Az oroszok megállították délen az ukrán előrenyomulást – helyzetkép az 592. napon – Válasz Online
 

Az oroszok megállították délen az ukrán előrenyomulást – helyzetkép az 592. napon

OSW
| 2023.10.10. | OSW

A zaporizzsjai fronton patthelyzet alakult ki, miután az oroszoknak jelentős veszteségek árán sikerült megállítaniuk az ukrán előrenyomulást. Az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg a Hamasz terroristáinak Ukrajnában megszerzett, az USA-ban és az EU tagállamaiban gyártott fegyvereket adott át. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 592. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Jakub Ber, Piotr Żochowski, Jacek Tarociński. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Sárga négyzet: ukrán támadás, piros: orosz (forrás: @Pouletvolant3)

Részletes helyzetkép:

A zaporizzsjai front. Forrás: @Pouletvolant3

A zaporizzsjai fronton heves harcok dúlnak – különösen a Kopani–Robotine–Novoprokopivka–Verbove [Копані–Роботине–Новопрокопівка–Вербове] által határolt térségben (itt vertek az ukránok éket az orosz „Zaporizzsja” csapatösszevonásba). Az elmúlt napokban az ukránoknak sikerült visszaverni egy sor, elsősorban a 7. és a 76. légideszant-hadosztály által a szárnyakon végrehajtott orosz ellentámadást – mindez azonban a támadás fő irányában (Novoprokopivka és az attól keletre fekvő dombok, illetve Verbove környéke felé) végrehajtott rohamtevékenység lelassulását eredményezte. Saját szárnyaik biztosítása érdekében az ukránok a Kopani térségében lévő orosz állások támadását is megkezdték – itt jelentéktelen sikereket értek el (az elmúlt hónapokban az ukránok a megerősített orosz állások ezen szegmense ellen nem hajtottak végre támadást). Meg kell jegyezni, hogy a zaporizzsjai front szomszédos szakaszain az oroszok aktivizálódtak – itt egyes helyeken sikerrel indítottak ellentámadásokat és értek el helyi szintű, taktikai sikereket (több ukrán állást foglaltak el többek között Marfopil [Марфопіль] és Prijutne [Приютне] térségében). Az, hogy az oroszok helyi szinten átvették a kezdeményezést, összefüggésben lehet azzal, hogy az ukrán erőket újracsoportosították, a korábban a térségben harcoló dandárok egy részét pedig vagy hátravonták, vagy a front más szakaszaira telepítették át. Az orosz média azt sugallja, hogy az elmúlt hónapokban Velika Novoszilkától délre tevékenykedő ukrán tengerészgyalogos-dandárokat Nova Kahovka és Herszon térségébe telepítették át – itt állítólag a Dnyeper balpartján végrehajtandó deszantműveletet készíthetnek elő.

A délkeleti front Donyeck megyében. Forrás: @Pouletvolant3

A donbaszi fronton az ukránok Bahmuttól délre folytatják a támadótevékenységet – itt korábban a Bahmut–Horlivka vasútvonal keleti oldalán már megvetették a lábukat, most pedig a két várost összekötő közúthoz próbálnak meg kijutni. Az ukránok Kurdjumivkát [Курдюмівка] is támadják (a település nagy része folyamatosan az ellenség kezében van) – itt a rohamtevékenység erős védelemmel és ellentámadásokkal találkozik. Az oroszok fenntartják a kezdeményezést Avdijivka és Marjinka térségében, illetve a Harkiv és Luhanszk megye közös közigazgatási határvidékén is, az elmúlt napokban pedig intenzívebbé tették itt a támadótevékenységet – különösen Kupjanszk, illetve a Szvatovétől kb. 20 km-re délkeletre fekvő Makijivka [Макіївка] térségében; itt jelentéktelen taktikai sikereket értek el. Kiemelendő, hogy oroszok ebben a térségben intenzíven vetnek be páncélozott fegyvereket – köztük relatíve modernnek számító T–90-es harckocsikat.

A bahmuti front. Forrás: @Pouletvolant3

Az október 6-áról 7-ére virradó éjjel az oroszok az odesszai megyét a Krím-félszigetre telepített Basztyion rendszerekből kilőtt Oniksz hajó elleni rakétákkal támadták. A „Dél” Műveleti Parancsnokság szerint az eszközök egy vendégházba, illetve egy gabonasilóba csapódtak (orosz csatornák szerint a támadás propagandacélpontja egy vendégházból átalakított kaszárnya volt Csornomorszkban [Чорноморськ]). Október 8-án napkeltekor az oroszok Kosztjantinivkát támadták – nagy valószínűség szerint Iszkander ballisztikus eszközöket kilőve. A Donyeck Megyei Regionális Ügyészség szerint tíz tömbházban és tíznél több családi házban keletkeztek károk, többen pedig megsebesültek. Az október 9-éről 10-ére virradó éjjel az oroszok Dél-Ukrajnára 36 Shahed–136/131-del mértek csapást – az ukrán Légierő-parancsnokság ezek közül 27 lelövését jelentette be, a többi drón ismeretlen infrastrukturális létesítményekbe csapódhatott. Fentieken kívül a front ukrán hátországa ellen végrehajtott támadásokban az oroszok állandó jelleggel vetik be a légierőt (ezek során 250, 500 és 1000 kg-os irányított bombákat használva). A bombatámadások fél célpontjai Orihiv környéke, illetve Herszon megye.

Október 6-án a német Rheinmetall arról tájékoztatott, hogy egy korábbi keretszerződés lehívása nyomán 100 millió euró értéket meghaladóan fognak 155 mm-es tüzérségi lőszert szállítani az ukrán fegyveres erőknek és Németországnak; négy nappal később a Rheinmetall pedig egy másik, hasonló tartalmú bejelentést tett. Mindezzel a júliusban aláírt keretszerződésre alapozva három szerződést írtak alá a Németországnak és Ukrajnának 2023 és 2029 között megvalósítandó lőszerszállításra – a keretszerződés összértéke elérheti az 1,2 milliárd eurót.

A lengyel Külügyminisztérium a Lengyelországból 2022-ben exportált fegyver- és hadfelszerelés-exportról szóló jelentést tett közzé. Azok titkos volta miatt ebben nem található olyan információ, mely arra vonatkozna, a lengyel hadsereg ingyenes átadás keretében mennyi Ukrajnának szánt fegyvert és hadfelszerelést adott át – a dokumentum pusztán azokat részletezi, melyeket Kijev már megvásárolt s melyeket már leszállítottak. A listán 60 darab MT-LB páncélozott szállítójármű; 19 „Dzik II” páncélozott jármű; egy darab BRDM–2 felderítőjármű; 70 darab 2S1 „Gvozgyika” önjáró löveg; 18 darab Krab önjáró löveg (2022-ben 54-et vásároltak az ukránok); 89 darab 82 mm-es aknavető; négy darab BM–21 „Grad” rakéta-sorozatvető; 34 darab indítóberendezés a Piorun hordozható légvédelmi rakétarendszerhez; illetve 39280 darab Sz–8-as, nem irányított rakéta szerepel. Fentieken kívül Ukrajna 5050 maroklőfegyvert, 387 darab gépkarabélyt, 1750 darab könnyű gépfegyvert, 5520 darab cső alá függeszthető gránátvetőt és puskagránátot, 4911 páncéltörő rakéta-indítót, illetve 274 darab – 75 mm-nél kisebb űrméretű – aknavetőt vásárolt és vett át.

Október 10-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a végrehajtási rendeletet, mely szentesítette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát: 2024 vonatkozásában az államkasszából a GDP több mint 21 százalékát kell védelmi célokra fordítani. Ugyanakkor a kormánynak legalább 1690 milliárd hrivnya (több mint 49 milliárd dollár) értékben kell biztosítania a biztonsági és védelmi szektor igényeinek finanszírozását is. Egy nappal korábban Zelenszkij Anatolij Barhilevicsot nevezte ki az Ukrán Fegyveres Erők Területvédelmi Erőinek új parancsnokának – a katona 2022-től a fegyveres erők keleti csapatösszevonásának parancsnoka, korábban pedig a Szárazföldi Erők parancsnokhelyettese volt; Kijev védelmében, illetve a tavalyi, Harkiv megyében végrehajtott offenzíva során kitüntették.

Október 8-án Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője jelezte, hogy az oroszok megnövelték a támadódrónok előállításának ütemét, s hozzátette: Irán oldaláról érkező támogatás nélkül ez lehetetlen volna. Ihnat szerint a téli időszakban az ukrán légvédelem az energetikai létesítmények, az állami stratégiai létesítmények, illetve a kritikus infrastruktúra megvédésére koncentrál. A szóvivő emlékeztetett arra: Ukrajnának még mindig nincsenek megfelelő védelmi rendszerei – s felszólította a helyi közigazgatást: támogassák olyan, mobil légvédelmi csoportok felállítását, melyek az UAV-k elpusztítására specializálódnak (ezt reflektorok, éjjellátó berendezések, illetve terepjárók beszerzésével tudják elősegíteni).

Október 7-én a „Dél” műveleti parancsnokság médiaközpontjának vezetője, Natalija Humenyuk elmondta: az agresszió kezdete óta az oroszok Ukrajna [tengeri] gazdasági övezetében és felségvizeiben kb. 450 aknát telepítettek – s hozzátette, hogy ebben az évben harminc, különböző típusba tartozó aknát semlegesítettek.

Október 10-én az ukrán katonai hírszerzés arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg a Hamasz terroristáinak Ukrajnában megszerzett, az USA-ban és az EU tagállamaiban gyártott fegyvereket adott át. A hírt egy olyan dezinformációs kampány keretében használhatják fel, melyben Kijevet azzal vádolják, hogy állítólag rendszeresen ad el nyugati fegyvert a terroristáknak. A Kreml célja, hogy ezzel korlátozzák az ukrán államnak szánt nyugati katonai segítséget.

Október 8-án az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) agytröszt olyan anyagot tett közzé, melyben az Oroszország és Észak-Korea közötti vasúti határátkelőről készített műholdképek is szerepelnek – ezeken a tehervonatok mennyiségének drámai növekedése látható. Az amerikai elemzők szerint mindez arról árulkodhat, hogy többek között élelmiszersegélyért cserébe [az észak-koreaiak] lőszert és hadfelszerelést szállítanak le az orosz hadseregnek. Szeptember közepén, egy távol-keleti látogatás során Kim Dzsongun katonai együttműködési kérdésekről tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

Október 6-án az orosz kormány „biztonsági okokból” különleges beutazási eljárást fogadott el Ukrajna állampolgárai vonatkozásában: október 16-tól ők kizárólag a litván-orosz határon található Vientuļi–Łudonka közúti határátkelőn [АПП Лудонка], illetve a moszkvai seremetyevoi repülőtéren keresztül léphetnek be Oroszország területére. A korlátozások nem vonatkoznak azon ukránokra, akik a megszállt Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és Herszoni megyéből utaznak.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: az ukránok szolidaritása jeléül hirdetőtáblákra helyezett izraeli zászló Kijevben 2023. október 8-án (fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto/AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna