Exkluzív: Tiborcz-társak kapták az első klímavédelmi milliárdokat – Válasz Online
 

Exkluzív: Tiborcz-társak kapták az első klímavédelmi milliárdokat

Bódis András
| 2020.03.09. | sztori

Napelempark-telepítésben a legnagyobb energetikai mogulok nyomába eredt egy érdekcsoport, amelyet szikével sem igen lehet leválasztani a miniszterelnök vejéről. Az állam látványosan „túlszereti” ezeket a Tiborcz-partnereket: a Válasz Online összesítése szerint eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz indult meg feléjük – ingyenes kölcsön és tőkeinjekció formájában –, így máris be tudták venni magukat Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós településekre. A klímavédelem áldásaiból persze más kormányközeliek is részesülnek; olyannyira, hogy a naperőmű lehet az új dohánybolt.

hirdetes

Bő három hete Orbán Viktor évértékelő beszédet mondott, amely a klímavédelmi akcióterv meghirdetésében csúcsosodott ki. Ennek egyik pontja – „a következő tíz évben a kormány meghatszorozza a naperőművek kapacitását” – azonban nem is annyira újszerű. A miniszterelnök már 2018-as eskütételét követően úgy fogalmazott, hogy „az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot”. A 2020 elején bejelentett akcióterv egyik fejezete tehát már legalább két éve él, és a kormányfő „zöldfordulata” valójában azzal indult, hogy egy szintre helyezte a megújuló alapú villanytermelés-ösztönzést az orosz–magyar koprodukcióban készülő atomerőmű-bővítéssel.

Mindez mit jelent a számok nyelvén? A szaktárca háttérdokumentációja szerint az ország jelenlegi 1000 megawattos napenergia-termelő teljesítménye 2030-ra meghatszorozható, azaz 6000-re növelhető. E vállalás „brutalitását” érzékeltetendő gyorsan ideírjuk: a Paksi Atomerőmű kapacitástömege jelenleg 2000 MW. Miként ebben a cikkben már jeleztük,

a hazai naphasznosítás főalakja az Orbán Viktor sportbarátságát élvező – az említett eskütétel idején a parlamenti karzaton helyet foglalt – Adnan Polat kíván lenni.

Az otthonában inkább szélturbinákat telepítő isztambuli üzletember maga jelentette be a Forbes magazin török kiadásában, hogy 1000 MW-os szolárpark-hálózatot szervezne Magyarországon, és azóta szisztematikusan vásárolgatja is fel azokat az önálló projektcégeket, amelyek korábban már megszerezték a szükséges naperőmű-telepítési engedélyeket. Polat tehát első lépésben olyan kis- és középvállalkozásokat keresett, amelyek a 2016 végi határidőig jelentkeztek az úgynevezett kötelező átvételi támogatás (kát) rendszerébe – ez a szisztéma azt biztosítja, hogy a szereplők az állam segítségével még további 25 évig a piaci ár felett adhatják el a megtermelt villamosenergiát.

Miközben Polat 1000 MW-os célszámban gondolkodik, az ország központi energetikai egysége, a Magyar Villamos Művek ennek a tizedében (mindezt 110 kisebb-nagyobb teleppel akarja elérni), Mészáros Lőrinc pedig egyelőre a huszadában. A Mátrai Erőművet hátrahagyó felcsúti milliárdos legalábbis ügyelt arra, hogy a bükkábrányi és halmajugrai, együtt 50 MW-osra rúgó napelempark-projekteket még időben leválassza a veszteséges visontai üzemről, majd megtartsa magának.

A lényeg a lényegben, hogy – miként ebből a gyűjtésből is kiolvasható – a magyar energetikai mogulok egyelőre legfeljebb 15-25 MW-nyi naperőművi kapacitással rendelkeznek. Tehát

aki például 61 hektárnyi összterületen 26 MW-os teljesítményt tud felmutatni – mint a Tiborcz Istvánnal szimbiózisban működő, alább bemutatandó lobbikör – már nagykutyának számít.

A cikk ezen pontján megismertetjük az olvasókkal a Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós települések napelemparkjait uraló Sájer Gábort, illetve az őt segítő Dicső Lászlót és Figura Ferencet. Mindhármuk esetében a Tiborcz-kapcsolatra összpontosítunk; másra nem is nagyon tudnánk, hiszen ezek a „csúcsmenedzserek” leginkább a miniszterelnök vejéhez való közelségük miatt érdekesek. (Aki nem akar adattömegeket bújni, illetve „bemondásra” elhiszi nekünk, hogy a Sájer-csapat Tiborcz köpönyegéből bújt elő, akár át is ugorhatja az alábbi stáblistát.)

*

Sájer Gábor


– Ő volt a vezérigazgatója az egykor Tiborcz-tulajdonú, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által „körberajzolt” Elios Zrt.-nek – egészen 2016 elejéig.
– Az alábbi napelemes sztorikban szereplő érdekeltségét, az SRG Invest Kft.-t 2016 októberében jegyeztette be. Ez a vállalkozás sem „esett” messze Tiborcz Istvántól; olyannyira nem, hogy Sájer Gábor a kezdetektől a kormányfő vejének ügyvédi és irodai infrastruktúráját használta. Az SRG-cégalapítást Tiborcz legrégebbi bizalmasa, Hamar Endre ügyvéd intézte, a társaság székhelye pedig három évig a Pesti Vigadó melletti Mahart-házban volt. Ez a belvárosi épület, sőt az egész tömb Tiborczé; a befogadottaknak – köztük a Sájer-irodának – csak azért kellett kiköltöznie, mert luxusszállodává fejlesztik az ingatlanegyüttest.
– Ahogy ebben a cikkben igazoltuk, a Tiborcz–Sájer-kapcsolat képtelen „kihűlni”: a miniszterelnöki vő központi vállalata kérdésünkre elismerte, hogy a volt Elios-vezér megbízási szerződéssel nekik dolgozik, sőt a legbizalmasabb banki és hitelügyletekbe is bevonják.

Dicső László


– Ő volt a 2015-ben alapított Andrssy-Rezidencia Kft. első ügyvezetője. A kormányfő holdudvara eredetileg ezen a cégen keresztül vásárolta volna meg a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szállodát, ám Tiborcz István végül más úton-módon jutott hozzá – Mészáros Lőrinc közbeiktatásával – Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos hoteljéhez.
– Dicső egy másik ingatlan esetében is Tiborcz „előkóstolójaként” működött. Egy budai, krisztinavárosi irodaegyüttesről van szó (Pauler utca 2.), amely a Mészáros-féle MKB Bank portfoliójából került át 2017-ben egy Alagút Investments nevű kft.-be. Utóbbi cég először a mátészalkai illetőségű Dicső Lászlóra szállt, majd nemrég a tőzsdei Tiborcz-cégként ismert Appeninn Nyrt.-nél landolt. Lássunk csodát, Dicsőt nem rakta ki a krisztinavárosi „fészekből” a kormányfő veje; máig ott működnek a nevén lévő tanácsadó, vagyonkezelő vállalkozások (EUB-RESZ Zrt., DDL Invest Zrt.).
– Dicső László vállalkozásait rendre az a Nagy Zsuzsa Klaudia nevű ügyvéd képviseli a cégbíróságon, akit a Tiborcz-érdekeltségek ugyanolyan intenzitással foglalkoztatnak, mint a már emlegetett Hamar Endrét.
– Dicső két fontos társaságot is felesben tulajdonol Balázs Attilával, aki egyebek mellett arról híres, hogy a Tiborcz-féle Appeninn Nyrt.-vel közösen vette meg a minap a balatonfüredi kikötőt. Az egyik Dicső–Balázs-cég a BBID Kft., amely a hányatott sorsú Andrássy út 47. alatti (a Liszt Ferenc tér sarkán lévő) palota gazdája és felújítója, a másik pedig a térkőgyártó Viastein Kft. Ma még nem tudhatjuk, hogy Dicső ezekben a vállalkozásokban is „előkóstolót” játszik-e, de sejtéseink azért lehetnek…
– És nem mellékesen: Dicső közösen birtokol Sájer Gábor feleségével egy jelenleg már végelszámolás alatt álló tanácsadócéget (Artifex Controll Kft.).

Figura Ferenc


– Dicső László állandó üzlettársa. Olyannyira állandó, hogy a békéscsabai gazdasági életbe is jócskán beágyazott Figura Ferenc tanácsadó és vagyonkezelő vállalkozásai (Eubility Group Kft., LPBF Holding Zrt.) szintén a krisztinavárosi Appeninn-irodákban működnek.
– Figura Ferenc Eubility Group Kft.-je (melyet a közelmúltig Dicsővel közösen birtokolt) a napokban ötmilliárd forintot nyert az Orbán–Tiborcz családhoz erős szálakkal kötődő Magyar Turisztikai Ügynökségtől, illetve az alá tartozó állami szervezetektől úgynevezett projektkoordinációra. E tendereredményt néhány orgánum úgy közvetítette, hogy „Ráhel cége ötmilliárdot adott Tiborcz cégének”, ám ettől a leegyszerűsítésről mi természetesen el-ha-tá-ro-ló-dunk.

*

Mindezek után azt kell bizonyítanunk, hogy az állam látványosan „túlszereti” ezeket a Tiborcz-partnereket. A Sájer-stáb első, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyüre települést érintő akciójáról „hézagosan” már beszámolt a sajtó, jelezve, hogy az érintettek különös szemfülességgel repülhettek rá egy naperőműves uniós kiírásra közvetlenül a 2018-as parlamenti választások előtt.

A Válasz Online most a sztori minden hiányzó láncszemét megtalálta az EU-támogatások dokumentációjában.

Az eredetileg mikro-, kis- és középvállalkozóknak szánt hitelprogram termékleírása szerint egy pályázónak legfeljebb egymilliárd forintnyi „ingyenes” kölcsön (volt) adható. Ez annyit jelent, hogy a hitel kamata 0 százalékos, semmiféle kezelési költség vagy jutalék nem terheli, továbbá a szolárpark első két üzleti/üzemi évben törlesztőrészletet sem kell fizetni. Mivel pedig a nyertes vállalkozások a Polatnál már említett kát-rendszerben értékesítik a megtermelt villamosenergiát (a piaci ár felett), lényegében a világ egyik legkiszámíthatóbb bizniszéről beszélünk.

Nos, ebben a programban összesen 233 céget hoztak ki győztesnek a magyar állam döntnökei, és a szerencsések többsége 149 millió forint körüli ajándékkölcsönt kapott. Kutatásaink során arra jutottunk, hogy

mindössze tíz olyan vállalkozás akadt, amely az adható maximumhoz közelítve 900 millió és 1 milliárd forint közötti összeghez jutott. Ebből a tízből négy „véletlenül” Sájer Gáboréké, akiket mindösszesen 3,9 milliárdban részeltetett a hatalom, hogy naperőművet építsenek Gyürén.

Megkockáztatjuk: a Tiborcz-közeliek eleve azért osztották papíron négy részre, négy gazdasági társaságra a projektet, hogy négyszer egymilliárdra pályázhassanak.

Sájer Gábor 2015-ben, még az Elios vezérigazgatójaként. Fotó: Zagyi Tibor

Hozzájuk hasonló leleményességgel járt el még ugyanezen az uniós hátterű programon egy olyan cégegyüttes, amely az Eger melletti Demjén településen nyit napelemparkot. Összesen öt ilyen érdekeltség nyert egyenként 988 millió forintot – igaz, velük már csak a 2018-as választások után szerződtek. Ezek közül az egyik vállalkozást (konkrétan a Consector Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t) annak a Homolya Róbertnek a közvetlen családtagjai viszik, aki közlekedéspolitikáért felelős államtitkárból lett MÁV-vezér, és az Átlátszó fotói szerint másfél éve Mészáros Lőrinc luxusjachtján vendégeskedett. A Sájer-klub négy cége és a Homolya családdal együttműködő öt társaság mellett egy további egység (a Lillor Energetika Kft.) érdemelte ki a magyar államtól az EU-s egymilliárdot. Ez a társaság a szintén NER-kompatibilis Ináncsy famíliáé – ők azok, akik eladták a Közvágóhíd területét Adnan Polatnak szíves ingatlanfejlesztésre.

Így néz ki tehát a milliárdos „mikrovállalkozók” támogatotti köre a napiparban. Ahogy a dohányboltok esetében már beletörődhettünk, itt is érdemes tudomásul venni: a sok kis szerencsés mellett akadnak néhányan, akik az egyenlők között mindenkinél elsőbbek. (Szinte csak lábjegyzetként kívánkozik ide, hogy a Sájer-csapatba tartozó Figura Ferenc azért egy normál méretű, 149,5 milliós ingyenkölcsönt is bezsebelt ugyanebből a hitelprogramból egy mezőberényi kiserőműre.)

Mindemellett arról is szivárgott hír a 24.hu portálon, hogy Sájer Gábor a Veszprém megyei Herend határában ugyancsak óriási napelemparkot épít (a teljes projektdokumentáció itt érhető el), s az érintett területet a város képviselőtestülete már kiemelt fejlesztési zónává nyilvánította. Ennél a beruházásnál azonban nem találtunk trükkös (állami) finanszírozásra utaló jeleket. A Baranyai megyei Keszü és Siklós kültelkein megvalósult erőműveknél, melyek Sájer legfrissebb, 2019 végi szerzeményei, viszont igen.

Ezeket a szolárpakokat tíz projektcég fedi le, s mindegyikben többségi tulajdonos a Tiborcz embere által „benyelt” Nexteen Zrt. A kisebbségi részt viszont a Rogán Antal-kezdeményezte lakáslottóval híressé-hírhedté vált Carion birtokolja, pontosabban a vállalatcsoporthoz tartozó Capitalisatio Kockázati Tőkealap.

Talán le sem kellene írnunk, annyira nyilvánvaló, hogy ezt a kasszát 70 százalékban az állam tölti fel uniós pénzből a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. Ebből az üzleti jelentésből az is kiolvasható, hogy az egyébként a startup-világ megsegítésére szánt, okosváros-fejlesztésekre (smart city) optimalizált, „majdnem állami” tőkealap legeslegelső befektetési célpontjai éppen a keszüi és siklósi Sájer-egységek voltak – az érintett naperőművek pedig közel 2,2 milliárd forintos injekciót kapnak.

Az eddigi összegeket egymás mögé téve kihirdetjük tehát a végeredményt. A Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós településekre „bebútorozó” Sájer-kör 2018 februárja óta 3,9 milliárd és 149,5 millió forintnyi ingyenes kölcsönre szerződött a magyar állammal, továbbá – mint írtuk – a Carion-alapból származó 2,2 milliárd 70 százaléka is közpénz-jellegű forrás. Ami azt jelenti, hogy

a klímavédelmi akcióterv megelőlegezéseként 5,6 milliárd forint már elindult az államtól Tiborcz bizalmasai felé.

Folytatása nyilván következik.

(Aki pedig még részletesebb elszámolásra, adatsorokra kíváncsi, az alábbi összeállításban tovább is bogarászhat.)

*

A Sájer–Dicső–Figura trió naperőművei

I. Herend (Veszprém megye)
Terület: 24,5 hektár
Teljesítmény: 11,5 MW
Projektcég: White Energy Szolgáltató Kft.
Tulajdonosok: A társaság 50 százalékban Sájer Gáboré (az SRG Invest nevű cégén keresztül), 50 százalékban pedig a mezőkövesdi focicsapat mezszponzoraként – korábban Simicska Lajos kapcsolataként – befutott Kosik Jánosé.

II. Gyüre (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)
Terület:
24,2 hektár
Teljesítmény: 9,5 MW
Projektcégek: Solar Engine Kft., Finasys Solarpark Kft., Napraforco-Operation Kft., Békés Solar Kft.
Tulajdonosok: Az első projektcég Sájer Gáboré (szintén az SRG Invest Kft.-n keresztül), a második Figura Ferencé (az LPBF Holdingon keresztül) és a vele egy címre bejelentett Baji Bonitáé, a harmadik szintén Figura Ferencé (ugyancsak a LPBF közbeiktatásával), a negyedik pedig Dicső Lászlóé (az EUB-RESZ Tanácsadó Kft. „takarásában”). A négy projektcég papíron négy napelempark gazdája, de ezek valójában egymás melletti helyrajzi számokon fekszenek, összefüggő rendszert alkotnak – és a tulajdoni lapok szerint a Sájer-féle Solar Engine Kft.-nek mindegyiken van vezetékjoga.
Finanszírozás: A négy projektcég a GINOP-8.4.1/B-16 azonosítójú, „KKV energia hitel” elnevezésű program keretében jutott EU-támogatott „ingyenes” kölcsönhöz az állami Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A Finasys Solarpark Kft. 930 millió forintot kapott, a másik három cég pedig az elnyerhető összeg maximumát, vagyis egyenként egymilliárdot.

III. Siklós (Baranya megye)
Terület:
6,3 hektár
Teljesítmény: 2,5 MW
Projektcégek: Napelempark Siklós Gábor Kft., Napelempark Siklós Miklós Kft., Napelempark Siklós András Kft., Napelempark Siklós Petra Kft., Napelempark Siklós Lea Kft., FÉNY-BER Beruházó, Szolgáltató Kft.
Tulajdonos: Az önálló helyrajzi számokon szereplő, de szomszédos napelemparkok fenti projektcégeiben a Nexteen Zrt. a többségi tulajdonos, melyet tavaly novemberben vásárolt meg Sájer Gábor (az SRG Invest Kft.-n keresztül) Baji Csabától. Utóbbi a legelső Orbán-kormány idején a Paksi Atomerőművet, majd a 2010 utáni Simicska-érában az állam legfontosabb vállalatát, a Magyar Villamos Műveket vezette. Amikor a miniszterelnök összeveszett a Fidesz gazdasági hátországát addig egy személyben megjelenítő „Lajossal”, a simicskátlanítás jegyében Bajit is elküldték az MVM-től. Majd a 2018-as választások után rehabilitálta a csúcsmenedzsert a Nemzeti Együttműködés Rendszere: egy ideig ő volt például a Mészáros-féle Opus Global-óriás energetikai divíziójának feje. A siklósi napelemes projektcégeket Baji 2018 végén vette a nevére, de ezek már akkor gyanúsan közel álltak a Tiborcz-körhöz, hiszen székhelyük azóta folyamatosan a kormányfő vejével „rokonítható” Czéh-Tóth család pécsi ingatlanában van (Megyeri út 26.).
Finanszírozás: Baji érkezésével párhuzamosan a Capitalisatio Kockázati Tőkealap 1,3 milliárd forintnyi befektetést helyezett kilátásba a fenti cégekbe, és mindegyikben 18 százalékos tulajdonrészt szerzett (illetve a naperőművi eszközöket birtokló FÉNY-BER Kft.-ben 23,5 százalékost). A tőkealap nagyobb, 70 százalékos befizetője az EU-pénzeket közvetítő Magyar Fejlesztési Bank, a kisebbik pedig a lakáslottós Carion-csoport. A Capitalisatio Kockázati Tőkealap máig részes a napelemes projektcégekben, Baji Csaba többségi tulajdonosi pozícióját viszont – mint írtuk – Sájer Gábor vette át.

IV. Keszü (Baranya megye)
Terület:
4,6 hektár
Teljesítmény: 2,0 MW
Projektcégek: Napelempark Keszü Endre Kft., Napelempark Keszü János Kft., Napelempark Keszü Péter Kft., Napelempark Keszü Róbert Kft.
Tulajdonos: Az önálló helyrajzi számokon szereplő, de szomszédos napelemparkok cégeiben a Nexteen Zrt., vagyis a Baji Csabát váltó Sájer Gábor a többségi tulajdonos – ugyanúgy, mint a siklósi testvérprojektnél.
Finanszírozás: A kisebbségi tulajdonos befektető itt is a közpénzekkel dúsított Capitalisatio Kockázati Tőkealap; a szerződés szerint a fenti négy projektcég 886 millió forintos injekciót kap ebből a kasszából.

V. Mezőberény (Békés megye)
Terület:
1,3 hektár
Teljesítmény: 0,5 MW
Projektcég: Eventus-Lux Kft.
Tulajdonos: A projektcég Figura Ferencé (az LPBF Holdingon keresztül).
Finanszírozás: Az Eventus-Lux a gyürei napelempark-beruházásnál már említett GINOP-8.4.1/B-16 azonosítójú, „KKV energia hitel” elnevezésű program keretében jutott EU-támogatott „ingyenes” kölcsönhöz az állami Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. A társaságnak megítélt összeg: 149,5 millió forint.


Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Elios#napenergia#Sájer Gábor#Tiborcz István