Délen támadnak az ukránok – helyzetkép a 470. napon – Válasz Online
 

Délen támadnak az ukránok – helyzetkép a 470. napon

OSW
| 2023.06.10. | OSW

Több helyen megindultak az ukránok a déli fronton, de egyelőre nem vetnek be nagyobb erőket. A Nova Kahovka-i gát felrobbantása után a víz elmosta az oroszok védműveinek és felszerelésének egy részét. Az oroszok a jobbparton kimenekítetteket lőtték; Odessza térségében kolerajárvány törhet ki. Újabb felajánlások érkeztek az ukrán légvédelem megerősítésére. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 470. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

A zaporizzsjai front június 8-án (forrás: Military Land)

Június 7-én ukrán egységek Zaporizzsja megyében csapást mértek, s (a támadóhullámoktól függően) két vagy három településen, Orihivtől [Оріхів] délre megpróbálták áttörni az orosz védelmet – itt a leghevesebb harcok Robotinéért [Роботине] folynak. Az agresszor védelmének áttörését Orihivtől körülbelül 25 km-re nyugatra, Lobkove [Лобкове] és Zserebjanki [Жереб’янки] térségében is megkísérelhették. Az eddigi támadások az oroszok első védelmi vonalának előterében értek véget, az ukránok azonban állítólag újabb erőket vetnek be a harcokba. Hosszabb ideig tarthatnak a Velika Novoszilka [Велика Новосілка] térségében június 4-én elkezdődött harcok – itt az ukrán erők a településtől délkeletre fekvő Novodonecke [Новодонецьке] elleni támadáskísérleteket megismételték (az ukránok az utóbbi települést június 5-én ideiglenesen elfoglalták, azonban onnan kiverték őket). 

Kijev az ellentámadás megindítását hivatalosan még mindig nem kommentálja. Június 7-én Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt állította: az még nem kezdődött meg, az oroszok tévesen értelmezhették a művelet kezdeteként azt, hogy „az ukrán katonaság több helyen mozog”. Június 8-án Hanna Malar védelmi miniszterhelyettes azonban megerősítette: Velika Novoszilka térségében harcok folynak, Orihiv környékén „az ellenség aktívan védekezik” – másnap pozíciós harcokként írta le a folyamatban lévő műveleteket. Az elérhető információkból az derül ki, hogy eddig az ukrán hadsereg a műveletekbe legkevesebb hat dandárnyi erőt vetett be – s ebbe a Nyugaton kiképzett és felszerelt kilenc dandárból legalább három tartozik bele (ezeket eddig tartalékban tartották). 

A donyecki front június 8-án (forrás: Military Land)

Az ukrán erők Bahmut szárnyain is megismételték a támadáskísérleteket – délnyugaton Kliscsijivka [Кліщіївка], illetve északnyugaton Berhivka [Берхівка] térségében, jelentéktelen sikereket elérve. Az ukrán vezérkar ugyanakkor az ellenség növekvő aktivitásáról ad hírt – az oroszok átkaroló támadást hajthatnak végre a szárnyakon harcoló ukrán csapatösszevonás ellen, egyfelől a Szlavjanszkba tartó M03-s autóút mentén (Orihovo-Vaszilivka [Оріхово-Василівка] térségében), illetve a Sziverszkij-Donyec–Donbasz-csatorna [Канал Сіверський Донець—Донбас] nyugati oldalán (Bila Horánál [Біла Гора] és Sztupocskinál [Ступочки]). Az oroszok Ivanivszkét [Іванівське] is támadhatják – a település jelenleg a Bahmuttól nyugatra található ukrán csapatösszevonás középpontjában található. Marjinka továbbra is heves harcok színhelye – mindazonáltal a korábbi időszakkal összehasonlítva az ellenséges támadások száma napi tíz alá eshetett. Párnapos szünet után az agresszor erői újrakezdhették az Avdijivka, illetve az attól nyugatra található települések (többek között a Pervomajszke [Первомайське]) elleni támadásaikat. Sikertelenül érhettek véget a Sziverszktől délre (Veszelénél [Веселе]), illetve a Horlivkától nyugatra (Pivnicsnénél [Північне]) indított orosz támadáskísérletek. Az ukrán vezérkar szerint az összecsapások összesített száma a napi 30–40-es szinten maradt, azonban ebbe nem számolták bele a front déli részén zajló tevékenységet.

A bahmuti front június 8-án (forrás: Military Land)

Június 8-án és 9-én az oroszok újabb rakétatámadást hajtottak végre az Ukrajna mélyén fekvő infrastruktúra ellen. A Cserkaszi megyében található Umanyban [Умань], a Zsitomir megyében fekvő Novohrad-Volinszkij [Звягель] környékén, illetve a Dnyipropetrovszk megye Novomoszkovszkiji járásában [Новомосковський район] végzett pusztítást megerősítették. 

Az agresszor gyakorlatilag naponta hajtott végre támadásokat a Harkiv megyében található ukrán hátország ellen: ellenséges rakétatámadásokat jegyeztek fel a Csuhujivi járásban fekvő Malinivkában [Малинівка], illetve Harkiv külvárosaiban; június 9-én Bohoduhivszkiji járás [Богодухівський район] kamikázedrónokkal végrehajtott tömegtámadás célpontjává válhatott. Június 7-én négy orosz rakéta csapódhatott be Avdijivkában. Az ukrán légierő-parancsnokság csak összesített információt hozott nyilvánosságra a június 9-i éjjeli támadásokról – azt közölve, hogy a hat H–101/H–555-ös ellenséges manőverező robotrepülőgépből négyet, a tizenhat Shahed–136/131 és Lancet kamikázedrónokból pedig tízet lőttek le.

Az orosz tüzérség aktivitását ideiglenesen korlátozta, hogy víz alá kerültek azon területek, ahonnan a Kahovkai Vízierőmű gátjának felrobbantását megelőzően az orosz tüzérség Herszon megye nyugati (jobbparti) részét, illetve Mikolajiv megye tengerparti sávját lőtte. Június 7-én Herszonra két ellenséges rakéta hullhatott, azonban már másnap újra elkezdhetett megnőni az orosz tüzérségi támadások gyakorisága – az áldozatok az elárasztott területekről kimenekített lakosságból kerültek ki (két halottat és tizenhét sebesültet jegyeztek fel). Az oroszok azonban nem korlátozták Nikopil lövetését; az ellenség tüzérsége és légiereje a harctérségekben és az államhatár menti járásokban folyamatosan támadott. Az ukrán tüzérség célpontjai főleg az oroszok délen található hátországa (Bergyanszk, a Melitopol északi agglomerációjában található Mirne [Мирне], illetve Tokmak) volt. További ukrán manőverező robotrepülőgépek támadhatták Luhanszk városát, drónaktivitásról helyi orosz források is beszámoltak a Kurszki és Belgorodi területeken.

A Dél ukrán műveleti parancsnokság szerint a gát felrobbantása miatt keletkezett árvíz következtében az orosz erők kénytelenek voltak a Dnyeper folyótól 5-15 km mélységig visszavonulni. Az oroszok első védvonalának erődítményei (különösen a Hola-Prisztanyban [Гола Пристань] és az Oleskiben [Олешки] találhatók – innen hajtották végre a Herszon és az azzal szomszédos települések elleni tüzérségi támadásokat), illetve az aknamezők is megsemmisülhettek. Az árvíz azonban nem befolyásolta a Dnyeper jobbpartján állomásozó ukrán katonaság helyzetét: a Dél műveleti parancsnokságon a védők állásaiban keletkezett károkat minimálisra becsülték. Az ukrán vezérkar arról is tájékoztatást adott, hogy az árvíz következtében az ellenség mind személyi állományban, mind felszerelésben veszteségeket szenvedett: víz alatt lehet több, a harctéren kialakított lőszer- és élelmiszerraktár, illetve több, különböző típusba tartozó jármű (köztük páncélozottak) – ezeket az oroszoknak nem sikerült kimenekíteniük. Az odesszai katonai adminisztráció szerint a Dnyeper által elsodort aknák és lőszer már veszélyt jelent az Odessza megye számára. Mikolajiv megye hatóságai azonban arról tájékoztattak: a víz elvitte a Sznihurivszkiji járásban [Снігурівський район] ideiglenesen kijavított hidakat (az oroszok ezeket közvetlenül a 2022. novemberi evakuáció előtt robbantották fel).

Június 6-án a cseh védelmi minisztérium arról tájékoztatott: megállapodás született az UkrOboronProm ukrán állami konszern és a VOP CZ cseh állami hadipari vállalat között a T–64-es harckocsik közös, a Nový Jičín-i üzemekben végzett felújításáról. A szerződés nagyjavítást (illetve teljes szétszerelést és alkatrész-cserét) ír elő azon használhatatlan harckocsiknál, amelyek évtizedeket porosodtak ukrán raktárakban. A felújítás 2023 végéig tarthat, az abban érintett harckocsik számát nem hozták nyilvánosságra.

Június 7-én a német kormány arról tájékoztatott, hogy Ukrajnának átadták a következő fegyvercsomagot – ebben többek között nyolc darab Bandvagn 206 csuklós, lánctalpas szállítójármű (BV206), 2000 darab 35 mm-es, a Gepard önjáró légvédelmi lövegekhez tartozó lőszer, illetve 14 darab VECTOR felderítődrón található. (Németország összesen 64 BV206-os átadását tervezi az ukrán hadsereg számára.) Ugyanezen a napon a Rheinmetall konszern arról tájékoztatott: szerződést kötött a német védelmi tárcával húsz darab Marder gyalogsági harcjármű (IFV) felkészítésére, illetve ezek kiküldésére Ukrajnába július végéig – ezen eszközök átadását Berlin májusban jelentette be. (Eddig az ukrán hadsereg negyven, ebbe a típusba tartozó IFV-t kapott). Július végéig a Rheinmetall Ukrajnának szintén leszállíthatja a Gepardokhoz tartozó – a szerződés szerint összesen 300 ezer darab – 35 mm-es lőszer első tízezer darabját. Június 8-án a svéd védelmi tárca megerősítette: a CV90-es gyalogsági harcjárművek ukrán személyzetének kiképzése és Ukrajnába visszaérkezésük befejeződött. Az ukrán hadsereg eddig a megígért 50 darab, ebbe a típusba tartozó IFV legalább felét megkapta.

Június 9-én a Bloomberg arról tájékoztatott, hogy a Pentagon újabb, Ukrajnának szánt, több mint kétmilliárd dollár értékű katonai támogatási csomag bejelentését vizsgálja – az összeget Hawk légvédelmi indítóállomások és a hozzájuk tartozó rakéták, illetve a Patriot rendszerekhez tartozó GEM–T és PAC–3 rakéták beszerzésére fordíthatják. A forrásokat az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezésből (Ukraine Security Assistance Initiative) folyósíthatják – ez azt jelenti, hogy a védelmi ipar oldaláról a beszerzés és a leszállítás hosszabb távot, legalább több hónapot vesz igénybe.

Belgorod június 8-án (forrás: Military Land)

Folytatódik a Belgorodi területen lévő destabilizáló diverzánsművelet. Az Orosz Önkéntes Hadtest egy különítménye azt állítja: továbbra is fenntartják az ellenőrzést az államhatár orosz oldalán fekvő Novaja Tavolzsanka [Новая Таволжанка] település felett. Június 7-én Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője elmondta: az orosz önkéntesek Oroszország területén fegyveres önvédelmi szerepet töltenek be – „itt saját honfitársaikat védik meg a kremli bűnöző rezsimmel szemben”. Juszov hozzátette: mérlegelik annak a lehetőségét, hogy a Belgorodi területről a polgári lakosságot önkéntes alapon evakuálják Ukrajnába.

Június 8-án az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy az orosz erők a Herszon megye megszállt részéről evakuált embereket a katonaság által biztosított, a front hátában lévő létesítményekbe telepítik át. Az „élő pajzs” alkalmazása lehetetlenné teheti az ukrán hadsereg számára, hogy a front hátában lévő orosz egységek ellen támadást hajtson végre.

Június 9-én a Lukasenkával Szocsiban tartott találkozója során Putyin arról tájékoztatott, hogy az orosz atomfegyverek Belaruszba történő telepítése az azok tárolására szolgáló létesítmények átvételének befejezését követően azonnal megkezdődik – erre várhatóan július 7-8-án kerül sor. Június 7-én Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat vezetője arról tájékoztatott, hogy Belaruszban továbbra sem észlelnek olyan tevékenységet, amely elvezethet olyan támadó csapatösszevonás felállításához, amely Ukrajnát támadhatja. A Belarusz területén található orosz erők folytatják kiképzésüket – ukrán adatok szerint számuk jelenleg nem több mint ezer főre rúg.

Június 7-én Ihor Kuzin [Ігор Володимирович Кузін], az ukrán járványügyi szolgálat vezetője arra hívta fel a figyelmet: mint minden évben, Odessza, Mikolajiv és Herszon megyében idén is megerősítették azt az ellenőrzést, amelynek célja a fertőző betegségek eseteinek feltárása. Hozzátette: a Nova Kahovka-i gát elpusztításának következtében a környező területeket elöntő víz levonulása után nagy esélye van kolerajárvány kitörésének – azonban a laboratóriumi szolgálatok készek a betegség diagnosztizálására.

Június 8-án az Ukrán Számvevőszék arról számolt be, hogy az idei év első negyedévében a védelemi és biztonsági kiadások közel 389 milliárd hrivnyára (kb. 10,6 milliárd USD-re) rúgtak – ez az állami költségvetési kiadások 61 százalékát jelenti.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: sérült ukrán katonát stabilizálnak társai a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. június 5-én (fotó: AFP/Anatolii Stepanov)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna