Vizet prédikált a Fidesz: Tiborcz-partnerekhez került a Svábhegy maradéka – Válasz Online
 

Vizet prédikált a Fidesz: Tiborcz-partnerekhez került a Svábhegy maradéka

Bódis András
| 2020.01.17. | sztori

A 2019-es nyár egyik nagy kérdése volt, hogy ki szerezte meg a Gyurcsány-kormány által bezárt svábhegyi gyermekkórház óriási ingatlanhagyatékát – melynek eltékozlása ellen a régi Fidesz még határozottan tiltakozott. Eddig csak annyit tudhattunk, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gyanúsan gyors pályázaton találta meg az ismeretlen győzteseket. Nos, jelentjük, nincs több titok. Ha a Válasz Online alattomos bulvárpropagandában utazna, akár így is szólhatna cikkünk címe: „A Fidesz-kormány egy Tiborcz-barát partiarcnak és a miniszterelnöki vővel üzletelő Soros-ügynököknek privatizálta az ország legértékesebb telkeit!” Ám hangulatfokozás helyett maradunk a jelzős szerkezetek nélküli tényeknél; először pontokba szedjük mondandónkat, majd néhány pikáns részletet bővebben is kifejtünk.

hirdetes

1. Az ellenzéki Fidesz 2007-ben elnöki szintről is támadta a „kórházbezárások mögötti ingatlanspekulációt”. A Gyurcsány-kormány egyebek mellett a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetet is megszűnésre ítélte. Ehhez a kórházhoz tartozott a Béla király úti gyermek-tüdőszanatórium – melynek központi egysége a Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla –, a korábbi Svábhegyi Nagyszálló épülete az Eötvös út 2. szám alatt (a fogaskerekű mellett), valamint a Mártonhegyi út és a Költő utca közötti, modernebb szárnyakból álló házcsoport (a Jókai-kert és a Szépkilátás Cukrászda közelében).

2. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. újra és újra próbált túladni a fenti ingatlanegyüttesen, de – talán a gazdasági világválság, talán más okok miatt – csak nem akartak megérkezni a beharangozott spekuláns-nagytőkések. A kormányra került Fidesz eleinte az érintett területek közösségi hasznosításról beszélt. Mindeközben pedig az állam a Normafa út 20. szám alatti volt MÁV-szanatóriumot is árulni kezdte, ugyancsak sikertelenül, így a svábhegyi portfoliót konkrétan benőtte a gaz.     

3. 2019 június-júliusában az MNV két hét alatt „elpattintotta” a fenti telkeket – úgy ráadásul, hogy a korábbi kórházépületeket összecsomagolták más budapesti és vidéki ingatlanokkal. Az első pályázati pakkba került a Béla király úti tömb mellé a fertőszentmiklósi volt laktanya, a megyaszói kastély, egy gárdonyi földterület, továbbá egy II. és egy XIV. kerületi ingatlan. A második csomag tételei között pedig ott voltak az említett Mártonhegyi, Eötvös és Normafa úti egységek, továbbá II. és III. kerületi telkek. Köztük egy jelentősebb is: a Pál-völgyi-barlanghoz közeli Szalamandra út volt katonai híradóközpontja, amely már 2015-ben Tiborcz-holdudvarba került volna, ha Hende Csaba honvédelmi miniszter nem vétózza meg a bizniszt. (Ugyanő egy hónappal később lemondani kényszerült a tárcairányításról. A hivatalos okok között nem szerepelt az ingatlanügyi „önkényeskedés”.)

4. A Hende-kitérő után vissza a 2019-es pályázathoz! Az árverési eljárás erősen „bennfentesnek” tűnt, hiszen a későbbi győzteseknek 10-15 napjuk volt arra, hogy észleljék a kiírást, döntsenek az össze nem tartozó célingatlanok csomagban történő megvásárlásáról, lejárják a (részben vidéki) helyszíneket, osszanak, szorozzanak, illetve ajánlati biztosíték címén azonnal utaljanak közel egymilliárd forintot az MNV-nek. Mindez persze életszerűtlen. Még akkor is, ha a vagyonkezelő korábban is dolgozott hasonló határidőkkel egy-egy telek meghirdetésekor. A csomagban történő értékesítésnél – ezt tavaly új módszerként kezdték alkalmazni – azonban szinte elképzelhetetlen, hogy egy-egy pályázó képes ilyen tempóban teljesíteni. A gyanút csak fokozta, hogy végül hiába sikerült 12 év vesződség után túladni a svábhegyi kórházi területeken (is), a kormányzat nyáron nem nevezte meg a győzteseket.

Eötvös út 2. Fotó: Válasz Online

5. A Válasz Online a földhivatali nyilvántartás alapján kiszúrta, hogy a Béla király úti szanatóriumot is tartalmazó, az MNV által csak „lakásfejlesztőnek” nevezett első csomagot a Central European Ingatlanalap vette meg nettó 3,19 milliárd forintért. A második, hivatalosan „profilváltónak” mondott telekegyüttes tulajdonosa pedig a Middle-Europe Convergence Ingatlanalap lett – nettó 2,78 milliárdért. Előbbi kezelője az Equilor-csoport, melynek főalakja a nyitóképünkön Tiborcz István társaságban mulató Szécsényi Bálint. Aki, mint látni fogjuk, egyéb vonalakon is részese a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. A másik nyertes alapot pedig Jellinek Dániel ingatlanguru Indotek Groupja irányítja; ez az a cég, amely a minap szélsebesen eladott egy balatonfüredi, hamarosan állami fejlesztési forrásokra „érdemesíthető” vitorláskikötő-üzemeltetőt a kormányfő vejéhez tartozó Appeninn Nyrt.-nek. Mire alapozzuk, hogy Tiborczék közpénzekre utaznak? A cégbírósági dokumentáció szerint az Appeninn külön kérte a tulajdonjoga soron kívüli bejegyzését, „figyelemmel arra, hogy a társaság olyan állami támogatási programon kíván pályázatot benyújtani, amelynek határideje 2020. január 31-én lejár”. Alighanem erről a kikötőfejlesztési pályázatról lehet szó, melynek beadási időpontját nemrég tolták ki január utolsó napjára. Mindemellett arra a tényre is rábukkantunk, hogy Jellinek Dániel régi, bizalmi könyvvizsgálója, a jelenleg is több tucat Indotek-vállalatnál szolgáló Guttmann György három hónappal ezelőtt bekerült a Tiborcz-féle Appeninn igazgatóságába. A felek tehát biztosan nem konkurensként tekintenek egymásra.

6. Bár Jellinek Dániel – mint alább kiderül – egyre élénkebb kapcsolatot ápol a NER nagyjaival, semmiképp nem a mai hatalom tette topgazdaggá. A piac még azt is elhiszi neki, hogy önerőből vette meg nemrég a budapesti Gellért Szállót, a Sofitelt, több hazai plazát, illetve szinte mindent, amibe belebotlott. Ugyan az imént említett Tiborcz-kapcsolat faktum, az is egyértelmű, hogy az üzletember az Indotekben olyan amerikai társakkal működik együtt (a cég harmada a tengerentúliaké), akik hagyományosan Soros Györggyel koalícióban küzdenek a Demokrata Pártért, most a Trump-rezsim ellen – az úgynevezett Democracy Alliance (DA, Demokrácia Szövetség) keretei között. Az amerikai partnereknek nevük is van persze: a Fidesz-közeli lapokban megvetőleg emlegetett DA egyik igazgatósági tagja, Joe Zimlich a szervezet honlapján teszi nyilvánvalóvá, hogy az Indotek Groupban is vezető tisztségviselő. Továbbá ott áll a magyar vállalat mögött a magát szintén DA-s politikai aktivistaként azonosító Pat Stryker is. (Noha bizonyos magyarországi médiumok ilyen esetben vad Soros-ügynöközésbe szoktak kezdeni, mi nem gondoljuk, hogy egy magyar ingatlanmágnás ne vállalkozhatna közösen az amerikai baloldal nyílt támogatóival.)

Aki mindezek után a 2019 nyarán privatizált két nagy ingatlancsomag minden tételéről tudni akar, a cikkünk végén lévő leltárban megtalálja az adatokat. Aki pedig csak a lényegre összpontosítana, vagyis a budai Svábhegyen elhelyezkedő volt gyermekkórházi területek fekvésére kíváncsi, ezen a térképen böngészhet:    

Folytatásképpen pedig, ahogy ígértük, pikáns részletekkel fűszerezzük a fenti, hatpontos tényközlést. Mire alapoztuk például azt a kiinduló állításunkat, hogy az ellenzéki Fidesz 2010 előtt még ingatlanmutyit orrontott a kórházbezárások mögött? Idézet Orbán Viktor 2007-es évértékelőjéből: „Igen, mi magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Megértettük, hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz üzleti érdeke rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik.” Ugyanebben az időszakban Mikola István is potenciális mutyikat emlegetett. A Fidesz akkori egészségügyi szakpolitikusa úgy látta, a baloldali kormánynak kedves „újtőkések” magánklinikákat nyitnak majd a korábbi kórházépületekben – legalábbis erre következtetett abból, hogy részben olyan egészségügyi intézményeket ítéltek megszűnésre, amelyek ősparkok közepén lévő (például svábhegyi) kastélyokban, kúriákban működtek. A fideszes vezetésű XII. kerület 2008 februárjában változtatási tilalmat is elrendelt az érintett területekre, amely aztán a 2010-es hatalomváltás után „oldódott” fel. Ez idő tájt Váczi János korabeli alpolgármester az ingatlanok régebbi funkcióinak visszaállításáról, közösségi érdekű működtetésről beszélt, sőt még a tulajdonos államot képviselő MNV is úgy fogalmazott, hogy „az értékesítés mellett egyéb hasznosítási mód elvi lehetősége is felmerülhet”.

Benőtt gyermek-tüdőszanatórium a Béla király úton. Fotó: Válasz Online

Van tudomásunk arról, hogy ilyesmi időről időre, még a közelmúltban is felvetődött, ám a közösségi hasznosítás elvi és gyakorlati lehetőségét végül felülírta a kormányzat privatizációs akarata – amely 2019 nyarán „teljesedésbe is ment”.

Mivel pedig a júliusi árverés során az MNV már úgynevezett „lakásfejlesztő” és „profilváltó” csomagokban kínálta az eladandó portékáit, feltűnően gyors lefolyású pályázatot szervezett, majd elfelejtett büszkélkedni a győztesek nevével: alighanem klasszikus ingatlanspekulációval van dolgunk (vö.: Orbán Viktor, 2007).

Mit érdemes még tudni az új telektulajdonosokról? Már említettük, hogy a nyertes ingatlanalapokat kezelő cégek egyikét Szécsényi Bálint, a másikat Jellinek Dániel jeleníti meg a nyilvánosság előtt. Előbbi egyértelműbben kötődik a NER-hez, utóbbi csak újabban került közel a tűzhöz – és fontos szempont, hogy mindegyiküknek van kapcsolata az MNV-t 2018-ig irányító, Tiborcz Istvánnal jócskán összefonódott Szivek Norberttel. Utóbbiról nem állíthatjuk, hogy a nagy Svábhegy-bizniszt még ő készítette elő a vagyonkezelőnél, ugyanakkor

egyre több jel utal arra, hogy kialakulóban van egy Tiborcz–Szivek–Szécsényi–Jellinek-sorsközösség.

Ezt bizonyítandó most olyan csűrcsavarok következnek, amelyek egyenként is cikkért kiáltanának, de most épp csak ideidézzük őket. Az Átlátszó korábban jelezte, hogy Szivek Norbert már akkor bizalmi-üzleti viszont ápolt Szécsényi Bálinttal, amikor még szó nem volt Fidesz-kormányról. Majd utóbbi a közelmúltban – egy magántőkealap nevében – rövid időre beszállt a volt MNV-vezér körei által menedzselt Virányos úti lakóparképítésbe. A korábbi fővagyonőr Ferencvárosban is beindított egy lakótömb-fejlesztést Pápay Park néven – a projektcéget viszont tavaly tavasszal eladta az Indotek-csoportnak (lássunk csodát, az ügyvezetői poszton meghagyták Szivek emberét). Mindeközben a Szécsényi Bálint által kezelt egyik magántőkealap résztulajdonos lett a Tiborcz és Jellinek cégeit kommunikációs szolgáltatásokkal segítő Goodwill Communications Kft.-ben. És ha mindehhez hozzátesszük, hogy a nyári svábhegyi bevásárlást végző egyik egység, a Szécsényi Bálinték által képviselt Central European Ingatlanalap korábban az Indotek felügyelete alatt állt, illetve ugyanez az érdekeltség több olyan társaságot is birtokol, ahol máig Jellinek az ügyvezető, akkor ebből a katyvaszból egyetlen kiút kínálkozik. Az, hogy tényleg létezik egyfajta Tiborcz–Szivek–Szécsényi–Jellinek-sorsközösség – amely jócskán túlnyúlik a Svábhegyen.

×××

Milyen ingatlanokat adott el az állam 2019 nyarán a Szécsényi–Jellinek-érdekkörnek?

I. A Central European Ingatlanalap (Equilor, Szécsényi Bálint) által nettó 3,19 milliárd forintért megvett „lakásfejlesztő” csomag elemei:

– Budapest XII. kerület Béla király út 18/A., 18/B., 20., Laura út 1.: Az összesen 3,34 hektáros terület környezetében ősfás lakóingatlanok, villák, intézményi és követségi rezidenciák vannak. A telken a volt svábhegyi gyermekkórház központi és melléképületei állnak. 

– Budapest II. kerület Ganz utca 15.: A cím alatt egy 396 négyzetméteres, használaton kívüli orvosi rendelő található.

– Budapest XIV. kerület Öv utca: Ez egy1445 négyzetméteres beépítetlen rész, amely ipari és vasúti területek mellett helyezkedik el.

– Megyaszó külterület: A 19,49 hektáros ingatlan a község déli határában helyezkedik el; központi épülete egy korábban nevelőintézetként hasznosított kastély. Az Országos Roma Önkormányzat az elmúlt években bentlakásos sportiskolává tervezte átalakítani, de ebből nem lett semmi, így az állam túladott a területen.

Fertőszentmiklós külterület: A 17,63 hektáros ingatlant régebben laktanyaként hasznosították; a területen nyolc vasbeton szerkezetű, földbe süllyesztett rakétakilövő állomás is található.

– Gárdony belterület: A 4,65 hektáros ingatlan a Velencei-tó fővárosának számító Gárdony városban, az M7-es autópálya közelében található.

II. A Middle-Europe Convergence Ingatlanalap (Indotek, Jellinek Dániel) által nettó 2,78 milliárd forintért megvett „profilváltó” csomag elemei: 

– Budapest XII. kerület Mártonhegyi út 6/A. (Költő u. 27.): Az egykori svábhegyi gyermekkórház 2,58 hektáros telke. A lejtős ingatlan egyes épületeiből remek panoráma nyílik a Dunára.

– Budapest XII. kerület Eötvös út 2. (Karthauzi utca eleje): Ez a volt Svábhegyi Nagyszálló 3519 négyzetméteres telke; az épület később szintén a gyermekklinikához tartozott.

– Budapest XII. kerület Normafa út 20.: Ezen a 6916 négyzetméteres ingatlanon áll a volt MÁV-szanatórium.

– Budapest II. kerület Szalamandra út 39.: A 1,38 hektáros ingatlan korábban laktanyaként és híradóközpontként funkcionált. A telek 2015-ös eladását Hende Csaba arra hivatkozva állíttatta le, hogy „az új kormányzati vagyongazdálkodási koncepció elfogadásáig nem kerülhet sor feleslegessé nyilvánított, állami tulajdonú ingatlanok értékesítésére”.

– Budapest II. kerület Huba vezér utca 63., 65., 67.: Három, egymás melletti beépítetlen telek, összesen 2633 négyzetméteren.

– Budapest III. kerület, telekszelvény a Római-part közelében: Ez egy 1945 négyzetméteres beépítetlen ingatlan.


Nyitókép: Tiborcz István és Szécsényi Bálint a 2016-os Sziget Fesztiválon. A felvételt köszönjük: 444.hu/Botos Tamás

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Szivek Norbert#Tiborcz István