Nincs kegyelem, a NER-nagyhal megeszi a kicsit: a Mészáros-körhöz került a Valton – Válasz Online
 

Nincs kegyelem, a NER-nagyhal megeszi a kicsit: a Mészáros-körhöz került a Valton

Bódis András
| 2023.03.31. | sztori

Újabb „Lajos-ügy” a Fideszben? Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége – tudta meg a Válasz Online. Az üzlet nem csak azért pikáns, mert a Gyurcsány-éra egyik vagyonmenedzserének közreműködésével jött létre. Hanem azért is, mert az eddigi főtulajdonos Varga Lajosnak alig maradt néhány részvénye a cégcsoportban, sőt az eddig a portfóliójába tartozó luxusjármű-bérbeadó, ingatlan- és vendéglátóipari érdekeltségeket ugyancsak átadta az „újaknak”. Pedig ő és a miniszterelnök vejének bizalmi emberei együtt vitték például az állam szinte kizárólagos cateringpartnerét, a Puskás Arénát is kiszolgáló RaMpART Gasztronómia Kft.-t. Mostantól tehát erre az óriásvállalatra sem illik a Tiborcz–Varga-billog, helyette a Tiborcz- és a Mészáros-kör közös befolyását kell hangsúlyoznunk. És általában is e két vezetéknév körül kezd koncentrálódni a teljes NER-felépítmény.

hirdetes

Mielőtt ráfordulnánk a cikkünk címét és felvezetőjét igazoló tényekre, megrajzoljuk a kontextust. Mivel a nagy infrastrukturális fejlesztések hét bő esztendeje után Lázár János miniszteriális feladata lett a beruházásstop, nyilvánvaló, hogy az építési projektekre berendezkedett gazdasági felsőelitnek kezdenie kell magával valamit. Először tavaly nyári háttérbeszélgetéseinken hallottunk arról, hogy Mészáros Lőrinc köreiből megüzenték a többi „kapacitásgazdának” – például a Paár Attila-féle WHB-csoportnak és Szeivolt István Épkar Zrt.-jének –, hogy mostantól ne számítsanak túl sok új állami munkára. Maga a felcsúti lobbikör is kevesebb központi építőipari megrendelést vizionál magának (miközben persze a 35 éves autópályakoncesszió nyerteseként stabil jövőképe lehet), ezért igyekszik elmozdulni olyan iparágak felé, amelyekben ugyancsak tetemes kormányzati pénz „ég el”, de eddig inkább a NER másodvonalának kezében voltak. Ilyen lehet például a biztonságipar, a rendezvényszervezés és a vendéglátás. 

Az elmúlt hónapokban azonban nem a Mészáros-aktivitásra figyelt a nagyérdemű, inkább a kormányfő veje által diktált szédületes „piaci” koncentrációt próbálhatta nyomon követni. Tiborcz István a bank- (Gránit) és alapkezelő-beszerzés (Diófa) után ellenőrzése alá vonta Európa meghatározó fuvarozó-logisztikai vállalatcsoportját (Waberer’s), beszállt egy brókerérdekeltségbe (Equilor), közvetett jelenléte immár „tapintható” a magyar tőzsde zöldenergia-projektekben utazó sikercégében (Alteo), sőt még a Gellért Szállót is a nevére vette.

Mindehhez, illetve a 4iG-csapat államilag agyontámogatott Vodafone-üzletéhez képest persze semmi sem tűnik elég nagy biznisznek, a lapunk által most kiszúrt Valton-üzlet mégis jelzésértékű: ezzel ugyanis a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget, illetve – mint látni fogjuk – annál jóval többet. Noha a Civil Biztonsági Szolgálaton és társvállalkozásain keresztül Pintér Sándor belügyminiszter környezete szintén bebetonozódott a biztonsági és értéklogisztikai piacra, sőt a kormányfő kötélbarátjaként ismert Garancsi István ugyancsak jelen van a védelmi szektorban a Criterion (korábban G4S) Zrt.-vel, mi több, maga Mészáros Lőrinc korábban uralma alá hajtotta az őrző-védő Testőr-csoportot, azért egyértelműen a Valton a legbizalmibb Fidesz-beszállító. Kis túlzással: egy-egy nagyrendezvényen a közreműködő biztonságiak hátán felvillanó Valton-logók szinte elnyomják az egyéb kormánypárti jelképeket.

Rogán Antal (állam) és Varga Lajos (magánszektor) a 2017-es vizes vébén (fotó: HVG/Túry Gergely)

Nos, a Valton-Sec Zrt.-t 2023 legelejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig a bulváriparból ismert Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné. Utóbbit anno az MSZP-s Mesterházy Attila szabadította rá a magyar politikára – szocialista párti parlamenti belépőt is biztosítva neki –, de aztán Rogán Antal vette át a „közéleti-családi barát” szerepet. Maradjunk azonban Varga többségi Valton-üzletrészénél, hiszen ezzel történt valami igen különös az elmúlt hónapokban. Nézzük a két nagy stációt:

1. 2023. január 16-án a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásba vette a Prime Multi Magántőkealapot. Az efféle gazdasági entitások tényleges tulajdonosainak, befektetőinek a személye lényegében titkos – erről legutóbb kétrészes sorozatot közöltünk. Csak az biztos, hogy az említett magántőkealapot a Mészáros Lőrinc bejáratott jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. Utóbbi cég 75 százalékban Kertész József Tamásé, aki amellett, hogy főhivatásszerűen a felcsúti milliárdos céges ügyvédje – irodája a közelmúltig Mészáros budapesti bázisán (Andrássy út 59.) működött –, még a fideszes médiaholding (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány / KESMA) alapítói jogait is gyakorolja, sőt a most óriásira duzzadó 4iG Nyrt. meghatározó dokumentumai is nála készülnek. Mint megírtuk, Kertész Primefundja a Prime Multi előtt két másik magántőkealapot (Prime Deal, Prime Property) is bejegyeztetett, ezek természetesen rendre Mészáros bizniszeiben tűntek fel társbefektetőként. És akad itt még egy érdekesség: az alapkezelő Primefundban a nagytulajdonos Kertész mellett jelen van négy kisebb társ is 5-10 százalékos részesedéssel. Egyikük az a Lacfi Endre, aki már a Gyurcsány-érában is magas polcon volt: konkrétan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatói kabinetfőnökeként dolgozott. Róla is lesz még szó…

2. 2023. január 24-én a Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t – melybe a következő hetekben közel 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést „pakolt bele” a Fidesz kedvenc biztonsági vállalkozója. Konkrétan a Valton-Sec említett 89 százalékát és a szintén általa birtokolt Stu-sza Kft. 100 százalékát. Vagyis mindannak, amit eddig Varga-tulajdonként azonosíthattunk a cégjegyzékben, hirtelen a Prime Multi Zrt. lett a birtokosa. A zrt. alapszabálya pedig rögzíti, hogy a cég papírjai közül 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab pedig Varga Lajosé. Ebből tehát az következik, hogy a zrt.-hez vagyont biztosító Varga Lajos kis híján kiszorult a Valton-Sec és a Stu-sza tulajdonosi köréből. Csak azért nem írhatjuk le, hogy lényegében elvették Varga teljes életművét, mert a három nála maradt részvényből az egyik szavazatelsőbbségi, egy másik osztalékelsőbbségi, és csak a harmadik normál törzsrészvény. A szavazatelsőbbségi papír az alapszabály szerint azt jelenti, hogy a Prime Multi Zrt. és leányvállalatai esetében Varga Lajosnak továbbra is döntő szava van a vezető tisztségviselők megválasztásában, a vállalati stratégia meghatározásában. Az osztalékelsőbbségi pedig azt, hogy a 2022-es és 2023-as évek adózott eredményéből egymilliárd forint még garantáltan az övé lesz, ám ami ezen fölül adódik, azt a magántőkealap viszi – tulajdonosi befolyásának arányában, tehát majdnem mind.

A jövő évtől pedig megszűnik Varga milliárdos „lelépési” pénze, a Valton és a Stu-sza eredményei javarészt a Mészáros-kört gazdagítják. 

A Valton-főnök tulajdontól való megfosztásának folyamata tehát még 2023 végéig zajlik, aztán lezárul – ráadásul a cégbírósági dokumentációból világosan látszik, hogy a rugalmas „vállalatelszedéssel” kapcsolatos összes jogi munkát az alapkezelő Primefundban kistulajdonos Lacfi Endre végezte. Vagyis a gyurcsányi múlthoz kötődő vagyonmenedzser. De mit is „szed el” pontosan a Mészáros-kör Varga Lajostól? Egyrészt a mindenki által ismert Valton-Sec 89 százalékát és az ide tartozó leánycégeket, valamint a senki által nem ismert Stu-sza Kft.-t és leágazásait. Rengeteg társaságról van szó – alább össze is írtuk a teljes Valton–Stu-sza-birodalom minden tagszervezetét. Köztük például olyan csekélységet, mint az állam szinte kizárólagos catering-szolgáltatójaként működő RaMpART Gasztronómia Kft.-t – amely egy teltházas Puskás Aréna-eseményen 74 büfét üzemeltet, azaz 850 hordó sört, 40 ezer palack üdítőt, nyolcezer perecet és 25 ezer liter popcornt önt a nép közé. S persze ez a csapat etet-itat a Magyar Zene Házában, az MVM Dome-ban, a Néprajzi Múzeumban, a Bálnában, a Magyar Nemzeti Múzeumban – a sort néhány bekezdéssel lejjebb folytatjuk. Persze Varga Lajos nem egyedül szerezte meg anno az exkluzív állami rendezvényhelyszínek feletti rendelkezési jogot, hanem a RaMpART Gasztronómia Kft. másik két tulajdonosával, Sájer Gáborral és Kárpáti Péter Györggyel együtt, akiket viszont a miniszterelnök veje nélkül aligha jegyeznének a sztártőzsdén. Sájer volt a vezérigazgatója az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által „körberajzolt” Elios Zrt.-nek, de Tiborcz később is bevonta őt különböző banki és hitelügyletekbe. A Kárpátiról szóló „tiborczos” sajtójelentések száma pedig a végtelenhez közelít.

Ahogy alább látni lehet, a Varga Lajosról a Prime Multi-körre szálló vállalatrészesedések és vagyonelemek között szórakozóhelyeket, felszámolócéget, diákmunka-közvetítőt, repülőgépet, sőt a volt Club Aliga-terület úgynevezett „Kádár-öblét” is megtaláljuk. Mivel a Valton és a RaMpART közmilliárdokból épült fel, azt reméltük, Varga Lajos részletes választ ad majd a Prime Magántőkealap bejövetelével kapcsolatos kérdéssorunkra. Illetve dehogy reméltük: pontosan tudtuk, hogy – pályatársai többségéhez hasonlóan – egy árva szót sem fog válaszolni a 11 napja elküldött levelünkre. 

A Prime Multi-cégcsoportba tartozó vállalkozások, cégdarabok

Az eredetileg Varga Lajos által fémjelzett, de a Prime Multi Magántőkealap révén Mészáros Lőrinc ügyvédei kezelésébe került vállalatkomplexum két nagy talapzaton áll: a Valton-Sec Zrt.-n és a Stu-Sza Kft.-n. Az ismert biztonsági társaságban 89 százaléka volt Vargának, most pedig ugyanekkora része van a magántőkealap dominálta Prime Multi Zrt.-nek. (A Valton kisebb, 11 százalékos darabja a Mesterházy Attila, Rogán Antal és Sarka Kata vonzáskörzetében létező Bessenyei Istváné maradt). A Stu-sza Kft. viszont 100 százalékban a Prime Multi Zrt. leánya lett – korábban ezt mindenestül Varga Lajos birtokolta. A Valton és a Stu-sza jelenleg negyvennél is több további cégben érdekelt kisebb vagy nagyobb arányban – az alábbiakban ezeket a kft.-ket, zrt.-ket vastaggal szedtük, illetve úgy csoportosítottuk, hogy világos legyen, Varga kikkel és milyen tevékenységre szövetkezett a múltban. Ahogy írtuk, a NER-koncentráció miatt az üzletember helyét mostanra a Prime Multi Zrt. vette át ezekben a koalíciókban. A teljesség kedvéért jelezzük: Varga Lajos öt vállalkozásban magánszemélyként szerepel, ezekben változatlan a befolyása. Ide tartoznak a balatonkenesei volt Telekom-szállót megszerző és bővítő cégek (Tamburmajor Invest Kft., Hotel Sétány Kft.), egy agrárérdekeltség (Törökbálinti Mgtsz), egy alig aktív konferenciaszervező (Instant Promotion Kft.) és egy nemrég alapított reklámügynökség (Arsene Marketing Kft.). Utóbbiban Varga üzlettársa az ATV-vezér Németh S. Szilárd, a Hit Gyülekezete vezető lelkészének fia – akivel, minő véletlen, a fent említett Bessenyei Istvánnak is van közös vállalkozása (Naphire.hu Kft.). És akkor most tényleg jöjjenek a Prime Multi-körbe került szolgáltatók:

1. Személybiztonságra szakosodott egységek – Varga Lajos a Valton-Sec mellett egy Legio Nostra Zrt. nevű biztonsági vállalkozást is igyekezett „felpumpálni” az elmúlt hónapokban. Utóbbi indult már a Balatoni Hajózási Zrt. tenderein, az ellenzéki vezetésű Újbudán pedig játszótérfelügyeleti feladatokat teljesíthet. A TravelSec Intelligence Zrt. céges megrendelők külföldi utazásainak biztonságát igyekszik garantálni, a Referencia Kapu Kft. pedig tömeges rendezvényekhez kínál járványmegelőzésre alkalmas beléptető rendszereket. Ebben a kft.-ben, valamint a reptéri földi kiszolgálói piacra berobbant Airport Service Budapest Zrt.-ben a Valton–Prime Multi-kör társa egy állami megrendelésekkel bőven ellátott takarítóvállalat (B+N Referencia Zrt.). Pontosabban: a ferihegyi bizniszbe harmadik szereplőként Pintér Sándor környezete is betársult (Civil Biztonsági Szolgálat). A Valton ugyancsak a Pintér-művekkel, értsd: az egykori III/II-es Tasnádi László exállamtitkárral közösködik a Safety-CT Kft. nevű, hivatalosan számítógépüzemeltetéssel foglalkozó egységben.

2. Vendéglátóipari és rendezvényszervező érdekeltségek – Ami a Varga Lajos-féle szórakozóhelyeket illeti, a legismertebb talán a Fröccsterasz Kft. által üzemeltetett Erzsébet téri „kis bulinegyed”, amely a fröccsözde mellett a Gin Cornerből és a Tiborcz-barátoktól átvett Terminálból áll. A korábban a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Raqpartot futtató Harang Vendéglátóipari Kft. szintén ehhez a körhöz került, olyannyira, hogy a rakparti mulató Facebook-oldalán épp a Terminál eseményeit hirdetgetik. A XI. kerületi Bartók Béla út Hadik–Szatyor-komplexumát működtető Flying Cat Kft.-ben kisebbségi tulajdonos a Valton-brigád – de ez még mindig nem minden. A Varga által vezetett CFTP Hungary Kft. számos további éttermi-étkeztetési érdekeltségbe „belelóg” (jellemzően más vendéglátósok társaként). Ilyen a Groupama Aréna kizárólagos catering-szolgáltatójaként jegyzett Stadion Event Kft., az Országház látogatóközpontjában lévő kávézót menedzselő Országalma Étterem Kft., a Városligeti Műjégpályán érdekelt Csónakázótó Vendéglátóipari Kft., Budavári Palota exkluzív rendezvényekre alkalmas helyszíneivel rendelkező Főőrség és Lovarda Kft., a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban megtelepedett Vásárliget Kft. és Csari-Trade Kft., az egykor a Margitszigeten fellelhető Margit Garden Kft., illetve az ezekhez a cégekhez áttételesen kapcsolódó Eventrend Marketing & Sales House Kft. De ez még mind semmi: a Tiborcz-alapember Sájer Gábor és Kárpáti Péter György közösen birtokolja Varga Lajossal – illetve most már a Mészáros-kör Prime Multijával – azt a RaMpART Gasztronómia Kft.-t, amelyik az állam szinte összes exkluzív rendezvényhelyszínének kizárólagos catering- és büfészolgáltatója. Olyan intézményekről van szó, mint a Puskás Aréna, az újak közül a Magyar Zene Háza, az MVM Dome és a Néprajzi Múzeum, továbbá a Bálna, a Magyar Nemzeti Múzeum, a BOK Csarnok, illetve a Hungaroring főépületének legjobb panorámájú részén található Pole Position Bistro & Terrace. Mindemellett a RaMpART szolgálja ki a Hungexpót, a Váci úti irodafolyosó Advance Towerjét és a Nemzeti Színház melletti Millennium Gardenst, a budafoki Sacelláry-kastélyt – amely a Tiborcz-féle Diófa Alapkezelő egyik ingatlanalapjáé –, valamint két dunai hajón is szervez eseményeket. A RaMpART leánycégei: Múzeum Catering Kft., Rampart Public Catering Kft., Menza and Catering Kft., Albatros-Expo Catering Kft., V43 Bistro & Menza Kft., Dunapart Catering és Rendezvények Kft., Mobil Möbel Kft. 

Az MVM Dome egyik VIP-zónája, ahol a RaMpART hivatott szolgálni (forrás: MVM Dome)

Szintén a Sájer–Varga koalícióhoz tartozik még egy Greenfield Park Kft. nevű érdekeltség is, a sportbizniszbe pedig Rókusfavy Pál családjával közösen vágott bele a Valton-főnök – a GO for Sport Events Kft. keretei között. Ugyancsak Varga Lajoshoz tartozik a rendezvényes kelléktárként ismert Event Stuff Central Europe Kft. és az MNB házi konferenciaszervezőjévé emelt Craft Event Zrt.   

3. Luxusautó- és repülőgépszolgáltatók – A Valton-féle Hun-Jet Kft. HA-BES lajstromjelű magánrepülője egyebek mellett arról híres, hogy korábban Kövér László házelnököt is fuvarozták vele. Ugyanez a gép a Valton-Master Car Kft. honlapján is feltűnik, mint bérbe vehető jármű – rengeteg Mercedes és Audi társaságában. Hasonló profillal működik a szintén Varga Lajosék által felfuttatott Luxury Limousine Service Kft., illetve az LLS Hungary Kft. is.

4. Ingatlanbefektetések – A ’22 őszén alakult Dry Omega Kft., illetve az ezt birtokló Dry Property Group Kft. mögött a Varga-féle Stu-sza Kft. áll többségi tulajdonosként, a kisebb rész pedig a Matolcsy Ádám holdudvarában mozgó Száraz Istváné. Ez a Dry-cég alapítása után a híres-hírhedt Aligaliget (a volt Club Aliga) területén vásárolt telket – pontosabban egyet ama 15 vízparti luxushelyszín közül, amelyet csúcsgazdagok számára „szabályoztatott ki” a fejlesztő. A felparcellázott parti sétány 294/4-es helyrajzi számú telkéről van szó az úgynevezett „Kádár-öbölben”. 

Az Aligai Fürdőegyesület szemléltető ábrája a Balaton-part felparcellázásáról

A Varga–Prime Multi-portfólióban találtunk még egy szentendrei ipartelepet – amely az I-Telmex Kft. felvásárlásával került a kiskosárba –, valamint a Budapesti Operettszínház jelmezraktárát. Utóbbi a Showsec Kft. által birtokolt Pilawa Property Kft. révén kapcsolódik Varga Lajosékhoz. Ugyancsak a Showsec alá tartozik a Feszt Eger Rendezvényszervező Kft.

5. Egyebek – Szintén a Prime Multi-csoporthoz került most a Matyi Dezső borászatának felszámolásánál is jeleskedő BVL Felszámoló és Csődmenedzser Kft., a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó Nebuló-Meló Diákmunka Kft., valamint a lényegében inaktív Dunántúli Vállalkozás Fejlesztési Kft. Utóbbit nem azért írtuk ide, mert fontos, hanem, hogy teljes legyen a kép.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.  


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt

#Mészáros Lőrinc#NER#Valton#Varga Lajos