Ficóék felfüggesztik a katonai támogatást Ukrajnának – helyzetkép a 623. napon – Válasz Online
 

Ficóék felfüggesztik a katonai támogatást Ukrajnának – helyzetkép a 623. napon

OSW
| 2023.11.10. | OSW

Szorosabb orosz harapófogó Avdijivkánál; ukrán nehézfegyverzet-telepítés a Dnyeper balpartján. Polgári infrastruktúrát ért ukrán találat Donyeckben. Oroszország többezer Shahed drón gyártására lehet képes. A hollandok öt F–16-ost telepítettek át Romániába. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 623. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Sárga négyzet: ukrán támadás, piros: orosz (forrás: @Pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

Forrás: @Pouletvolant3

Az agresszor erői jelentéktelen előrehaladást értek el Avdijivka térségében, hat–nyolc kilométerre szűkítve a várost a védők által ellenőrzött területtel összekötő sáv szélességét. Az oroszok Bahmuttól északra és délnyugatra ugyanúgy előrehaladnak – itt az Ukrán Vezérkar szerint az általuk végrehajtott rohamok száma napi harmincra nőtt (ilyen intenzitást tavasz óta nem láttak; Kliscsijivka [Кліщіївка] közelében pedig az oroszok az ukránokat a Bahmutot Horlivkával összekötő vasútvonaltól visszaszoríthatták) –, s ugyanez történik Kupjanszktól északkeletre is, Persotravneve [Першотравневе] térségében. A támadások ellenére az ukrán erők a Dnyper balpartján található Krinki térségében továbbra is tarthatják állásaikat, s hídfőállást építhetnek ki (a források egy része szerint ide nehézfegyverekkel ellátott erősítést kezdtek átdobni). A többi irányban a mindkét fél által végzett offenzív akciók – mint pl. az Orihivtől délre fekvő Verbove környékén végrehajtott újabb ukrán támadás – nem eredményezett sikert. Az Ukrán Vezérkar még mindig Marjinkát jelöli meg, mint az egyik legaktívabb frontszakasz – itt az ellenség napi húsz rohama várható.

Forrás: @Pouletvolant3

Csökkent az Ukrajna mélye ellen végrehajtott orosz támadások gyakorisága. November 7-én (az ukrán fél szerint) a megszállók hat rakétát vetettek be, Krivij Rihhez közel, illetve Zaporizzsja északkeleti külterületén infrastrukturális létesítményeket eltalálva (egyes források szerint ez az első esetben a repteret takarja). Másnap az agresszor csak két rakétát lőtt ki (legnagyobb valószínűség szerint a célpont újabb alkalommal a mirhorodi reptér volt) – ezek közül az egyiket lelőhették; a november 9-ére virradó éjjel pedig egyet (ez utóbbit Dnyipro városának közelében lőhették le). Nő azonban az irányított légibombák bevetési gyakorisága. Jurij Ihnat, az Ukrán Légierő-parancsnokság szóvivője szerint az oroszok naponta több mint száz 500 kg súlyú bombát dobnak le – ezek a front hátában (a kontaktvonaltól 20-30 km mélységben) jelentős pusztítást végeznek. Ihnat kiemelte: a védőknek nincs arra lehetőségük, hogy ezen támadások ellen fellépjenek – ezek megállításához ugyanis olyan fegyverek szükségesek, amelyek a bombákat szállító repülőgépek lelövését teszik lehetővé.

November 7-én az ukrán erők Donyeck városát lőtték (legnagyobb valószínűséggel HIMARS-rendszereket bevetve). Tájékoztatásuk szerint a célpont egy drónpilóta-kiképző, illetve drónösszeszerelő központ volt – a városban azonban pusztán polgári infrastruktúra semmisült meg, s az (helyi információk szerint) az eddigi egyik legtöbb polgári áldozattal járt: hat fő meghalhatott, 55 pedig megsebesülhetett. November 9-én az ukránok kazettás lőszerrel felszerelt drónnal az Oroszországi Föderáció kurszki oblasztyában, az államhatár mentén fekvő Szudzsát [Суджа] támadhatták – a helyi jelentések élelmiszeripar vállalat területén bekövetkezett pusztításról számoltak be.

November 7-én a romániai Fetești légibázisára megérkezett a holland légierő első öt F–16-osa – itt állíthatják fel a gépekre kiképzendő ukrán hajózó- és kezelőszemélyzet kiképzőközpontját. Kezdetben ezeket az ukránokat képző oktatók továbbképzésére fogják használni; a központot a közeljövőben fogják felállítani, ide a hollandok tizenkettő-tizennyolc repülőgépet terveznek küldeni. Másnap a spanyol hadsereg vezérkara jelentette be: a Sevilla melletti Dos Hermanasban állomásozó 74. légvédelmi tüzérezredhez többtucat ukrán katona érkezett – őket a Hawk légvédelmi rakétarendszerek használatára képezhetik. November 9-én a Radio Praha arról tájékoztatott, hogy a cseh szenátus meghosszabbította az ukrán katonák 2024 végéig tartó kiképzési missziójának mandátumát: a cseh kormány javaslatának megfelelően időben kiterjesztették annak lehetőségét, hogy egyéb NATO és/vagy EU-országok képviselői részt vegyenek a kiképzésben – fenntartva a külföldi kiképzők eddigi, 800 fős keretszámát.

Sébastien Lecornu francia hadügyminiszter november 8-án bejelentette: Párizs 200 millió eurót biztosít Kijevnek francia fegyverzet vásárlására. Ugyanaznap az új szlovák kormány leállította az elődje által előkészített, tizennegyedik katonai támogatási csomagot: ebbe a Kub légvédelmi rendszerekhez tartozó 140 rakéta, 5172 darab 125 mm-es harckocsi-lőszer, négymillió darab 7,62 mm-es gépkarabély-lőszer, nyolc aknavető és 1200 akna került volna összesen 40,3 millió euró értékben. Korábban Robert Fico újonnan megválasztott miniszterelnök azt mondta el, hogy Pozsony katonailag már nem fogja támogatni Ukrajnát – azonban nem áll szándékában blokkolni a szlovák vállalatok által Kijevnek eladandó fegyvert és katonai felszerelést. Szlovákia tizenhárom csomagban összesen legalább 671 millió euró értékben adott át az ukrán hadsereg számára felszerelést. A Rheinmetall konszern bejelentette: a német szövetségi kormánytól megrendelést kapott százezer darab, 120 mm-es aknagránát leszállítására Ukrajnának – magát a szállítást két évre húzzák szét, az a közeljövőben fog megkezdődni. A megrendelést abból a 400 millió eurós keretből fedezik, amelyet a német ipar Kijev számára történő beszerzéseire különítettek el.

Ants Kiviselg észt hírszerzési főnök ugyanúgy november 8-án hozott nyilvánosságra információt az orosz fegyvergyártás növelésével kapcsolatban. Az agresszornak többek között Shahed–136-os kamikázedrónok ezreinek legyártására lehet lehetősége minden hónapban – azok orosz, Geran–2 néven futó változatában. Kiviselg a tüzérségi lőszergyártási kapacitást évi milliós nagyságrendre becsülte – s hozzátette, hogy az elmúlt időszakban az Oroszországi Föderáció 300–500 ezer tüzérségi lőszert kapott Észak-Koreától. Két nappal korábban Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) helyettes vezetője közölte, hogy az oroszok növelik a rakéta- és dróngyártást. A HUR adatai szerint októberben 115 manőverező robotrepülőgépet és ballisztikus rakétát gyártottak (40 H–101-est, húsz Kalibrot, 30 Iszkander–M-et, tizenkettő Iszkander–K-t, négy Kinzsalt és kilenc H–32-est). Az orosz hadsereg egy jelenleg 870 rakétára rúgó minimumkészletet tarthat fenn (ez 290 Iszkander–M-ből és Iszkander–K-ból, 165 Kalibrból, 160 H–101/H–55/H–555-ből, 150 H–22/H–32-ből és 80 Kinzsalból áll). Szkibickij megjegyezte: a földi célpontok támadásához az ellenség Oniksz hajóelleni manőverező robotrepülőgépeket is bevet (s azok fejlesztésén is dolgozik). A Geran–2-ről szóló hírekre visszautalva azonban azt állította: az Oroszországi Föderáció ezekből önállóan havi többtucatot képes előállítani, de ezt legalább 200-ra tervezi emelni. A drónok előállításához szükséges alkatrészek egy részét még mindig Iránból importálhatják.

November 7-én Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszter tagadta azt, hogy küszöbön állna Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának a menesztése. A miniszter elmondta: egyes parlamenti képviselők a társadalom megosztásával próbálkoznak, s orosz propagandisták segítőivé váltak. Egy nappal később az ukrán Dezinformáció Elleni Központ (DEK) hozzátette: orosz dezinformációs művelet keretében TikTok- és Telegram-csatornákon keresztül Zaluzsnij deepfake technológia használatával meghamisított nyilatkozatát terjesztették – ebben a meghamisított videóban az ukrán állampolgárokat arra szólította fel, hogy tüntessenek a kormány ellen, a hadsereget pedig arra: ne hajtsák végre a parancsokat. A DEK kiemelte: az oroszok így próbálnak meg az elnök és a hadsereg között törést okozni.

November 7-én a (HUR égisze alatt felállított, orosz hadifoglyokkal foglalkozó) „Élni akarok” projekt közösségi médiás csatornáin olyan információ jelent meg, amely szerint a közeljövőben új hadifogoly-tábort fognak felállítani – legnagyobb valószínűség szerint Nyugat-Ukrajnában. Jelenleg egy ilyen tábor működik „Nyugat–1” néven – ez egy büntetőtáborból átalakítva tavaly júliusban kezdte meg működését a Lemberg megyében.

Ugyanúgy november 7-én nyitották meg a Csernyihiv megyében azt az Aknamentesítési Központot, amely a védelmi tárca Állami Különleges Szállítási Szolgálata alá került. A létesítmény felépítésének fő partnere a Rinat Ahmetov oligarchával kapcsolatban álló Metinvest csoport volt, amely erre a célra 9,5 millió hrivnyát (több mint 250 ezer dollárt) különített el. A központ fő feladatai közé tartozik kb. 3000 utász kiképzése. Korábban a Metinvest kohászati üzemeiben megkezdték a harckocsikra szerelhető aknataposó hengerek gyártását.

November 8-án a brit katonai hírszerzés a független orosz sajtó információit hitelesnek találta – ezek szerint az orosz vasútvonalakat nagyszámú szabotázstámadás érte. Tavaly februártól kezdve az orosz bíróságok legalább 137 főt vontak büntetőjogi felelősségre szabotázs miatt – ezen év kezdetétől kezdve pedig a vasúti infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményeinél olyan figyelmeztetéseket helyeztek ki, amely szerint a létesítmények megrongálása életfogytiglani börtönbüntetéssel járhat.

Ugyanaznap az ukrán kormányintézmény Nemzeti Ellenállás Központja jelezte: az orosz Nemzeti Gárda keretében tevékenykedő, korábbi wagneristákból felállított egységek engedélyt kaptak arra, hogy a megszállt területeken lévő büntetőtáborokban letöltendő büntetésre ítélteket toborozzanak. Kiemelték: a korábbi foglyokat a frontvonalra megfelelő felkészítés nélkül küldik – ez magas személyi veszteségekkel járt.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katona a harkivi frontvonalon 2023. november 8-án (fotó: Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna