Holland és dán F–16-osokat kap Ukrajna – helyzetkép az 544. napon – Válasz Online
 

Holland és dán F–16-osokat kap Ukrajna – helyzetkép az 544. napon

OSW
| 2023.08.22. | OSW

Zelenszkij kitartó lobbizása célt ér: a két NATO-tagállam amerikai jóváhagyással negyvenkét vadászgépet adhat át a harcoló Ukrajnának. Noha a gépek nem holnap érkeznek meg, a döntés szakítást jelez az eddigi nyugati önkorlátozással. Az oroszokra rájár a rúd: ukrán drónok stratégiai bombázókat semmisítettek meg a hátországban lévő reptereken, és a fronton is sikerült előrenyomulniuk az ukrán erőknek. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép az 544. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Jakub Ber, Krzysztof Nieczypor, Jacek Tarociński. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Összefoglaló helyzetkép a frontról augusztus 22-én, a sárga négyzetek ukrán, a piros négyzetek orosz támadásokat jelölnek (forrás: @Pouletvolant3

Részletes helyzetkép:

Augusztus 20-án Hollandiában Volodimir Zelenszkij elnök és Mark Rutte miniszterelnök bejelentette: Hága F–16-os többfeladatú repülőgépeket ad át Kijevnek. Az ukrán elnök szerint az átadott gépek száma eléri a negyvenkettőt – azonban ezt semmilyen hivatalos holland bejelentésben nem erősítették meg. Habár Rutte elmondta: Hollandia összesen 42 darab F–16-os felett rendelkezik, azt nem közölte, hogy ezekből mennyi kerül Ukrajnába. Ugyanaznap Zelenszkij Dániában is látogatást tett – itt azt jelentették be, hogy Koppenhága Kijevnek tizenkilenc F–16-os vadászgépet ad át. Mette Frederiksen dán miniszterelnök közölte: ezen gépekből az első hatot 2023 és 2024 fordulóján fogják Ukrajnába küldeni, további nyolcat 2024-ben, az utolsó ötöt pedig 2025-ben. Hollandia és Dánia közös nyilatkozatot is kiadtak, melyben kikötötték: bármifajta, Ukrajnának szánt F–16-os átadás kizárólag azután következik be, hogy a pilóták és a műszaki kiszolgálást végző földi személyzet befejezte a kiképzését. A Dán Királyi Légierő parancsnoksága közölte: egy 73 ukránból (köztük hat pilótából) álló csoport a Jütland-félsziget déli részén található Skrydstrup légibázisra érkezett abból a célból, hogy hathónapos, az F–16-osok működtetéséről szóló kiképzésen vegyenek részt – ennek lezárultával kezdődik meg a következő, ugyanekkora létszámú csoport kiképzése.

Robotine már az ukránoké, a zaporizsjei fronton ezzel sikerült az oroszok védvonalát megbontaniuk, az előrenyomulás következő célja Novoprokopivka elfoglalása lehet (forrás: @Pouletvolant3)

Augusztus 16-a és 22-e között a harcoló felek helyzetében jelentős változás nem állt be. A zaporizzsjai frontszakaszon Robotine, Novoprokopivka [Новопрокопівка], illetve Verbove környéke a legfontosabb harctérség. Összecsapások folynak azon dombhátság ellenőrzés alá vonásáért, mely legmagasabb pontja ezen három falu között található – az orosz védvonal itt húzódik. Habár a harcoló felek pontos helyzete ismeretlen, augusztus 21-i anyagok arra utalnak, hogy az ukrán rohamcsapatok Robotine nagy részét elfoglalták. Egy nappal később Kijev hivatalosan is bejelentette: egységei bevonultak a faluba, a lakosságot pedig kimenekítették.

Kupjanszknál az oroszok támadnak, de Szinkivkát egyelőre nem sikerült teljesen elfoglalniuk (forrás: @Pouletvolant3)

Az oroszok Kupjanszk alatt folytatják a támadótevékenységet, támadásuk súlypontja Szinkivka [Синьківка] falu közelében található, mely települést – úgy tűnik – az orosz 6. Hadsereg egységei még nem teljes mértékben foglaltak el. Heves harcok folynak Bahmut alatt is – itt mindkét fél, harckocsikat is bevetve, sikertelenül próbálja támadni ellenfele állásait. A várostól délre található kulcsfontosságú frontszakasz változatlanul a Majorszk–Bahmut [Майорськ–Бахмут] vasútvonal mentén fut.

Bahmuttól délre heves harcok zajlanak, az oroszok egyelőre tartani tudják a vasútvonalat; az ukrán előrehaladás nagyságrendjét mutatja, hogy korábban az ettől nyugatra eső csatornánál húzódott a front (forrás: @Pouletvolant3)

Az augusztus 18-áról 19-ére virradó éjjel az oroszok tizenhét Shahed–136/131 drónt felhasználva támadták Ukrajnát; ezeket Kurszk környékéről indították, az ukrán Légierő-parancsnokság szerint közülük tizenötöt lelőttek. Augusztus 19-én dél körül az oroszok Iszkander–K rendszerből egy manőverező robotrepülőgépet indítottak, ez a csernyihivi Zene- és Drámaszínház épületébe csapódott (hét ember meghalt, 129 pedig megsebesült). Az augusztus 21-éről 22-ére virradó éjjel az oroszok újabb légitámadást hajtottak végre a Dnyipropetrovszk és Zaporizzsja megyék területén található létesítmények ellen. Az ukrán fél eddig nem hozott nyilvánosságra információt sem az ellenség által bevetett eszközökről, sem az elszenvedett veszteségekről.

Augusztus 18-a és 22-e között ukrán drónok Oroszország mélyén fekvő létesítményeket támadtak. Az augusztus 17-éről 18-ára virradó éjjel egy UAV a Moszkva City üzleti negyed szomszédságában található Ekszpocentr [ЦВК «ЭКСПОЦЕНТР»] komplexum részét képező kiállítási pavilont rongálta meg. Az orosz közlemények szerint a Moszkvára indított drónok nagy részét vagy a légvédelem lőtte le, vagy rádióelektronikai harceszközökkel semlegesítették. Az UAV-k felbukkanása miatt a moszkvai vnukovoi és a domogyedovói reptereken többször is leállították a légiközlekedést. Augusztus 19-én és 21-én az ukránok – ugyanúgy drónok segítségével – a novogrodszki területen található szolci [Сольцы], illetve a kalugai területen [Калужская область] fekvő sajkovkai [Шайковка] katonai repteret támadták – itt állomásoztatják a Tu22M3 stratégiai bombázókat. Katonai hírszerzési forrásokra hivatkozva az ukrán sajtó hozzátette: két Tu22M3 bombázó semmisült meg, további kettő pedig megrongálódott. Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma megerősítette a szolci reptér elleni támadást, azonban nem ismerte el a repülőgépek elvesztését.

Augusztus 17-én a Német Szövetségi Kancellári Hivatal bejelentette: Németország többek között két IRIS–T SLS rövid hatótávolságú, légvédelmi rakétakilövőt, 4539 darab 155 mm-es tüzérségi ködlőszert, tíz darab GO12-es földfelszíni felderítőradart, négy HX81-es teherautót és hozzájuk tartozó pótkocsikkat, illetve nyolc darab, meg nem határozott típusba tartozó teherautót adott át Kijevnek. Ugyanaznap az Egyesült Államok formálisan is jóváhagyását adta arra, hogy Dánia és Hollandia többfeladatú F–16-os repülőgépeket adjon át Kijevnek.

Augusztus 18-án a brit védelmi minisztérium közölte, hogy 115 millió dollár értékű szerződést írtak alá a Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal UAV-k, illetve Cortex Typhon C–UAS [Counter Unmanned Aerial System], drónelleni harcra kifejleszett eszközök legyártására, illetve Kijevnek történő leszállítására; a megrendelt rendszerek számát nem közölték. A beszerzést a Nagy-Britannia által vezetett Nemzetközi Alap Ukrajna számára (International Fund for Ukraine, IFU) kezdeményezésből finanszírozzák.

Egy nappal később Zelenszkij elnök Svédországban tett látogatást. Az Ulf Kristersson miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztató során nyilatkozatot írtak alá, mely a CV90-es gyalogsági harcjárművek gyártását, működtetését és szervizelését illető együttműködésről szól – a jövőben mindezek Ukrajnában valósulhatnak meg. Ezenkívül bejelentették, hogy ukrán pilóták kisszámú csoportja megkezdte a JAS-39 Gripen vadászgépeken a típusismertető repüléseket, egyelőre azonban kizárták annak a lehetősége, hogy ezeket a gépeket Kijevnek átadják.

Augusztus 17-én Zelenszkij aláírta azt a törvényt, mely Ukrajna területén a hadiállapotot újabb 90 nappal (azaz november 15-ig) terjeszti ki. A dokumentum lehetővé teszi többek között a személyek szabad mozgásának, a tömegrendezvények és gyűlések megszervezésének korlátozását, az állampolgárok tulajdonának védelmi célokra történő lefoglalását, egyes politikai pártok és egyesületek tevékenységének betiltását, illetve az alkotmány módosításának és a választások lebonyolításának megakadályozását. Az Oroszországgal folytatott háború kezdete óta a hadiállapotot már nyolcadjára hosszabbították meg.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

A magaslati viszonyok Tokmak körül: ha az ukránoknak sikerül elfoglalniuk a magasabban fekvő hátságot a várostól északra (Robotine környéke), akkor megnyílik számukra az út az Azovi-tenger menti síkság felé

Az OSW-elemzések magyar fordításai 2022. április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Zelenszkij elnök egy F-16-os vadászgépben a dániai Skrydstrup légibázison (fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna