Az ukránok feladták Bahmutot– helyzetkép a 452. napon – Válasz Online
 

Az ukránok feladták Bahmutot– helyzetkép a 452. napon

OSW
| 2023.05.22. | OSW

Az oroszok végül tényleg elfoglalták Bahmutot, de a városból az ostrom végére szinte semmi nem maradt. Az oroszok számára könnyen csapdává válhat a romos település, mivel a környéken az ukrán erők sorra foglalják el a magaslatokat, ahonnan tűz alá vehetik a megszállókat. Az amerikaiak jóváhagyták, hogy az ukrán hadsereg F-16-os vadászgépeket kapjon. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 452. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Jakub Ber, Piotr Żochowski, Jacek Tarociński. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A fronthelyzet Bahmutnál: a város nagyrészt az oroszoké, viszont a környéken az ukrán ellentámadás újabb magaslatokról szorította ki a megszállókat; a terepviszonyok miatt az oroszok hamarosan nehéz helyzetbe kerülhetnek (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Május 20-án Jevgenyij Prigozsin bejelentette: a Wagner-csoport teljesen elfoglalta Bahmutot, és megpendítette, hogy zsoldosai május 25-ig átadják állásaikat az orosz reguláris hadseregnek – ezt az információt az orosz védelmi tárca megerősítette. Május 21-én a Kreml azt közölte, hogy Putyin gratulált a Wagner-csoport rohamegységeinek és az orosz haderő minden katonájának, akik a [csoport számára] a város bevételéhez szükséges támogatást biztosították. [Ford. kieg.: a Bahmut környéki helyzetről egy hosszabb értékelés/elemzés itt található.]

Az ukrán fél tagadja a Bahmut teljes elvesztéséről szóló jelentéseket, állításuk szerint a védők a város szélén még mindig tartják magukat. A harcok fő terepe továbbra is a város külterülete – különösen annak a délnyugati része és a Sziverszkij-Donyec–Donbasz-csatorna [Канал Сіверський Донець—Донбас] közötti sáv. A források egy része szerint a védők (a 3. és az 5. rohamdandár) már a Kliscsijivkával [Кліщіївка] határos dombhátat is elfoglalta – ezzel keleti vagy déli irányban végrehajtandó további támadásokhoz kényelmes kiindulási állásokat megszerezve. Az ukrán vezérkar információi szerint az orosz erők a csatorna nyugati oldalán, Biha Hora [Біла Гора] térségében ismét sikertelen támadáskísérletet hajthattak végre. Avdijivkában, Marjinkában, illetve a Donbasz egyéb helységeiben alacsony intenzitású harcok folynak.

Az ukrán Légierő-parancsnokság jelentette, hogy a május 19-éről 20-ra virradó éjjel az oroszok Kijevet és Kijev megyét 18 darab Shahed–136/131 drón felhasználásával támadták, de a légvédelem mindegyiket lelőtte. Két ilyen típusú drónt a légvédelem az ország keleti részén is leszedhetett. A május 21-éről 22-ére virradó éjjel egy nagyobb támadás célpontjává váltak a Dnyipróban található katonai létesítmények és kritikus infrastruktúra. A Légierő-parancsnokság szerint az oroszok 16 darab, különböző típusba tartozó rakétát (négy darab H–101/H–555 típusú manőverező robotrepülőgépet, öt H–22-es manőverező robotrepülőgépet, két Iszkander–M ballisztikus rakétát; illetve öt darab, Sz–300-as rendszerből indított rakétát) használtak fel, 20 Shahed–136/131 drón mellett. A légvédelem az összes drónt, illetve a H–101/H–555 rakétákat is lelőhette – a többi eszköz azonban célba jutott, habár az ukrán fél által elszenvedett veszteségek mértéke továbbra is jelentéktelen. Az oroszok az Sz–300-as rakétákat a Liman, Szlavjanszk és Kosztjantinivka [Костянтинівка] elleni támadás során is használták.

Május 19-e és 21-e között az ukránok Storm Shadow rakéták segítségével Mariupolban és Bergyanszkban található repülőtereket és egyéb katonai létesítményeket támadtak; az orosz veszteségekről nincs megbízható információ. Az ukrán fél arról is beszámolt, hogy a Fekete-tenger felett egy többfeladatú Szu–35-ös repülőgépet is lelőttek.

Május 19-e és 21-e között zajlott Hirosimában a G7-tagállamok csúcstalálkozója – ezen Volodimir Zelenszkij elnök is részt vett, s egy sor kétoldalú találkozót folytatott a többi állami vezetővel. A megbeszélések fő témája a harcoló országnak biztosítandó támogatás volt – Japán például körülbelül száz darab, a Japán Önvédelmi Haderőhöz tartozó jármű, illetve 30000 darab katonai ételcsomag leszállítását jelentette be.

Május 19-én Joe Biden elnök támogatását fejezte ki a negyedik generációs, többfeladatú repülőgépek (pl. F–16-osok) Ukrajnának történő leszállításával kapcsolatban. Még ugyanezen a napon Dánia bejelentette: csatlakozik Nagy-Britannia, Hollandia és Belgium koalíciójához – ezen három állam kifejezte készségét, hogy ukrán pilótákat kiképezik az F–16-os vadászgépekre. A kiképzés a nyár elején kezdődhet meg. Továbbra is megoldatlan kérdés, kik lesznek a vadászgépeket biztosító államok, s hogy milyen mennyiségben szállítják le azokat. Az ukrán sajtó körülbelül 45 leszállítható eszközről ír – ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg.

Május 21-én az USA a harmincnyolcadik, 375 millió dollár értékű katonai segélycsomagot is bejelentette. A Biden-adminisztráció azt közölte, hogy a HIMARS-kilövőkhöz további lőszereket adnak át, illetve 105 és 155 mm-es tüzérségi lőszereket, TOW és Javelin irányított páncéltörő rakétákat, AT–4 gránátvetőket, lézerirányítású rakétákat, további robbanóanyagot, páncélozott hídvető járműveket, páncélozott egészségügyi szállítójárműveket, további logisztikai járműveket a hozzájuk tartozó felszereléssel együtt, éjjellátó berendezéseket, valamint nem meghatározott cserealkatrészeket szállítanak Ukrajnának.

Május 22-én az ukrán vezérkar jelezte: az ellenség a besorozott elítéltek kiképzését tíz napra rövidítette – ez az orosz erők által elszenvedett nagy veszteségeket mutatja. Korábban már közölték, hogy orosz börtönökből a Luhanszk megyében található katonai táborba körülbelül ezer főt szállítottak át – kiképzésük várhatóan négy hétig tart.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

Bahmut 90 százaléka a Wagner-csoport ellenőrzése alatt áll, de a harcok súlypontja már áthelyeződött a közvetlen környékre, ahol az orosz meglehetősen rosszul állnak; a rommezőt egy sikeres ukrán ellentámadás esetén nehéz lenne megvédeni (forrás: Militaryland.net)


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: az elpusztított Bahmut a magasból 2023. május 21-én (fotó: AFP / / Armed Forces of Ukraine)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna