Mindkét fél a másik hátországát támadja – helyzetkép az 530. napon – Válasz Online
 

Mindkét fél a másik hátországát támadja – helyzetkép az 530. napon

OSW
| 2023.08.08. | OSW

Az oroszok repülőtereket, az ukránok két krími hidat és egy tankerhajót rongáltak meg. A kikötők elleni orosz támadások miatt jelentősen visszaesett a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítás, az érkező hajók száma felére-ötödére csökkent. Ukrán siker, hogy az oroszok nélkül megtartott dzsiddai békekonferencián a nyugatiak mellett Kína és India is képviseltette magát. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 530. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Jakub Ber, Kamil Kłysiński, Tadeusz Iwański. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

A front augusztus 7-én, a sárga négyzetek az ukrán, a piros négyzetek az orosz támadásokat jelölik (forrás: @Pouletvolant3)

Az augusztus 5-éről 6-ára virradó éjjel az oroszok a Hmelnickij megyében fekvő Sztarokosztjantinivban [Старокостянтинів] található reptér (az ukrán Szu–24M taktikai bombázók fő légi támaszpontja), illetve a Rivne megyében működő dubnói reptér [Авіабаза Дубно] ellen hajtottak végre támadást. (A fenti típusba tartozó bombázókat készítették fel a Storm Shadow/SCALP manőverező robotrepülőgépek hordozására.) Három hullámban az agresszor összesen 70 rakétát és kamikázedrónt vetett be, köztük három Kinzsal hiperszonikus eszközt. Az ukrán Légierő-parancsnokság tájékoztatása szerint a húsz Kalibrből tizenhetet, húsz H–101/H–555-ből tizenhármat, illetve az összes, 27 Shahed–136/131 drónt lelőtték. A reptéri infrastruktúrán kívül Sztarokosztjantiniv térségében egy gabonasiló is megsemmisülhetett.

Augusztus 5-én öt ellenséges rakéta csapódott Zaporizzsjába illetve Komisuvahába [Комишуваха], másnap pedig ismeretlen számú, Sz–300-as rendszerekből indított eszköz Harkivba. Augusztus 7-én a Dnyipropetrovszk megyében található szinelnikoveli járás [Синельниківський район], illetve Donyeck megyében Pokrovszk [Покровськ] és Kramatorszk térsége vált célponttá. Pokrovszkban a Belügyminisztérium városi épülete semmisült meg, az áldozatok többsége a hivatal dolgozói és tisztjei közül került ki (augusztus 8-a reggelig az elhunytak száma hétre, a sebesülteké 81-re emelkedett). Az ukrán vezérkar szerint az ellenség aznap összesen hét eszközt vetett be, az ügyészség pedig azt közölte, hogy Pokrovszkban Iszkander rakétát használtak.

Augusztus 6-án az ukránok ismét a Csonhar hidat, illetve a Henicseszket [Генічеськ] az Arabati-félszigettel [Арабатська стрілка] összekötő hidat támadták. Megerősítették, hogy a Csonhar híd járdájának középső szakaszát eltalálták, a támadás eredményeként a másik híd járdája megsérült, illetve a Henicseszket ellátó gázvezetéken tűz ütött ki. A megszálló közigazgatás közleménye szerint a Csonhar hidat augusztus 8-ától kezdődően lezárták a civil forgalom elől (a július22-i támadást követően a híd javítási munkálatai két hétig tartottak, ebben az időben az átkelést pontonhíd biztosította), a Henicseszk alatti hídon pedig váltakozó irányú forgalmat vezettek be. Az oroszok közölték, hogy a Csonhar híd térségében négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépből kettőt, Henicseszk térségében pedig egytucatnyi, nem közölt típusba tartozó eszközből kilencet lőttek le. Augusztus 6-án az agresszor arról is beszámolt, hogy az ukránok kamikázedrónokkal ismét sikertelenül támadták Moszkvát.

Augusztus 4-én késő este ukrán vízfelszíni kamikázedrónokkal végrehajtott támadás eredményeként a Kercsi-szorostól 30 mérföldre délre megrongálták a rövid távú tengeri szállításra alkalmas, kisméretű „Sig” (6619 tonna kapacitású) tankerhajót. A tengeri hajóforgalmat figyelő Marine Traffic az Interfax–Ukraine által összegyűjtött adatai szerint a Duna-delta kikötői elleni orosz támadások következményeként az azokba belépő hajók száma felére-ötödére csökkent. Izmajilban [Ізмаїл] a hajók száma 120-ról 48-ra csökkent, s 22 hajó megérkezését várják. Reniben [Рені] 58 hajóból tizenkettő maradt, s kilenc kikötésére várnak. Miután Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, az ún. nagy-odesszai kikötők működése eddig még nem indult újra.

Augusztus 5-én az orosz erők elfoglalták a Luhanszk megyében fekvő Novoszelivszkét [Новоселівське] (a Kupjanszktól délkeletre található település hónapokon keresztül az ukrán ellenállás központja volt), s a rákövetkező napokon Kupjanszktól keletre is előrehaladást értek el, ezzel 3–4 km mélyen, egy 11–12 km széles sávban behatolva az ukrán állások mélyére. Az agresszor előrenyomulását indirekten az ukrán vezérkar is elismerte.

A front kupjanszki szakaszán az oroszok elfoglalták az ukrán ellenállás egyik gócpontját, Novoszelivszkét (forrás: @Pouletvolant3)

Sikertelenül érhettek véget azon orosz kísérletek, melyek az ukrán erők kiszorítását célozták a Bahmuttól délnyugatra fekvő területről; ezzel együtt az agresszor hadserege átkelhetett a Sziverszkij-Donyec–Donbasz-csatornán [Канал Сіверський Донець—Донбас], s újabb támadásokat is végrehajthatott Avdijivka és Marjinka, illetve az utóbbitól északra fekvő Krasznohorivka [Красногорівка] ellen. A Zserebec folyó nyugati oldalán, az orosz hídfőállások térségében azonban jelentősen nyugodtabbá vált a helyzet, s ugyanez következett be Kreminnától délnyugatra is. A Bahmuttól észak- és délnyugatra, illetve a Velika Novoszilkától és Orihivtől délre indított ukrán támadáskísérletek nem eredményeztek változást. Az ukrán vezérkar szerint Orihivtől délkeletre, Novopokrovka [Новопокровка] térségében az oroszok sikertelen támadáskísérletet hajthattak végre.

Bahmuttól délnyugatra mindkét fél megpróbálta megszerezni a stratégiai fontosságú területet a csatorna mentén, de az erőviszonyok kiegyenlítettek (forrás: @Pouletvolant3)

Augusztus 7-én első alkalommal fordult elő, hogy Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes az elmúlt hét eseményeit összefoglalva a déli ellentámadás júniusi elindítása óta nem beszélt arról, hogy az ukránok mennyi területi nyereséget értek el. Maljar azonban megjegyezte, hogy „az Ukrán Fegyveres Erők néhány helyen már áttörték az első védvonalat, s most a következő, köztes vonalon ütköznek nehézségekbe” (ezen információt eddig nem erősítették meg). A Mala Tokmacska–Robotine [Мала Токмачка–Роботине] vonalon a védők taktikai sikert érhettek el. Maljar szerint az elmúlt héten a harctevékenység epicentruma a front keleti szakasza volt, a leghevesebb harcok Kupjanszk térségében zajlottak.

A déli frontszakaszon az ukránok egyáltalán nem értek el érdemi sikert az elmúlt napokban (forrás: @Pouletvolant3)

Augusztus 8-án Washington újabb, Ukrajnának szánt, 200 millió dollár értékű katonai segélycsomagot jelenthet be; ebbe a Patriot-rendszerekhez tartozó rakéták, Javelin indítók, a HIMARS-okból kilőhető GMLRS [Guided Multiple Launch Rocket System] eszközök, illetve egyéb típusú lőszer és aknamentesítő eszközök kerülhetnek. Augusztus 4-én a német Szövetségi Kancellári Hivatal közölte: Ukrajnának leszállították a korábban bejelentett két WiSENT 1 harcjárművet a hozzájuk tartozó aknakifordító ekékkel együtt (eddig az ukrán hadsereg négy, ebbe a típusba tartozó járművet kapott), s ezen kívül 11 darab, T–72-es harckocsi elé szerelhető aknakifordító ekét, öt darab SurveilSPIRE mobil felderítőrendszert, illetve három Vector felderítődrónt is. Ugyanaznap Litvánia jelentett be egy újabb, a NASAMS-rendszerekhez tartozó rakétákat és drónokat tartalmazó támogatási csomagot, a brit The Times pedig arról írt: kerekes alvázra (Supacat MHT 6×6) épített rövid hatótávolságú, AIM–132 ASRAAM levegő–levegő [sic!] rakétákat használó légvédelmi rendszereket adtak át.

Augusztus 7-én a lengyel és a litván államhatár mentén fekvő grodnói oblasztyban, a Gozsa [Гожа] melletti található katonai gyakorlótéren, illetve az oblasztyban máshol is megkezdődtek a belarusz 6. Gépesített Dandár hadgyakorlatai. A minszki védelmi tárca közölte, hogy az ún. különleges katonai művelet során szerzett orosz tapasztalatokat használják fel (különösen a különböző fegyvernemekbe tartozó alegységek együttműködését, illetve a drónok felhasználását illetően).

A független belorusz sajtó információi szerint augusztus 7-én és 8-án a Wagner-csoportba tartozó kiképzők az Aszipovics [Асіповічы] alatt fekvő katonai gyakorlótéren az 51. tüzérdandár, illetve Grodno alatt a 6. Gépesített Dandár részvételével folytatnak kiképzést. Jelenleg sem a belarusz Védelmi Minisztérium, sem a rezsimhű média nem emeli ki, hogy a kiképzés a zsoldosok részvételével zajlik. Az ukrán Szprotiv portál olyan információt tett közzé, miszerint az elmúlt napokban zsoldosokkal a fedélzetén „újabb” repülőgép indult el Belaruszból Niger irányába.

Az elmúlt napokban az ukrán bűnüldöző szervek folytták azt a kiterjedt műveletet, melynek célkeresztjében az ukrán hadsereg háttérintézményeinek korrupcióval gyanúsított tisztjei állnak. A legmagasabb rendfokozatban lévő őrizetbe vettek között a kijevi városi regionális hadkiegészítő központ egyik vezetőjét találjuk, akit bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítanak (az illető állítólag a katonai szolgálatra való alkalmatlanságot igazoló, illegális dokumentumokat állított ki). Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) közleménye szerint a megvádolt személy annak a Szárazföldi Erők Parancsnokságának törzsében dolgozó tisztnek a bűntársa volt, akit pár nappal korábban tartóztattak le. A visszaélések egy másik formája a hátországban tartózkodó katonáknak járó harci pótlékok kifizetése – ez ugyanis illegális. Augusztus 8-án a DBR közölte, hogy a háború kezdetétől 112 nyomozás indult, közöttük olyanok, melyekben a hadkiegészítő struktúrák munkatársait vádolták meg. Ezen 112 eljárásból tizenöt már bírósági szakaszban van.

Augusztus 6-án az Ideiglenesen Megszállt Ukrán Területek Reintegrációjáért felelős Minisztérium bejelentette, hogy az ukrán-orosz határon, a Szumi–Belgorod útvonalon található Pokrovka–Kolotilovka [Покровка–Колотиловка] határátkelő állomás újból megkezdte működését – ezt az Oroszország által megszállt területeken tartózkodó ukrán állampolgárok használhatják. Az ukrán Állami Határőr Szolgálat közleménye szerint korábban az oroszok tolerálták azt, ha ukrán állampolgárok Szumi megyéből lépték át a határt (néha még azt is, amikor azt saját gépjárműveikkel tették meg). Ez év júliusában ezt a lehetőséget legelőször jelentős mértékben korlátozták, később pedig megszüntették – augusztus elejével azonban az oroszok újfent elkezdték átengedni az ukránokat a határon.

Augusztus 5-én és 6-án Dzsiddában 42 ország képviselői találkoztak az „ukrán békeformula” megbeszélése céljából. A nyugati országok képviselőin kívül India, Egyiptom, a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília, Kína, illetve a Perzsa-öböl országainak küldöttei is jelen voltak. A feleket többnyire az államfők tanácsadói, az elnöki hivatalok vezetői, vagy a külügyminisztériumok magas rangú tisztségviselői képviselték. Az ukrán delegáció élén az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak állt, az amerikaién Jake Sullivan (az elnök biztonságpolitikai tanácsadója), a kínaién pedig Li Hui (az Eurázsiáért felelős különmegbízott). A várakozásoknak megfelelően a találkozó végeztével nem adtak ki nyilatkozatot. A csúcstalálkozót összegezve Jermak augusztus 7-én elmondta: a találkozó fő eredménye, hogy az „ukrán békeformulát” a további béketárgyalások vonatkozásában a legfontosabb hivatkozási pontként ismerték el.

Oroszország képviselőit nem hívták meg Dzsiddába. Marija Zaharova, az orosz Külügyminisztérium szóvivője augusztus 7-én olyan nyilatkozatot adott ki, mely hangsúlyozta: Moszkva semmilyen olyan békemegbeszélést nem ismer el, melyen ő maga nem vesz részt, Kijevtől pedig a harctevékenység leállítását várja el. Zaharova azt is hozzátette, hogy az orosz célok változatlanok: Ukrajna semleges állammá kell váljon, nem juthat atomfegyverhez [sic!], Kijevnek pedig Oroszország részeként kell elismernie Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, illetve Herszon megyéket.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: orosz rakétatámadásban megsérült lakóépület Pokrovszk városában (fotó: Anatolii Stepanov / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna