Svábhegy, Andrássy út, Vár: így játszották át a Tiborcz-körnek az állam volt csúcsingatlanjait – Válasz Online
 

Svábhegy, Andrássy út, Vár: így játszották át a Tiborcz-körnek az állam volt csúcsingatlanjait

Bódis András
| 2023.07.11. | sztori

Az állam úgy adta el az elmúlt években a Svábhegy maradékát, az Andrássy út egyik legnagyobb palotáját és a magyar műemlékvédelem jelképét, hogy ezeket most részben maga veszi vissza (vagy fejleszti), de persze nem a „köz”, hanem a Tiborcz-kör javára – szúrta ki a Válasz Online. A magánosítási folyamat konkrét győztese a miniszterelnök vejével összeépült Central European Ingatlanalap – a közbeiktatott kulcsfigura pedig Jellinek Dániel volt. Mellékszereplők: Garancsi István, Balásy Gyula és Tasnádi László. Perverz privatizáció á la Orbán-kormány, legújabb fejezet.

hirdetes

Tény 1.: Az elmúlt hetekben, hónapokban Jellinek Dániel üzletember volt állami csúcsingatlanokat adott át a Tiborcz Istvánhoz szorosan kapcsolódó Central European Ingatlanalapnak. Olyan csekélységekről van szó, mint a Svábhegy még beépíthető/átépíthető maradéka, az Andrássy úti „királyi” MÁV-palota (a maga bő húszezer négyzetméterével), valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori vári székháza. Tény 2.: Ugyanerről az ingatlanalapról írtuk meg nemrég, hogy – az úgynevezett Baross Gábor Tőkeprogram örve alatt – hirtelen 28,4 milliárd forintnyi állami ingyenbefektetést kapott Nagy Márton miniszter szervezetétől. Rezümé: A Tiborcz-kör részben a „mi pénzünkből” veszi magához, illetve fejlesztheti a 2019 és 2021 között Jellineknek privatizált óriási vagyonelemeket. Ez megint egy példa arra a perverz gyakorlatra, ahol

a végső haszonélvező kockázatait, terheit jelentős mértékben az állam viseli, majd az üzlet hasznaiból a „köz” részesül legkevésbé – és még az ország is „megcsonkul” valamelyest.

Nézzük mindezt kifejtősebben! A kormányzat 2019-ben kezdte csomagban értékesíteni az állami ingatlanvagyont, s mind az eladás, mind a csomagolás mellett szóltak észszerű érvek. Sok roskatag, lerohadt vagyonelemet már régóta árultak, de ezek külön-külön nem kellettek senkinek – viszont miután egy pakkba rendeztek exkluzív fekvésű telkeket és a „kutyának sem kell” típusú épületeket, végül a gyerekkel együtt a fürdővizet is a vásárló nyakába lehetett önteni. Ekkor még azt hihette a nagyérdemű, hogy az állam a köz javát szolgálja.

Csakhogy aztán a hatalom – mint lapunk annak idején észrevette – e módszerrel lényegében két hét alatt magánszereplőkhöz juttatta a Gyurcsány-kormány által bezárt svábhegyi gyermekkórház méretes ingatlanhagyatékát, melynek eltékozlása ellen a régi Fidesz határozottan tiltakozott. A még ellenzéki Orbán Viktor 2007-es évértékelőjében egyenesen így kommentálta a részben ősparkok közepén lévő, kastélyokba, kúriákba szorult egészségügyi intézmények megszüntetését: „Igen, mi magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Megértettük, hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz üzleti érdeke rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik.” A nagy felháborodás nyomán a fideszes vezetésű XII. kerület 2008 februárjában változtatási tilalmat is elrendelt az érintett területekre, amely csak a 2010-es hatalomváltás után „oldódott” fel. És persze a változtatási tilalommal együtt hamarosan az elvek is „feloldódtak”.

A lényeg, hogy 2019 nyarán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két csomagocskát készített. Az egyikbe a svábhegyi gyermekkórház Béla király úti tüdőszanatóriumának 3,3 hektárját tették – melynek központi egysége a Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvilla –, továbbá jóval értéktelenebb, nevelőintézetként, laktanyaként, rakétakilövő-állomásként hasznosított vidéki ingatlanokat, egyebeket. A másik zsákba került a gyermekklinika közel 2,6 hektáros, a Jókai-kert és a Szépkilátás Cukrászda közvetlen közelében lévő, Mártonhegyi úti területe, a Svábhegyi Nagyszálló épülete az Eötvös úton (a fogaskerekű mellett), valamint több egyéb budai telekszelvény. Az állam akkor közel 6 milliárd forintot szedett be a privatizáció győzteseitől. 

Az első csomagot már 2019-ben a Central European Ingatlanalapnak (CEI) ítélték, csak akkor még nem lehetett tudni, hogy e „cég” annyira összefonódott Tiborcz Istvánnal, mint alább bemutatjuk. Azt meg pláne nem, hogy a CEI-t 2023-ban közpénzmilliárdokkal fogják teletömni. A második pakk viszont először az ingatlanfaló Jellinek Dániel Indotek-csoportjához került, majd most, öt évvel később az üzletember továbbadta a Mártonhegyi és az Eötvös úti egységeket is a CEI-nek. (A Jellinek és Tiborcz közötti vagyonmozgatás nem újkeletű; utóbbi előbbitől vásárolta például a Gellért szállót, illetve együtt birtokolják a tőzsdei Waberer’s International Nyrt.-t.) Az alábbi térképen sárgával jelöltük a Béla király úti területet, melynek fejlesztése az Építészfórum szerint már küszöbön áll, pirossal a CEI által frissen szerzett Mártonhegyi- és Eötvös-telkeket – és van ott egy lila folt is, nem véletlenül. A Költő utca 30. alatt épp elitpihentetőt épít a kormányfő vejének BDPST Groupja – ahol hamarosan „exkluzív klubétteremmel, különböző wellness- és fitneszszolgáltatásokkal, teniszpályákkal, továbbá gyermekek számára fenntartott úgynevezett »kids clubbal« és többfunkciós sportpályával” várják a kikapcsolódni vágyókat. Ez a négy, a miniszterelnök Cinege úti házának vonzáskörzetében található ingatlan tehát már biztosan megérkezett a Tiborcz-körhöz.

Van itt azonban egyéb látnivaló is. Két éve Jellinek Dániel újabb kilenc épületet szerzett meg az államtól 14,6 milliárdért. Lássunk csodát, ezek közül a két legpatinásabb palota,

az egykori Magyar Királyi Államvasutak igazgatóságának székháza az Andrássy úton, valamint az I. kerületi Táncsics Mihály utcában lévő örökségvédelmi központ szintén a CEI-hez került az elmúlt hetekben.

Sőt, ha nem csal a szimatunk, a Sofitel szállóval összeépült, ugyancsak Jellinek által privatizált volt Malév-bázis is átszállhat majd a CEI-re (vagy valamelyik társalapjára). Az üzletember Indotek-csoportja legalábbis megerősítette lapunknak, hogy a Széchenyi téri hotellel együtt ezt a volt állami ingatlant is továbbértékesítik az Equilor Alapkezelő Zrt. által irányított egyik alapnak – ez pedig praktikusan a CEI lehet, esetleg egy másik, szintén állami pénzzel feldúsított magántőkealap. (A márciusban bejelentett Sofitel-tranzakció befejezéséhez már csak a banki engedélyeket várják a felek, és akkor kiderülhet, ki is pontosan a vevő. Egy biztos: Orbán Ráhel férje a Budapest Business Journalnak nyilatkozva lényegében már saját projektjeként beszélt a most zajló Sofitel-átépítésről.)  

Az első kulcskérdés, amelyre mindezek után válaszolnunk kell: miért állítjuk ennyire magabiztosan, hogy a CEI a Tiborcz-kör része? Nos azért, mert az ingatlanalapot menedzselő Equilor Alapkezelő testvérvállalatában, az Equilor Befektetési Zrt. nevű brókercégben már hivatalosan is tulajdonrészt szerzett a kormányfő vejének Gránit Bankja – s mind az alapkezelő, mind a brókerérdekeltség, mind a Tiborcz István-féle BDPST Group egy közös budai, Pasaréti úti irodaobjektumban működik. Noha a hivatalos kommunikáció szerint maga az Equilor Alapkezelő független a miniszterelnök családjától, ezt a képet az a tény is árnyalja, hogy a társaság mögötti egyik végső haszonhúzó entitást, a Közép-Európai II. Magántőkealapot a Direkt36 másképp is legbefolyásosabb magyar famíliához kötötte. Mi több, az Equilor Alapkezelő ingatlan- és magántőkealapjainak cégjogi, vállalatalapítási feladatait részben Tiborcz bejáratott ügyvédcsapata (Hamar Endre, M. Szabó Nóra, Nagy Zsuzsa Klaudia) látja el. Ráadásul nemcsak a CEI kapott már több tízmilliárdos állami tőkeinjekciót, hanem az Equilor Alapkezelő magántőkealapjai is – melyek tokaji, szántódi, galyatetői szállodákat, illetve napelemes és hulladékgazdálkodás-fókuszú társaságokat birtokolnak.  

A második megválaszolandó kulcskérdés: honnan tudjuk, hogy a CEI a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Baross-tőkeprogramjából nyert 28,4 milliárdos befektetést is használja a fenti tranzakciókhoz – vagy fogja használni az ingatlanokon folyó építkezésekhez? Hivatalos információink erről nem lehetnek, mert az Equilor Alapkezelő pénzügyeit üzleti titokként kezelik – megkereséseinkre soha nem kapunk egyértelmű válaszokat a cégtől. Az viszont tény, hogy a Nagy Márton-féle ingatlanalapos tőkekifolyatás éppen azokra a hetekre esett, amikor a friss Jellinek–CEI-üzleteket nyélbe ütötték. (Lábjegyzet: a Baross-program nem vissza nem térítendő állami támogatásokat jelent, hanem kvázi „kamatmentes kölcsönöket”.

A kormányzat konkrétan úgy adott ki tízmilliárdokat a közkasszából, hogy később semmilyen banki jellegű kontrollt nem gyakorol például a CEI projektjei felett.

Tehát nincs folyamatos elszámoltatás a beruházások menetéről, a megtérülésről, illetve biztosítékok – zálog, kezesség, stb. – sincsenek beépítve a rendszerbe.)

A harmadik kulcskérdés a végére: Jellinek Dániel csak a Tiborcz-klubnak „szórt szét” volt állami telkeket, vagy más NER-nagyságok is részesültek a jóból? A kormányzat által frissen felpumpált többi ingatlanalapot (egyelőre) nem látjuk a Jellinek-portfolió vevői között. Alábbi gyűjtésünkből kiderül viszont, hogy Garancsi István üzletember, a rogáni állami kommunikációs tendereken hasító Balásy Gyula, továbbá Pintér Sándor bizalmasa, a volt III/II-es tiszt Tasnádi László csapott le a „resztlire” – vagyis szinte minden olyasmire, ami nem kellett Tiborczéknak.  

Nem tudjuk, a fenti történet az ugyancsak a Válasz Online által megénekelt nagy üdülőkiárusítás főpróbája volt-e, azt viszont ígérhetjük, hogy továbbra is figyeljük az urak kezét – legyen szó kastélyokról, Balaton-partról, egyéb ingatlancsomagokról.

×××

Milyen volt állami ingatlanokat szerzett meg Jellinek Dánieltől a Tiborcz Istvánnal összeépült Central European Ingatlanalap (CEI)?

1. Budapest XII. kerület, Mártonhegyi út 6/A. (Költő u. 27.): A Gyurcsány-kormány által bezárt Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet 2,58 hektáros területét 2019-ben Jellinek Dániel egyik érdekeltsége privatizálta. A cégbíróság most, július 7-én hagyta jóvá a tulajdonosváltást a „hegyoldalt” birtokló Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-ben; a lejtős ingatlan – melyről remek panoráma nyílik a Dunára – új birtokosa a CEI lett. A földhivatali nyilvántartás szerint ugyanakkor az ingatlanalap javára már idén áprilisban jelzálogjogot jegyeztek be 6,7 millió euró, azaz 2,5 milliárd forint erejéig. A telken jelenleg bontási munkák folynak.

2. Budapest XII. kerület, Eötvös út 2. (Karthauzi utca eleje): A volt Svábhegyi Nagyszálló 3519 négyzetméteres ingatlanát – amely később szintén a gyermekklinikához tartozott – ugyancsak Jellinek Dániel magánosította 2019-ben. A telek tulajdoni lapján jelenleg már a CEI tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelme szerepel. Ahogy fent írtuk, a Mártonhegyi és az Eötvös úti terület mellett a Béla király úti volt tüdőszanatóriumot – benne a Frivaldszky–Mauthner–Pálffy-műemlékvillával – is a CEI birtokolja, csak ezt négy éve közvetlenül (tehát Jellinek kihagyásával) privatizálta a Tiborcz-közeli ingatlanalap. A szintén egy kőhajításnyira lévő Botaniq Budai Klub (azaz a korábbi Fonográf Klub) pedig egyértelműen a kormányfő vejéé a BDPST Groupon keresztül.

Fent az Andrássy úti volt MÁV-ingatlan, lent a Táncsics Mihály utcai KÖH-ház (fotók: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

3. Budapest VI. kerület, Andrássy út 73-75. és Izabella utca 51.: Az egykori Magyar Királyi Államvasutak igazgatóságának épületegyüttese közel hatezer négyzetméteren fekszik, teljes nettó alapterülete a 24 ezer négyzetmétert is meghaladja. Az Andrássy út egyik legnagyobb palotáját 2021-ben vette meg az államtól Jellinek Dániel érdekeltsége, majd az ingatlant birtokló Argentat Real Estate Zrt.-t idén június 5-én jegyezte át a cégbíróság a CEI-re. A földhivatali nyilvántartás szerint ugyanakkor az ingatlanalap javára már idén áprilisban jelzálogjogot jegyeztek be 6,05 milliárd forint erejéig.

4. Budapest I. kerület, Táncsics Mihály utca 1.: A magyar műemlékvédelem nagy korszakának jelképeként is ismert várbéli épületet – amely közel 1500 négyzetméteren terül el – ugyancsak 2021-ben privatizálta Jellinek Dániel egyik „leágazása”. Az ingatlant birtokló Damvix Investment Zrt.-t a cégbíróság idén május 26-án írta át a CEI-re. A Táncsics utcai telek esetében is igaz, hogy már idén áprilisban jelzálogjogot jegyeztek be a Tiborcz-közeli ingatlanalap javára – itt konkrétan 1,93 milliárd forint erejéig.

+1. Budapest V. kerület, Széchenyi István tér 2.: Noha a Lánchídra „tekintő” Sofitel szállót Jellinek Dániel a piacról vásárolta, a vele összeépült, 3500 négyzetméteres volt Malév-székházat 2021-ben az államtól szerezte meg – szintén 2021-ben. Aztán idén márciusban az üzletember bejelentette, hogy a Sofitel az Equilor Alapkezelő által menedzselt egyik alapé lesz, mostanra pedig azt is tudjuk, hogy a tranzakciónak a korábbi Malév-bázis is a része. A tulajdoni lapokon az új gazda még nem szerepel, de az alighanem CEI lesz (vagy az Equilor által kezelt egyik magántőkealap).

Kiknek szórt még szét volt állami épületeket Jellinek Dániel?

– A miniszterelnök barátjaként jegyzett Garancsi István Garanimmo Zrt.-je kapta meg bő egy éve a 2021-ben privatizált Hotel Aranypartot/Erzsébet szállodát (Siófok, Beszédes József sétány 82.), a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat korábbi tóparti üdülőjét (Balatonlelle, Köztársaság utca 18.), továbbá Budán a Naphegy tér közelében lévő egykori MTI-műteremházat (I. kerület, Fém utca 8.), egy zuglói volt BRFK-ingatlant (XIV. kerület, Stefánia út 87-89.), valamint az Andrássy úti–Podmaniczky utcai zónához tartozó két egyéb épületet (VI. kerület, Vörösmarty utca 52. és Rózsa utca 109.). A Garanimmo nem közvetlenül vette meg az ingatlanokat, hanem az ezeket birtokló Jellinek-cégeket vásárolta fel, azaz – az iménti sorrendet követve – a Derval Property Zrt.-t, a Confolens Real Estate Zrt.-t, a Felletin Investment Zrt.-t, a Salers Investment Zrt.-t, a Nevers Property Zrt.-t és a Montendre Real Estate Zrt.-t.

– A Pintér Sándor belügyminiszter üzleti „énjeként” emlegetett Tasnádi László BLK Corporation Kft.-je is kapott tavaly egy tóparti, jachtkikötő melletti ingatlant (Balatonlelle, Köztársaság utca 40.). Ez a cég sem közvetlenül lett tulajdonos, hanem a telket tulajdonló Crozant Property Zrt. nevű Jellinek-érdekeltség megszerzésével. Tasnádi egyébként más lellei ügyleteket is futtat.

– A Rogán Antal kabinetminiszter által naggyá lett Balásy Gyula azt a Viharbükk Residence Zrt.-t vette magához két éve, amelyhez a Jellinek által 2019-ben privatizált svábhegyi volt MÁV-szanatórium területe tartozik (XII. kerület, Normafa út 20.). 

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Budapest#NER#Svábhegy#Tiborcz István