Heves támadások Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen – helyzetkép a 239. napon – Válasz Online
 

Heves támadások Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen – helyzetkép a 239. napon

OSW
| 2022.10.21. | OSW

Miközben az oroszok hevesen támadják Ukrajna energetikai infrastruktúráját, az ukránok blokkolják a fronthelyzetről szóló információkat. Ez arra utal, hogy Herszon térségében komoly harcok lehetnek, de egyelőre nem tudni, hogy az ukrán offenzíva mennyire sikeres. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 239. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Sławomir Matuszak, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

A képhez tartozó alt jellemző üres; valasz_elofizetoi_kampany_2000x558_k2-1.jpg a fájlnév

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az ukrán vezérkar jelentősen korlátozta a harctérségek helyzetéről szóló információkat. Az orosz erők újabb alkalommal kíséreltek meg támadást Bahmut és a város külvárosa ellen – ezúttal a településtől délnyugatra és északkeletre egyaránt rohamot indítva. Az ukránok a Sziverszktől északkeletre, illetve a Donyeck városától nyugatra lévő kiszögellésben indított támadásokat is visszaverték. Helyi források szerint Harkiv és Luhanszk megyék határvidékén, illetve Donyeck és Luhanszk megyék határának északi részén is heves harcok folyhattak.

A Herszon megyében továbbra sem világos a helyzet: kezdetben az ukrán katonai források egyfelől arról adtak ki tájékoztatást, hogy a harcérintkezési vonalat orosz tüzérségi támadás érte az ukrán ellentámadás megállítása céljából, másfelől pedig arról: az oroszok védelmi állásaikat tovább bővítik. Az utóbbi pár napban az ukrán fél azonban beszüntette az információszolgáltatást – ez arra utal, hogy [Kijev] a Dnyeper folyó jobbpartján [kieg.: a folyó nyugati oldalán] aktív tevékenységet folytat. Október 21-én az ukrán „Dél” Műveleti Parancsnokság általánosságban annyit közölt, hogy az ellenség aktív védelmi tevékenységet folytat, a[z ukrán] vezérkar pedig azt: kétezer, frissen mozgósított katonával erősítették meg az orosz csapatösszevonást. Nemhivatalos jelentések szerint az orosz hadsereg felszerelésének egy részét a Dnyeper balpartjára vonhatta vissza. Orosz források szerint az ukrán erők a Herszontól északra található orosz állások ellen sikertelen támadásokat hajtottak végre.

Október 20-án az ukrán Műveleti Főparancsnokság helyettes vezetője, Olekszij Hromov azt állította, hogy az orosz hadsereg fő feladata Herszon térségében a front megtartása és az ukrán offenzíva visszaverése. Az oroszok a Krím és Oroszország közötti szárazföldi összeköttetés megtartására koncentrálnak – illetve annak a hídfőállásnak a létrehozására, mely egy esetleges Mikolajiv elleni és Odessza megye irányában indítandó támadáshoz [szükséges]. Az ukrán erők déli előrehaladásának megakadályozása céljából 45 zászlóalj-harcsoportot vontak össze. Az orosz erők a védvonalat erősítik, illetve megpróbálják használható állapotba hozni a Dnyeper folyó átkelőit. Hromov hozzátette: nem zárja ki, hogy Herszon megye jobbparti részéről az orosz erőket részlegesen kivonják (és a maradék erők az ukrán hadsereg előrehaladásának akadályozására maradnak hátra).

A belarusz helyzetet kommentálva Hromov nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az északi fronton újraindul az orosz offenzíva. A támadást Ukrajna nyugati [állam]határa mentén folytathatják le, hogy elvágják a katonai szállítmányok útvonalait Lengyelország felől. Az orosz fél jelenlegi lépéseinek célja az orosz légierő és egyéb egységek Belaruszba telepítése (az ottani repülőtereken MiG–31-es repülőgépek találhatók).

Október 20-án a belorusz Védelmi Minisztérium az őszi sorozás megkezdéséről adott tájékoztatást – ennek keretében hatvanezer, a katonai bizottságok előtti megjelenésre kötelezett hadkötelesből tízezret soroznak be, illetve kétszáz tartalékos katonát. A hadseregbe történő sorozást november 4-ig hajtják végre, a (főleg a Belügyminisztérium alá tartozó) többi katonai formációt pedig november 30-ig töltik fel.

Október 20-án Viktar Hrenin belorusz védelmi miniszter azt állította, hogy a „Nyugat által Ukrajnában kiprovokált” konfliktus Belarusz biztonságát veszélyezteti. Rámutatott arra, hogy az ukránoknak leszállított fegyvereket a feketepiacon adják el, s „radikálisan gondolkodó állampolgárok” kezébe kerülhetnek, Belaruszba pedig külföldi állampolgárokat is a soraikban tudó „nacionalista formációk” hatolhatnak be. Hrenin azt is állította, hogy a Belorusz és Orosz Hadsereg Regionális Csapatösszevonása a déli határon harcfeladatokat és felderítőtevékenységet végez, azonban készek választ adni „provokációra nyugati és északnyugati irányban [is]”. Belarusz Biztonsági Tanácsának titkára, Aljakszandr Volfovics viszont világossá tette, hogy a „nacionalista formációk” (azaz az Ukrajnában tevékenykedő, önkéntes belorusz csapatok) kifejezést a NATO-tagállamok azon, reguláris egységeire is lehet érteni, akik „belorusz földön véres mészárlást [akarhatnak] elkövetni”.

Az orosz erők folytatják az ukrán energetikai infrastruktúra elleni tömegtámadásokat. Kijevben, illetve Dnyipropetrovszk, Ivano-Frankivszk és Vinnicja megyékben újabb létesítményeket találtak el (a megyék fenti sorrendjében: a zelenodolszki [ДТЕК Дніпроенерго Криворізька ТЕС], burstini [Бурштинська ТЕС] és – újabb alkalommal – ladizsini [Ладижинська ТЕС] elektromos- és hőerőműveket). Támadások célpontjává váltak a Harkivban, Csernyihivben, Mikolajivban, Szlavjanszkban és Zaporizzsjában található létesítmények is. Az ukránok újabb közleményt adtak ki az orosz rakéták egy részének, illetve a drónok többségének lelövéséről. Az ukrán Nemzeti Gárda 250 helyhez kötött és 130 mobil, tűzfegyverrel felszerelt csapatot hozott létre – ezek feladata a drónok megsemmisítése. Az Energetikai Minisztérium becslései szerint október 10. óta Ukrajna energetikai infrastruktúrájának negyven százaléka sérült meg.

Az orosz tüzérség és légierő a harcérintkezési vonal mentén, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásaiban folytatta az ukrán hadsereg állásai és azok háta elleni támadásokat. Október 21-én Dnyipropetrovszk megyében három és fél hónap után először történt meg, hogy nem került sor éjjeli tüzérségi támadásra és bombázásra.

Az ukrán fél megerősítette a Herszontól keletre található Antonovszki híd elleni újabb tüzérségi támadást, illetve indirekten azt is, hogy a támadás pillanatában a hídon a megszálló közigazgatásban dolgozó civilek evakuálása zajlott.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: energiatakarékossági korlátozásokat vezettek be az ukrán városokban, miután az orosz támadások súlyosan megrongálták az elektromos hálózat infrastruktúráját (fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna