Itt a lista: mutatjuk az Orbán–Tiborcz-kör 36+3 luxusingatlan-projektjét (galériával) – Válasz Online
 

Itt a lista: mutatjuk az Orbán–Tiborcz-kör 36+3 luxusingatlan-projektjét (galériával)

Bódis András
| 2023.08.07. | Nagytotál

Közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati „ajándékbefektetés”, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel. Az elmúlt néhány évben ezek a csillagászati források repítették az Orbán Ráhel–Tiborcz István házaspárt (és társaikat) a szállodai, irodaházas szektor élére. Noha a kormányfő veje egyre több iparágban tör előre, egyértelműen a hozzá köthető luxusingatlan-fejlesztések a leglátványosabbak – és egyben a legtitkosabbak is. Csak az utóbbi hónapokban kezdett világossá válni, hogy nemcsak a BDPST Group nevű központi érdekeltségét érdemes figyelni, hanem egyes magántőkealapokat, ingatlanalapokat is. A Válasz Online most összeszedte azt a 36 projektet, amely bizonyíthatóan a Tiborcz-kör tulajdonában vagy kezelésében áll. (Frissítés: 2023. október 27-én az ország legnagyobb, gyáli-soroksári fejlesztése mögött is megtaláltuk Tiborczékat, ez a cikk 11. pontja után említett +1. történet; újabb frissítés: 2024. február 9-én még két további két ingatlanszerzést is a kormányfő vejéhez soroltunk, ez a szöveg 35. pontja utáni +2., illetve a 36. pont utáni +3. ügylet.)

hirdetes

Idén hét hónap alatt több tény derült ki Tiborcz István üzleti énjéről, gyarapodásáról, mint az elmúlt években összesen. S mivel a magyar jog szerint a kormányfő vejének friss szerzeményei házastársi közös vagyonnak minősülnek, az előző mondatba akár Orbán Ráhel nevét is beleírhatnánk. A lényeg mindenesetre, hogy 2023-ban szemnyitogató információk tömege zúdult a nagyérdeműre – s most újabbakat is közlünk. Az alábbi képes összeállítás elsődleges célja a mérlegkészítés; hogy álljunk meg egy pillanatra, és ítéljük meg, mennyit köszönhet a Tiborcz-kör a saját tehetségének – és mennyit az államnak, azaz végső soron nekünk. Nézzük hát, mit végzett a sajtó 2023-ban:

hirdetés

Ezek után jöhet is a lista az Orbán–Tiborcz-kör eddig megkezdett/befejezett/átvett 36 darab luxusingatlan-projektjéről. (Azokat az alacsonyabb csillagozású, nem eléggé prémium hoteleket, amelyektől a miniszterelnöki család a közelmúltban megvált – például a Lifestyle Hotel Mátrát vagy két ausztriai síszállodát –, természetesen nem szerepeltetjük a lajstromban.) Összeállításunkban minden pontnál világossá tesszük, hogy közvetlen BDPST-tulajdonról, illetve Diófa- vagy Equilor-érdekeltségről van-e szó. Továbbá azt is részletezzük, hogy az adott fejlesztés mennyi kormányzati ingyenpénzt nyert – ha nyert – a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolított Kisfaludy-pályázatokon, illetve mekkora „ajándékbefektetést” kapott az államtól. Hiteloldalon pedig azt vizsgáljuk, egy-egy szálloda vagy irodaház esetében mennyi kölcsön jött a kormány Magyar Fejlesztési Bankjától (MFB), Mészáros Lőrinc bankholdingjától, vagy az immár Tiborcz-tulajdonú Gránit Banktól, esetleg az OTP-től. A rezümé: a Tiborcz-előretöréshez közel 30 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatás, bő 133 milliárdnyi kormányzati tőkeinjekció, majd’ 29 milliárd forint MFB-kölcsön és 151 milliárdnyi „baráti” hitel kellett.

Természetesen nem zárjuk ki, hogy a jövőben egyéb projektek esetében is kiderül, hogy eddig strómanok takarták el a miniszterelnök családját. Illetve azt sem, hogy olyan óriásberuházások szállnak majd vissza közvetlenül Tiborczékra, mint az egykor általuk futtatott Club Aliga. Amit viszont már most látunk, hogy üzemeltetőként nagy nemzetközi szállodamárkák (Marriott, Accor, InterContinental, Radisson, Hilton) jelentek meg az érinett hotelek mögött – tehát a tulajdonosok vadul hisznek a nyugati profizmusban. 

*

A Tiborcz-kör eddig megszerzett nagy értékű ingatlanjai (2023. augusztusi állapot)

PEST

1. Hotel Dorothea; Budapest V., Dorottya utca 2. (hamarosan átadják) – 40,14 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A kormány már évekkel ezelőtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a BDPST Group luxushotel-fejlesztését, amely a Vörösmarty térre „bekacsintó” egyik óriástömböt érinti. A mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű, a Mahart- és a Futura-házat, valamint az egykor a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjaként funkcionáló ingatlant is magában foglaló épületegyüttes 216 szobás designszállodaként funkcionál majd – de lesznek benne exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek és konferenciaközpont is. Az ötcsillagos hotelt a Marriott International fogja üzemeltetni az Autograph Collection Hotels márka alatt. (Tiborcz István társszerzőként egy könyvet is jegyez a Mahart-házról.) A teljes tömbre 40,14 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank felé kell törleszteni.

2. Sofitel Budapest Chain Bridge és a volt Malév-székház; Budapest V., Széchenyi István tér 2. (felújítás alatt). A Dorotheához hasonlóan ezt az épületegyüttest is a belvárosi Dorottya és Apáczai Csere János utcák határolják – csak nem a Vörösmarty tér, hanem a Lánchíd felől. A hotelt, illetve az ugyancsak nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősített felújítási projektet nemrég Jellinek Dániel adta tovább az Equilor Alapkezelő Zrt. egyik alapjának (hogy konkrétan melyiknek, egyelőre nem árulják el a felek), továbbá a szállodával összeépült, korábban állami tulajdonú volt Malév-székház is Jellinektől került Tiborcz közelébe. (A miniszterelnök veje a Budapest Business Journalnak nyilatkozva is saját projektjeként beszélt a most zajló Sofitel-átépítésről.) A 350 szobásra tervezett, 15 apartmanlakosztályt és kereskedelmi egységeket is magában foglaló hotel üzemeltetője a francia Accor-csoport marad (e cég egyik luxusmárkája a Sofitel).

3. D8 Hotel; Budapest V., Dorottya utca 8. – 7,1 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. A Sofitellel egy tömbben lévő, 137 szobás prémium szálló tulajdonosa a BDPST Group, az üzemeltetést azonban nemrég a brit hátterű InterContinental Hotels Groupnak szervezték kiAz épületre 18,375 millió euró (mai áron 7,1 milliárd forint) erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az MBH Bank felé kell törleszteni.

4. Verno House, Budapest V., Október 6. utca 26. – 5,5 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. A Szabadság tér sarkán álló 50 szobás, ötcsillagos szállót (a volt Iberostar épületét) a BDPST Group birtokolja; a hotelt egy franchise szerződéssel felvették az előbb említett InterContinental Hotels Group Vignette Collection tagszállodái közé. Az épületre 14,1 millió euró (mai áron 5,5 milliárd forint) erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az MBH Bank felé kell törleszteni.

5. Adria-palota; Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítva, a fejlesztés szünetel) – 4,53 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. Az ugyancsak a Szabadság térre néző, közel 6 ezer négyzetméter alapterületű, a BDPST Group tulajdonában álló épület földszintjén üzlethelyiségeket, a felsőbb szinteken lakásokat és irodákat alakítanak ki – de csak valamikor. A Tiborcz-cég honlapján ugyanis azt írják, „az Adria-palota fejlesztése a szerkezeti restaurálás lezártával határozatlan időre leáll”. (Tiborcz István egyébként erről az ingatlanról is írt egy könyvet – legalábbis társszerzőként szerepel a borítón.) Az épületre 4,53 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az MBH Bank felé kell törleszteni.

6. Dürer Park; Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21. (építés alatt). A kultikus Dürer Kert egykori otthonát és a Sacré-Coeur-zárda épületét is érintő, nemzetgazdasági szempontból szintén kiemeltté minősített projekt örökre elzárja a Városliget egyetlen bővítési lehetőségét; a zöldülés helyett összesen két iroda- és három lakótömb nő ki a földből. A területet birtokló és fejlesztő Dürer Befektetési Kft. harmada Garancsi Istvánhoz tartozik, a kétharmad viszont a Tiborcz-féle Diófa Alapkezelő Zrt. által menedzselt Főnix Magántőkealapé.

7. Az egykori Magyar Királyi Államvasutak igazgatóságának épületegyüttese; Budapest VI., Andrássy út 73-75. és Izabella utca 51. (fejlesztés előtt). Az Andrássy út egyik legnagyobb palotáját (melynek teljes nettó alapterülete a 20 ezer négyzetmétert is meghaladja) 2021-ben vette meg az államtól Jellinek Dániel, majd az ingatlant birtokló Argentat Real Estate Zrt.-t idén júniusban jegyezte át a cégbíróság az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított Central European Ingatlanalapra.

8. Sváb-palota; Budapest VI., Andrássy út 21. (fejlesztés előtt). A Sváb Sándor terménykereskedő által építtetett, az Operaháztól és az ötcsillagos szállodává varázsolt volt Balettintézettől néhány lépésnyire lévő palota hosszú hányattatás után került a Pilendon Property Kft.-hez, melynek idén júniustól egyedüli tulajdonosa az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Ingatlanalapja.

9. Green House irodaház; Budapest XIII., Kassák Lajos utca 19-25. A Váci úti irodafolyosó 18 ezer négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkező „tagintézménye” a Diófa Alapkezelő Zrt. által menedzselt Torony Ingatlan Befektetési Alapé.

10. V17 irodaház; Budapest XIII., Váci út 17. Ebben az ingatlanban – amely szintén a Váci úti folyosóhoz tartozik – 12 ezer négyzetméternyi kiadható irodaterülettel gazdálkodnak. A tulajdonos itt is a Diófa Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Torony Ingatlan Befektetési Alap.

11. Shopmark (korábban Europark) bevásárlóközpont; Budapest XIX., Üllői út 201. Az összesen 23 ezer négyzetméter kiadható területtel rendelkező óriásplazát birtokló cég, vagyis az Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft. tulajdonosa a Diófa Alapkezelő Zrt. által menedzselt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap.

+1. Frissítés 2023. október 27-én: Soroksári, gyáli ingatlanfejlesztés. Az M0–M5-ös autópályák térségében egy ipari, logisztikai város képe kezd kirajzolódni. A Válasz Online mind a 144 tulajdoni lapot átnézte, hogy kiderüljön, kik a kormány által kijelölt célterület birtokosai. A 652 hektáros fejlesztési zóna 173 hektárja tartozik ahhoz a Földber Kft.-hez, melybe tavaly szállt be a Tiborcz-kör egyik legaktívabb magántőkealapja, a Főnix.

BUDA

12. Hotel Gellért Gyógyszálló; Budapest XI., Szent Gellért tér 2. (felújítás előtt) – az állami MFB 10,4 milliárd forintos hitelével. A patinás szállodát tavaly decemberben vette meg a BDPST Group Jellinek Dánieltől, s az épületben a tervek szerint 145 vendégszobát és lakosztályt alakítanak ki. Az épületre 26,73 millió euró (mai áron 10,4 milliárd forint) erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt a Magyar Fejlesztési Bank felé kell törleszteni.

13. Az Infopark A, E és G jelű irodaépületei; Budapest XI., Neumann János utca, Magyar Tudósok Körútja. A Gellért szállótól a Duna-parton haladva a Petőfi híd után találjuk Dél-Buda nagy irodakomplexumát. Az Infopark-területen három épületben 46 ezer kiadható négyzetmétere van a Diófa Alapkezelő Zrt. Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapjának.

14. BudaPart/Kopaszi-gát; Budapest XI., Dombóvári út, Budafoki út, Hengermalom utca (részben még fejlesztés alatt) – az állami MFB 16,2 milliárd forintos kölcsönével, illetve 51,5 milliárd forintnyi Mészáros- és OTP-hitellel. Az Infopark után, a Rákóczi híd túloldalán a Lágymányosi-öböl színezi a tájat, ennek térségében épp gigantikus, az új Mol-tornyot is magában foglaló ingatlanfejlesztés zajlik a Kopaszi Gát Zrt. és leánycégei gondozásában. A BudaPart néven márkásított projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá, sőt rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a kormány (ezzel a vásárlók lényegében áfamentesen vehetnek itt új lakást). A fejlesztési területen több irodaházat is felhúztak, az itt lévő új szállodát pedig a Radisson Hotels üzemelteti. A Kopaszi Gát Zrt. legnagyobb, 41,75 százalékot birtokló részvényese a Diófa Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Főnix Magántőkealap (a DAM Invest Kft.-n keresztül), de Hernádi Zsolt Mol-vezér és Garancsi István is érdekelt a bizniszben. Az itteni hotelre, irodaházakra és lakótömbökre 91,4 millió euró és 32 milliárd forint (mai áron mindösszesen 67,7 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – 16,2 milliárdnyi hitelt az MFB, a többit az MBH Bank és az OTP felé kell törleszteni.

15. Alkotás Point irodaház; Budapest XII., Alkotás utca 50. A budai MOM Parkkal szemközti, 25 ezer négyzetméternyi kiadható irodával rendelkező épületegyüttest a Diófa Alapkezelő Zrt. Torony Ingatlan Befektetési Alapja birtokolja.

16. Botaniq Budai Klub; Budapest XII., Költő utca 30. (hamarosan átadják) – 1,4 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A korábban Fonográf Klubként vagy Svábhegyi Polgári Klubként ismert ingatlan tulajdonosa három éve a BDPST Group. Tiborcz István cége azt ígéri, a megnyitás előtt álló, luxusba „öltöztetett” helyszínen minden szabadidős és rekreációs igényt kielégítenek majd; konkrétan „exkluzív klubétteremmel, különböző wellness- és fitneszszolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá gyermekek számára fenntartott úgynevezett »kids clubbal« és többfunkciós sportpályával” várják a kikapcsolódni vágyókat. Az épületre 1,4 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az MBH Bank felé kell törleszteni.

17. A Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla és a körülötte lévő ingatlanok; Budapest XII., Béla király út 18/A., 18/B., 20., Laura út 1. (fejlesztés előtt). A Gyurcsány-kormány által bezárt svábhegyi gyermek-tüdőszanatórium összesen 3,34 hektáros területét – melynek környezetében ősfás lakóingatlanok, villák, intézményi és követségi rezidenciák vannak – 2019-ben szerezte meg az államtól az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Ingatlanalapja.

18. A volt gyermekkórház Mártonhegyi úti ingatlana; Budapest XII., Mártonhegyi út 6/A., Költő u. 27. (bontás alatt, fejlesztés előtt). Az ugyancsak a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet volt telkeként ismert 2,58 hektárt 2019-ben Jellinek Dániel privatizálta. Aztán a terület – melyről remek panoráma nyílik a Dunára – nemrég az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Ingatlanalapjáé lett (a Montmartinus Kft.-n keresztül).

19. A volt Svábhegyi Nagyszálló; Budapest XII., Eötvös út 2. (fejlesztés előtt). Az egykor szintén a gyermekklinikához sorolt épülettel ugyanaz történt, mint az előzővel: Jellineken keresztül „magánosítódott” tovább az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított Central European Ingatlanalaphoz.

20. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori vári székháza; Budapest I., Táncsics Mihály utca 1. (fejlesztés előtt). A magyar műemlékvédelem nagy korszakának jelképeként is ismert várbéli épületet – amely közel 1500 négyzetméteren terül el – 2021-ben privatizálta Jellinek Dániel. Az ingatlant birtokló Damvix Investment Zrt.-t idén májusban jegyezte át a cégbíróság az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított Central European Ingatlanalapra.

21. Műemlékház a budai Várban; Budapest I., Fortuna utca 11. (fejlesztés alatt). A Karmelita-kolostortól néhány száz méterre fekvő, 800 négyzetméteres lakóházban – amely a BDPST Group tulajdona – borospincét, ezen belül egy üvegfallal elválasztott, külön temperált bortrezort, valamint szivar- és moziszobát is kialakítanának.

22. IBS Office Center; Budapest II., Budenz út 1. A jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kollégiumaként funkcionáló épület – illetve az ingatlant birtokló Mbira Silver Holding Kft. – szintén a Jellinek-portfolióból került át az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Ingatlanalapjához.

23. Óbuda Gate irodaház; Budapest II., Árpád fejedelem útja 26-28. – 12 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A Duna-közeli épület honlapján azt írják, a 14 ezer négyzetméternyi irodahelyiséget rejtő ház tulajdonosa most is a Jellinek Dániel-féle Indotek Group. Ezzel szemben a valóság az, hogy az ingatlan – illetve az azt birtokló Dorkan Property Kft. – az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított Central European Ingatlanalapé. Az épületre 12 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az MBH Bank felé kell törleszteni.

TOKAJ-HEGYALJA

24. Minaro Hotel Tokaj MGallery és a közeli turisztikai központ; Tokaj, Csurgó völgy út – 4,44 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és 4,2 milliárdos Gránit-kölcsönnel. Az ötcsillagos, 100 szobás hotelt egy korábbi kőbányaterületre húzták fel. Az MGallery a feljebb már emlegetett Accor-csoport almárkája, de fontosabb, hogy a szálló és a hozzá kapcsolódó gasztroudvar beruházója a Dreamland Holding. Utóbbi az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealap és a Szepesi család (értsd: a Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb környezetéhez sorolt Nagy Róza lánya, Kante Awa, illetve férje, Szepesi Richárd) közös tulajdona. A fejlesztéshez 4,44 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat, továbbá 4,2 milliárd erejéig jegyeztek be jelzálogot az ingatlanegyüttesre – és a hitelt Tiborcz István-féle Gránit Bank felé kell törleszteni.

25. Andrássy Kúria & Spa; Tarcal, Fő utca 94. – 325 millió forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és az állami MFB 2,04 milliárd forintos kölcsönével. A térségben a Minaro előtt csak ez az egy ötcsillagos szálloda működött. A BDPST Group 2019-ben Mészáros Lőrinctől vette meg a jelenleg 53 szobás hotelt, pontosabban a szállodát birtokló Témadesign Kft.-t. A fejlesztéshez 325 millió forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat, továbbá 2,04 milliárd erejéig jegyeztek be jelzálogot az épületre – és a hitelt a Magyar Fejlesztési Bank felé kell törleszteni.

26. Patricius Borház (Bodrogkisfalud) és további Orbán–Tiborcz-szőlőterületek (Tokaj, Bodrogkeresztúr, Sárazsadány, Mád). Nemrég jött a hír, hogy a miniszterelnök lánya és veje legalább 94 hektárnyi szőlőt vásárolt Tokaj-Hegyalján, illetve az is friss fejlemény, hogy a BDPST Group megvette a neves Patricius Borházat. Az ehhez tartozó földekkel együtt immár összesen 162,5 hektár felett rendelkezik a Tiborcz család.

DEBRECEN

27. Irodakomplexum a Debreceni Innovációs Tudásparkban; Debrecen, Vezér utca 39. – 5,5 milliárd forintos OTP-hitellel. A közel 14 ezer négyzetméternyi területű irodaházat először a jegybanki alapítványi hálózat szerezte meg 2016-ban, majd három évvel később az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt CW1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap lett a tulajdonos. Az épületre 14 millió euró (mai áron közel 5,5 milliárd forint) erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt az OTP felé kell törleszteni.

28. Hilton Garden Inn Debrecen City Center, Debrecen, Darabos út 3-7. (építés alatt) – 3,66 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással. Noha a 101 szobás hotel építése még tart, már bejelentették, hogy ez lesz Magyarország első vidéki Hilton szállodája. A projektcégben (tetrecen Kft.) egy ideje a BDPST Group is érdekeltA fejlesztéshez 3,66 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat.

MÁS TELEPÜLÉS

29. Botaniq Turai Kastély; Tura, Park utca 37. – 2,31 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel. Az 1883-ban Schossberger Zsigmond báró megrendelésére épült, mintegy 3 ezer négyzetméter alapterületű, neoreneszánsz stílusú kastélyt (és 10,5 hektáros parkját) a BDPST Group újította fel (és üzemelteti); az ingatlan egy ideje exkluzív rendezvényhelyszínként, illetve 19 szobás luxushotelként funkcionál. Az épületre 2,31 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot – a hitelt a Gránit Bank felé kell törleszteni.

30. Mövenpick BalaLand Resort Lake Balaton, Szántód, Móricz Zsigmond utca 96. – 6,9 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással. Az ötcsillagos, 109 szobás új létesítményt és a hozzá kapcsolódó nyári-téli „gyermekházat” az Accor-csoport Mövenpick-márkanév alatt üzemelteti, de a projekt tulajdonosa a Dreamland Holding – amely, mint írtuk, részben az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealapé. A hotel olyannyira Tiborcz-közeli, hogy Orbán Ráhel nemrég itt nyitotta meg második bababoltját (Odu Store). A szántódi építkezéshez az orosz dominanciájú Nemzetközi Beruházási Bank közel 10 milliárd forintos baráti hitelt nyújtott, de a pénzintézet jelzálogjogát már törölték a tulajdoni lapról (tehát a kölcsön már nem „él”). A fejlesztéshez 6,9 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat.

31. Port Hotel Medical & Spa, Hévíz, az autóbuszállomás mellett (építés alatt) – 8 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással és 16,8 milliárdnyi Mészáros-kölcsönnel. Az ötcsillagos, 285 szobás leendő szállodamonstrum beruházója az Event Horizon Capital Zrt., amely közvetve a Diófa Alapkezelő Zrt.-hez tartozó Nivala Magántőkealap tulajdona. A fejlesztéshez közel 8 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat, továbbá 16,8 milliárd erejéig jegyeztek be jelzálogot az épületre – és a hitelt MBH Bank felé kell törleszteni.

32. Grandhotel Galya; Mátraszentimre–Galyatető, Kodály Zoltán utca 10. (felújítás alatt) – 3,9 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással. A patinás szálloda a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotelstől került át 2021-ben a Galya Top Property Kft.-hez, amely részben az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Opportunity II. Magántőkealapjának tulajdona. A fejlesztéshez 3,9 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat.

33. Modero Health Concept Hotel, Sárvár, Rákóczi Ferenc utca 28. (építés alatt) – 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő kormánytámogatással. A helyi Csónakázó-tó mellett lévő 3,7 hektáros területen 83 szobás, prémiumkategóriás szálloda nyílik. Az Unione Sárvár Kft. nevű projektcégbe nemrég szállt be társtulajdonosként az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított Central European Opportunity II. Magántőkealap (a hazai McDonald’s-ban és Market Építőben érdekelt Scheer Sándor mellé). A fejlesztéshez 2,5 milliárd forintos Kisfaludy-pénzt adott a kormányzat.

34. Samsara park, Visegrád, Lepence-völgy (fejlesztés alatt). A terület fejlesztésére eredetileg megálmodott Visegrád Lepence Völgy elnevezésű beruházás korábban közel 3,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Kisfaludy-programban, de végül az állam ezt a forrást megvonta. Így a már emlegetett Dreamland Holding – amely tehát részben az Equilor Alapkezelő Zrt. Central European Opportunity II. Magántőkealapjáé – változtatott a terveken, és saját beruházásban 30 japán stílusú luxusvillát épít.

35. Pannónia Golf & Country Club, Alcsútdoboz, Máriavölgy. A Hatvanpusztától néhány kilométerre fekvő, exkluzív étteremmel, tíz kiadható szobával, illetve 18 szakaszos golfpályákkal rendelkező klub tulajdonosi körébe a közelmúltban szállt be a BDPST Group – Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége mellé. 

+2. Frissítés 2024. február 9-én: Vadászkastély és 5200 hektárnyi terület Somogyban, Nagyatád-Görgeteg. A vidék a rendszerváltás után német és osztrák fennhatóság alá került, később pedig Carlo Benetton, az olasz világmárka egyik tulajdonosa rendezkedett be a birtokon – Tiborcz Istvánék végül az ő örököseitől szerezték meg a földeket és a kastélyt.

KÜLFÖLD

36. Hotel Atrio del Mar; Spanyolország, Los Alcázares. A Costa del Solon, azaz a spanyol Naposparton, az ország legnagyobb lagúnája (Mar Menor) közelében található, 84 szobás, négycsillagos szálloda a BDPST Group tulajdona.

+3. Frissítés 2024. február 9-én: Tizenegy irodaház öt üzleti parkban (Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue, House Office); Szerbia, Belgrád. Az épületegyüttest az Indotek Grouptól vette meg a Tiborcz-tulajdonú Gránit Alapkezelő. Az irodák teljes alapterülete 122 ezer négyzetméter – ez a szerb főváros irodakapacitásának majdnem tíz százaléka.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


A fent látható képek/látványtervek jórészt az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások dokumentációiból, illetve az egyes projektek weboldalairól származnak.


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#BDPST Zrt#ingatlan#magántőkealapok#NER#Orbán Ráhel#Tiborcz István