A front teljes hosszán támadnak az oroszok – helyzetkép a 600. napon – Válasz Online
 

A front teljes hosszán támadnak az oroszok – helyzetkép a 600. napon

OSW
| 2023.10.18. | OSW

Az oroszok Avdijivkát és Kupjanszkot támadják nagyon intenzíven, de egyelőre számottevő eredmény nélkül. Avdijivka 2014 óta az ukrán védelem egyik fő bástyája Donyeckben, a várost már rég erőddé alakították, ezért a védők jobb helyzetben vannak, mint korábban Bahmutnál. Igazi nagy orosz áttörés nem tűnik valószínűnek. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 600. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A front október 16-án, a piros négyzetek orosz, a sárgák ukrán támadásokat jelölnek (forrás: @pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők egyes irányokban fenntartják a fokozott aktivitást, azonban a terepen jelentős előrenyomulást eddig nem értek el. Avdijivka és környéke továbbra is heves harcok színtere, itt a védők a kevésbé fenyegetett részekről erősítést vezényeltek át, s megállították a város északról történő átkarolására irányuló próbálkozásokat. Sztepove [Степове] és Berdicsi [Бердичі] térségében, az Avdijivkából kiinduló vasútvonal nyugati oldalán, illetve Avdijivkától nyugatra (Tonenke [Тоненьке] és Szjeverne [Сєверне] mellett) az oroszoknak valószínűleg nem sikerült állandó hídfőállásokat fenntartani. Az ukránok fő bástyájának számító avdijivkai kokszüzem [Авдіївський коксохімічний завод] elleni első rohamokat is sikerült visszaverni. A belügyminisztérium szerint az Avdijivkát érő állandó tüzérségi támadások és bombázások miatt lehetetlen bármilyen kutató-mentő tevékenységet végezni, és humanitárius segély sem jut be a területre (október 14-én a településen 1600 lakos maradt hátra).

Avdijivja jelenleg a legsúlyosabb harcok helyszíne, de az orosz területfoglalás egyelőre minimális, és nagyon messze vannak a támadók attól, hogy a város körül az ostromgyűrűt bezárják (forrás: @pouletvolant3)

Nem kevésbé intenzív összecsapásokra került sor Kupjanszk térségében: itt az agresszor az ukrán védelmet a város északkeleti külterületén, illetve attól délkeletre próbálja meg áttörni (északkeleten Szinkivkáért [Синьківка] folynak harcok, délkeleten pedig a védők Ivanivka [Іванівка] és Kiszlivka [Кислівка] térségében próbálják megakadályozni, hogy az oroszok a Kupjanszkot Szjevjerodonyeckkel összekötő közutat átvágják). A Marjinka nyugati részén található ukrán védkörletek elleni ellenséges rohamok száma is újra nőtt. Az ukrán vezérkar értékelése szerint ezen térségekben az elmúlt napokban napi tizenöt-húsz ellenséges rohamra került sor, az egy nap alatt végrehajtott orosz támadások összesített száma a százas szintre emelkedett (ilyet a tél óta nem figyeltek meg).

Kupjanszknál jelenleg a várostól északra fekvő Szinkivkáért folynak harcok (forrás: @pouletvolant3)

Az oroszok kisebb intenzitással a Luhanszk és Harkiv megye határvidékén lévő ukrán állásokat is rohamozták, s további erőfeszítéseket tettek a Velika Novoszilkától délre, az ukrán offenzíva eredményeként elveszített állásaik visszaszerzése érdekében; ezen kívül a Velika Novoszilkától délkeletre található ukrán védelmi állásokat kísérelték meg áttörni.

A robotinei éknél az oroszok korábban elveszített állásaik egy jelentéktelen részét visszaszerezhették (forrás: @pouletvolant3)

Bahmuttól délnyugatra mindkét fél támadásokat folytatott, itt azonban egyik fél sem ért el sikert: az ukránoknak nem sikerült áttörniük a Horlivkát Bahmuttal összekötő vasút mentén húzódó orosz védelmet; az oroszoknak pedig ezen vasútvonaltól nyugatra fekvő, elvesztett állásaik visszaszerzése bizonyult nagy falatnak. Orihivtől délre ugyanez történt, itt az agresszor erői a korábban (Novoprokopivka [Новопрокопівка] és Robotine [Роботине] között, illetve Verbovétől [Вербове] nyugatra fekvő) elveszített állásaik egy jelentéktelen részét visszaszerezhették. Herszonnál az ukrán erők folyamatosan próbálkoznak a Dnyeper szigetein kialakított állásaik megerősítésével, illetve a folyó balpartján hídfőállások kialakításával.

Herszonnál az ukránok folyamatosan próbálkoznak a Dnyeper szigetein található állásaik megerősítésével és hídfőállások kialakításával (forrás: @pouletvolant3)

Október 17-én az oroszok újabb támadást hajtottak végre Odessza ellen, azonban helyi források szerint ez a városban jelentéktelen pusztítással járt. Az ukrán Légierő-parancsnokság a hat darab Shahed–136/131 drón és H–59-es rakéta mindegyikének lelövéséről számolt be. Egy nappal korábban az agresszor a Hmelnyickijben [Хмельницький] és Kropivnickijben [Кропивницький] található katonai infrastruktúrát, illetve két repteret (a Hmelnyickij megyében található sztarokonsztantinivit [Старокостянтинів] és a Poltava megyében fekvő mirhorodit [Миргород]) támadta. A Légierő-parancsnokság tájékoztatása szerint a tizenkettőből tizenegy Shahed–136/131 drónt, illetve öt H–59-es rakétából kettőt lőttek le. Az oroszok Iszkander–M ballisztikus rakétákat is bevethettek. Október 16-án az oroszok Sz–300-as rendszerekből indított rakétákkal támadták Dnyipro városát, Izjum térségét, október 16-án és 17-én Szlavjanszkot, október 15-én pedig Zaporizzsját; a rakétákkal Avdijivkát is célozták. Az ukrán vezérkar közleményei szerint ismét nőtt az ellenség által bevetett rakéták száma, az október 14-i napi kettes szintről október 15-ére és 16-ra a napi tízet elérve. Helyi források szerint a Herszon és a Nikopol elleni orosz tüzérségi támadások és légicsapások intenzitása is megnőtt.

Október 17-én az ukrán hadsereg Stratégiai Kommunikációs Központja közölte, hogy a megszállt Bergyanszk és Luhanszk térségében orosz repülőterek ellen hajtottak végre támadásokat, ennek során két helikoptert találhattak el.

A Különleges Műveleti Erők egy későbbi közleményben arról adtak hírt, hogy kilenc orosz helikopter, egy légvédelmi rendszer indítóállása, illetve egy lőszerraktár semmisült meg, valamint az agresszor többtucat katonája halt vagy sebesült meg. Orosz források szerint az ukránok megismételték az Oroszországi Föderáció államhatár menti oblasztyjai és a megszállt Krím elleni dróntámadásokat, azonban ezek sikertelenek voltak. Október 14-én az ukrán Haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk megerősítette azon korábbi információkat, melyek szerint a szevasztopoli révkikötőben orosz hajókban keletkezett kár. A Pavel Derzsavin rakétás korvettet ukrán drónok kétszer (október 11-én és 13-án) is eltalálhatták (valószínűleg az ukránok először vetettek be vízalatti drónokat), azonban ez nem akadályozta meg a hajót abban, hogy önállóan folytassa útját Novorosszijszkba [Новоросси́йск]. A Nyikolaj Muru professzor révhajó megsérült. Pletencsuk azonban nem erősítette meg az SzBU a Bujan rakétás hajó megsérüléséről szóló jelentéseit – nem pontosította, hogy az Oroszországi Föderáció Haditengerészetében ilyen nevű hajó nincs, a Bujan-osztályba három, a Kaszpi-tengeren állomásozó tüzérségi eszközökkel felszerelt korvett tartozik.

Október 13-án a német Szövetségi Kancellári Hivatal újabb Ukrajnának katonai támogatást biztosító csomagot jelentett be, ebbe többek között négy darab BV206 lánctalpas csuklós szállítójármű, illetve két darab HX81 teherautó és nehézfegyver szállítására alkalmas utánfutók kerültek. Ugyanezen a napon Mark Rutte holland miniszterelnök az Odesszában, Volodimir Zelenszkijjel folytatott találkozón bejelentette szándékát, hogy a Patriot légvédelmi rendszerekhez további rakétákat szállítanak le. Október 14-én Ihor Zsovkva, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bejelentette: az ukrán pilóták romániai kiképzőközpontját ez év végéig felállítják.

Október 16-án a brit katonai hírszerzés jelezte, hogy a Wagner-csoport zsoldosainak egy része a Redut „katonai magánvállalathoz” került át. A formációt az orosz katonai hírszerzés felügyeli, létszáma valószínűleg hétezer főre rúg. A britek szerint a zsoldosok toborzásának folytatása lehetővé teszi a következő mozgósítási hullám bejelentésének elhalasztását.

Október 16-án Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter beismerte: az Oroszország által bevetett közel összes drón a Kínai Népköztársaságból származik, s bejelentette az orosz dróngyártást biztosító program elindítását. A miniszteri nyilatkozat szerint erre a célra hatvanmilliárd rubelt (több mint 0,6 milliárd dollárt) különítenek el.

Október 14-én Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) sajtószóvivője arra figyelmeztetett: a Kreml nem mondott le arról, hogy a belarusz hadsereget bevonja az Ukrajnával folytatott fegyveres konfliktusba. A HUR szerint az orosz különleges szolgálatoknak pontos információik vannak a Belaruszban található kritikus infrastrukturális létesítményekről, s nem kizárható, hogy úgy döntenek: provokációs célból támadást indítanak az egyik ilyen ellen, a támadás elkövetéséért aztán az ukrán erőket teszik felelőssé. Korábban az ukrán hatóságok azt jelezték: provokációra kerülhet sor a breszti oblasztyban található Priluki [Прылукі] falu térségében fekvő üzemanyag-raktár ellen – a település a lengyel határtól két kilométerre fekszik.

Október 13-án az ukrán határőr-szolgálat bejelentette: naponta legfeljebb harminc olyan személyt vesznek őrizetbe, akik illegálisan próbálják meg elhagyni az országot (leginkább a Romániával és Moldovával közös határon). A tavalyi év februárja óta kb. 15800, a „zöldhatáron” átkelni kívánó férfit vettek őrizetbe, valamint 6900 olyat, akik hamisított engedélyeket használva kívánták elhagyni az országot. Az illegális határátkelés leggyakoribb formája sokgyermekes anyákkal történő érdekházasságok kötése, vagy az, hogy fogyatékossággal élők kísérőinek adják ki magukat.

Október 16-án az ukrán védelmi tárca azt jelezte: a fegyveres erőkben szolgáló nők száma elérte a 43000 főt. Kiemelték: mindenfajta olyan korlátozást eltöröltek, melyek a nők harci körülmények közötti szolgálat-teljesítésére vonatkoznak. Ha ezen nők korábban egészségügyi specializációs, kommunikációs vagy pénzügyi és logisztikai területen szolgálatot tudtak végezni, jelenleg sofőrök, mesterlövészek [kieg.: sharpshooter/dedicated shooter jelentésben] vagy gyalogsági harcjárművek parancsnokai is lehetnek.

Október 16-án ukrán helyi hatóságok arról tájékoztattak, hogy az elmúlt hét folyamán diverzánscsoportok Mariupolban 26 orosz megszállót likvidáltak. Kiemelték: június és október között a partizánok aktivitásának eredményeként a megszállt városban 40 orosz halt meg.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katona a donyecki régióban egy gyakorlat során (forrás: Roman Pilipey / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

hirdetés

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna