Az oroszok elfoglalták Szoledar nagy részét – helyzetkép a 321. napon – Válasz Online
 

Az oroszok elfoglalták Szoledar nagy részét – helyzetkép a 321. napon

OSW
| 2023.01.11. | OSW

Szoledar nagy része elesett, a városból kivonhatták az ukrán erők zömét, az ottmaradtakat pedig bekeríthették – kérdés azonban, hogy az oroszok mennyire tudják kihasználni a helyzetet. Újabb nyugati eszközök érkeznek Ukrajnába: Pakisztán tüzérségi eszközöket szállít, a csehek posztszovjet harckocsikat – a grúzok viszont nemet mondtak Kijev kérésére. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 321. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az oroszok elfoglalták Szoledar nagy részét, de a város egészét nem ellenőrzik: a településen még mindig összecsapásokra kerülhet sor. A források egy része szerint a helységben hátramaradt ukrán erőket bekerítették (a többségét viszont kivonhatták). Harcok folynak a Bahmut–Sziverszk közút és vasút mentén, a Kraszna Horától [Красна Гора] Szoledar nyugati külterületén át Rozdolivkáig [Роздолівка] fekvő települések feletti ellenőrzés megszerzéséért. Az agresszor Bahmut keleti részén előrenyomul, s Kliscsijivka [Кліщіївка], a Bahmuttól délre fekvő utolsó ukrán ellenőrzés alatt lévő település átkarolására is törekszik.

Harcok folynak Sziverszktől délre és keletre, Horlivkától északnyugatra, illetve a Donyeck városától nyugatra található széles kiszögellésben – [ez utóbbiban] a leghevesebb harcok térsége továbbra is Marjinka [Мар’їнка]. Az oroszok támadáskísérletet hajtottak végre Vuhledartól nyugatra, Kreminnától nyugatra és északra, illetve Kupjanszktól északra (Dvoricsna [Дворічна] térségében). Donyeck megye nyugati részében, illetve Harkiv és Luhanszk megye közös közigazgatási határtérségében is ukrán diverzáns-felderítőcsoportok működhetnek. Helyi jelentések szerint az agresszor Melitopol körül három megerősített védvonalat építhet ki – Herszon, a Zaporizzsja felé eső Vaszilivka [Василівка] és Bergyanszk irányokban. Védállásokat építhetnek ki a városközpontban, illetve a városközpont és a megszállt Krím között is.

Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban is folytatja az ukrán erők állásai és azok hátal elleni [tüzérségi] támadásokat és bombázásokat. Január 9-én a Zaporizzsja megyében fekvő Huljajpolét [Гуляйполе] rekordot jelentő 360 [sic!] alkalommal lőhették tüzérséggel. A harctérségeken kívüli fő célpontok továbbra is Herszon, Nikopol, illetve Ocsakiv – külvárosaikkal együtt. Újabb orosz rakéták estek Kramatorszkra, Kosztjantinivkára [Костянтинівка], Harkivra és Limanra.

Csehország újabb tétel T–72-es harckocsi Ukrajnának történő átadását készíti elő. A svéd kormány megerősítette abbéli szándékát, hogy gépjárműalvázra szerelt, 155mm-es Archer önjáró lövegeket (a francia CAESAR svéd megfelelőit) adjon át. A brit kormány kisszámú Challenger 2 harckocsi átadását vizsgálja (10 darabét – ez egy század felszerelését jelentené), azonban döntést egyelőre erről még nem hoztak. A Politico c. portál szerint Washington fontolóra veheti a Stryker kerekes páncélozott szállítójárművek belefoglalását a következő katonai támogatási csomagok egyikébe. Januárban Pakisztán (Gdańskon keresztül) 159 konténernyi 155 mm-es lőszert és rakéta-sorozatvetőkhöz tartozó alkatrészeket (többek között töltetet) szállíthat Ukrajnának a Motor Szics [ukrán] vállalat által a pakisztáni helikoptereknek [biztosított] kiszolgálásért cserébe. A Foreign Policy szerint 2022 novembere óta Törökország Ukrajnának a hidegháború időszakából származó kazettás lőszert szállít.

A kanadai védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy szándékában áll az ukrán hadsereg számára amerikai NASAMS légvédelmi rendszert venni. A Pentagon negyvenmillió dollár értékben kötött szerződést 14 VAMPIRE légvédelmi rakétarendszer leszállítására (az első négy rendszert legkorábban nyáron lehet átadni). Továbbra is fennáll a probléma a Gepárd önjáró légvédelmi gépágyúkhoz tartozó lőszerrel kapcsolatban: a spanyol védelmi miniszter bejelentette, hogy Svájc nem egyezik bele a [Madrid] által licenszelt fegyverek újraexportjába.

Január 11-én a török hatóságok közreműködésének köszönhetően Ankarában találkozóra került sor az ukrán és az orosz emberi jogi ombudsmanok között. A rövid közleményben az áll: Dmitro Lubinec és Tatjana Moszkalkova számos humanitárius kérdésről, illetve a két ország állampolgárainak az emberi jogi segítségnyújtással összefüggő ügyekről beszélt. A két fél konkrét javaslatokat is cserélhetett a foglyok (beleértve a civilek) szabadon bocsátására vonatkozó formula kidolgozásáról.

Grúzia elutasította Kijev kérését, mely az ukránok által Tbiliszinek a 2008-as háború idején átadott Buk rakétarendszerekre vonatkozott: a döntést azzal indokolták, hogy ezen rendszereket megvették – és nem felajánlották. Kijev kérése az Egyesült Államok által a grúzoknak akkor leszállított Javelin páncéltörő rendszerek átadásáról szóló javaslatra is kiterjedt.

Olekszij Kuleba, Kijev megye katonai közigazgatásának vezetője ellenőrzést folytatott a főváros környéki védállásokban: a lőállásokat, illetve a tábori lakóinfrastruktúra felszereltségét ellenőrizték. Kuleba kiemelte, hogy az állások megerősítése az ellenség erőinek Belaruszban való nagyfokú aktivitásáról szóló jelentésekhez kapcsolódik. Olekszandr Pavluk, a Kijev védelméért felelős parancsnok kijelentette, hogy az Oroszországból Belaruszba érkező fegyverzet és katonai felszerelés egy része zárolt raktárkészletekből származik – a belorusz javítóüzemeket bízták meg azzal a feladattal, hogy [ezeket] olyan állapotba hozzák, mely lehetővé teszi a harcmezőn történő felhasználásukat. Az ukrán határőrszolgálat megerősítette: még mindig nem figyelték meg a feszültség növekedését a Belarusszal közös határon.

Január 11-én az ukrán nemzeti rendőrség arról tájékoztatott, hogy a háború kezdete óta 2300 büntetőeljárást kezdeményezett kollaborációs ügyekben. A vádak több bűncselekmény-típust ölelnek fel: az agresszor közösségi médián keresztüli támogatásától kezdve az invázió igazolásán át a megszálló hatóságok [soraiban] történő pozíció betöltéséig.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

Bahmut és környéke domborzati térképe. Forrás: Topographic-map.com

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Ukrán katonák teherautót vezetnek a bahmuti fronton. (Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna