupiter Flex SolarPark és HSE Europa Solar kft.-ké, melyek a megye éves háztartásienergia-szükségletének kétharmadát készülnek megtermelni, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevére hasonló kapacitású erőművet telepítő Jupiter Solution SolarPark Kft.-é. Mára e cégeket is a Sájer Gábor egyéb társaságaiban aktív szakmai stáb irányítja, de a végső haszonhúzó – több áttételen át – a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM). Idén májusban 43 ilyen NER-közeli titkos „pénzeszsákot” vettünk számba – ám az itt említett magántőkealap annyira friss, hogy akkor még nem látszott a nemzeti banki adatbázisokban. A CEOM ügyeit az Equilor Alapkezelő Zrt. menedzseli, amely persze „véletlenül” egy fedél alatt üzemel a Pasaréti úton a BDPST-vel. A pénzügyi részvénytársaság befolyásoló részesedésével rendelkező Szécsényi Bálint pedig nem más, mint Tiborcz István bevett üzleti és mulatópartnere.

Tiborcz István és Szécsényi Bálint a 2016-os Sziget Fesztiválon (fotó: 444.hu/Botos Tamás)

III. Erdélyi fejlesztések

Lassan másfél éve, hogy a NER új üstököseként írtunk a Bayer Construct vállalatcsoport első emberéről, a Tiborcz István mellé az Appeninn Nyrt.-be beszálló Balázs Attiláról – aki, hangsúlyozzuk, nyilvánvalóan nem stróman, hiszen építőipari méretű felelősséget vállal a Bayer-alkotásokért. Viszont azzal is fel-felhívja magára a figyelmet, hogy cégeivel lelkesen szponzorálja például a Keszthelyi Yachtkikötőt. Emlékezetes: Orbán Ráhel férje ennek az érdekeltségnek a megszerzésével lépett be a Balaton-térség fejlesztői közé; a saját hajóflottával is rendelkező kikötőt a korábbi Bahart-portfolióból privatizálták. (A kormányfő veje formálisan már kiszállt a keszthelyi buliból, de ma is a hozzá kötődő régi stáb viszi a kikötőt.) Ami Balázs Attilát illeti, már korábban rámutattunk arra a különlegességre, hogy a naperőműveknél említett Dicső László – akit emitt Tiborcz István üzleti „előkóstolójaként” azonosítottunk – két fontos céget is felesben tulajdonol vele. Az egyik Dicső–Balázs-cég a BBID Kft., amely a hányatott sorsú Andrássy út 47. alatti (a budapesti Liszt Ferenc tér sarkán lévő) palota gazdája és felújítója, a másik pedig a térkőgyártó Viastein Kft. Előbbi vállalkozást közel 5 milliárd forintos hitellel segíti a Magyar Fejlesztési Bank, utóbbit pedig mindösszesen 19 milliárddal. Ennél is érdekesebb, hogy Balázs Attila újabb két cégébe engedte be – most egyharmadnyi részesedéssel – az Avanzare Kft. képében előretörő Dicső Lászlót. Ezek a vállalkozások – a Batlas Holding és a PlazmonTech Kft. – Hargita megyei, gyergyóremetei nagyberuházásokat futtatnak. A kisrepülőgép-tulajdonos Balázs Attila itt született, repteret és csúcskategóriás szállodát is épít a faluban, de a magyar állam az igazi fantáziát az általa megálmodott tejporgyárban és gyümölcsfeldolgozóban látja. A kormányzat legalábbis bő 4,5 milliárd forintnyi adófizetői pénzzel honorálta a projekteket, aztán afféle különös biztosítékként jelent meg a strómangyanús Dicső e kft.-kben – már a támogatás elnyerése után. Lábjegyzet: Dicső László felesége az Orbán Ráhel holdudvarába sorolt Magyar Divat & Design Ügynökségnél dolgozik.

IV. Az Appeninn Nyrt. „megtartása”?

A tőzsdei érdekeltség nevét azért ismerheti minden közélet iránt érdeklődő olvasó, mert az egyebek mellett a Club Aligát élményparkká fejlesztő ingatlanos céget tavaly hagyta hátra Mészáros Lőrinc és Tiborcz István – átadva a helyét a szintén csúcsmilliárdos Jellinek Dániel csoportjának és Balázs Attilának. Legalábbis papíron. A Magyar Turisztikai Ügynökségtől érkező állami ingyenmilliárdokat felfogó vállalat cégjogi ügyeit ugyanis változatlanul a Tiborcz Istvánnal „összenőtt” ügyvéd, Hamar Endre látja el, ráadásul az Appeninn idén tavasszal létesített hivatalos telephelyet a Pasaréti úti Equilor–BDPST-irodaházban. Ebben az esetben tehát az a hír, hogy bár a miniszterelnök veje szentül fogadta, hogy messzire megy a közpénzre pályázó társaságoktól, a valóságban az emberei még szorgosan foglalkoznak Appeninn-ügyekkel.

V. A Waberer’s International Nyrt. „meghódítása”?

Tavaly nagy visszhangot váltott ki, hogy a Jellinek Dániel-féle Indotek Group bevásárolta magát az akkor a túlélésért küzdő Waberer’s International Nyrt. szállítmányozó vállalatba – majd maga az egykori névadó, a jelenleg a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is funkcionáló Wáberer György is visszaszállt a tőzsdei kamioncégbe. Lássunk csodát: idén tavasszal aztán hirtelen felügyelőbizottsági tag lett a társaságnál az MNV éléről kikopott – de a miniszterelnök vejével jó viszonyt ápoló – Szivek Norbert. És ami ennél is meglepőbb: a sajtóban szinte kizárólag a Tiborcz István–Hamar Endre duó dohányboltos kapcsolataként emlegetett Czéh-Tóth Márk lett a Waberer’s igazgatósági elnöke – aki egyébként igen nagy intenzitással nyeregeti az állam vissza nem térítendő milliárdjait pécsi szállodafejlesztésekre. Piaci forrásaink egy része szerint mindez már előszele annak, hogy a Tiborcz-kör idővel a Waberer’s tulajdonosai között is meg akar jelenni, míg mások állítják: Jellinek többé-kevésbé szuverén döntést hozott az általa régről ismert Szivek és Czéh-Tóth delegálásával. Amit biztosan állíthatunk: utóbbi családjának vannak árufuvarozó és kamionkereskedő, -szervizelő cégei, így némi vezetői tapasztalatra nyilván szert tett ezeken a területeken is.

Summa summarum: nem állíthatjuk biztosan, hogy a közelgő választások miatt bolydult meg a NER-méhkas, de az tény, hogy a Tiborcz István és vidéke „ÁFÉSZ” mind fontosabb központtá válik a magyar gazdaságban. A kormányfőhöz családilag is kötődő központtá.


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#NER#Tiborcz István