Amerikai ATACMS-rakétákat vetett be Ukrajna – helyzetkép a 603. napon – Válasz Online
 

Amerikai ATACMS-rakétákat vetett be Ukrajna – helyzetkép a 603. napon

OSW
| 2023.10.20. | OSW

Két orosz katonai repülőtér ellen vetette be Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott, 165 kilométeres hatótávolságú rakétákat. A repülőtereken több mint egy tucat orosz helikopter megsemmisülhetett. Megérkeztek az országba az Abrams tankok is. A fronton a helyzet változatlan, Avdijivka tartja magát. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 603. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front 2023. október 19-én, a piros négyzetek orosz, a sárgák ukrán támadásokat jeleznek (forrás: @pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

Az Avdijivka térségében végrehajtott orosz támadások és ukrán ellentámadások eredményeként a városon keresztülhaladó vasútvonal mentén a településtől északnyugatra és délre új védelmi vonal alakult ki. Az oroszok által Avdijivkától délre újraindított, az ukrán védelem áttörését célzó kísérletek azonban nem vezettek eredményre, és sikertelenül értek véget azok a rohamok is, melyeket Kupjanszktól északra és délkeletre, Harkiv és Luhanszk megyék határvidékén, Marjinka térségében, illetve Velika Novoszilkától délkeletre indítottak. Bahmuttól délnyugatra, illetve Orihivtől délre mindkét fél sikertelenül támadott. Október 19-én az ukrán Taurida műveleti–stratégiai csapatösszevonás szóvivője azonban kijelentette: az Orihivtől délre fekvő Verbovétől délnyugatra az ukrán erők 400 méterrel nyomulhattak előre.

Avdijivkánál most a vasútvonal jelenti az új védelmi vonalat, az orosz előrenyomulás minimális (forrás: @pouletvolant3)

Orosz és nyugati források szerint október 17-én két ukrán rohamcsoport indított támadást a Herszonnal szemben a folyó túloldalán fekvő Oleskitől [Олешки] keletre lévő vasúti híd térségében, a Dnyeper folyó balpartján kialakított hídfőállásból, s elfoglalta a Pojma [Пойма] nevű falut, illetve – erősítés bevetése után – az azzal szomszédos Piscsanivkát [Піщанівка]. Az orosz ellentámadás az ukránokat mindkét településből kiszorította, azonban a hídfőállás felszámolására nem került sor. Két nappal később ukrán diverzáns-felderítőcsoportok a Nova Kahovkától nyugatra található Krinki [Кринки] térségében szálltak partra, és a település egy részét ideiglenesen elfoglalták, innen azonban a község külterületére szorították ki őket. Az ukrán fél következetes módon nem ad tájékoztatást a Dnyeper balpartján végzett tevékenységéről.

Az ukránoknak már két hídfőállásuk van a Dnyeper balpartján, bár az elfoglalt falvakat nem tudták megtartani (forrás: @pouletvolant3)

Október 20-án az oroszok négy rakétával támadták a Donyeck megyében fekvő Kosztjantinivkát, kettővel pedig a Kupjanszk-Vuzlovijben [Куп’янськ-Вузловий] található vasúti csomópontot (utóbbi két eszközt valószínűleg Sz-300-as rendszerből indították). Előző nap az oroszok rakétékkal és drónokkal Dnyipro városát, két alkalommal Krivij Rihet, Mikolajivot és Zaporizzsját támadták; a településeken raktárakat és ipari létesítményeket találtak el. Az ukrán Légierő-parancsnokság szerint az agresszor összesen nyolc eszközt (öt Iszkander–M-et, egy Sz–300-ast, egy H–59-est, illetve egy, ismeretlen típusba tartozó manőverező robotrepülőgépet) vetett be kilenc Shahed–136/131 drón mellett – ezekből a védők a H–59-es rakétát, illetve három drónt lőhettek le. Az ukrán Vezérkar közleménye szerint október 19-én az oroszok összesen tizenkét rakétát lőttek ki. Október 18-án a legsúlyosabb támadás célpontja Zaporizzsja volt, a városra hat rakéta hullhatott. Egy eszköz a városközpontban lévő épületbe csapódott öt ember halálát és másik öt megsebesülését okozva. Nem biztos azonban, hogy röppályájáról letért orosz rakéta a kérdéses eszköz, lehetséges, hogy az ukrán légvédelem Sz–300-as rendszeréből lőtték ki. Ugyanaznap az oroszok rakétákkal támadták Dnyipro városát (egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek), Harkivot (vállalkozást találtak el), illetve a Dnyipropetrovszk megyében fekvő Pavlohradot [Павлоград], kamikázedrónokkal pedig Szumit (az eszköz itt infrastrukturális létesítménybe csapódott). Az ukrán Vezérkar közleménye szerint az agresszor összesen 15 rakétát, köztük Iszkandereket vetett be.

Október 18-án az orosz fél újabb, sikertelen ukrán dróntámadásokról számolt be: tizenkét UAV-t a kurszki oblaszty, hatot a belgorodi oblaszty, tízet pedig a Fekete-tenger felett lőhettek le. Később (az SzBU-t mint forrást idézve) az ukrán sajtó egy része hozzátette: a támadás célpontja a kurszki oblasztyban fekvő Halino [Халино] közelében lokalizált katonai tábor volt – a létesítménybe legalább tizennyolc drón csapódott, jelentős veszteséget okozva. Ezeket a híreket eddig semmifajta módon nem erősítették meg. Orosz források ugyancsak október 18-án arról tájékoztattak, hogy a Krím ellen sikertelen ukrán rakétatámadást hajtottak végre (két Hrom–2-es, illetve egy Sz–200-as rakétával).

Október 17-én az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson megerősítette: Ukrajna egy tételnyi 165 km hatótávolságú ATACMS-rakétát kapott. Amerikai médiumok szerint kb. egytucatnyi (Associated Press) vagy körülbelül húsz darab (The New York Times) rakétát adtak át az M74-es kazettás robbanófejjel. Korábban a The Wall Street Journal számolt be arról, hogy az ukrán hadsereg október 17-én ezeket a rakétákat vetette be a megszállt Bergyanszkban és Luhanszkban található repülőterek elleni támadásban, mindezt másnap Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök megerősítette. Kezdetben még az ukrán Különleges Műveleti Erők vállalták a felelősséget, ők azt közölték, hogy Bergyanszkban és Luhanszkban többek között kilenc, különböző típusba tartozó helikopter, légvédelmi rendszer indítóállomása, illetve lőszerraktár semmisült meg. Később műholdfelvételek megerősítették: Luhanszkban öt helikopter sérült meg különböző mértékben, a bergyanszki reptérben pedig sok helyen keletkeztek károk (többek között a kifutópályában is). A brit hírszerzés arról számolt be, hogy Bergyanszkban kilenc, Luhanszkban pedig öt helikopter semmisült meg. Az ATACMS-rakétákon kívül a támadások során az ukránok GLSDB-rakétákat is bevetettek (ezeket szintúgy HIMARS-indítóállomásokból lőtték ki).

Október 17-én az amerikai hadsereg megerősítette: a 31 M1A1 Abrams harckocsi mindegyikét és az azokhoz tartozó lőszert és pótalkatrészeket leszállították Ukrajnába, s az országba a németországi amerikai bázison gyakorlatozó ukrán katonák is visszatértek. Ugyanaznap a litván védelmi tárca közölte, hogy a német iparral közösen Litvániában megkezdték az ukrán hadsereg által használt Leopard harckocsik felújítását. Október 20-án az amerikai és a horvát védelmi miniszterek washingtoni találkozója során jelentették be, hogy a horvát hadsereg Ukrajnának a saját Mi–8-as helikopterei mindegyikét átadta (Zágráb tizennégy, ebbe a típusba tartozó eszközzel rendelkezett, ezeket márciusban az ukrán hadseregnek történő átadás szándékával vonták ki a szolgálatból).

Október 20-án az ukrán pénzügyi tárca bejelentette: 2023 első kilenc hónapjában a biztonsági és védelmi kiadások 1255,4 milliárd hrivnyára (33,9 milliárd dollárra) nőttek, ez a költségvetési összkiadások 59,3 százalékára rúg. Szeptemberben ezen kiadások 141,9 milliárd hrivnyát tehettek ki.

Október 19-én az International Centre for Black Sea Studies [?] megerősítette: október 16-ától kezdve bolgár és román hajók (összesen hét) a saját felségvizeiken aknamentesítő műveletbe kezdtek. A hajók az ukrán kikötőkből gabonát és egyéb árut szállító járművek által használt vízi utakat ellenőrzik. Szeptember közepe óta a fekete-tengeri gabonaszállító folyosón 32, összesen 1,4 millió tonna brt. űrtartalmú hajó haladt át.

Október 18-án Vlagyimir Putyin bejelentette: az orosz légierő a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett intenzívebb járőrözésbe kezd, ennek során MiG–31-es, Kinzsal manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt vadászgépeket is bevetnek. Az ukrán Légierő szóvivője elmondta: az orosz elnök fenyegetése mindenekelőtt a NATO-tagállamok ellen irányul, az ezen típusba tartozó repülőgépek levegőben történő felbukkanásakor Ukrajna nagy része felett légiriadót rendelnek el. Műholdfelvételeken az látszik, hogy az oroszok a Krímben található Belbek reptérre az elmúlt napokban négy MiG–31-est telepítettek át.

Október 18-án az ukrán Gazdasági Minisztérium közölte, hogy az utászok eddig több mint 225000 hektár termőföldet ellenőriztek és aknamentesítettek, és pusztán az elmúlt héten több mint 5000 hektár termőföldet fésültek át. A vizsgált terület túlnyomó többsége (majd’ 4200 hektár) Herszon megyében található, a maradék Mikolajiv és Harkiv megyékben. A mezőgazdasági földek rekultivációjáról szóló négyéves terv 470000 hektárnyi földterület aknamentesítését irányozza elő.

Október 18-án az ukrán Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSSCIP) jelezte: 2023 első felében ukrán szakemberek legalább 23 orosz hekkercsoport megnövekedett aktivitását jegyezték fel; ők nem pusztán a hadsereggel összefüggő szervezeteket, hanem az állami intézményeket, a gazdasági szektort, illetve magánfelhasználókat is támadnak. A legveszélyesebb és leghatékonyabb csoportok közé tartozik az FSzB által irányított UAC–0010/Gamaredon, illetve a katonai hírszerzéshez kapcsolt UAC–0082/Sandworm.

Október 18-án Fegyir Veniszlavszkij, az ukrán elnök parlamenti képviselője azt állította: elállnak attól a törvénytervezettől, mely büntetőjogi következményekkel sújtaná a katonai szolgálat elől elmenekült férfiakat, és hozzátette, ez a megoldás nem bizonyulhat hatékonynak (harmadik országok vonatkozásában de facto hiányzik a kiadatás lehetősége), illetve kontraproduktív, mert a büntetéssel való fenyegetés növelheti az Ukrajnába történő visszatéréstől való vonakodást. Veniszlavszkij a katonai szolgálat alól való kibújásért kiszabandó büntetőjogi felelősség könnyítését a demográfiai helyzet javításának szükségességével indokolta.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ATACMS rakéta kilövése; a fénykép nem Ukrajnában készült, hanem egy tavalyi dél-koreai hadgyakorlaton (fotó: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

hirdetés

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna