Sinopharm-beszerzés: leleplezzük a Covid-üzlet strómanját – Válasz Online
 

Sinopharm-beszerzés: leleplezzük a Covid-üzlet strómanját

Bódis András
| 2021.04.01. | sztori

Amióta a kormány nyilvánosságra hozta a Sinopharm-vakcinák beszerzéséről szóló 55 milliárd forintos szerződést, „egy ország” találgatja, miért kellett a kínai és a magyar állam közé beékelni egy nevenincs, a NAV-nyilvántartás szerint jelenleg három alkalmazottat foglalkoztató gyógyszerkereskedőt (Danubia Pharma Kft.), illetve a társaság nevenincs ügyvezetőjét, az önmagát strómanként körülíró Tuza Mátét. A sajtó – köztük lapunk – eddig több áttételes információval szolgált arról, hogy a tranzakció mögött Szeverényi Márk üzleti köre állhat. Ő nem más, mint a Szijjártó Péter egykori helyetteseként jegyzett, ma a NER-médiaholding vezérpozícióját birtokló Szabó László sógora. Most itt az eddigi legközvetlenebb bizonyíték: a titokzatos Tuza valójában a Szeverényi-érdekeltségek bejáratott könyvelési szolgáltatója.

hirdetes

A héten már hírt adtunk arról, hogy a kormányzat újra közfunkcióval ruházza fel Szabó László volt külügyminiszter-helyettest és amerikai nagykövetet, a Fidesz-párti sajtótermékek tömegét kiadó Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatóját. Konkrétan: beülteti a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába. Mint jeleztük, pikáns, hogy Szabó épp akkor vállal ismét szerepet az egészségiparban, amikor sógora, Szeverényi Márk lett a közpénzmilliárdokkal megtámasztott Covid-biznisz egyik haszonhúzója.

Hogy mi igazolja Szeverényi kulcsszereplői státuszát? Nos, ő vezérigazgatja az állami lélegeztetőgép-túlrendelést teljesítő, illetve más kínai eredetű kórházi eszközöket is hazánkba juttató, mindezekből a bizniszekből mintegy 50 milliárd forintos bevételt realizáló cég, a Fourcardinal Kft. egyik anyavállalatát (SRF Silk Road Fund Holding Zrt.). Másrészt a kínai Sinopharm-vakcinákat 55 milliárdért Magyarországra közvetítő titokzatos vállalat, a Danubia Pharma Kft. mögött is az ő üzleti klubja látszik kirajzolódni – egy hete ennyit mertünk felelősséggel állítani. Mindezt arra alapoztuk, hogy amikor Szeverényi gyógyszerkereskedő cégeinek – Q Pharma Kft. és EU Pharma Kft. – nagytarcsai telepén jártunk, a Danubia Pharma postaládája is ott ékeskedett a kerítésen. Illetve van még egy levélgyűjtő a bejáratnál: az Orthopharm Europe Kft.-é. Utóbbi a Danubia Pharma minőségbiztosító gyógyszerészének vállalkozása (az illető, Kőrösi Gábor János neve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal kötött kínai vakcinaszerződésen is szerepel).

Akkor tehát kijelenthetjük, hogy a Danubia Pharma Kft. a Szabó László-sógor Szeverényi Márké? Nem, de már majdnem. Az biztos, hogy a Danubia jelenleg a Syntonite Med Zrt. birtokában van, utóbbi pedig két stróman neve alatt fut. Egyikük, bizonyos Tuza Máté be is vallotta az Indexnek, hogy a társaság valódi tulajdonosa nem ő, hanem „magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”. Nyilatkozata után Tuzát külön levélben figyelmeztettük: Magyarország Alaptörvénye értelmében „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”. A magyar jogszabályok szerint ráadásul betekintési jogunk is van a Danubiát hivatalosan birtokló Syntonite Med Zrt. részvénykönyvébe – ám Tuza mindeddig nem érezte úgy, hogy lapunknak válaszolva eleget kellene tennie alkotmányos és törvényi kötelezettségeinek.

Ettől függetlenül mi nyomoztunk tovább. És arra jutottunk, hogy az önmagát strómanként körülíró

Tuza Máté igenis valaki: egy könyvelési szolgáltató, akinek Hampton Kft. nevű cégét tavaly hét Szeverényi irányította érdekeltség is alkalmazta

(a Q Pharma Kft., a Pannon Logistic & Management Kft., a Value Kft., az EU Pharma Kft., az AZR Termékpromóciós Kft., az Art-Pharma Medical Kft., a Mikszáth 4. Egészségügyi Szolgáltató Kft.). A zárójelben lévő cégek 2019. évről szóló pénzügyi beszámolóiban mind Tuza kft.-je szerepel a könyvelői rubrikában.

Egyre erősebb tehát az az állításunk, hogy Szabó László sógora, Szeverényi Márk áll ama csapat mögött, amely immár 105 milliárd forintos Covid-ügyi közpénzbevételnél tart. Ez pedig azt jelenti, hogy a Szeverényi-féle lobbikör egyedül elvitte az összes ismert külügyminisztériumi, népegészségügyi központi forrás majdnem negyedét.


Nyitókép: Pethő Andrea háziorvos előkészíti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját újfehértói rendelőjében 2021. március 30-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#NER#vakcina