A háború az ukránok szerint 2023-ban is végig tartani fog – helyzetkép a 253. napon – Válasz Online
 

A háború az ukránok szerint 2023-ban is végig tartani fog – helyzetkép a 253. napon

OSW
| 2022.11.04. | OSW

Az ukrán vezetés azzal számol, hogy a jövő évben végig tartani fog a háború, és az állami költségvetést is ennek megfelelően alakították ki. A kiadások 43 százalékát a védelemre fordítanák, ehhez nagyon jelentős nemzetközi támogatást várnak. A déli fronton, Herszontól északra az ukránok közelebb kerülhettek a városhoz, de még mindig nem lehet eldönteni, hogy az oroszok fel akarják-e adni a Dnyeper folyó jobbpartját. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 253. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Piotr Żochowski, Andrzej Wilk. Fordította: Zeöld Zsombor.

A képhez tartozó alt jellemző üres; valasz_elofizetoi_kampany_2000x558_k2-1.jpg a fájlnév

A legfontosabbak röviden:

A háború állása a 252. napon, vagyis tegnap (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Denisz Smihal miniszterelnök bejelentette Ukrajna 2023. évi költségvetésének elfogadását – ebben biztonsági és védelmi célokra az összkiadás 43 százalékát, azaz több mint 1,1 billió hrivnyát (több mint harmincmilliárd USD-t) fordítanak. A bérek és a szociális kiadások (a kiadási fősorok nagysága szerint a második helyen álló tétel) 17 százalékot tesznek ki. Saját bevételeit az állam 1,3 billió hrivnyára becsüli – ez a tervezett összbevételek 51 százalékára rúg, míg a nemzetközi támogatás a költségvetési kiadások 46 százalékát finanszírozhatja. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter elmondta: a költségvetést azt feltételezve készítették el, hogy a háború a jövő év egészében tartani fog.

Donbaszban most Donyeck elővárosaiért és a déli Vuhledarért folynak a leghevesebb harcok (forrás: Militaryland.net)

A Donbaszban a harcok súlypontja áttolódott a Donyeck városa, illetve Zaporizzsja megye közigazgatási határa közötti területre. A legsúlyosabb helyzet Vuhledar térségében van – az oroszok a település bekerítésével próbálkoznak. Nőtt az orosz nyomás a Donyeck városától nyugatra lévő kiszögellésben található ukrán állásokon – ennek következtében a védők Marjinka teljes lakosságának evakuálásáról döntöttek. Sikertelenül érhettek véget a Bahmut és a Szoledar ellen, Horlivkától északra, illetve Sziverszktől keletre indított újabb orosz támadások. Az oroszok a védők Zserebec folyó mentén található állásait támadva Luhanszk megyében, Szvatove és Kreminna között ellentámadást indíthattak.

Luhanszkban az oroszok ellentámadást indíthattak Szvatove és Kreminna között (forrás: Militaryland.net)

Az ukrán erők újfent támadással próbálkoztak Harkiv és Luhanszk megyék közigazgatási határa mentén Kupjanszktól keletre, illetve Szvatovétől északkeletre. Herszon megyében az ukrán egységek folytatták az orosz állások áttörését célzó támadáskísérleteket, a Davidiv Brid–Dudcsani vonaltól délre támadva – nemhivatalos információk szerint az Inhulec folyó melletti települést, Mala Szejdeminuhát [Мала Сейдеминуха] elfoglalhatták. [Ford. kieg.: a lenti térkép alapján Dudcsanitól nem messze tevékenykedhet a munkácsi 128. hegyidandár.]

Herszonban az ukránok elfoglalhatták Mala Szejdeminuhát (forrás: Militaryland.net)

Rakéták és drónok felhasználásával az oroszok folytatják az energetikai infrastruktúra és az ipari létesítmények elleni támadásokat – ezek száma azonban csökkent. Találatok érték a Herszonban, Krivij Rihben, Mikolajivban (itt többek között a kikötő vált célponttá), Pavlohradban és a Donyeck megyében található Pokrovszkban, illetve a Zaporizzsja környékén lévő létesítményeket. A teljes harcérintkezési vonal mentén mindkét fél tüzérséggel lövi és bombázza ellenfele állásait és azok hátát.

Az ukrán erők újabb diverzánstámadást hajthattak végre Melitopolban, illetve a település környékén (többek között a Szvitlodolinszkében [Світлодолинське] található vasúti híd térségében [ford. kieg.: a település Melitopol és Tokmak között fekszik – ld. a térképet.]).

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy „a front egyes szakaszain” akár háromszorosára, napi nyolcvanra is emelkedhetett az orosz támadások száma. Olekszij Hromov tábornok, Ukrajna Fegyveres Erői Vezérkara Műveleti Főigazgatóságának helyettes vezetője szerint a Dnyeper folyó jobbpartján (Herszon és Mikolajiv megyékben) számottevően megnövekedett az ukrán állások ellen az orosz légierő által végrehajtott támadások száma – ennek oka állítólag az, hogy az ott tevékenykedő tüzérségi alegységek logisztikai ellátásával problémák vannak. Hromov azt is kijelentette, hogy Belaruszba a „részleges mozgósítás” során orosz katonák érkeznek, s egy támadócsoport felállítására legkorábban két–három hónap múlva kerülhet sor. A tábornok értékelésében Oroszország így akarja az ukrán hadsereget rákényszeríteni arra, hogy erőket vonjon ki az ország keleti és déli részéből. Az orosz parancsnokság nagy jelentőséget tulajdonít a [Belaruszban lévő] breszti oblasztyban fekvő Luninyecben [Лунінец] található légibázisnak – itt iráni harci drónokkal felszerelt egységek állomásoznak.

Mihajlo Zabrodszkij [Михайло Віталійович Забродський] tábornok, a[z ukrán] parlament védelmi bizottságának helyettes vezetője és a légideszant-csapatok korábbi parancsnoka szerint az oroszok Herszont harc nélkül adják fel – azonban 2023 tavaszán két támadóműveletet indíthatnak: 1) Zaporizzsja térségétől délre, Dnyipro városának irányába; illetve 2) északkeletről Szumi, Poltava és Dnyipro irányába; a Donyeck és Luhanszk megyékbe telepített megszálló erők feladata pedig az ukrán hadsereg egy részének feltartóztatása és lekötése lesz. Zabrodszkij a Belarusz oldaláról érkező fenyegetést sem zárta ki: egy ilyen művelet stratégiai célja az lenne, hogy a Dnyeper folyó balpartján bekerítsék az ukránokat, és rákényszerítsék Kijevet a béketárgyalások megkezdésére. A tábornok szerint Ukrajnának meg kell kezdenie három új hadműveleti csapatösszevonás létrehozását: Zaporizzsjában, Szumi megyében, illetve Volhíniában.

November 2-án a belorusz Belügyminisztérium bejelentette, hogy a különleges erők tartalékosaiból „harci csapatok” felállítását tervezi – ők harci feladatokat fognak ellátni abban az esetben, ha Belaruszba „zsoldosok” törnének be. A „csapatokba” történő toborzást a Belügyminisztérium Különleges Katonai Egységeiből szervezett „Becsület” Belarusz Veteránszövetség fogja végezni. Korábban Ivan Tertel, a [belorusz] KGB vezetője többek között arra utalt, hogy a Nyugat tervei között többek között „Belarusz területén található regionális központ fegyveres elfoglalása [szerepel] mint ugródeszka a támadóműveletek további kiterjesztésére”.

November 3-án a herszoni megszálló hatóságok közzétették, hogy az orosz erők nagy valószínűséggel el fogják hagyni a várost: a lakosoknak azt tanácsolták, hogy a lehető leghamarabb menjenek át a Dnyeper folyó másik partjára. Az ukrán hatóságok szerint a megszálló hatalom teljesen kifosztja a várost (többek között az összes mentő- és tűzoltóautót elviszik).

A bolgár nemzetgyűlés rábólintott arra, hogy az ország vállalja az ukrán haditechnikai eszközök javítását és további könnyűfegyverzetet adjon át [Ukrajnának]. A [bolgár] kormány kötelezettséget vállalt, hogy harminc napon belül ellátási tervet készít Kijev számára.

A „Denník N” szlovák napilap november 4-én leleplezte, hogy Szlovákián keresztül (közvetlenül vagy közvetve) olyan kettős [polgári és katonai] felhasználású termékek áramolnak keresztül, melyeket Oroszország az ukrajnai invázióban használ. Az ukrán hadsereg állítólag egy lelőtt iráni drónban Rotax 912, polgári repülőgépekben használt osztrák motorokat talált. Maga a gyártó tagadta, hogy hasonló ügyletet folytatott volna – azonban úgy hírlik, hogy ezen motorok Iránba történő exportjára április végén egy szlovák vállalatnak a szlovák vámhatóság engedélyt adott. A „Denník N” hosszú listát közölt olyan kettős felhasználású termékekről (többek között motorokról, csapágyakról, kerékalkatrészekről), melyek Szlovákián keresztül Oroszországba érkeztek. Ezeket fegyverek (illetve nehézfegyverek) előállításához használhatnak fel. A Védelmi Minisztérium már lépéseket tett a részletek megismerésére, illetve a gyakorlat visszaszorítására.

A svájci kormány megtagadta az engedélyt a Németországból Ukrajnának szánt, már korábban leszállított „Gepárd” önjáró légvédelmi gépágyúhoz tartozó 35mm-es lőszer újrakivitelére. Németország szimbolikus mennyiségű (húsz egységnyi lőszerjavadalmazást), 12400 töltényt kért az ukrán hadseregnek átadott 30 darab kétcsövű Gepárddal összefüggésben (a források egy részében 24 [légvédelmi eszköz] felhasználásáról található információ). Németország eddig a Gepárdokkal együtt 60000 darab lőszert adott át, azonban ez a készlet már kimerült. [Kieg.: a korábbi OSW-
jelentésekben arról is szó volt, hogy az iráni (kamikáze)drónok ellen hatékony – és olcsó! – fegyver lehet a csöves légvédelem használata; egyes, az ukrán közösségi médiában megjelent felvételek szerint arra is volt példa, hogy kézifegyverrel (gépkarabéllyal) lőttek le ilyen eszközöket.]

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Zelenszkij ukrán elnök bejelentkezése a Nemzetközi Krím Platform parlamentáris ülésén október 25-én (fotó: Damir Sencar / POOL / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna