Folytatódik az ukrán előretörés a zaporizzsjai fronton – helyzetkép az 558. napon – Válasz Online
 

Folytatódik az ukrán előretörés a zaporizzsjai fronton – helyzetkép az 558. napon

OSW
| 2023.09.05. | OSW

Az ukránoknak déli és keleti irányban is sikerült a robotinei éket kiszélesíteniük. Az oroszok helyzete kritikus: minden azon múlik, tudják-e tartani az erődítmények vonalát, mert bevethető tartalékaik nincsenek, és ha a zaporizsjei front átszakadna, nem tudnák többé megállítani az ukránokat. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 558. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Jakub Ber, Piotr Żochowski, Jacek Tarociński. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front szeptember 4-én, a sárga négyzetek az ukrán, a pirosak az orosz támadásokat jelölik (forrás: @Pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

A leghevesebb harcok a zaporizzsjai fronton folynak, elsősorban Verbove térségében, illetve a Novoprokopivkától keletre fekvő dombokon. A harcoló felek pontos elhelyezkedése ismeretlen, azonban az ukránoknak keleti és déli (ocseretuvatei [Очеретувате]) irányban sikerült az orosz 58. hadsereg csapatösszevonásába vert éket kiszélesíteni. Az oroszok tartják a novoprokopivkai megerősített állásaikat, s ennek köszönhetően hatékonyan akadályozzák az ukránokat abban, hogy azok a Tokmakba vezető út mentén nyomuljanak előre. Az elérhető drónfelvételek alapján az ukrán rohamegységek áttörtek a Verbove nyugati külterületén található, lövészárkokkal és harckocsiakadályokkal (ún. sárkányfogakkal) megerősített védvonal egy szakaszán.

Az ukrán éket déli és keleti irányban is sikerült kiszélesíteni, de a novoprokopivkai dombokon lévő megerősített orosz állások egyelőre elzárják az utat a támadás fő célpontja, Tokmak felé (forrás: @Pouletvolant3)

Az 58. hadsereg állományába tartozó orosz egységek folytatják állásaik védelmét – mindeddig éppúgy nem látszik azok összeomlása, mint az orosz tüzérség és drónok aktivitásának jelentős csökkenése. Az ukrán „Tavrija” csapatösszevonás parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij [ Олександр Георгійович Тарнавський] a The Observer hetilapnak adott interjúban azt állította, hogy a zaporizzsjai front kulcsfontosságú szakaszán az ukránok az orosz védelem első és második vonala között vannak, s úgy becsülte: az oroszok erőforrásaik és idejük 60 százalékát az első védvonal kiépítésére fordították azzal számolva, hogy az ukránoknak nem sikerül ezen az akadályon átkelniük. Tarnavszkij szerint az oroszok előbb vagy utóbb kifogynak majd a védvonal tartásához szükséges élőerőből, s manőverező védelmet fognak folytatni.

Az elmúlt napokban Velika Novoszilkától délre, az orosz 5. és 36. hadsereg védőkörletében a harctevékenység csökkenését jegyezték fel: az ukránok a Mokri Jali folyó [річка Мокрі Яли] mentén kiterjedtebb támadóműveletet nem hajtottak végre, pusztán korlátozott mértékben támadták az orosz csapatösszevonás szárnyát. Bahmut alatt azonban megnőtt a harcok intenzitása, különösen a várostól délre, ahol mindkét fél támadásokat hajt végre s azzal próbálkozik, hogy több, a Majorszk–Bahmut vasútvonal közelében fekvő kulcsfontosságú állást elfoglaljon. Ezen összecsapások során sem az ukránok, sem az oroszok nem jutottak döntő előnyhöz – ugyanakkor ki kell emelni: a front Bahmut–Kliscsijivka–Andrijivka–Kurgyumivka szakaszán az orosz csapatsűrűség nagyon magas. Ebben a térségben tevékenykedik – több gépesített ezreden és dandáron felül – a legnagyobb orosz légideszant-csapatösszevonás is, amely a 11., a 31., és a 83. deszant-rohamdandár, illetve a 106. légideszant-hadosztály egyes elemeiből áll.

Heves harcok folynak Bahmuttól délre, de áttörést egyik oldalnak sem sikerült elérnie (forrás: @Pouletvolant3)

Harkiv és Luhanszk megyék határvidékén intenzív harcok folynak, azonban az ukrán védelem áttörésére tett orosz kísérletek nagyobb eredménnyel nem jártak. Ugyanúgy ahogy az elmúlt hetekben, a harcok súlypontja a Kupjanszktól északkeletre fekvő terület, illetve a Zserebec folyó nyugati partján, Novojehorivka [Новоєгорівка] térségében kialakított orosz hídfőállás – ezzel együtt azt meg kell jegyezni: augusztus végén a 76. deszant-rohamhadosztályt a zaporizzsjai frontra irányították át. Említett hadosztály az év eleje óta a Kreminna térségében fekvő erdőségben harcolt, s mindezidáig a Sziverszkij–Donyec folyó északi partján tevékenykedő orosz csapatösszevonás gerincét alkotta.

Az orosz ellentámadás északon hetek óta elakadt, bár a Zserebec túlparti hídfőt most sikerült kis mértékben kiszélesíteni (forrás: @Pouletvolant3)

A szeptember 2-áról 3-ára virradó éjjel az oroszok 25 Shahed–136/131 drón bevetésével Dél-Ukrajnát támadták; az ukrán Légierő-parancsnokság szerint 22 drónt lelőttek, három drón viszont a dunai kikötők területén található célpontokba csapódott (Reniben [Рені] többek között növényi olajat tartalmazó tartályok sérültek meg). Ugyancsak szeptember 2-án Krivij Rihet érte rakétatámadás, az ukrán fél azonban nem adott konkrét információt sem annak következményeiről, sem arról, az oroszok milyen eszközöket vetettek be annak során. A szeptember 3-áról 4-ére virradó éjjel nagyobb mértékben ismétlődött meg az ország déli része elleni támadás; az ukrán légvédelem az országra kilőtt 32 Shahed–136/131 drón közül 23 lelövését jelentette. Ismét a dunai kikötők váltak a fő célponttá (többek között raktárak és mezőgazdasági berendezések semmisültek meg), ezen kívül a Dnyipropetrovszk megye területén található, ismeretlen létesítményeket is megcélozták. Az ukrán Külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko szerint az izmajili kikötő elleni támadás során a drónok egy része Románia területére hullott, és ott felrobbant, de a román Védelmi Minisztérium tagadta ezen jelentéseket.

Augusztus 31-én az Action Resilience Institute (ARI) független francia elemzőintézet olyan jelentést tett közzé, melyben a 2022. február 24-i teljeskörű inváziót közvetlenül megelőző időszakban a raktárakban és a javítóbázisokon található orosz harckocsik mennyiségét ismertették: a szerzők műholdfelvételekre alapozva 5363 harckocsit számoltak össze (1009 olyat, melynek típusát nem tudták azonosítani, 624 T–80-ast, 2055 T–72-est, 1512 T–64-est, 466 T–54/55-öst). Beleszámolva azokat az eszközöket, melyeket nem szabadtéren találhatók, úgy becsülték, hogy az oroszok 2022 elején tartalékként hat- és hétezer darab közötti harckocsimennyiség felett rendelkeztek. Ez a szám jelentősen kisebb az IISS (International Institute for Strategic Studies) jelentéseiben szereplő 10200-nál. Az ARI-jelentés azt is állítja, hogy a szabadtéren tárolt harckocsik nagyjavítása harminc és hatvan nap közötti időtartamot vesz igénybe, az oroszok pedig havi nyolc eszköz bevethető állapotba hozására képesek (Moszkva huszonháromról számolt be). 2014 óta az orosz harckocsi-gyártás és -modernizáció a felére, évi kb. 300-ról 140-re eshetett vissza.

Augusztus 31-én a belga védelmi minisztérium bejelentette: Ukrajnának nyolc darab RIM–7 Sea Sparrow (az AIM–7 Sparrow-k hajófedélzeti légvédelmi változata) légvédelmi rakétát szállítanak le; a rakétákat Németországtól, darabonként hétezer euróért vásárolták. Belgium azt is közölte: véglegesítés alatt van az a százötvenezer euró értékű segélycsomag, melynek részét képzik a Sea Sparrow-k.

Szeptember 4-én Olekszij Reznyikov leköszönő védelmi miniszter elmondta: az önkéntesek által a hadseregnek átadott segély értéke az összes, katonai célú ukrán kiadás pusztán három százalékát teszi ki, s hozzátette: egy napi harctevékenység a költségvetést kb. százmillió dollárral terheli. A politikus Ukrajna NATO-csatlakozásával összefüggésben arra mutatott rá, hogy 2023 végéig (az eddig már meghozott 287-en felül) további kétszáz intézkedést terveznek meghozni annak érdekében, hogy az ukrán fegyveres erők megfeleljenek a Szövetség standardjainak, s hozzátette: a standardizálás „nem lesz kulcsfontosságú akkor, amikor a NATO-csatlakozásról döntenek”. Döntő lesz viszont a fegyveres erők feletti civil kontroll garantálása, a fegyveres erők működését szabályzó, átlátható eljárások léte, illetve a katonai műveletek közös tervezése.

Szeptember 3-án Fegyir Veniszlavszkij, Zelenszkij elnök parlamenti képviselője törvényjavaslatot nyújtott be: ez eltörölné az olyan 30 év feletti férfiak mozgósításának elhalasztását, akik felsőfokú tanulmányaik befejezése után továbbtanulnak – Veniszlavszkij úgy becsülte, a halasztás lehetőségével hatvanezer férfi élt. Amennyiben a tervezetet elfogadják, a szabályzás azokra is vonatkozni fog, akik a 2022/2023-as tanévben kezdték meg tanulmányaikat. David Arahamija, a Nép Szolgája párt [ford. kieg.: Zelenszkij pártja] frakcióvezetője a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról szóló, meghamisított igazolások alapján Ukrajnát elhagyó, a katonai szolgálat alól kibújt ukránok [harmadik országból történő] kiadatásának lehetőségével kapcsolatban megjegyezte: egy ilyen mechanizmus bevezetése lehetséges, de ahhoz azt megelőzően büntetőeljárás megindítása szükséges.

Szeptember 4-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megerősítette: döntést hozott a Zapad2023 kódnév alatt Belaruszban megrendezendő hadgyakorlat lemondásáról. Ennek közvetlen oka, hogy az orosz erőket az ukrán fronton vetik be.

Szeptember 5-én az ukránok oldalán harcoló Orosz Önkéntes Hadtest arról számolt be, hogy egy nappal korábban egy diverzánscsoport behatolt a brjanszki oblaszty területére, s ott összecsapásokra került sor az FSzB határőreivel, ennek során két orosz meghalt.

Szeptember 4-én a brit katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy Moszkva továbbra is képes kiberhadviselést folytatni, s emlékeztettek arra: augusztus 31-én a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC, National Cyber Security Centre) az Infamous Chisel nevű malware-rel kapcsolatos jelentést tett közzé; a program az Android-alapú rendszerekhez tesz lehetővé jogosulatlan hozzáférést. Az SzBU nyilvánosságra hozta, hogy az oroszok az ukrán katonai hálózatokba való betöréssel próbálkoznak, s ennek érdekében Sandworm, Iron Viking, Seashell Blizzard és Voodoo Bear név alatt futó hekkercsoportokat használnak fel – ezek mindegyike az orosz katonai hírszerzés Különleges Technológiák Főközpontjához köthető. A britek figyelmeztetnek: a mesterséges intelligencián alapuló chatbotok használata veszélyt hordoz magában, az eszközöket dezinformáció terjesztésére lehet használni.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán katona célra tart egy harcjárműben a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án (fotó: MTI/AP/Libkos)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna