L. Simon László: „Ez az irány nem lehet a Fidesz kultúrpolitikájának fősodra” – Válasz Online
 

L. Simon László: „Ez az irány nem lehet a Fidesz kultúrpolitikájának fősodra”

Zsuppán András
| 2024.05.13. | Ajánló

2022 januárjában a Válasz Online-on robbant ki A királyok és szentek kiállítás botránya. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója akkoriban nem nyilatkozott az ügyről, de most, két évvel később kérésünkre elmesélte, hogyan élte meg ezt a magyar múzeumi és tudományos életben szokatlan konfliktust. Interjú a Válasz Offline már kapható lapszámában.

hirdetes

Ami annak idején az ügyből kívülről látszott: a készülő székesfehérvári tárlaton és a hozzá tartozó katalóguson dolgozó több szakember megkereste lapunkat és elmondták, hogy vissza fogják vonni a tanulmányukat, mivel Kásler Miklós miniszter a megnyitó előtt három hónappal leváltotta a kiállítás kurátorait, és kinevezte egyedüli kurátornak Makoldi Miklóst a Magyarságkutató Intézettől. A három leváltott kurátor a Magyar Nemzeti Múzeum szakembere volt, mint ahogy az egész tárlatot a múzeum készítette elő 2017 óta.

Mi zajlott közben a háttérben?

„A miniszterrel való személyes beszélgetés során számomra teljesen egyértelművé vált, hogy a kiállítás kapcsán a minisztert megvezették. Valószínűsítem, hogy a nekünk küldött levelet a Magyarságkutatóban fogalmazhatták, minden bizonnyal ugyanaz a személy, akit később Kásler Miklós bocsátott el, vagyis Horváth-Lugossy Gábor akkori főigazgató” – idézi fel a történteket L. Simon László.

A Nemzeti Múzeum volt főigazgatója szerint a személycsere ellenére több mint 90 százalékban az a tárlat valósult meg, amit a három leváltott kurátor korábban összerakott, és a Magyar Nemzeti Múzeum végül kiadta az eredeti koncepcióhoz tartozó, kiemelkedő színvonalú tanulmánykötetet is. „A Horváth-Lugossy-féle kommunikáció nagyon manipulatív volt, mert úgy állították be, mintha valamiféle liberális utóvédharcok folynának. Mintha titkos ügynökök lennének köztünk, akik azon munkálkodnak, hogy a magyarság valódi történetét meghamisítsák” – teszi hozzá.

„Ez önmagában is teljesen abszurd nézet, és nemcsak azért, mert végül is engem és a kollégáimat minősítették ezzel elszánt történelemhamisítónak. Ha az ember ismeri a tudománytörténetet, láthatja, hogy a tudományos álláspontok nem konstans dolgok. A tudomány nem úgy működik, hogy valamit kimondtunk a magyarság történetéről, és akkor az örökké úgy van, hiszen az újabb és újabb régészeti eredmények – vagy akár az archeogenetikai vizsgálatok – a tudásunkat folyton gazdagítják.”

Hogy látja a Magyarságkutató működésének Horváth-Lugossy-féle szakaszát, amely tele volt hasonló konfliktusokkal? Miért született végül két párhuzamos tanulmánykötet, és hogyan jött ki a Nemzeti Múzeum a konfliktusból? Miért mondja, hogy az a radikalizmus, melyet például Szakács Árpád testesített meg, „nem lehet a Fidesz kultúrpolitikájának fősodra”? Interjúnkban ezek a témák is szóba kerültek.

A második Válasz Offline ide kattintva megvásárolható! Az első bookazine és az új szám egy csomagban, kedvezményes áron szintén megrendelhető. További kiadványok és csomagok a webshopban.

#Aranybulla#Árpád-kor#Kásler Miklós#kiállítás#L. Simon László#Magyar Nemzeti Múzeum#Magyarságkutató Intézet#Makoldi Miklós#őstörténet#Székesfehérvár#Válasz Offline