Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 70. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 70. napján

OSW
| 2022.05.05. | OSW

Ködösek vagy teljesen hiányoznak az ukrán harctéri információk. Mariupolból kivonták az orosz erők nagy részét, és humanitárius folyosó nyílik. Közben titkos mozgósítás folyhat a határmenti orosz területeken. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 70. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

A harctérségekben és azok hátországának mélyén az orosz hadsereg folytatja az ukrán hadsereg állásainak tüzérségi támadását. Mikolajiv és Kramatorszk vált áldozatává a több tíz kilométer hatótávolságú rakéta-sorozatvetőkkel tömegesen elkövetett rakétatámadásoknak. Cserkasziban (Черкаси) és Dnyipróban többek között a vasúti infrastruktúra, a Kijev megyében fekvő Brovari (Бровари) járásban, illetve a Kirovohradi (Кропивницький) járásban más létesítmények szenvedtek kárt. A védők az ellenséges rakéták egy részének lelövéséről számoltak be. Többtucat személyvonat közlekedésében következett be tizenórás késés. Az ukrán fél nyilvánosságra hozott harctérségi információi egyre inkább rejtélyesek, vagy – az Izjum–Barvinkove–Szlavjanszk háromszög helyzetét illetően – teljesen hiányoznak.

Hadi helyzet a Donbaszban május 3-án (forrás: Military Land)

Az ukrán fél felhívja a figyelmet arra, hogy Csernyihiv és Szumi megyék orosz–ukrán államhatár menti járásaiban egyre nő a tüzérségi támadások intenzitása, illetve arra is, hogy a határ túloldalán növelik az orosz erőösszevonást. Az oroszországi Kurszki megyében a Központi Katonai Körzet 90. páncéloshadosztályának alegységeit fejleszthetik, a Belaruszban lévő Gomeli megyében pedig az agresszor a légvédelmi rendszerek számát növeli. Az ellenséges tevékenység északról kiinduló újrakezdése által jelentett fenyegetéssel összefüggésben Belaruszban a különleges erők, illetve a rádióelektronikai harcra kiképzett alegységek hadgyakorlata is elkezdődött. Ezekben a határmenti járásokban Kijev fegyveres provokációktól tart.

Közel két hét szünet után az ukrán vezérkar az orosz hadsereg személyi állományának problémáiról közölt információt. A Keleti Katonai Körzet 35. összfegyvernemi hadseregébe tartozó 38. gépesített dandár katonái megtagadhatták a háborúban való további részvételt. Miután a Déli Katonai Körzet 2. hadtestjének (az ún. „Luhanszki Népi Milícia”) alegységeit a harcterületekhez legközelebbi települések lakosaival töltötték fel, alacsony morális–pszichológiai állapot jellemezi őket: nagy problémáik vannak a felszereléssel, és nem állnak arra készen, hogy feladatokat végezzenek el.

Amerikai adatok szerint Mariupolban a tizenkettőből két orosz zászlóalj-harccsoport maradt, melyek a város elfoglalásában vállaltak szerepet, s melyek létszáma nem egész kétezer katonára rúghat. A többi egységet Zaporizzsja és Donyeck megyék határterületére – a Donyeck megyei Velika Novoszilka (Велика Новосілка) térségébe – telepítették át.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint az oroszok két okból fokozhatják a helyzetet a kelet-moldovai oroszbarát szakadárállamban, Transznisztriában:

  1. azt a látszatot akarják kelteni, hogy az ott állomásozó orosz csapatokat támadásra készítik fel, vagy
  2. szétszórni és lekötni akarják az ukrán hadsereg többi irányban tevékenykedő erőit.

Az orosz erők Műveleti Csoportja a transznisztriai területen nem haladja meg a 300 főt, a transznisztriai és orosz erők összesített létszáma mintegy 1400 főt tesz ki. A szakadár terület potenciálisan alkalmas lehet arra, hogy az orosz hadsereg utánpótlási vonalakat állítson fel, ám e terv sikerességének feltétele, hogy az oroszok Ukrajna déli régióin keresztül szárazföldi folyosót hozzanak létre, mely – az ukrán hadsereg ellenállásának sikerességét figyelembe véve – jelenleg valószínűtlen.

Az ukrán védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy az oroszországi Belgorodi és Kurszki megyékben, illetve Oroszország déli régióiban a munkanélküliek és a kozák szervezetek tagjainak titkos mozgósítása zajlik, s olyan volt katonákat is keresnek, akik posztszovjet országokban maradtak. Őket állítólag minimum kétszázezer rubeles (kb. 1 105 000 forintos) kereset ígéretével csábítják.

Május 4-én az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata 396 hektár területet aknamentesített, illetve 1592 fel nem robbant lőszert és aknát hatástalanított. A háború kezdete óta 92 909 lőszert és 583 kilogramm robbanóanyagot hatástalanítottak, köztük 17 ezer hektáron 1962 légibombát.

Ugyancsak május 4-én a spanyol rendvédelmi szervek őrizetbe vették Anatolij Sarij ukrán állampolgárságú oroszbarát blogger-politikust; az akciót közösen hajtotta végre az ukrán SzBU, az ukrán Főügyészség és nemzetközi partnereik. 2021-ben az SzBU Sarijt hazaárulással vádolta meg, illetve azzal, hogy Ukrajna nemzetbiztonságára káros tevékenységet végez az információs térben. Vannak közvetett bizonyítékok arra, hogy a blogger az orosz titkosszolgálatokkal dolgozott együtt, emiatt politikai szervezete, a Sarij Pártja (Партія Шарія) tevékenységét márciusban felfüggesztették, 2012-ben megadott menekültstátuszát pedig Litvánia már 2021-ben visszavonta.

Állami vezetői szinten május 5-én Varsóban Ukrajna számára nemzetközi humanitárius segítségnyújtási donorkonferenciára került sor, melyen többek között az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke, illetve a Világbank, az IMF, az EBRD és nemzetközi humanitárius szervezetek képviselői vettek részt. Május 4-én az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen arra szólított fel, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szóló „ambíciózus” csomagja közös munka eredménye legyen. Ennek keretében az EU-nak – nemzetközi partnereivel közösen – minden újjáépítési fázist támogatnia kell, s biztosítania kell a fenntartható fejlődést, a további reformokat és a jövőbeni EU-s tagságot.

Május 4-én az ún. mariupoli humanitárius folyosón keresztül Zaporizzsjába 344 főt (Mariupolból, Manhusból, Bergyanszkból, Tokmakból és Vaszilivkából származó nőket, gyermekeket és időseket) sikerült evakuálni. Május 5. és 7. között az Azovsztal üzemből újra működhet humanitárius folyosó, az orosz fél tűzszünetet hirdetett.

A háború kezdete óta Lengyelországba 3,16 millió ukrán állampolgár távozott, közülük május 4-én 25 ezren (28,5 százalékos növekedés az előző napi adatokhoz képest). Az ellenkező irányban 17 600-an lépték át a határt, február 24-e óta 1,05 millióan. Litvániába az invázió kezdete óta kb. 50 ezer ukrán menekült érkezett, közülük több mint 7600-nak sikerült már munkát találni.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

Az ukrajnai hadi helyzet 2022. május 4-én (forrás: Institute for the Study of War)

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: kilőtt orosz BMP-3-as páncélozott gyalogsági harcjármű maradványai a kelet-ukrajnai Pokrovszke határában 2022. május 4-én (fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna