Sokkoló: a kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát – Válasz Online
 

Sokkoló: a kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát

Bódis András
| 2021.02.26. | sztori

A Válasz Online összegereblyézett minden létező adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjáról. Kimutatásunk eredménye minden előzetes várakozásunkat felülmúlta: az elmúlt három évben az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami ajándékforint bő kétharmadát. A legnagyobb „pörgés” épp a 2020-as Covid-évben volt, miközben a jórészt NER-bizalmasoknak kiszórt pénzből többé-kevésbé meg lehetett volna menteni a magyar vendéglátást.

hirdetes

A magyar sajtóban szinte minden nap jelenik meg hír a Kisfaludy néven márkásított kormányzati esernyőprogramról, amely „minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseit” hivatott összefogni. A Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá besorolt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénzköltéseiről rendre beszámol a 24.hu, a HVG, az mfor.hu, a G7.hu gazdasági portál, s persze sokan mások.

A figyelmes médiafogyasztók tehát annyit már e cikk elolvasása nélkül is sejthetnek, hogy az MTÜ néha fű alatt, a hivatalos pályáztatási normákat megszegve, egyedi kérelmek alapján látja el vissza nem térítendő milliárdokkal az arra érdemesített „piaci” szereplőket. Úgy ráadásul, hogy míg egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos a fejlesztéseihez legfeljebb 10-20-30 százalékos támogatást szokott kapni állami vagy EU-pénz formájában, a Kisfaludy-program mostani csúcsragadozóit 50-90 százalékos intenzitással segíti az állam. Jobban aktualizálva: miközben a turisztikai-vendéglátói szektor „közkatonái” a Covid alatt vagy tönkrementek, vagy felélték a beruházásokhoz, hitelfelvételekhez szükséges önrészeiket, addig a szerencsésebbek hoteljeit, élményparkjait, fürdőit épp felépíti, modernizálja a kormányzat.

Az MTÜ azzal is tetézi szemérmetlen elosztási gyakorlatát, hogy a Kisfaludy-program 2020-as kedvezményezetti nyilvántartását, amely 218,5 milliárd forintnyi közpénz felhasználásáról szól, ömlesztett, kereshetetlen, feldolgozhatatlan formában tárja az érdeklődők elé. (A 2019-es, illetve 2018-as nyúlfarknyi lista valamivel „intelligensebb”.)

A Válasz Online ezért úgy döntött: megtalálja a módját, hogy a 193 oldalas tavalyi táblázat is elemezhetővé váljon, majd a 2020-as adatokat egyesítettük a 2019-esekkel és a 2018-asokkal. Az összevont lajstromból ezután kiszűrtük a fesztiválok, gasztroesemények, turisztikai szakmai találkozók pénzeléséről szóló sorokat, mert ezek nem beruházási típusú támogatások. Az egy pályázóhoz tartozó különféle jogcímű igényléseket tömbösítettük, hogy darabra lássuk, körülbelül hányan kértek pénzt az MTÜ-től. Hát, rengetegen. A végső listánkon közel 16 ezer magán- vagy jogi személy sorakozik egymás után – legelöl vannak a gigagyőztesek, a legvégén pedig azok, akik néhány tízezer forintot kaptak például az apartmanházuk egyik szobájának tisztasági festésére.

A három év alatt mindösszesen 300 milliárd forintot felhasználók 16 ezres tábora azt sugallja, hogy az MTÜ hatékonyan „társadalmiasította” a turizmus felkarolását, majd 2020-ban a szektor megmentését. A valóság azonban ennek homlokegyenest az ellenkezője. A legnagyobb nyertesek között akadnak ugyan nemes célok, néhány nagyot kaszáló (természetesen azért fideszes vezetésű) település fejlesztési terve pedig indokolható csupán a józan ész alapján is, ám összességében olyan intézmény képe rajzolódik ki, amelynek egyetlen célja a NER-bizalmasok, bennfentes tanácsadók sokmilliárdos dotálása. A tömegnek szórt tízezrek, százezrek, néhány milliók pedig csak arra szolgálnak, hogy az intézmény valamennyire azért össznemzetinek tűnjön.

Pedig nagyon nem az. A majdnem 16 ezer soros kimutatás első 26 helyezettje, azaz a jelentkezők 0,16 százaléka vitte el a 2018–2020-ban lekötött szállás-, élménypark- és strandfejlesztési források – a már emlegetett 300 milliárd forint – felét. Az első nyolcvan versenyzőhöz, vagyis az igénylők fél százalékához pedig 205 milliárd forint, a teljes támogatási összeg bő kétharmada jutott. Mindez azért is szürreális, mert a kormányzat eredetileg azt kommunikálta, hogy 2030-ig fog elkölteni 300 milliárdot szálláshelyfejlesztésre, nem pedig három esztendő alatt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ömlesztett Kisfaludy-listákra a strand-, fürdő- és kalandpark-fejlesztési pénzeket is felvitték, tehát egyelőre biztosan nem merült ki teljes egészében a további tíz évre szóló szálláskeret. Ám az biztos, hogy az MTÜ eddig úgy pumpálta ki a vissza nem térítendő támogatásokat a NER-kompatibilis szereplőknek, mintha nem lenne holnap. Miközben a 2019-es járványmentes évről szóló vendéglátóipari-turisztikai elemzésekből egyértelműen kiolvasható, hogy 100-200 milliárd forintból többé-kevésbé meg lehetett volna menteni a Covid-sújtotta ágazat derékhadát.  

Az alábbi összeállításban a Kisfaludy-pénzek kétharmadát elnyerő 80-as elitklub minden tagjáról írtunk néhány sort, hogy a nyilvánosság tisztában legyen a győztesek nevével és a megszerzett javak nagyságrendjével.

Természetesen Mészáros Lőrinc Hunguest Hotels-láncával indulunk, melyet az a Détári-Szabó Ádám vezérigazgat, aki – mint a Felcsúti Hírlap gólyahírrovatából kiolvastuk – nem más, mint a felcsúti milliárdos egyik újdonsült veje. Aki a kormánysajtóban már be is jelentette, hogy vállalatuk „minden idők legnagyobb felújítási programjába kezd”. Ajánljuk továbbá olvasóink figyelmébe mindazon pontokat, amelyekben Tiborcz István nevére bukkannak; jól látható, hogy miközben Orbán Ráhel férje elvileg kivonult azokból a cégekből, amelyek állami forrásokból izmosodnak, legbizalmasabb ügyvéd-jobbkeze, Hamar Endre azért ott szorgoskodik az MTÜ-s zsákból érkező pénzeket felfogó legnagyobb vállalatoknál. Szintén beszédes, hogy a turisztikai ügynökség tanácsadói kara (melyben Orbán Ráhel mellett például Zoób Kati, Pál István „Szalonna”, Csapody Balázs, Folly Réka és Laposa Bence is szerepet vállalt) ugyancsak remekelni tudott a Kisfaludy-programban. A pikantériák kedvelői a lista 35. pontjában olyan üggyel is találkozhatnak, amely a kormánytól az MSZP-n át a Momentumig ér.   

*

A Kisfaludy Program legnagyobb nyertesei az elmúlt három évben

1. A Hunguest Hotels Zrt. szállodái – 18 013 435 000 forint

A Mészáros Lőrinc tulajdonában álló szállodalánc összesen 23 jogcímen kapott vissza nem térítendő támogatást vidéki hotelfejlesztésre. A csomagban a Hunguest-hálózat egri, tapolcai, hajdúszoboszlói, bükfürdői, balatonalmádi, szegedi, galyatetői, hévízi, gyulai, egerszalóki, mátraházai és zalakarosi egységei szerepelnek.

2. A Dreamland Holding Zrt. fejlesztései – 14 333 400 000 forint

A vállalathoz tartozó négy projekttársaság összesen öt jogcímen jutott állami ingyenpénz-adományhoz. Közel hétmilliárd forintot kapott a szántódi BalaLand élménypark és családi szálloda (Szántód BalaLand Family Kft.) és 3,5 milliárdot a Grand Hotel Tokaj (Tokaj Csurgó Völgy Kft.). További szűk egymilliárd ment a tokaji kiemelt turisztikai térség attrakcióira (TATK Tokaj Aktív Turisztikai Központ Kft.), valamint közel hárommilliárd a lepencei strand fejlesztésére (Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft.). Ami a szerencsés nyerteseket illeti: a Dreamland Holding háromnegyede az Appeninn Nyrt.-é, a maradék 25 százalék pedig a Szepesi családé. Előbbi tőzsdei cég arról híres, hogy tavaly hagyta hátra Mészáros Lőrinc és Tiborcz István – átadva a helyét a szintén csúcsmilliárdos Jellinek Dániel csoportjának és a NER új üstökösének, a Bayer Construct-vállalatcsoport főalakjának, Balázs Attilának. A Dreamland-negyedet tulajdonló „Szepesi család” gyűjtőfogalom alatt pedig a Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb környezetéhez sorolt Nagy Róza lányát (Kante Awa) és férjét (Szepesi Richárd) kell értenünk. További érdekesség, hogy a Dreamland Holding cégjogi képviseletét Tiborcz legrégebbi bizalmasa, Hamar Endre látja el.

A BalaLand látványterve. Forrás: Balaland.com

3. Debrecen városa – 11 101 464 000 forint

Az állam nyolc jogcímen utalt turisztikai „segélyt” a fideszes vezetésű megyeszékhelynek, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknek. Az Aquaticum élményközpont fürdőrészlege közel ötmilliárd forintot kapott, szállófejlesztésre pedig 4,4 milliárd érkezett Kósa Lajos pátriájába. További 1,7 milliárd jutott babamúzeumra, Varázserdő-projektre, bringaprogramra és Tourinform-irodafejlesztésre.

4. CDHT Hotel Projekt Kft. – 8 632 723 000 forint

A társaság kastélyszállót és tréningközpontot épít a tihanyi Balaton-parton, Habsburg József főherceg nyári rezidenciája területén. A cég mögött álló üzletemberek: a Mol Fehérvár FC-tulajdonos Garancsi István, az OTP-főnök Csányi Sándor és a Mol-vezér Hernádi Zsolt.

5. Club Aliga-projekt – 8 350 000 000 forint

A balatonvilágosi fejlesztés során felújítják, élményközponttá alakítják a hajdani pártüdülő 47 hektárját, illetve elektromos hajók befogadására alkalmas kikötőt is építenek. A projektért felelős két cég (Appeninn Hegyvidék, újabb nevén: Hellnarik Hospitality Kft., Pro-Mot Hungária Kft.) mögött részben a Tiborcz Istvántól és Mészáros Lőrinctől „elszármazott” Appeninn Nyrt. áll, azaz Jellinek Dániel és Balázs Attila. (Pontosabban: a Hellnarik Hospitality Kft. többsége – egy áttételen keresztül – Török Csaba magánszemélyé. A Pro-Mot Hungária Kft.-ben pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori fejéhez, Szivek Norberthez köthető Lexan-csoport az Appeninn társa.) A Club Aliga cégjogi témafelelőse „természetesen” nem más, mint a Tiborcz Istvánnal szimbiózisban működő Hamar Endre. 

6. Adventor Hotel Kft. – 8 055 000 000 forint

A keszthelyi Baron Hotelre négymilliárd, a soproni Fagus és a bükfürdői Greenfield szállókra két-kétmilliárd forintot kapott a közösből Szíjj László érdekeltsége. Az üzletember a kormányzat udvari útépítője és jachtfelelőse – és persze Mészáros Lőrinc legbejáratottabb üzlettársa.

7. Event Horizon Capital Zrt. – 7 399 800 000 forint

A Hévízen ötcsillagos szállót fejlesztő cég közvetve a Diófa Alapkezelőhöz tartozó Nivala Magántőkealap tulajdona. A Diófa mára Mészáros Lőrinc közeléből Jellinek Dánielhez került, de az alapkezelő vezető testületeiben részben még a „felcsúti” korszak emberei ülnek.

8. Balatonfüred városa – 7 293 591 000 forint

Az állam hat jogcímen támogatta a tó északi partjának fideszes vezetésű fővárosát. Kulturális negyedre és élményházra összesen négymilliárd, a helyi kemping fejlesztésére 3,2 milliárd forint jutott, és néhány tízmillió maradt strandszépítésre is.

Vitorlás hajók sorakoznak a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében 2018. június 1-jén. Fotó: MTI/Mohai Balázs

9. Solum-Invest Kft. – 6 129 082 000 forint

A balatonfüredi Nemzeti Vitorlásközpont felújítására és az elektromoshajó-befogadás lehetőségének megteremtésére szánt pénzt két jogcímen utalta az állam. A fogadó cég főtulajdonosa a Jellinek Dániel–Balázs Attila-féle Appeninn, van benne részesedése a Bayer Construct-csoport egy másik menedzserének, továbbá a Matolcsy-közeli Szepesi családnak is. A cégjogász itt is Tiborcz István jobbkeze, Hamar Endre.

10. Esztergom városa – 5 000 000 000 forint

A kormányzat négy pénzutalással segítette a fideszes vezetésű települést. Élményfürdő- és strandfejlesztésre összesen 3,5 milliárd, városháza-csinosításra 1,1 milliárd, szállófelújításra 400 milliónyi közforint jutott.

11. Pécsi szállodafejlesztések – 4 520 790 000 forint       

A baranyai megyeszékhely három cége (Hotel Palatinus Kft., HotelKer Kft., Hotel Nick Kft.) két óriási szállodaberuházást bonyolít le – egyikhez bő 3,5 milliárd, másikhoz egymilliárd forintot „dobtak össze” az adófizetők. A vállalkozások mindegyike mögött Czéh-Tóth Márk áll, aki – a 24.hu írása szerint – együtt motorozik a dohánybizniszben Tiborcz István legfőbb támaszával, Hamar Endrével.

12. Green Plan Center Kft. – 4 000 000 000 forint

A szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztését végző cég bizonyos Plachy László résztulajdonában van, aki a napelemprojektekkel foglalkozik – és a 444.hu szerint kiváló kormányzati kapcsolatai vannak.

13. Pannon Tessera Hospitalis Zrt. – 3 987 270 000 forint

A keszthelyi Hotel Helikon és a környező sportpályák területének fejlesztését végző cég korábban Tiborcz Istváné volt – és most sincs távol tőle. A részvénytársaság egyik tulajdonosa a kormányfő vejével rendszeresen üzletelő West Hungária Bau-csoport (WHB).

14. MPHH Hotel Invest Kft. – 3 891 118 000 forint

A Pogány településen, vagyis a Pécs–Villány turisztikai térségben szállodát építő cégnek két tulajdonosa van: Márton Péter Pál és Hoffmann Henrik. Utóbbi – mint a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke – kifejezetten lelkes támogatója a kormányzat Kisfaludy-pénzosztásainak.

15. tetrecen Kft. – 3 657 730 000 forint

A Debrecenben hotelt létesítő vállalkozás a mfor.hu sejtése szerint a Híd-csoportot birtokló Apáthy családé. Egyik cégük, az A-Híd Zrt. régóta támogatja a felcsúti Puskás Akadémiát – de a Lánchíd felújítására kiírt fővárosi tendert is meg tudták nyerni.

16. Füredi és zalaszabari projektek – 3 588 972 000 forint A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felügyelete alatt működő Balatoni Hajózási Zrt. elnökeként is funkcionáló Szabadics Zoltán az egyik „rendszeresített” konzorciumi és üzleti partner Mészáros Lőrinc mellett. Egyik érdekeltsége (Sz. Z. Szállodafejlesztő Kft.) hotelt épít Balatonfüreden közel 2,5 milliárd állami forint segítségével, más cégeivel (Zobori KalandoZoo Kft., Kányaváry Borbirtok Kft.) pedig kalandparkot és borpanziót létesített a Kis-Balatonra „tekintő” Zalaszabar településen – bő egymilliárdnyi közpénz kíséretében.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútján 2019. április 13-án. Fotó: MTI/Varga György

17. Hotel Balneo Kft. – 3 550 000 000 forint

A mezőkövesdi Balneo szálló azé a Kosik Jánosé, aki „véletlenül” épp a Tiborcz-érdekkörbe tartozó Sájer Gáborral épít közös napelemparkot Herenden. Kosik arról is híres, hogy korábban mezszponzorként szállt be Tállai András mellé a mezőkövesdi fociba.

18. Sárospatak városa – 3 515 000 000 forint

A fideszes vezetésű önkormányzatnak, valamint a város tulajdonában lévő Pataqua Kft.-nek két jogcímen fizetett az állam fürdőfejlesztésre.

19. Bajcsy Invest Kft. – 3 452 809 000 forint

A debreceni építési projektekben kulcsszerephez jutó, a helyi politikai elit megbecsülését rendre kiérdemlő Hunép–Szinorg-csoport a cívisváros központjában létesít szállodát.

20. Hotel Ózon Kft. – 3 298 147 000 forint

A mátraházai szállodát üzemeltető, az elnyert állami pénzt felújításra és kapacitásbővítésre használó céget a már említett Hoffmann Henrik családja birtokolja.

21. Fons Sacer belső egyházi jogi személy – 3 241 446 000 forint

A ferences rend érdekeltsége a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére kapta az állami támogatást.

22. Büki Gyógyfürdő Zrt. – 3 212 725 000 forint

A félig állami, félig helyi tulajdonú vállalat két jogcímen kapott fejlesztési pénzt a kormányzattól.

23. Dorottya Experience Kft. – 3 085 000 000 forint

A cég a somlói pincészetéről és borászatáról ismert milliárdosé, Kreinbacher Józsefé. Miként a HVG360 megírta, a pesti Dorottya utcában „egy Magyarországon eddig nem létező, szórakoztató- és látványelemeket ötvöző élményközpont” fog nyílni – ehhez járultak hozzá a fenti összeggel az adófizetők.

24. Csurgó városa – 2 960 000 000 forint

A fideszes vezetésű település szállodafejlesztésre kapta az állami hozzájárulást.

25. Gyula városa – 2 922 568 000 forint

A fideszes vezetésű Békés megyei település, pontosabban a város cégei a Gyulai Várfürdő kapacitásbővítésére és a helyi Tourinform-iroda fejlesztésre kaptak közpénzt – három jogcímen.

26. Solva Property Kft. – 2 868 524 000 forint

A Hernádi Zsolt Mol-vezér egyik érdekeltsége által kezelt Solva Magántőkealap birtokában lévő fejlesztőcég Esztergomban létesít szállodát Mária Valéria Hotel néven. A projektet Csányi Sándor OTP-je hitelezi és Garancsi István Market Zrt.-je építi. Tehát a nagy üzletembertrió erre a beruházásra is összeállt.

27. Tihany község – 2 816 390 000 forint

A fideszes vezetésű település kilenc jogcímen kapott állami támogatást; a félsziget hosszútávú fejlesztésére összesen 2,5 milliárd jut, strandfelújításokra pedig bő 300 millió.

28. Tamburmajor Invest Kft. – 2 750 000 000 forint

A balatonkenesei egykori Telekom szálló felújítását menedzselő cég egyik meghatározó tulajdonosa a Fidesz és a kormány rendezvényeit biztosító Valton Security-főnök, Varga Lajos.

29. Lenti városa – 2 505 354 000 forint

A fideszes vezetésű Zala megyei település, illetve az önkormányzat tulajdonában álló Lenti Gyógyfürdő Kft. négy jogcímen kapott támogatást energiapark-fejlesztésre.

30. Csorna városa – 2 229 000 000 forint

A Rábaköz fideszes vezetésű fővárosa a helyi termálfürdő „értékteremtő revitalizációjára” kapott állami forintokat.

31. Berettyóújfalu városa – 2 085 052 000 forint

A fideszes vezetésű önkormányzat fürdőfejlesztésre kapta a pénzügyi segítséget.

32. Hajdúszoboszló városa – 1 923 625 000 forint

A független, de kormánypárti támogatottságú polgármesterrel működő település, illetve az önkormányzati tulajdonú Hungarospa Zrt. 1,5 milliárdot kapott a fürdő élményövezetének kialakítására. Emellett jutott még némi „apró” új konferenciaközpontra és a Tourinform-iroda fejlesztésére is.

33. Pleasure 77 Kft. – 1 733 511 000 forint

A Balaton-parti Gyenesdiáson szállodát építő cég tulajdonosa, Nagy Péter régi „üzletfele” a kormányzatnak.

34. X. Center Irodaház Kft. – 1 700 000 000 forint

A Balatonudvari településen golfpályát és luxusszállót építő cég tulajdonosa az a Vagács András, akit a golfszövetségi elnök és volt MNV-vezér Szivek Norbert köreihez sorolnak.

35. Zagore Property Zrt. – 1 515 000 000 forint

E cég és a harkányi Thermal Hotelt működtető Gyógyszálló Zrt. együtt kapta a fenti felújítási összeget. Érdekesség, hogy utóbbi társaság közvetve egy szocialista indíttatású óbudai expolitikushoz, Heintz Gábor Gyulához tartozik. Az ő mérnökcége az a Global Terv Kft. is, amely még a közelmúltban is Puch László ügyvédi csapatát alkalmazta (korábban a székhelye is a volt MSZP-pénztárnok üzleti köréhez tartozó ingatlanban volt), mégis sorra nyer fideszes városok és az állam közbeszerzésein. Még érdekesebb, hogy a Global Tervben ügyvezetői tisztséget tölt be a III. kerületi baloldali frakciót vezető Szkaliczki Tünde, aki viszont a Momentum színeiben politizál. Mint megírtuk, Puch – aki szintén üzemeltet harkányi szállodát – saját jogon is hozzájutott némi Kisfaludy-pénzhez egy balatonlellei projektre. Igaz, az csak 315 millió forint volt. Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Global Terv Kft. az alábbi megjegyzés közlését kérte lapunktól: „Társaságunknak nem volt és máig sincs tudomása arról, hogy a korábbi székhelyét képező ingatlanok bármelyike politikai szereplő érdekkörébe tartozott volna. Cégünk valamennyi irodahelyiségét piaci alapon és ennek megfelelő bérleti díj mellett bérelte. A szerző által visszatérően »Puch László ügyvédi csapatának« titulált Dávid és Társa Ügyvédi Iroda cégünknek kizárólag technikai jellegű cégjogi ügyintézést végzett, legutóbb 2019-ben, ám társaságunk tevékenységét érdemben segítő semmiféle egyéb jogi munkára megbízást soha nem kapott.”

36. Balatonboglár városa – 1 506 401 000 forint

A fideszes vezetésű település 13 jogcímen kapta a fenti összeget. A leginkább támogatásigényes projekt egy élményfürdő- és egy magasösvény-fejlesztés volt – ezek együtt majd’ 900 millió forintba kerültek az államnak –, a többi pénzt jórészt a helyi strandokra meg gömbkilátóra költhetik.

37. Badacsony Heritage Company Kft. – 1 500 000 000 forint

A szállodafejlesztési pénzt benyelő vállalkozás egyik tulajdonosi ágán a szabolcsi Fidelitasban pallérozódott Petneházy Dávid „ül”, a másikon pedig Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter családja.  

38. Rebamey Holding Kft. – 1 486 893 000 forint

A balatoni Lelle Hotelt fejlesztő társaság hivatalos tulajdonosi háttere nem árul el sokat a végső haszonhúzókról, de az biztos, hogy az érintett ingatlan egy olyan érdekeltségé, amelyet Jellinek Dániel kezel.  

39. Hercegkút község – 1 485 014 000 forint

A településen független a polgármester, de olyan, aki bírja Hörcsik Richárd fideszes parlamenti képviselő barátságát. Az érkező állami pénzt egy borturisztikai tematikus park kialakítására fordíthatják.

40. Felcsút község – 1 465 136 000 forint

A Fidesz „szívcsakrájában” az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének fejlesztésére fordíthatják a közpénz nagyobb részét (egy kisebb összeg a hatástanulmányra is „elköltődött”).

41. BDJK-Real Estate Kft. – 1 421 094 000 forint

A cég interaktív vadászati kiállító térré varázsolja a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt. A társaság volt Tiborcz Istváné, majd a vele szövetséges WHB Grouphoz került, onnan egy újabb vállalkozáshoz – hogy aztán a konkrét kivitelezési munkát a WHB végezhesse el. A kör kerek.

A bodajki Hochburg–Lamberg-kastély (1978). Fotó: Fortepan/Kende János

42. Kolping-projektek – 1 291 953 000 forint

A fejlesztőcégek a Kolping nevű lelkiségi mozgalom „leágazásai”. A Bobo Fun Park Kft. kalandpark-létesítésre kapott az államtól 950 millió forintot, a maradék szűk 350 milliót pedig a Kolping Családi Hotel Kft. költheti el szálláshely-korszerűsítésre.

43. Ingatlan Gyám 2019 Zrt. – 1 285 780 000 forint

A lovasberényi volt kormányüdülő megújítása mögött a 24.hu Pintér Sándor belügyminiszter lekötelezettjeit azonosította.

44. Zebegény község – 1 046 269 000 forint

A független, de kormányzati potentátok bizalmát élvező polgármesterrel működő település három jogcímen kapta a fenti összeget. A pénz nagyja, 900 millió forint turisztikai célú beruházásokra megy, a többi strandfejlesztésekre.

45. Karcag városa – 996 750 000 forint

A fideszes vezetésű település turisztikai keresletélénkítő projektekre kapta a központi támogatást.

46. Budapest XII. kerülete – 996 015 000 forint

A fideszes vezetésű Hegyvidék a Normafa Park-program egyik alfejezetére kapta az állami forrást.

47. Breeze Lake Zrt. – 932 310 000 forint

Korábban egy nagyszabású Fidesz-frakcióülésnek is helyet biztosított a siófoki Hotel Azúr. A szállót fejlesztő részvénytársaságot most négy jogcímen érdemesítette támogatásra az állam.

48. Balatonfői Yacht Club Kft. – 931 106 000 forint

Az e-kikötőt és szálláshelyet is fejlesztő – tehát két jogcímen támogatott – vállalkozás a Viszkei testvéreké. Ők anno az Átlátszó írása nyomán bekerültek a NER médiarendszerének arcképcsarnokába, majd azért vették elő őket, mert a cégük gyártotta Giró-Szász András korabeli kormányzati kommunikátor elektromos jachtját.

49. Balabo Kft. – 897 448 000 forint

A Balatonföldváron e-kikötőt építő társaság egyik tulajdonosa a Pizza Forte-alapító Deák Sándor, a másik pedig bizonyos Mészáros László Péter. Utóbbi egy olyan hajógyártó céget is birtokol, melyet az imént említett Viszkei testvérek telephelyére jegyeztek be.

50. Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – 840 000 000 forint

A fenti összeg a Lázár János kormánybiztosi felügyeletével működő mezőhegyesi vállalat szállójának átépítésére szolgál.

51. Kattiz Kft. – 811 614 000 forint

Az MTÜ tanácsadói karába beválogatott Zoób Kati vállalkozása balatonfüredi divatgyűjteményre és alkotóházra kapta az adóforintjainkat.

52. FND Kemping Kft. – 799 995 000 forint

A fonyódi Napsugár Kemping fejlesztését végző cég ezer szállal kötődik Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter bajtársához, Rátky Miklós ügyvédhez.

53. Zsindelyes Tanya Alapítvány – 794 887 000 forint

Az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde turisztikai „divíziójánál” meg-megfordultak már miniszterek és kormánybiztosok – járt tehát az állami pénz a Papp József vezette szállókomplexum továbbfejlesztésére.

54. Palace Garden Hotel Kft. – 792 015 000 forint

Az egykori siófoki Palace diszkó helyén épülő szálloda tulajdonosai olyan magyar magánszemélyek, akik más vállalkozásokban a leggazdagabb magyar-orosz családnak, azaz Rahimkulovéknak dolgoznak.  

55. Agroforg-csoport – 754 800 000 forint

A tokaji LaBor Bisztró tulajdonosai, a Maleczki család két jogcímen – szálloda- és étteremfejlesztésre – kapott pénzt az államtól.

56. Reflex 2006 Kft. – 743 024 000 forint

A Jáger család kislődi Sobri Jóska Élményparkjában visszatérő vendég néhány fideszes politikus, így állami pénz is lett az intézmény attraktivitásának fejlesztésére.

57. Fonyód városa – 667 760 000 forint

A fideszes vezetésű település 11 jogcímen kapott közpénzt a strandjai rendbehozására.

58. Gottwald Kft. – 650 000 000 forint

Az Ángyán József által „körberajzolt” Gottwald családnak tatai szállodafejlesztésére küldött forrást a kormányzat.  

59. Spirit Hotel Kft. – 646 737 000 forint

A cég gyógyszállót működtet, illetve „minőségfejleszt” Sárváron – hátterében a HírTv-alapító Pocsai és Bálintfy családokkal.

60. MSF Hotel Management Kft. – 634 077 000 forint   

A közelmúltban Hadházy Ákos köszörülte a nyelvét a soproni Hotel Sziesztát modernizáló cég fején, a határszéli trafikbizniszbe is belekóstolt Trajber Gáboron.

61. Laposa-projektek – 631 142 000 forint

Az MTÜ-tanácsadó Laposa Bencét négy cégen keresztül „támasztotta meg” az állam. A Bor3 Badacsony Kft. bő 300 milliót, a Laposa Birtok Kft. szűk 200 milliót bevételezhetett a Hableány nevet viselő egységek létrehozására. Másik két társaság pedig borteraszokra kapott 143 millió forintot.

A Hableány Bisztró. Forrás: Facebook/Hableanybadacsony

62. Fenyő-Wellness SRL – 630 000 000 forint

A csíksomlyói skanzenparkot fejlesztő cég és a csíkszeredai Fenyő szálló tulajdonosi köre fedi egymást; utóbbi hotelt Mészáros Lőrinc Hunguest-hálózata üzemelteti.   

63. TQM Hotel Kft. – 629 432 000 forint

A siófoki Sungarden szállodát működtető – illetve most épp feljavító – vállalatot néhány éve az állami Magyar Villamos Művektől privatizálta Fazekas József.  

64. Hunnia Vadgazdálkodási Kft. – 596 501 000 forint

A fonyódi vadászházbirtokos Kanizsay Gábor most a helyi Sirály szálló újjáépítését tűzte ki célul – állami segédlettel.

65. Siófok városa – 588 942 000 forint

Az ellenzéki irányítású település Balaton-parti Kft. nevű cége öt jogcímen kapott közpénzt a strandjai rendbeszedéséhez.

66. Hotel Carbona Zrt. – 578 618 000 forint

Ez a vállalat szintén a már emlegetett Pocsai–Bálintfy-körhöz tartozik, de tulajdonosi struktúrája némileg más, mint a Spirit Hotelé. A most fejlesztendő hévízi Carbona szállodában részvényes például Csóti György volt MDF-es és fideszes parlamenti képviselő, korábbi zágrábi nagykövet is.

 67. B.A. 1 Ingatlanforgalmazó Kft. – 549 720 000 forint

A balatonfüredi UNI Hotelt e társaságon keresztül birtokolja Csányi Sándor. Az állami támogatást azért kérte (és kapta), hogy a szálló kikötőjét alkalmassá tegyék elektromos hajók fogadására is.

68. Bodrogkeresztúr község – 541 055 000 forint

A Mészáros Lőrinc (egyik) borászatának is otthont adó települést három jogcímen dotálja az állam: 507 millió megy gasztrofalu-projektre, 34 millió pedig vendégházbővítésre.

69. OTP Bank Nyrt. – 536 595 000 forint

A pénzintézet balatonszemesi hoteljének átalakításába ugyancsak bevonta az adófizetőket a kormányzat.

70. Hévinvest Spa-Golf Zrt. – 528 247 000 forint

A két jogcímen támogatott hévízi vállalat hoteljétől igazolta le az MTÜ Könnyid Lászlót, az ügynökség mai turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettesét.

71. Velencei projektek – 510 777 000 forint

Az L. Simon László fideszes képviselő üzlettársaként is jegyzett Csapó András Béla Velencei-tavi szállodakomplexuma két társaságon keresztül is állami mannához jutott. A Velence Resort Zrt. 496 millió forintot, a VRS Part Hotel Kft. bő 14 milliót érdemelt „tőlünk”.

A Velence Resort & Spa Hotel és a termálfürdő a Velencei-tó partján. Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

72. Kiskunhalas városa – 500 000 000 forint

A fideszes vezetésű település gyógyfürdőfejlesztésre vállalkozik a megítélt forrásból.

73. Zala Megyei Önkormányzat – 500 000 000 forint

A Fidesz vezette megye cége, a Zalai Területfejlesztési Ügynökség Kft. az úgynevezett Mura-programra kapott turisztikai pénzeket.

74. Asociaţia Pro Szent Anna / Pro Szent Anna Egyesület – 499 951 000 forint

A Hargita megyei szervezet a Szent Anna-tó és Mohos-tőzegláp ökocentrumra veheti igénybe az anyaországi támogatást.

75. Értékeink Öröksége Kft. – 490 412 000 forint          

Az MTÜ-tanácsadóként is funkcionáló Pál István „Szalonna” népzenész püspökhatvani cége kúriafejlesztésre igényelte az állami turisztikai hozzájárulást.

76. Nature Experience SRL – 483 000 000 forint

Az Appeninn-ügyleteknél már említett Balázs Attila családjának erdélyi cége a HVG360 szerint egy Zente-land nevű, a gyergyóremetei borvízfürdő köré tervezett komplexumot húzna fel a magyarországi támogatásból.

77. Folly Arborétum Kft. – 475 342 000 forint

A cégtulajdonos Folly Réka ugyancsak MTÜ-tanácsadóként vétette észre magát. Férje, Werner Péter annak idején a Németh Szilárd-féle csepeli önkormányzat városgazda cégét vezette, majd a szintén fideszes vezetésű XVIII. kerületnek is dolgozott. A mostani állami segítség az arborétum turisztikai attraktivitásfejlesztését hivatott előmozdítani.

78. Balatonfenyves község – 457 416 000 forint

A független polgármester által vezetett település 8 jogcímen jutott közpénzhez, melyből a strandjait modernizálhatja.

79. Gastrogold Kft. – 419 458 000 forint

Az MTÜ-tanácsadó Csapody Balázs, valamint a Béres család által fémjelezett vállalkozás a balatonszemesi Kistücsök Étterem fejlesztésére és panzió kialakítására kapta – két részletben – a fenti összeget.

80. Rókusfalvy Fogadó / Rókusfalvy Birtok Kft. – 410 000 000 forint 

Az államnak is kommunikáló Rókusfalvy Pálnak az etyeki éttermére, vendégházára ítélték meg a központi támogatást.


Nyitókép-illusztráció: Vörös Szabolcs

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Guller Zoltán#Magyarország#MTÜ#Orbán Ráhel#Rogán Antal#turizmus