Tényleg orosz offenzíva zajlik Donbaszban – helyzetkép a 354. napon – Válasz Online
 

Tényleg orosz offenzíva zajlik Donbaszban – helyzetkép a 354. napon

OSW
| 2023.02.13. | OSW

Noha az oroszok egyre jobban szorongatják, az ukránok nem fogják feladni Bahmutot. Közben orosz offenzíva indult Harkiv megyében is. Zelenszkij nyugat-európai körutat tett, hogy a fegyverszállításokat felgyorsítsa, de egyelőre kevés kézzelfogható eredmény látszik. Az ukránok szerint az oroszok „koreai” forgatókönyvben, vagyis az ország tartós kettéosztásában gondolkodhatnak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 354 napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej WilkPiotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A Wagner-zsoldosok elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Kraszna Horát, jelenleg a szomszédos Paraszkovijivkáért folynak kemény harcok (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Az ukrán erők Kreminna és Vuhledar irányában újabb egységeket vetettek be a műveletekben – ennek köszönhetően sikerült megállítani az orosz támadást, illetve az ellenséget részben visszanyomni a korábban elfoglalt állásaikba. A harcérintkezési vonal azon szakaszainak többségén, ahol harcok folynak, az orosz nyomás a védőket az eddig elfoglalt állásaikból való folyamatos visszavonulásra kényszeríti. Az agresszor egységei az ukrán hadsereg hátában napi párszáz méter, ritkán pár kilométeres tempóval haladnak előre. Harkiv megye északkeleti részén az orosz támadás azzal járhatott, hogy az agresszor (Kupjanszktól északra) Dvoricsna [Дворічна] magasságában elérhette az Oszkil folyón található átkelőt. Az ukrán fél szerint a Dvoricsnával a folyón átellenben fekvő Hrjankivkában [Гряниківка] még mindig harcok folyhatnak.

A fő harctérség továbbra is Bahmut környéke, itt a leghevesebb harcok még mindig a várostól nyugatra (a Kosztjantinivkába [Костянтинівка] és Kramatorszkba továbbvezető) és északnyugatra (a Szlavjanszk irányába tartó M03-as autópálya) fekvő főutak feletti ellenőrzéséért folynak. Az oroszok szintén sikertelenül kezdhették újra a támadásokat Csasziv Jar [Часів Яр] térségében – itt Bahmut utolsó utánpótlási útvonalának elvágásával próbálkoznak. A helyi ukrán parancsnokság szerint február 10-én itt rekordszámú, 54 összecsapásra került sor, az orosz tüzérség a védők állásait 124 alkalommal lőtte. Február 11-én a Kreminna és Liman közötti frontszakaszon szintén rekordszámú, 424 ellenséges [tüzérségi] csapásra került sor. Különösen heves harcok folyhatnak a Zserebec folyóhoz történő kijutásért Torszke [Торське] környékén (Limantól 12 km-re keletre). Az oroszok Zaporizzsja megyében Huljajpole [Гуляйполе] térségében is újrakezdhették a támadást, azonban a várostól nyugatra megállították őket.

Február 10-én Oroszország újabb, az Ukrenerho rendszerüzemeltető szerint a tizennegyedik rakétatámadást hajtotta végre az ukrán energetikai infrastruktúra ellen – ennek pusztítására az agresszor kamikázedrónokat és tüzérséget is bevetett. Vízerőműveket, elektromos- és hőerőműveket, illetve magasfeszültségű távvezetékeket ért találat hat régióban az ország keleti, déli és nyugati részén, a legsúlyosabb károkat Harkiv, Hmelnickij, Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyékben jegyezték fel. A támadás összefoglalójában a vezérkar azt kommunikálta: az oroszok összesen 106 rakétát (köztük 74 manőverező robotrepülőgépet) és 28 Shahed–136-os drónt használtak fel, melyekből a védők [ebben a sorrendben] hatvanegyet, illetve huszonkettőt lőhettek le. Az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy egy orosz rakéta megsértette Románia légterét – ezt azonban a román védelmi tárca nem erősítette meg.

Az oroszok az ukrán hadsereg Donyeck megye északnyugati részén található logisztikai háttere, illetve Harkivban lévő ipari létesítmények ellen intéztek rakétatámadásokat, február 11-én pedig Odessza tengerparti környéke ellen is rakétatámadást hajtottak végre (a Krímből indított Oniksz manőverező robotrepülőgépekkel). Az ukrán erők állásait és azok hátát a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban is szünet nélkül támadja az agresszor tüzérsége és légiereje. Naponta pár-többtucat alkalommal lövik Herszont és az azt övező településeket, a Nikopoli járást, illetve Mikolajiv megye tengerparti részét, s több mint fél év után először hullottak megint bombák a Kígyó-szigetre is. Az ukrán tüzérség az orosz erők hátát Melitopolban és Mariupol környéként támadta, újabb diverzánstámadásra kerülhetett sor az oroszországi belgorodi oblasztyban.

A litván védelmi tárca tájékoztatása szerint Ukrajnába érkezett a 40 mm-es Bofors L/70 automata légvédelmi ágyúk első szállítmánya, és azt is bejelentették, hogy drónelleni harcra 36, [légvédelmi] ágyúval és/vagy rakétával felszerelt rendszert adnak át (a típust nem közölték). Az indiai sajtó arról számolt be, hogy február elején Pakisztán 10000 darab 122 mm-es irányítatlan, a Grad rakéta-sorozatvető rendszerhez tartozó rakétát küldött Ukrajnába. Hollandia védelmi tárcavezetője elmondta: Berlin nem egyezett bele a holland hadsereg által lízingelt 18 darab Leopard 2A6-os harckocsi Ukrajnának történő átadásába. Svájc állítólag elutasította, hogy Spanyolország Ukrajnának két 35 mm kaliberű légvédelmi ágyút adjon át.

Február közepén Németország megkezdheti az ukrán harckocsizók gyorsított kiképzését. A hat-nyolchetes kurzuson a Leopard 2A6 harckocsik használatát, illetve ezen eszközök Marder páncélozott harcjárművekkel való együttműködését taníthatják meg alapszinten. A tervnek megfelelően az első ukrán leopardok a frontra március végén érkezhetnek meg. Ukrán katonák egy csoportja Belgiumba érkezett, ahol az EU kiképzési művelete (EUMAM Ukraine) keretében víz alatti felderítődrónok működtetését sajátíthatják el.

Miután Londonban a brit miniszterelnökkel, Párizsban pedig a francia és a német elnökkel folytatott megbeszéléseket, Volodimir Zelenszkij február 9-én elnök Brüsszelben tett látogatást. Az Európai Parlamentben tartott felszólalásában újfent kérte a fegyverek (nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerek, lőszer, harckocsik és vadászrepülőgépek) szállításának felgyorsítását, Pozsonyt pedig hivatalosan is kérte: adja át Ukrajnának a MiG–29-es szovjet eredetű vadászrepülőgépeket. A szlovák kormány képviselői megerősítették, hogy megbeszélések kezdődtek ebben a témában, azonban hangsúlyozzák: a szlovák hadsereg hosszabb idő óta nem használja a MiG-eket, és nem rendelkezik hozzájuk való pótalkatrészekkel. A holland védelmi minisztere közölte, Kijev hivatalosan is kérelmezte, hogy Ukrajnának F–16-os vadászrepülőgépeket adjanak át. A Kijevbe tartó visszaúton Zelenszkij Rzeszówban találkozott a lengyel köztársasági elnökkel – a régió biztonsági kérdéseit vitatták meg, illetve rámutattak arra: az ukrán hadsereg katonai támogatása vonatkozásában további közös erőfeszítésre van szükség.

Az Ukroboronprom ukrán állami fegyverkonszern 120 mm-es aknagránátok gyártását kezdte meg egy NATO-tagállammal közösen – az elmúlt hetekben nyilvánosságra került fegyvergyártási együttműködésről szóló megállapodások Csehországra mutatnak. Az ukrán védelmi ipar lengyelországi és szlovákiai partnerekkel is együttműködik.

Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára február 11-én úgy értékelte, hogy az orosz erőknek problémái vannak egy átfogó offenzíva végrehajtásával. Danilov Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes állítását kommentálva elmondta, hogy az oroszok a „Második Ukrajna”-projektet próbálják megvalósítani. Ez az ún. koreai megoldást vetíti előre: egy új demarkációs vonal kijelölését foglalja magában, az oroszoknak lehetővé téve az annektált területek megtartását. (Versinyin azt állította: Oroszország állítólag kész „előfeltételek nélkül” tárgyalásokba bocsátkozni Ukrajnával.) Ugyanezen a napon az ukrán katonai hírszerzés (HUR) megerősítette: Oroszország a következő hetekben Kelet-Ukrajnában a katonai erőfeszítések fokozását tervezi, azonban ez nem jelent nagyszabású támadóműveleteket. A HUR azt is állította: Oroszország a mozgósítás második hullámára készül – ez azonban késni fog az elégtelen számú modern felszerelés, tiszt, illetve a mozgósítottak elhúzódó kiképzése miatt. Ugyanaznap Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt állította, hogy az orosz erők a Fekete-tengeren elvesztették dominanciájukat, Odessza térségében deszantművelet jelenleg nem lehetséges, a várost pedig többek között Harpoon hajó elleni rakétarendszerek védik.

A brit katonai hírszerzés információi szerint Jevgenyij Prigozsin, az ún. Wagner-csoport vezetője a Védelmi Minisztérium nyomására befejezte a zsoldosok börtönökben történő toborzását – az egyik ok az volt, hogy [Prigozsin] magának vindikálta a fronton elért sikereket. A toborzást nehezítheti, hogy egyre több híradás érkezik az Ukrajnában folyó harcok tragikus valóságáról. A britek arra is utaltak, hogy a donbaszi erőösszevonás ellenére az oroszok számára kulcsfontosságú jelentősége van annak, hogy Zaporizzsja térségében fenntartsák a védelmet. Az agresszor erői a megye középső részén azért erősíthették a védelmi erődítéseket, mert félnek attól: az ukrán erők esetleges áttörése a rosztovi területet a Krímmel összekötő „szárazföldi híd” biztonságát veszélyeztetheti.

Nem csitulnak az ukrán védelmi miniszteri poszt sorsával kapcsolatos spekulációk. Február 11-én a Nép Szolgája frakció tagja, Marjana Bezuhla [Мар’яна Безугла] megerősítette: előkészítés alatt áll az a törvénymódosítási kezdeményezés, mely lehetővé teszi, hogy erre a pozícióra aktív katonát nevezzenek ki – mindez azt jelzi, hogy Kirill Budanov, a katonai titkosszolgálat jelenlegi vezetőjének [a védelmi miniszteri pozícióra] történő kinevezését még mindig fontolgatják. A hatályos jogszabályoknak megfelelően 2018-tól a védelmi miniszter csak civil lehet.

Ukrajnában korrupcióellenes művelet zajlik. Február 10-én az Állami Nyomozó Iroda és az SzBU az Állami Vámszolgálat által Kijevben, Lembergben, Ternopilban, Csernyivciben és Odesszában használt helyiségeket kutatta át. Az előzetes adatok szerint a korrupció az állami büdzsének havonta tízmilliárd [sic!] hrivnya (kb. 280 millió dollár) veszteséget okozott. Február 11-én Zelenszkij elnök a Nemzeti Gárda a logisztikai részlegért felelős vezetőhelyettesi pozíciójából felmentette Ruszlan Dzsubét [Руслан Джуба]. A felmentés okait nem tették hozzá – azonban nem kizárható, hogy összefüggésben lehet a katonai alakulatok beszerzéseit érintő, nyilvánosságra került korrupciós botrányokkal.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: lángoló épület Avdijivka városában, a donyecki fronton (fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna