Az oroszok bekerítik Bahmutot – helyzetkép a 333. napon – Válasz Online
 

Az oroszok bekerítik Bahmutot – helyzetkép a 333. napon

OSW
| 2023.01.23. | OSW

Az ukránok összességében elégedettek a Ramstein-csoport által felajánlott támogatással, és a nyugati partnerek zárt ajtók mögött további támogatási csomagokat is bejelenthettek. Bahmutban viszont válságos a védelem helyzete: a település egyre közelebb áll a bekerítéshez, de feladni ukránok azonban csak a legvégső esetben fogják. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 333. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front állása Bahmut körül, az oroszok lassan nyomulnak előre az elővárosokban és a külső negyedekben. A térkép a szöveghez képest még kedvezőbb helyzetet mutat (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Az ukrán vezérkar közleményeiből az derül ki, hogy az orosz erők szorosabbra fogták a gyűrűt Bahmut körül: az ellenséges alegységeket a város északnyugati elővárosaiban (Kraszna Horánál, Paraszkovijivkánál [Парасковіївка] és Jahidnénél [Ягідне]), a Bahmut–Kosztjantinivka [Костянтинівка] országúttól délre, illetve a Sziverszkij-Donyec–Donbasz csatorna [Канал Сіверський Донець – Донбас] nyugati oldalán (Predtecsinénél [Предтечине] és Sztupocskinél [Ступочки]) állíthatták meg. Az oroszok a támadási körzetet Szoledartól északnyugatra is megnövelték: itt Vaszjukivkánál [Васюківка] átkeltek a Bahmut–Sziverszk országúton. Az agresszor támadását Sziverszktől délre és keletre, Avdijivka térségében, illetve a Donyeck városától nyugatra található kiszögellésben viszont megállították – [utóbbiban] még mindig harcok folynak a Marjinka feletti ellenőrzés megszerzéséért. Összecsapásokra került sor Luhanszk megyében is, annak Harkiv és Donyeck megyékkel közös határvidékén – itt a harcok főleg Kreminna és Sziverszk között folynak.

Nem egyértelműek a Zaporizzsja megyében január közepén kiújult harcokról szóló jelentések. Az ukrán parancsnokság szerint az ellenség harcfelderítést végez, s saját taktikai helyzetének javításával próbálkozik. [Ford. megjegyzés: a harcfelderítés célja, hogy az ellenséges tűz alapján pl. az ellenség állásainak helyét, reagálásának hevességét és idejét stb. meg tudják határozni.] A védők állásai elleni orosz támadások rendszeres jelleggel fordulhatnak elő, azonban ezeket kislétszámú csoportokkal hajthatják végre, kiterjedtebb támadótevékenységet [pedig] nem jegyeztek fel. Az orosz támadás főirányaként a Dnyeper mellett fekvő, Zaporizzsjától 30 km-re délre található közlekedési csomópontot, Kamjanszkét [Кам’янське], Orihivet [Оріхів], illetve Huljajpolét [Гуляйполе] jelölték meg. Az agresszor ezen településektől délre területi nyereséget érhetett el, valószínűleg a korábbi senkiföldje egy részét elfoglalva.

Az oroszok a harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban (különösen Szumi megyében) folytatják az ukrán erők állásai és azok háta elleni [tüzérségi] lövetéseket és bombázásokat – [Szumi megye területét] január 21-én 115 alkalommal lőtték tüzérséggel. Az agresszor nem hagyja abba a Herszon megye jobbparti részén található települések rombolását, a megyeszékhely állandó tüzérségi tűz alatt áll, Nikopol térségében pedig Marhanec [Марганець] lett a fő célpont. Az Ocsakiv [Очаків] térsége elleni megismételt tüzérségi támadások miatt a helyi hatóságok arra kérik az ocsakivi és kucurubi [Куцуруб] járások lakosait: ne térjenek vissza elhagyott otthonaikba. Az oroszok többek között a Kramatorszk, Huljajpole és Zaporizzsja külvárosai elleni rakétatámadásokat is megismételték.

Január 20-án tartották az Ukrajnát katonailag támogató országok kontaktcsoportjának (az ún. Ramstein-csoportnak) nyolcadik találkozóját – ennek során nem született olyan, Kijev által várt döntés, mely a nyugati harckocsik ukrán hadseregnek történő biztosításával kapcsolatos. A találkozót levezető amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin megerősítette a korábban bejelentett kötelezettségvállalások egy részét – részletezve a holland Patriot, illetve a kanadai (az amerikai gyártótól megvett) NASAMS légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadását. Az ukrán fél információjával ellentétben, mely szerint a hollandok (az amerikai és a német után) a harmadik üteg Patriotot adják át, [Hága] pusztán két [rakéta]kilövőt adhat át.

A lengyel védelmi tárca bejelentette: a még mindig a lengyel hadsereg rendelkezésére álló T–72-es harckocsikra, illetve BMP–1-es gyalogsági harcjárművekre alapozva március végéig egy ukrán páncélosdandárt szerel fel és képez ki. Varsó arról is tájékoztatást adott: szándékában áll az ukrán harckocsizók Leopard 2-es harckocsikra történő kiképzésének megkezdése. Portugália tizennégy lánctalpas M113-es szállítójárművet és 120 mm kaliberű lőszert szándékozik Ukrajnának átadni ([az M113-asok] egy második század felszerelését [képezik] – Lisszabon ugyanilyen mennyiségű M113-ast 2022-ban [már] átadott). Ciprus bejelentette: kész az ukrán hadseregnek T–80U harckocsikat átadni abban az esetben, ha azok helyett Leopard 2-es harckocsikat kap. Olaszország és Franciaország a SAMP/T légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadásának előkészítését véglegesítheti.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elégedettségét fejezte ki a Ramstein-csoport találkozójának eredményeivel kapcsolatban, s kiemelte: a nyilvánosságra hozott információkon kívül „egyes [támogatási] csomagokat zárt ajtók mögött jelentettek be”. [A miniszter] tájékoztatása szerint egyes országok megkezdhetik az ukrán harckocsizók Leopard 2-es harckocsik használatára történő kiképzését, s azt is megerősítette: Nagy-Britanniából három Sea King helikopter érkezett meg Ukrajnába. Szerhij Najev tábornok, az ukrán hadsereg egyesített erőinek parancsnoka arról adott tájékoztatást, hogy az ukrán hadseregben megkezdődött a nyugati harckocsik és páncélozott harcjárművek használatára felkészített egységek felállítása.

Az algír Menadefense szakportál arról számolt be, hogy január közepén az ukrán hadsereg megkezdte a Marokkótól beszerzett közel húsz darab T–72B harckocsi használatát – ezek nagyjavítását és korlátozott modernizálását a cseh Excalibur végezte el –, ugyanakkor emlékeztettek arra: 2022-ben Marokkó az USA-val megkötött megállapodás keretében Ukrajnának szovjet eredetű harckocsikhoz pótalkatrészeket szállított. Rabat a 20. század végén Belaruszból 148 szovjet eredetű harckocsit szerzett be.

Az ukrán hatóságok becslései szerint az oroszok több mint kétmillió ukránt deportáltak a tavaly február óta ideiglenesen megszállt területekről. Folyik a kikényszerített paszportizáció [útlevéllel való ellátás]: azon személyek, akik elutasítják az orosz dokumentum felvételét, semmifajta szociális juttatást nem kaphatnak, s munkát sem vállalhatnak. A megszállt területeken az orosz taktikába beletartozik az, hogy humanitárius válságot idéznek elő (a helyi lakosságot bombázásokkal terrorizálják, és pánikot keltenek), ezután a megfélemlítetteket Oroszország déli szövetségi körzetébe (főleg a Krasznodari és a Sztavropoli határterületre [Краснодарский край; Ставропольский край]) irányítják.

Január 21-én a csernobili zónában feladatokat végrehajtó erők számára közös kiképzést tartottak az atomerőmű védelmének érdekében – a gyakorlatokon a Fegyveres Erők, a Nemzeti Gárda, az Állami Határőrszolgálat, az SzBU és a Nemzeti Rendőrség egységei vettek részt. Ugyanezen a napon az SzBU felügyelete alatt kémelhárítási tevékenységet folytattak le Kijev egyik külvárosának területén: azt hangsúlyozták, hogy a művelet célja a kritikus infrastruktúra létesítményeinek megerősítése volt a szabotázsakciók ellen. [Ugyanazon a napon] Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés [HUR] képviselője elmondta: azon, médiában terjesztett információk, melyek szerint Belarusz oldaláról közvetlen katonai veszély fenyeget, az orosz pszichológiai művelet elemei, s hozzátette: északi irányból jelenleg nincs lehetőség egy nagykiterjedésű, szárazföldi művelet végrehajtására.

Január 22-én Zelenszkij elnök azt közölte, hogy a katonai parancsnokság tartalék felállítására kapott utasítást – ez a harctevékenységekben eddig részt vett katonák „regenerálódását” teheti lehetővé. [Az ukrán elnök] elismerte, hogy [a pihenés] többek között a sérülések és a fronton harcolók pszichés állapota miatt nehéz, s megjegyezte: a mozgósítási folyamatok részleteit nem tudja nyilvánosságra hozni – [egyben] kiemelve, hogy az ukrán hadsereg legfontosabb erőforrása az emberállomány, melyet meg kell védeni.

Január 22-én Zelenszkij elnök – a közösségek, terület- és infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterhelyettes, Vaszil Lozinszkij menesztését kommentálva – rámutatott a magasrangú állami tisztségviselők korrupciós tevékenységének növekvő veszélyére. (Lozinszkijt négyszázezer dollárnyi kenőpénz elfogadása közben vették őrizetbe.) Bejelentette, hogy a hatóságok a kormány és a régiók közötti viszonyrendszerében a pénzügyi kérdések vonatkozásában ellenőrzést fognak gyakorolni – s ugyanez [lesz a helyzet] a hadseregnek történő beszerzések vonatkozásában. Egy nappal korábban az ukrán sajtó a védelmi tárcán belüli korrupciós afférról szóló információt futtatott meg – a tárca a fegyveres erők számára élelmiszertermékek vásárlására a piaci árnál két-háromszorosan magasabb szerződést kötött. Az előnytelen szerződést a Védelmi Minisztérium Közbeszerzési Főosztályának vezetője írhatta alá, akit egy tavaly augusztusban indított nyomozásban azzal gyanúsítanak: lőszervásárlásra elkülönített forrásokból 580 ezer dollárt sikkasztott el. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter visszautasította a vádakat, azokat célzott manipulációnak és félrevezetőnek minősítve, s hozzátette: az SzBU-hoz fordult, folytasson vizsgálatot a tárcáját befeketítő publikáció ügyében. Január 23-án a „Nép Szolgája” párt parlamenti frakcióvezetője, David Arahamija [Давид Арахамія] kijelentette, hogy a korrupt köztisztviselőket a hadiállapot alapján fogják felelősségre vonni, s a hatóságok fokozni fogják a korrupcióellenes tevékenységet.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Stringer / AFP

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna