Az állam beülteti a Richterbe a NER médiavezérét – különös lépés a Covid-biznisz árnyékában – Válasz Online
 

Az állam beülteti a Richterbe a NER médiavezérét – különös lépés a Covid-biznisz árnyékában

Bódis András
| 2021.03.30. | sztori

A kormányzat újra közfunkcióval ruházza fel Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Fidesz-párti sajtótermékek tömegét kiadó Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatóját: beülteti a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába. A Válasz Online értesülését a társaság közgyűlési dokumentumai is megerősítik. A gyógyszeriparban szocializálódott Szabó épp akkor „kacsint vissza” váratlanul az egészségügybe, amikor a sógora lett a közpénzmilliárdokkal megtámasztott Covid-biznisz egyik haszonélvezője.

hirdetes

Április 15-én tartja 2021. évi rendes közgyűlését a Richter Gedeon Nyrt. A Budapesti Értéktőzsde honlapján is publikált előterjesztés-csomag 322. lapja szerint „a Magyar Állam, mint kisebbségi részvényes képviseletében eljáró MNV Zrt.” azt javasolja, hogy Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Mediaworks elnök-vezérigazgatóját válasszák meg a társaság igazgatósági tagjává.

A járványhelyzet miatt persze nem a részvényesek képviselői fognak voksolni, hanem a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatóság. Mindez azért fontos, mert az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül csak 5,25 százaléknyi tulajdonrésze van a társaságban, tehát egy normál közgyűlésen nem lenne magától értetődő, hogy Szabót „csont nélkül” megszavazzák (még akkor sem, ha a Budapesti Corvinus Egyetemet és a Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványok 10-10 százalékával együtt már jelentősebb a cégben a kormányzati befolyás). Az angolszász intézményi befektetők például kifejezetten nem szeretik – és a tőkepiaci értékelésekben is negatívumként jelenik meg –, ha a testületi tagok függetlensége megkérdőjelezhető. Az igazgatóság viszont aligha fog nyíltan dacolni az állammal – így a bulvárba csomagolt propagandát is terjesztő Mediaworks első embere minden bizonnyal beülhet majd a gyógyszergyári testületbe. (Ezzel párhuzamosan valószínűleg a Richter saját jelöltjét, Ács Nándor egyetemi tanárt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetőjét is új igazgatósági taggá választják. Ezt a döntést nyilván jobban lehet indokolni a társaság profiljával; a Richter a világ egyik legjelentősebb vállalata a nőgyógyászat területén, jelenleg is több ilyen termék piaci bevezetésén dolgoznak.)

Vitathatatlan persze, hogy Szabó Lászlónak van egészségipari múltja. 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál dolgozott – utolsó állomáshelyén, Kínában, az ottani leányvállalat elnökhelyettesi tisztségéig jutott. Ezt követően az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította – innen „csábult el” Szijjártó Péter miniszterhelyettesének, majd amerikai nagykövetnek. Aztán Szabó egy éve, a világjárvány belobbanásakor váratlanul hátrahagyta a washingtoni missziót, mondván: „elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából”. Sokan arra számítottak, hogy ismét egészségipari szerepet vállal, ám hamar kiderült: a visszautasíthatatlan „piaci” ajánlat a Nemzeti Együttműködés Rendszere médiaholdingjának vezérpozícióját jelentette. A mostani Richter-igazgatósági tagsággal viszont – az állam jóvoltából – valamelyest mégiscsak visszatérhet eredeti hivatásához.

Az időzítés azonban elég különösre sikerült, a Válasz Online ugyanis tavaly ősszel egyértelművé tette, hogy részben Szabó László sógora, Szeverényi Márk és köre húz hasznot az állami lélegeztetőgép-túlrendelésből – a kínai termékeket közvetítő Fourcardinal Kft.-n keresztül. Majd a minap igazoltuk: az általa fémjelzett érdekcsoport az életmentő eszközök mellett egy gigantikus orvosi pakkot is eladott az államnak, továbbá a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég, a Danubia Pharma Kft. mögött ugyancsak ez az üzleti klub látszik kirajzolódni. Ők mindösszesen már 105 milliárd forintos Covid-ügyi közpénzbevételnél tartanak – ami azt jelenti, hogy egyedül elvitték az összes ismert állami forrás majdnem negyedét.

Legutóbbi cikkünk megjelenése óta próbáljuk kideríteni, kik a strómanokkal eltakart Danubia Pharma végső haszonhúzó tulajdonosai. A céget vezető Tuza Mátét külön levélben figyelmeztettük: Magyarország Alaptörvénye értelmében „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”. A magyar jogszabályok értelmében ráadásul betekintési jogunk is van a Danubiát hivatalosan birtokló Syntonite Med Zrt. részvénykönyvébe – ám Tuza cikkünk megjelenéséig nem érezte úgy, hogy lapunknak válaszolva eleget kellene tennie alkotmányos és törvényi kötelezettségeinek. Mivel nem reagált a múlt héten elküldött levelünkre, vagyis a részvénykönyv tartalmát sem osztotta meg velünk, egyelőre nem tudjuk pontosan, milyen módon áll a Szeverényi-kör a Danubia Pharma mögött.


Nyitókép: Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2018. szeptember 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Szabó László#Szijjártó Péter