Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 110. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 110. napján

OSW
| 2022.06.14. | OSW

Csaknem lehetetlen a védők visszavonulása Szjevjerodoneckből. Az oroszok a Donbaszon kívül is intenzívebben támadnak, emiatt nem lehet raktározni a beérkező hadifelszerelést. Bergyanszkban lefektették az „orosz felszabadító katona” szobrának alapkövét. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 110. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


A Donbasz június 13-án (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Tegnap a Szjevjerodonecket Liszicsanszkkal összekötő három híd közül az utolsót is lerombolták. Az orosz erők mindkét városban folytatják a védők bekerítésére irányuló tevékenységüket, s ugyanígy tesznek a velük szomszédos Borivszkében [Борівське] és Privilljában [Привілля] is. Szjevjerodoneck esetében a bekerítés de facto már meg is történt, habár a helyi hatóságok arról tájékoztatnak: korlátozottan, de még létezik menekülési lehetőség az ukránok által ellenőrzött ipari negyedből a Donyec folyó nyugati partjára. A Liszicsanszktól délre fekvő sávban és Bahmut irányában harcok folynak. Az orosz hadsereg a védőket délkeletről Bahmut irányába nyomja (az oroszok saját magukat Vidrodzsennja [Відродження] térségében erősítik, illetve a Bahmut központjától 10 kilométerre található Versina [Вершина] ellen hajtottak végre támadást), Harkivtól északkeletre újrakezdték a támadást (Sztarij Szaltiv [Старий Салтів] térségéből a Donyec jobb [nyugati] partján). Harkiv és Donyeck megyék határterületén az oroszok az elfoglalt állásokban erőiket erősítik és vonják össze a Szlavjanszk irányába (Bohorodicsne [Богородичне] térségétől északi, illetve a Donyec folyó határától keleti irányba) várt támadás előtt, illetve a Bahmuttól északra fekvő Sziverszk irányában várt támadás előtt (ennek kiindulópontja Jampil [Ямпіль] térsége). Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatja a védők állásai és háta elleni támadásokat. A Donbaszon kívül ezek különösen intenzívek Harkiv és Mikolajiv környékén, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyék közös határterületén (Huljajpole [Гуляйполе] és Szinelnikove [Синельникове] térségében), illetve Krivij Rihtől délre (Zelenodolszk [Зеленодольськ] környékén). Rakétatámadások célpontjává vált Odessza térsége (a védők két rakétát lőhettek le).

Volodimir Zelenszkij elnök az ukrán néphez intézett napi beszédében elmondta, hogy a Donbaszban folyó harcok úgy kerülnek be a történelemkönyvekbe, mint Európa történelmének egyik legnagyobb csatája. Kiemelte, hogy a felszerelésben és technikában meglévő számottevő orosz előny ellenére az ukrán hadsereg „az ellenség feletti taktikai előny megszerzésének, illetve a fronton a stratégiai kezdeményezés átvételének” állapotában van. Ugyanakkor a nyugati partnerekhez fordult azzal a kéréssel, hogy azok tüzérségi rendszereket adjanak át – ezek átbillentik a mérleget Ukrajna győzelme felé. Hasonló kérést fogalmaztak meg a kijevi hatóságok más képviselői is (köztük Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője, Dmitro Kuleba külügyminiszter, és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter), az orosz megszálló feletti győzelmet a nyugati katonai nehézfelszerelés biztosításától függővé téve.

Zelenszkij elnök a német ZDF televíziónak adott interjúban Olaf Scholz kancellár álláspontját kritizálta, aki véleménye szerint megpróbál „egyensúlyt tartani a Kijevvel és Moszkvával fenntartandó kapcsolatokban” azért, hogy Berlin érdekei ne sérüljenek. Az ukrán vezető arra szólította fel a német kancellárt, hogy Ukrajnával szembeni egyértelműbb álláspontot vegyen fel, illetve arra: támogassa Kijev európai aspirációit. Korábban Scholz nem volt hajlandó kommentálni azt a média által bejelentett kijevi látogatást, melyet ő állítólag június 16-án, Franciaország elnökével és Olaszország miniszterelnökével közösen tenne. A francia elnöki hivatal arról tájékoztatott: nincsenek konkrét tervek azzal kapcsolatban, hogy Macron elnök Ukrajnába utazzon.

A fegyveres erők ellátásának kérdésére utalva Hanna Malar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese kijelentette, hogy az állami költségvetés a lőszer-, golyóálló mellény-, sisak- és egyenruha-költségek 65 százalékát fedezi – az ellátmány többi részét nemzetközi segítségnyújtás és adományok keretében oldják meg. Az elmúlt héten több mint 21 000 golyóálló mellény, 7000 sisak, 5000 pár cipő és 10 000 garnitúra nyári egyenruha érkezett. A rakétatámadások által jelentett állandó fenyegetéssel összefüggésben lehetetlen a raktárakban anyagtartalékot felhalmozni – a hadianyagot azonnal a fronton harcoló egységekhez szállítják. Hozzátette, hogy az ukrán hadsereg elkezdte a felkészülést a téli évszakra – ez szükségessé teszi az évszaknak megfelelő egyenruhák és ruházat legyártását.

Litvánia hatóságai arról tájékoztattak, hogy az ukrán hadseregnek 110 kézi, drón elleni harcra kifejlesztett, elektromágneses impulzus kibocsátásán alapuló EDM4S SkyWiper rendszert adtak át – ezekkel 35 alegységet lehet felszerelni.

Az ukrán belügyminisztérium információi szerint több mint 700 büntetőeljárást kezdeményeztek olyan személyekkel szemben, akiket az oroszokkal való kollaborációval gyanúsítanak. A legtöbb ilyen esetet Luhanszk (162), Kijev (155) és Herszon megyében (68) jegyezték fel. Körülbelül 17 ezer büntetőeljárást indítottak meg az orosz katonák vagy segítőik által Ukrajnában elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben.

A megszállt területeken a katonai közigazgatás, illetve a kollaboráns hatóságok folytatják elnyomó politikájukat. Romlik a gazdasági helyzet is, folyik az áruk elrablása – ezeket a következő lépésben Oroszországba viszik. A herszoni kollaboráns hatóságok vezetője bejelentette: minden olyan dolgozót, aki szabotálja vagy bojkottálja az Oroszországhoz történő csatlakozás koncepcióját, a közeljövőben kirúgnak állásából és megbüntetnek. A társadalmi bojkott miatt Mariupolban az önkormányzati cégekbe nem sikerült elégséges számú dolgozót felvenni. A 10 000 rubeles juttatás (kb. 66 000 HUF) mint pénzügyi ösztönző elégtelennek bizonyult. Annak érdekében, hogy a helyi lakosságra nyomást helyezzenek, a kollaboránsok a humanitárius segélyhez való hozzáférést korlátozták, kézhez vételüket a megszálló hatóságoknak végzett munkához kötik. „Önkéntesek” toborzására indítottak kampányt, akik az utcákon lévő törmeléket takarítják el, illetve az ott heverő holttesteket temetik tömegsírokba – cserébe élelmiszerhez való hozzáférést ajánlanak. Herszon megyében a megszálló erők a gazdákat arra kényszerítik, hogy a Krímből jövő vevőknek terményeik 70 százalékát csökkentett áron adják át – ugyanakkor tilos mezőgazdasági terményt exportálni az Ukrajna által ellenőrzött területekre. A mariupoli kikötőből az oroszországi Rosztov-na-Donuba irányították a harmadik, rekvirált acélt szállító hajót. Mivel a pedagógusok tömegesen tagadják meg az órák orosz tanterv szerinti megtartását, Melitopolban helyettük pedagógiai képesítés nélküli személyeket alkalmaznak, s az annektált Krímből és Oroszországból is korlátozott számban delegálnak tanárokat. Bergyanszkban lefektették az „orosz felszabadító katona” szobrának alapkövét.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katona egy lőállásnak használt épületben Szjevjerodoneckben 2022. június 9-én (fotó: MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna