Őrült profit: 16 milliárdot nyert a Covidon a NER kedvenc „járványcége” – Válasz Online
 

Őrült profit: 16 milliárdot nyert a Covidon a NER kedvenc „járványcége”

Bódis András
| 2021.06.02. | Gyorshír

A Válasz Online a pandémia kitörése óta figyeli, tudnak-e mértéket tartani azok a „fürkészek és portyázók”, akik Orbán Viktor buzdítására kínai lélegeztetőgépekkel, egyéb orvosi eszközökkel álltak a megrendelő külügyi tárca rendelkezésére. Most, a május végi mérlegleadás után vált egyértelművé, hogy a NER központi „járványcégeként” azonosított Fourcardinal Kft. 2020-ban 49,5 milliárd forintos Covid-árbevétel mellett közel 16 milliárdos profitot ért el – és ezt az összeget szinte hiánytalanul ki is vették a tulajdonosok a vállalkozásból osztalék formájában. Mértéktartásról tehát szó sincs. Ráadásul ugyanez az érdekcsoport áll a Sinopharm-vakcinabeszerzés mögött is – ám, hogy az oltásokon mennyit kasszíroztak, majd csak a 2022-es választások után derülhet ki.

hirdetes

Idén tavasszal egyértelmű (majd még egyértelműbb) kapcsolatot találtunk a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég, a Danubia Pharma Kft., valamint a lapunk által már korábban „körberajzolt”, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához és Szijjártó Péter volt helyetteséhez közel álló lélegeztetőgép-kereskedő, a Fourcardinal Kft. között. Ez az érdekcsoport az oltások és életmentő eszközök mellett egy gigantikus orvosi pakkot is eladott az államnak – így összesen már 105 milliárd forintos Covid-bevételnél tart. Vagyis vitathatatlanul ez a csapat a NER központi „járványegysége” – a többi fürkész és portyázó ennél jóval szerényebb mértékben vehetett részt beszállítóként a védekezési feladatokban.

A fenti 105 milliárdos bevételből 55 milliárd csak idén realizálódott a Sinopharm-vakcinákat beutaztató Danubia Pharmánál – hogy mindebből mennyit csippentettek le profit gyanánt a társaság tulajdonosai, egyelőre nem tudhatjuk, hiszen a 2021-es teljes évről szóló mérlegeket csak jövőre, a 2022-es választások után ismerheti meg a nagyérdemű. Azt ugyanakkor már látjuk, hogy 2020-ban 49,5 milliárdnyi bevétel landolt a Fourcardinalnál; az összeg tetemes hányada kínai lélegeztetőgépek és más orvosi eszközök (betegmonitorok, infúziós pumpák) eladásából származott – a vevő pedig a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium volt. A tavaly mindössze hét alkalmazottal „zakatoló” kereskedőcég nem szerénykedett: a május 31-én leadott éves pénzügyi beszámoló szerint a magyar államnak közel 50 milliárd forintért eladott kínai portéka valós beszerzési értéke legfeljebb 31 milliárd forintra rúgott, és a Fourcardinal tiszta (adózott) eredményként majd’ 16 milliárdot tudott felmutatni. (Összhasonlításul: a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. tavalyi haszna 15,5 milliárd lett.) Ez tehát a Fourcardinal esetében 32 százalékos profitrátát jelent – amely szinte példa nélküli az egészségiparban. Pláne, hogy a társaság tulajdonosai annyira a „mának élnek”, hogy

közel 15,5 milliárdot osztalékként ki is emeltek a hirtelen naggyá nőtt vállalkozásukból.

A Fourcardinal Kft. eredetileg külföldi kereskedőházakat üzemeltetett az Orbán-kormány megbízásából. A társaság ezer szállal kötődik a miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához – olyannyira, hogy a testvére volt a vállalkozás ügyvezetője. Rahói nevét talán kevesen ismerik, arcával azonban minden hírfogyasztó találkozhatott már. Rendre ott ül a kormánydelegációban Orbán Viktor jelentősebb külföldi útjain, és sajtófotók sokasága bizonyítja, hogy a főtanácsadó nemcsak államilag kapcsolódik az ország első számú családjához; „fusiban” Orbán Ráhel és Tiborcz István üzleti magántárgyalásaihoz is asszisztálgat.

A járvány kezdete után hirtelen átalakult a Fourcardinal Kft. tulajdonosi szerkezete. Rahói baráti köre meghatározó pozícióban maradt a cégben, de beszivárgott mellé két strómangyanús ügyvéd: Veréb Balázs, aki „civilben” egy lassan másfél évtizedre visszanyúló vesztegetési bűnügy vádlottja, valamint Vámosi-Nagy Zsolt. Hogy pontosan kik bújnak meg a két jogász mögött, máig nem tudhatjuk, ám miként a témában született második cikkünkben bemutattuk: valójában egy Szeverényi Márk nevű gyógyszerkereskedő mozgatja a szálakat. Az ő sógora pedig nem más, mint Szabó László volt külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, jelenleg a kormánypárti sajtótermékeket kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója – illetve az állam delegáltja a Richter igazgatóságában. Szabó egyébként az ázsiai egészségbizniszről 2010-ben már élő tapasztalatokat szerzett, hiszen ő volt az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari cég kínai leányvállalatának elnökhelyettese.


Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csi Ta-jü kínai nagykövet társaságában fogadja a Magyarországra eddig érkezett hatszázezer adagnyi Sinopharm-vakcinaszállítmányt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. április 24-én. (fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#korrupció#NER#Rahói Zsuzsanna#Sinopharm#Szijjártó Péter