Történelmi ukrán drónsiker – helyzetkép az 526. napon – Válasz Online
 

Történelmi ukrán drónsiker – helyzetkép az 526. napon

OSW
| 2023.08.05. | OSW

Az ukránok Novorosszijszkben megrongálták az Olenogorszkij Gornyak partraszálló hajót; ez valószínűleg az ukrán vízfelszíni drónok eddigi legnagyobb sikere. A front mentén a helyzet nagyjából változatlan, kisebb sikereket mindkét oldal elérhetett. Óriásira nőtt az orosz és az ukrán védelmi költségvetés. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 526. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az augusztus 4-ére virradó éjjel ukrán vízfelszíni kamikázedrónok a Novorosszijszkben [Новоросси́йск] található orosz haditengerészeti támaszpontot támadták – az egyik drón megrongálta azt az Olenogorszkij Gornyak [Оленего́рский горня́к] partraszálló hajót, amelyet az ún. különleges katonai műveletben való részvételre az Északi flottából irányították át a Fekete-tengerre. Az akciót az SzBU az Ukrán Haditengerészettel közösen hajthatta végre. Ugyanekkor ukrán drónok a Krímben található létesítményeket a levegőből is támadhatták – a félszigeten a források egy része szerint a Feodoszija [Феодосия] mellett lévő üzemanyagraktárat találhatták el. Az orosz fél arról számolt be, hogy Novorosszijszkban két drónt, a Krímben pedig az összes tizenhármat semmisített meg; augusztus 3-án pedig az oroszok arról adtak hírt, hogy az Oroszországi Föderáció Kalugai területén [Калужская область] összesen hét ukrán drónt lőttek le. Augusztus 2-án ukrán rakétatámadás célpontja a Szimferopol mellett fekvő Hvardijszkében [Гвардійське] lévő reptér volt – azonban semmifajta kár keletkezését nem erősítették meg.

Augusztus 2-án orosz kamikázedrónok a Duna-torkolat mentén fekvő Izmajilt [Ізмаїл] támadták – itt az infrastruktúra sérült meg (többek között az egyik átrakóterminálban található üzemanyagtartályok, illetve egy 40 ezer tonna gabonát tartalmazó siló), mindennek következtében a kikötő működését felfüggesztették. 

Ugyanaznap Kijevben több mint tíz ellenséges drón lelövéséről adtak hírt – a lehulló törmelékek a város három negyedére estek, s négy házat rongáltak meg. Az ukrán légierő-parancsnokság arról számolt be, hogy aznap összesen 23 ellenséges Shahed–136/131-es drónt lőttek le – esti beszédében Zelenszkij elnök pedig hozzátette: az oroszok 37 ilyen eszközt vetettek be. Fentieken túl az agresszor Sz–300-as rendszerekből indított rakétákkal Szlavjanszkot, illetve a Harkiv megyében található Persotravnevét [Першотравневе] támadta (Szlavjanszk külterületére öt rakéta eshetett). Egy nappal korábban korábban a Zaporizzsja megyében fekvő Tavrijszke [Таврійське], augusztus 3-án pedig Avdijivka vált orosz rakétatámadás célpontjává (az utóbbiból érkező hírek szerint ipari létesítmény rongálódott meg). Augusztus 3-án az oroszok drónokkal újfent Kijevet támadhatták – a légierő-parancsnokság arról számolt be, hogy mind a tizenöt Shahed–136/131-es drónt lelőtték.

Az orosz erők Kupjanszktól északkeletre, Luhanszk és Harkiv megyék közös közigazgatási határán, illetve Kreminnától délkeletre jelentéktelen előrehaladást érhettek el. Az agresszor Bahmut, Avdijivka és Marjinka térségében indított újabb támadása nem eredményezett változást, s – mint ahogy erről az ukrán vezérkar beszámolt – ugyanez történt Velika Novoszilkától délre is. Ugyanúgy sikertelennek bizonyultak az Orihivtól délre, illetve Bahmuttól délnyugatra végrehajtott ukrán támadások, s sikertelen volt a Zserebec folyó nyugati partján található orosz hídfőállások felszámolására indított kísérlet is. 

Augusztus 2-án Pavlo Kovalcsuk az ukrán vezérkar szóvivője arról tájékoztatott, hogy az Avdijivkától délre található állásaikból az agresszor erőit kiszorították. Augusztus 4-én Szerhij Kuzmin ezredes, a Taurida déli irányban tevékenykedő hadműveleti-stratégiai ukrán csapatösszevonás parancsnokhelyettese arról számolt be, hogy a védők Vuhledar térségében előrenyomultak. Előző nap Kuzmin a front déli szakaszán lévő orosz erőkről közölt információkat: itt egy 150 ezer főre rúgó csapatösszevonás tevékenykedhet – ezek magját a Keleti Katonai Körzet három összfegyvernemi hadseregének (az. 5., a 35. és a 36. hadsereg) egységei, illetve a Déli Katonai Körzet 58. Összfegyvernemi Hadserege alkothatja.

Július 4-én Jurij Ihnat ezredes, a légierő-parancsnokság szóvivője arról tájékoztatott, hogy még a nyár vége előtt megkezdődik az ukrán pilóták európai „komoly kiképzése” – megjegyezve, hogy az F–16-osok kezelésének elsajátításához akár hat hónap is szükséges lehet.

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 3-án azt közölte, hogy tavaly nyár óta az oroszok Ukrajna ellen legalább 1961 Shahed–136/131-es drónt vetettek be – ezek többségét az ukrán légvédelem lelőtte.

Augusztus 3-án Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy az Ukrán Fegyveres Erők fenntartása, illetve a háborúzás közel kétbillió hrivnyába (54 milliárd dollárba) kerül – ez meghaladja a békeidőszaki költségvetési bevételeket (1,3 billió hrivnya). 2022. február 24-ét követően Ukrajna gazdasága és vállalkozásai 30 százalékát, 3,5 millió munkahelyet is elveszthetett, GDP-je 29,5 százalékkal csökkent. Smihal kiemelte: az államot a partnerek pénzügyi támogatásának, a támogatásoknak, illetve a kölcsönöknek köszönhetően tartják fenn. Augusztus 4-én a Reuters arról tájékoztatott, hogy az orosz költségvetés katonai célú kiadásai 2023-ban eddig több mint 100 milliárd dollárt tettek ki (ez az összkiadás 37,3 százaléka). Oroszország idén védelemre 3,98 billió rubelt – több mint 52 milliárd dollárt – tervezett költeni (a kiadások 17,1 százalékát) – s pusztán az első félévben 5,59 billió rubelt használt fel.

Az Oroszországi Föderáció (OF) Védelmi Tárcájának adataira hivatkozva az OF Biztonsági Tanácsának alelnöke, Dmitrij Medvegyev elmondta: 2023. január 1-je és augusztus 3-a között az OF Védelmi Tárcájával több mint 231 ezer személy írt alá szerződést – részleteket azzal kapcsolatban azonban nem mondott, ezeket kikkel kötötték.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: néptánc a kijevi Volodimir-dombon 2023. augusztus 3-án (fotó: AFP/Roman Pilipey)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna