Ungár Péter: „Az ellenzékben vannak szobafestők, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány” – Válasz Online
 

Ungár Péter: „Az ellenzékben vannak szobafestők, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány”

Stumpf András
| 2023.10.30. | Interjú

Örömmel betöltené a DK SZDSZ-ének szerepét Ungár Péter, ha a Gyurcsány-párt egyszer hatalomra kerülne, de az LMP-t nem olvasztaná be az egykori kormányfő pártjába. Akit nem csupán Chagall-hoz, de egyenesen Mózeshez is hasonlít, s az ellen sem lenne kifogása, ha a DK bekebelezné a többi ellenzéki pártot. Ungárt lapunk újságíró-iskolája, a Válasz Műhely hallgatói kérdezték – többek között arról is, ráindít-e jelöltet Karácsony Gergelyre az LMP, s hogy milyen álnéven publikál verseket folyóiratokban. Nem mindenre kaptunk választ, az azonban kiderült: az LMP-nek 400 tagja van – ezen a bázison magyarázza Ungár, hogy nem hisztérikus, Orbán-központú politika kell, hanem inkább ügyekre kell koncentrálni. S hogy milyen sikerrel képvisel ő ügyeket? Interjú.

hirdetes

Az anyja direkt babrál ki önnel?

– Nem hinném, de érdekes kérdés. A pszichoterápián fel fogom vetni.

Csak mert miközben ön itthon az akkugyarmatosítás ellen kampányol, Schmidt Mária csak azért is elkísérte Kínába Orbán Viktort…

– Az akkumulátorgyárak ügyében édesanyám hithű fideszesként viselkedik. Erről nagyon komoly vitáink vannak.

Meg tudta már győzni valamiről? Bármiről.

– Meg.

Na!

– Nem árulom el. Nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni.

Arról láthatólag nem sikerült, hogy dúsgazdag milliárdosként fizessenek több adót. Próbálta egyáltalán?

– Tényleg szívesen fizetnék több adót, de mégis hogyan kellene?

Cégük, a BIF azért van a tőzsdén, hogy adókedvezményt kapjon. Ki kellene vezetni a tőzsdéről és kész.

– Én nem tudom kivinni a BIF-et a tőzsdéről. Kisebbségi tulajdonos vagyok.

Hárman többségi tulajdonosok édesanyjával és a nővérével.

– Nemsokára találkozom a nővéremmel, majd felvetem neki a lehetőséget. Sejthetik, mennyi esélyem van. Édesanyámmal, ha találkozom, majd mondom neki is. Hasonló sikerekre számítok.

Megérdeklődi tőle azt is, mit akart Putyin a miniszterelnöktől?

– Szoktunk politikáról beszélni, de nem ilyen szinten. Nem szoktam felkérdezni, és ő sem engem arról, hogy mit mondtam mondjuk a Válasz Online-nak.

„Az akkumulátorgyárak ügyében édesanyám hithű fideszesként viselkedik.”

Nem a fiút, hanem az LMP-elnököt kérdezzük: mi keresni valója a közintézmény Terror Háza vezetőjének a kommunista, aksigyáras, Putyint fogadó Kínában?

– Tőle kell megkérdezni. Nem én felelek azért, hova utazik. Nagylány. Az meg a világpolitikai szabályok ismeretének hiányát mutatja, ha azt állítjuk: azért, mert Kína kommunista ország, nem lehet vele magas szintű kétoldalú kapcsolatokat tartani. Mindenki törekszik a jó kapcsolatokra Kínával, még a német kancellár is.

Most valamiért mégsem volt ott Olaf Scholz.

– Éppen itt van a kutya elásva.

Miért nem voltak ott a németek, és miért volt ott mégis Orbán, meg az édesanyja?

– Mert ennek az útnak nem a gazdasági rész volt a lényege, vagy a kölcsönös előnyszerzés, hanem a nyugati világgal szembeni állásfoglalás. Éppen ez a probléma vele.

2010 óta a Fidesz úgy gondolkodik az európai politikáról, hogy ha mi vagyunk a rossz gyerekek, akik óra közben sustorgunk, meg nem figyelünk a tanárra, akkor az figyelmet gerjeszt,

és így egy kis ország a helyzetén felül tudja magát pozícionálni. Mostanra e logika mentén haladva a totális abszurdig jutottak. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor az egyetlen európai vezető, aki Kínába ment és Putyinnal is találkozott. Ahol persze elmondta, hogy legyen béke. Ez bizonyára olyan szempont, amit a Kremlben még nem hallottak senkitől… A lengyel választások után így végképp mély geopolitikai csapdában találhatja magát Magyarország, amit pedig a Fidesz idézett elő ezzel az abszurd hazárdjátékkal, senki más.

Putyin talán ukázba adhatja Ficónak, hogy védje be Magyarországot Brüsszelben, ha már a lengyelek kiestek… Akár lehet ilyen oka is a magyar gazsulálásnak, nem?

– Nem tudom, azt viszont a világ viccének tartom, hogy Magyarország európai uniós helyzete azon a miniszterelnökön fog múlni, aki a legmagyarellenesebb politikát folytatta a kétezres években, amikor politikailag az volt neki kifizetődő. Hozzá képest a románok sehol nem voltak. Ez az ember bármit elmond, ami éppen aktuálisan az érdeke. Az ilyen szerintem nem valami megbízható szövetséges. 

Egyébként a zöld, balos párt vezetőjét hogyhogy ennyire zavarja, hogy nem Nyugat felé áll a magyar hajó orra?

– Úgy, hogy én régóta és köztudottan atlantista irányt képviselek. Többek között innen ered Schiffer Andrással való konfliktusom is.

Ezek szerint nem ön kérte, hogy ültessék Schiffer mellé Sólyom László temetésén.

– Nem. Szép temetés volt, de temetés, ahol természetszerűleg nem volt beszélgetési kényszer.

Schiffer azért köszönt önnek?

– A hivatalos álláspontom az, hogy igen.

És a másik egykori LMP-sről mi a hivatalos álláspontja?

– Karácsony Gergely, jaj…

Igen. Tényleg ráindít az LMP egy főpolgármester-jelöltet?

– Karácsony Gergely vállalt egy programot, amely viszont nem nagyon valósult meg. Ennek nem csak ő az oka, pandémia is volt, a kormány is elvont pénzeket, de azért az hadd ne legyen már a világ fideszbérenckedése, ha megvizsgáljuk, hogy mit tett meg és mit nem, aztán ez alapján hozzuk meg a döntésünket a további támogatásáról.

„Karácsony Gergely mindkét budapesti mérés szerint annyit tud, mint az úgynevezett ismeretlen ellenzéki jelölt.”

Inkább legyen fideszes a főpolgármester, csak Karácsony ne legyen?

– Miért illegitim felvetés, hogy Karácsony Gergely, Veres Pál vagy Mirkóczki Ádám helyett másik ellenzéki legyen? Mi is olyanok vagyunk már, mint a Fidesz, hogy ha egyszer valaki beült egy székbe, akkor azt csak Orbán Viktor, esetleg a Jóisten tudja elmozdítani?

Karácsony Gergely mindkét budapesti mérés szerint annyit tud, mint az úgynevezett ismeretlen ellenzéki jelölt. Sem többet, sem kevesebbet.

Tehát Karácsony nem tud semmit, csak az ellenzéki brand számít?

– Budapest egy Orbánnal szembeni többséget alkotó város. A fővárosiak olyan jelöltet szeretnének, aki ezt leképezi, ezen felül jelentősen nem befolyásolja őket a személy.

Közös jelölt esetén akár még így is lehet, viszont ha Karácsony mellett indítanak jelöltet, azzal megosztják a szavazatokat – ez azért már fideszbérenckedésnek látszik.

– Én nem látok arra valódi esélyt, hogy fideszes legyen a főpolgármester, és azt sem hiszem, hogy az önkormányzati választás után majd bármelyik véleménycikkben le lehet írni, hogy az LMP miatt lett fideszes.

Tehát akkor mégsem indítanak Karácsonnyal szemben jelöltet?

– Ezt nem mondtam.

Indítanak?

– Ezt sem mondtam.

Miért nem képes egyenesen válaszolni?

– Mert szeretném, ha Karácsony Gergely elolvasná ezt az interjút.

El fogja, ha érdemben válaszol, akkor is.

– Jó, a helyzet az, hogy haragszom a főpolgármester úrra. Ennek a haragnak van politikai oka is, amit minden egyes alkalommal el fogok mondani, ez pedig az, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára. Vele is sokkal jobb eredményt értünk volna el tavaly, de Dobrev Klárával, meg még Jakab Péterrel is. Utóbbi is fegyelmezettebb politikus Márki-Zaynál.

Abban hol a fegyelmezettség, hogy az esetleg nyerhető kerületben is külön jelölteket állítanak a pártok az önkormányzati választásra. A Pokorni-féle XII. kerületben például ott van Kovács Gergő, viszont a Momentum már bejelentette, hogy szintén indít…

– Biztos vagyok benne, hogy lesznek még visszalépések, illetve el tudom képzelni, hogy Kovács Gergő lesz a közös jelölt a XII. kerületben. Mi legalábbis ezen az állásponton vagyunk. És vannak nagyon jó ellenzéki polgármesterek a fővárosban, ahol fel sem vetődik, hogy ellenzéki kihívót állítsunk: ilyen Őrsi Gergely, de Soproni Tamás is.

Azért elég furcsa, hogy eredményeket kér számon Karácsonyon éppen ön.

– Mert?

Mert miközben azzal házal, hogy önök nem a hisztérikus politika hívei, hanem ügyeket képviselnek, semmit nem értek el Magyarország zöld pártjaként – ahogy magukat nevezik.

– Nekem törvényhozóként három dologban sikerült a materiális valóságot befolyásolnom. Az egyik az otthonápolási díj megemelése a gyermeküket otthon gondozóknál. Nem egyedül értem el, de benne voltam. Utána az, hogy az autizmusra is kiterjed ez az otthongondozási díj. A harmadik egy érdekes kérdés: az egyszeri 20 százalékos béremelés a szociális szektorban, ami persze most az infláció miatt már reálbércsökkenést eredményez.

Ezek a Magyar Szocialista Párt sikerei lehetnének, de nem zöld ügyek. Amit ott látunk: gazdasági célú erdőgazdálkodás védett területen, akkugyárak, kiemelt beruházások, túlépítések a Balatonon, hat Margit-szigetnyi területen titkos beruházás Soroksáron Tiborcz Istvánnal a háttérben, aki kivágatta a fákat a Svábhegyen is…

– Erdőügyben nincs igazuk! Az erdőrendelet módosították a tiltakozások hatására.

Továbbra is folyik a fakitermelés védett területen.

– Rendben, az a módosítás nem volt elegendő, de valamilyen jellegű reakciót azért jelentett. Az LMP pedig – Karácsony Gergellyel ellentétben – nincs pozícióban sem önkormányzatokban, sem a parlamentben. Más a mozgástér.

„Ellentmondásos ember vagyok, aki ellentmondásos reakciókat vált ki.”

Az LMP 13 éve parlamenti párt, ön tíz éve lépett be. Nem volt elég idejük legalább önkormányzati pozícióba kerülni?

– Valóban, a zöld pártok erősebbek szoktak lenni a lokális politikában. Hogy nekünk ennek ellenére sem sikerült semmilyen lokális közirányítási pozíciót szereznünk, azért van, mert 2018-ban szétverték ezt a pártot különböző emberek, akiknek a neve már nem kell, hogy ismeret tárgya legyen. Ebből adódóan 2019-ben nagyon rossz pozícióban voltunk. Ezt próbáljuk most ledolgozni, például Soroksáron is, ahol az említett beruházás van. A zöld pedig sajnos kevesek politikai identitása.

Hiába rettegnek sokan a klímaválságtól, szavazni más megfontolások, ügyek mentén szoktak.

Ez nem is magyar sajátosság. Körül kell nézni a régióban. Sehol sincs sikeres zöld párt.

Amit a debreceni akkugyár esetében csináltak, úgy nehéz azért sikeresnek lenni. Ott árulók voltak vagy bénák?

– Inkább utóbbi.

Elálltak a népszavazástól – holott az az egyetlen dolog, amelytől a kormánypárt annyira tart, hogy olimpiát is lefúj vagy kopaszokat küld a megakadályozására…

– Annyit kérek azoktól, akik politikai sandaságot vélnek felfedezni a részünkről, hogy abban is lássák, amikor a debreceni választási bizottság – cseppet sem ellenzéki testület – jóval a határidők lejárta előtt, a szokásos fellebbezési tortúra nélkül okézta le a kezdeményezésünket. Ők ugyanis tudták, amit később már mi is: hogy a népszavazási kérdésünk szakmai szempontok miatt rossz. Ha pedig így történik meg egy sikeres népszavazás, akkor ők nevettek volna a végén. Egyszerűen túl hamar adtuk be a kérdést, nem ismertük még azokat az adatokat, amelyek ahhoz kellettek volna, hogy helyesen meg tudjuk fogalmazni.

A „gyermekvédelmi” népszavazást is végigcsinálta a kormányoldal anélkül, hogy figyeltek volna a kérdések szakmai megalapozottságára. Meg most is jön egy.

– Én pedig százszor mondtam el, hogy azoknak a kérdéseknek a megfogalmazása is teljes blődség. Hiteltelen lett volna ezek után azt mondanom, hogy van egy teljesen rossz kérdésünk, de gyere el szavazni.

Politikailag viszont bármilyen hülye kérdéssel lehet nyerni, erre kimásznak a népszavazásból… És csodálkozik, hogy a Fidesz trójai falovaként emlegetik?

– Engem ez már nem érdekel. Ellentmondásos ember vagyok, aki ellentmondásos reakciókat vált ki. De minden, ami valamilyen, az ellentmondásos. Ez egy ellentmondásos ország ellentmondásos emberekkel.

Az LMP számára hány százalékos üvegplafont jelent az ön ellentmondásossága, kiegészítve a „meleg, zsidó, neurotikus”-hármassal?

– Nagyon köszönöm, hogy a fehért nem említik, mert azt nem mondtam az újságírónak abban az interjúban, sőt, a visszaküldött szövegben sem volt benne. Mindenesetre nem tudom, hány százalékos plafont jelentek a pártnak. A jelenlegi 2-3 százaléknál azért egészen biztosan magasabban van. Tudunk még felfelé menni. Csak felfelé!

Egyébként miért mondta, hogy melegként, zsidóként nem lehet miniszterelnök?

– Szerintem az, hogy én homoszexuális vagyok, Magyarországon sok embernek problémát okoz.

A magyar ön szerint homofób és antiszemita?

– Nem, de Magyarországon vannak olyanok, akik számára a homoszexualitás összeegyeztethetetlen azzal, hogy valaki fontos politikai pozíciót töltsön be. Ezért is építhet Dúró Dóra karriert arra, hogy a homofóbia örökös vámszedője legyen. Rosszabb hír, hogy a kétharmados kormányoldal és a kulturális miniszteri poszt betöltésére teljesen méltatlan Csák János versenyez vele ebben. Ugyanakkor a való életben szerintem javult a helyzet az utóbbi években, és 10 év múlva még sokkal jobb lesz. Ennek ellenére továbbra sem gondolom, hogy jó lennék miniszterelnöknek. Bennem ahhoz túl sok a líra. Azt meg már láttuk, milyen egy nagyon lírai miniszterelnök:

a Gyurcsány-kormányzás nem a legjobb referencia. A felesége ezért sokkal alkalmasabb nála.

Dobrev Klára sokkal prózaibb ember.

„Ha Orbán nem lesz, akkor is itt lesz még ez az ország, és járni fog a villamos.”

Ha már líra: mióta ír verseket?

– Nagyon régóta, de csak néhány éve publikálok folyóiratokban.

Milyen álnéven?

– Nyilván nem mondom meg.

Női név?

– Azt sem.

Szőcs Géza írt politikusként is, L. Simon László sem tagadja meg a szétbaszott zsidó kurvák seggét is megéneklő versét. Az Ungár-poémák annál is vállalhatatlanabbak?

– Az az L. Simon-vers jó! De ő is, Szőcs Géza is előbb volt költő, csak utána politikus. Az más helyzet. Azért nem mondom el, milyen álnéven írok, mert azt szeretném, hogy a verseimet önmagukban értelmezze az irodalmi közeg, ne az én nevemhez, személyemhez viszonyítva.

És? Elismerik őket?

– Vannak jó visszajelzések.

Legalább valamiben sikeres! Ha már a politikában nem nagyon.

– Az imént mondtam el, hogy miket sikerült elérni egyrészt, meg aztán a pártszervezésben is sokat tanultam – leginkább Széll Bernadettől és Schiffer Andrástól.

Azt, hogy hogyan nem szabad?

– Azt is.

Hány tagja is van az LMP-nek?

– Négyszáz.

Ezen a bázison oktatja ki a többi ellenzéki pártot, hogy nem Orbánnal kell törődni, hanem „ügyekkel”?

– A teljes Orbán-központú közéletet kritizálom, nem pártokat oktatok ki. 2026-ig biztosan nem tudjuk ezt a rendszert leváltani, és addig nem is tud olyan történni, hogy Orbán Viktor önszántából lemondjon. Ha véletlenül az EP-választáson minden mandátumot a Demokratikus Koalíció szerezne meg, akkor sem mondana le. Tehát talán nem arról kellene beszélni, hogy mit tegyünk ahhoz, hogy ő ne legyen. Mert van. Ez mostanra földtörténeti ténnyé kövesedett. Jelenleg Magyarországon ez a rendszer – tudom, megint fideszesnek tartanak majd, ha ezt kimondom – ráadásul a magyar emberek akaratából áll fenn. A posztkommunista Ukrajnában húsz éve, Kucsma leváltása előtt zajlott egy kampány: „Ukrayina bez Kuchmy”. Arról szólt, hogy képzelje el mindenki, milyen lenne egy Kucsma nélküli Ukrajna. Szerintem ez a helyes irány.

Ha Orbán nem lesz, akkor is itt lesz még ez az ország, és járni fog a villamos, az emberek elmennek majd a boltba… A mi feladatunk szerintem éppen az, hogy megpróbáljuk Orbán nélkül értelmezni az országot.

Ön újabban leginkább Gyurcsánnyal értelmezi. Honnan a nagy szerelem?

– Tény, hogy Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleményem 2010 óta. Úgy, hogy egyébként 2006-ban még kint voltam az összes tüntetésen ellene. Csakhogy az őszödi beszéd a Kossuth Rádióban jött le. Ez lényegi különbség ahhoz a rendszerhez képest, amelyben most élünk. Elképesztő, hogy ezt én, „a Fidesz trójai falova” mondom ki. Tipikus Vásárhelyi Mária-mondat volt ez néhány éve. Most meg már az a divatos ellenzéki állítás, amit Donáth Anna is megírt múlt héten a Válasz Online-ra: hogy Gyurcsány Ferenc egyenlő Orbán Viktor. Ez viszont egyszerűen nem igaz.

Tehát a Gyurcsány-rendszer jobb volt, mint Orbán Viktor rendszere?

– Gyurcsány Ferenc kormányzása nem volt jó kormányzás, de jogállami rendszer volt. Ez meg most nem az.

Ha a rendőrattakot nem nézzük is: Gyurcsány miatt vagy Gyurcsány ellenére volt jogállam? Nem lehet, hogy egyszerűen nem volt kétharmada?

– Érdekes kérdés és nem tudom rá a választ, de vannak objektív tények. Horn Gyula kormányzása alatt volt kétharmad, voltak is mókolások például a választási törvénnyel, de azért nem úgy, mint most. Minőségi a különbség. Egy szempontból persze összevethető a két személy: Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is kimagasló tehetség.

Melyikkel telefonálgat többet?

– A jelenlegi miniszterelnökkel nem telefonálgatok. Fideszesekkel is keveset. Úgy tíz százalékot, ha kitesznek a híváslistámon, már ami a politikusokat illeti.

A többi a DK?

– Rendszeresen beszélünk, igen.

Az elutasított Gyurcsány léte a Fidesz érdeke. Ön pedig vele repül tandemben, tehát már megint ugyanoda jutunk: a Fidesz szekerét tolja.

– Nyilván, mindig ide, de egyrészt ha megnézzük a többi ellenzékit, azt látjuk, hogy vannak szobafestő-mázolók, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány. Tetszik vagy sem. Képes lehet összehozni egy választáson esélyes konglomerátumot. Persze vezetni nem vezetheti már az országot. Olyan ez, mint az ígéret földje meg Mózes. Az ő útja addig tart, oda ő már nem léphet be.

„Ha valami hiányzik ebből az országból, az egy veszekedős koalíciós kormány.”

Egy ilyen gyurcsányista konglomerátumban látja a jövőjét?

– Nem. Ha valamire teremtett engem a Jóisten, az az, hogy koalíciós partnerként zrikáljam őket. Gyurcsány Ferenccel nagyon komoly véleménykülönbségem van ugyanis. Ő egy harmadik utas blairista, aki hisz abban, hogy a progresszió működik, hogy az EU és a Nyugat jobb, mint a Kelet.

Várjunk… Az imént még ön is nagy atlantista volt!

– A NATO-val kapcsolatban nincsenek kétségeim – szerintem nekünk rossz, ha az USA világhatalmi szerepe gyengül. Joe Biden nagyon jó elnök, Izraelben és Varsóban is tökéletesen nyilatkozott, nagy baj lenne, ha veszítene. Az amerikai hegemónia lényegesen jobb életet eredményez a magyaroknak, mint a szovjet hódoltság. Ez történelmi tény, nem érdemes vitatkozni róla. Az EU-val viszont ambivalens a viszonyom. Gyurcsányék azonban az EU-t is kritikátlanul szemlélik, ahogy egyébként Donáth Anna, Márki-Zay Péter vagy az MSZP is így tesz. Ez gondolatilag lényegében egy kör, nekik kellene tehát közös listára menniük 2026-ban.

Nem úgy fest, hogy a DK-nak épp hadat üzenő Momentum erre vágyna.

– Csakhogy nem a Momentum vágyai számítanak, hanem a választók vágyai.

Kebelezze be őket a DK, meg a többi pártot is?

– Csináljon velük, amit akar!

De az LMP-t azért ne, önök 5,1 százalékkal külön akarnak bejutni 2026-ban, hogy aztán a DK SZDSZ-e lehessenek?

– Nem lenne ez olyan rossz. Ha valami hiányzik ebből az országból, az egy veszekedős koalíciós kormány, ahol senkinek az akarata nem tud száz százalékig érvényesülni. Ahol ellentartás és vita van.

Jövőre nagyon fog sírni, ha nem lesz meg az 5 százalékuk és nem lesz EP-képviselőjük?

– Nem örülnék, de legyünk őszinték: az Európai Parlament nem annyira fontos testület. Ezt azért is érdemes leszögezni, mert több ellenzéki párt máris olyanokat ígér, amire effektíve nem képes az EP. Nem tudja a pénzt kórházakra költeni Magyarországon, és a kedves Dobrev Klára sem fogja tudni EP-képviselőként megemelni a magyar minimálbért.

Nocsak! Valamiben mégis egyetért Donáth Annával!

– Persze, csak én nem ígértem hülyeségeket eddig sem, Donáth Anna meg igen: plakátkampányában például az infláció csökkentését. Az márpedig ugyanolyan blődség volt, amilyen Dobrev Klára minimálbér-emelési ígérete. Meg aztán látni kell a motivációt: hogy éppen most üzentek hadat a DK-nak, annak oka a Momentum belső konfliktusaiban van, hiszen

a DK akkor is éppen ilyen volt, amikor Donáth Anna aláírta velük a közös listát a tavalyi választásokra.

A jövő évi önkormányzatival kapcsolatban pedig most is egyeztetnek, azaz a DK-t úgy tartják a hazugság közösségének, hogy közben logót kérnek tőlük több helyen. Csak erről mélyen hallgat a Momentum. Azaz: nem fejti ki az igazság minden részletét. Hát nem ismerős?

Mondja ki!

– Mit?

Hogy nem lehet más a politika!

– Maradjunk abban: a hangsúly nálunk ma már tényleg azon van, hogy „Magyarország zöld pártja”.


Az interjú megírásában közreműködő Válasz Műhely-hallgatók: Deme Zoltán, Menyes Roland, Pupli Anna, Simon Eszter, Sóki Diána, Tóth Máté Dániel, Zöllner Anna

Fotók: Végh László / Válasz Online

Ezt az interjút nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#ellenzék#Gyurcsány Ferenc#LMP#Schmidt Mária#Ungár Péter