Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 144. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 144. napján

OSW
| 2022.07.18. | OSW

Szlavjanszk környékén továbbra is intenzívek a harcok, Zelenszkij kirúgta az SZBU vezetőjét, akit az elnök bizalmasának tartottak, és felmentette a főügyészt is. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 144. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Krzysztof Nieczypor, Jadwiga Rogoża, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A harkivi fronton az oroszok az ukrán ellentámadás megelőzése céljából bombáznak (forrás: Militaryland)

Részletes helyzetkép:

Az orosz hadsereg rendszeresen lövi tüzérséggel Csernyihiv, Szumi és Harkiv megyék államhatár menti településeit – ezt felderítőműveletek végrehajtása előzi meg, melyeket többek között Orlan-10 drónok használatával folytatnak. Különösen intenzív tüzérségi támadásra került sor Harkivban, illetve a várostól északra és keletre, a Donyec folyó árterülete mentén. Az utóbbi irány oka, hogy meg kívánják egyfelől akadályozni az ukrán hadsereg [a folyón történő] átkelését, másfelől pedig a Belgorod–Izjum közlekedési-utánpótlási vonal megzavarását.

A megszálló orosz hadsereg megpróbája saját ellenőrzése alá vonni az Izjumból Szlavjanszkba tartó útvonalat annak északnyugati oldaláról, s [ennek érdekében] tüzérséggel lövi a környező településeket. A védők Kuruljka [Курулька] térségében visszaverhették az agresszor támadását, s ugyanez történhetett Szlavjanszktól északra, Bohorodicsnében [Богородичне] is. Ugyanekkor az oroszok arra törekednek, hogy északkeleten előnyös állásokat foglaljanak el Szlavjanszk körbezárására. Harcok folynak a Hrihorivka–Verhnjokamjanszke–Ivano-Darjivka–Szpirne [Григорівка–Верхньокам’янське–Івано-Дар’ївка–Спірне] vonal mentén. A megszálló hadsereg intenzív tevékenységet folytat a Liszicsanszk–Bahmut országút mentén is, illetve Bahmuttól délre, Szlavjanszk környéke felé előrehaladva – a védőket Kramatorszk irányába történő visszavonulásra kényszerítve.

A szlovszjanszki fronton zajlanak a leghevesebb harcok (forrás: Militaryland)

Délen a megszálló hadsereg Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Herszon és Mikolajiv megyékben a teljes harcérintkezési vonal mentén hajt végre tüzérségi támadásokat. Korlátozott mértékben került sor összecsapásokra Donyecktől délnyugatra, Vodjane–Szolodke–Volodimirivka–Jehorivka–Pavlivka–Novomihajlivka [Водяне–Солодке–Володимирівка–Єгорівка–Павлівка–Новомихайлівка] települések térségében. Az agresszor folytatja az intenzív rakétatámadásokat az Ukrajna különböző részein található célpontok (pl. Zelenodolszk, Nikopol, Mikolajiv, Odessza és Vinnicja) ellen. Az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériuma közleményt adott ki, mely szerint Szergej Sojgu tárcavezető a Nyugati és Déli Katonai Körzet parancsnokságát ellenőrizte, s utasítást adott „az összes műveleti irányban történő tevékenység fokozására”.

A donyecki fronton a helyzet régóta változatlan (forrás: Militaryland)

Július 17-én Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a rendeletet az SZBU vezetője, Ivan Bakanov és Irina Venediktova főügyész leváltásáról. Az első esetben a döntést a Fegyveres Erők fegyelmi kódexének cikkelye alapján hozta meg, mely „a többek között halálesetekkel járó, nem megfelelő feladatellátásról” szóló felelősségről szól, a másodikban a hadiállapotról szóló törvény szerint járt el. A változásokat bejelentve Zelenszkij elnök rámutatott az SZBU és a Főügyészség alkalmazottjai, illetve a megszállók közötti kollaboráció példáira: hazaárulás és kollaboráció miatt jelenleg 650 büntetőeljárás folyik – ebből 60 esetben van szó a két intézmény azon munkatársairól, akik az elfoglalt területeken maradtak.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye kollaboráns közigazgatási vezetője közleményt adott ki, hogy a megye megszállt területeire számottevő erősítés érkezett az Oroszországi Föderáció rendfenntartó szerveiből – ők az ott működő kollaboráns hatóságokat támogathatják az ukrán földalatti aktivitás megakadályozásában. Rogov hangsúlyozta, hogy „Zelenszkij harcosainak” terrorizmusa és szabotázstevékenysége a régió számára nagy problémát jelent. Július 18-án a megszállt Herszon megyében található Nova Kahovkában [Нова Каховка] újabb robbanássorozat történt: az ukrán regionális hatóságok képviselője szerint ellenséges lőszerraktárak égtek és robbantak fel. Korábban, július 12-én a városban az orosz megszálló erők lőszerraktárát robbantották fel (a lőszerrobbanás egész éjjel tartott, az Ukrán Fegyveres Erők támadásának eredményeként 150 orosz katona halhatott meg), s július 13-án újabb támadásra került sor – ezúttal fegyverraktárak ellen.

Zaporizzsja megyében, a megszállt Melitopolban a kollaboráns hatóságok saját székhelyük átköltöztetéséről döntöttek egy megerősített épületbe – ezt biztonsági okok tehették szükségessé. Helyi újságírók információi szerint a megszállók kiszolgálói félnek munkába menni, mert tartanak az ukrán „partizánok” támadásaitól. Július 17-én a városban erős robbanásokra került sor, a Belügyminisztérium kollaboráns szervei „terrortámadás” előkészítését vizsgálják. Melitopolban a kollaboránsok az elfoglalt terület ideiglenes „fővárosát” hozták létre (az oroszok Zaporizzsja megye kb. 60 százalékát ellenőrzik); s folyik az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról szóló ál-népszavazás előkészítése.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Ukrajna határidőre rendezi kötelezettségeit. Az Alap arra számít, hogy ez a jövőben is ugyanígy lesz – ami az ukrán államadósság átütemezési lehetőségének elutasítását jelenti. Az IMF szerint rövidtávon Ukrajnának a nemzetközi közösség részéről támogatást [vagyis nem hitelt] kell kapnia segítségként. Korábban Denisz Smihal miniszterelnök jelentette ki, hogy a[z ukrán] kormány nem fontolgatja az adósság-átütemezést, azonban reményét fejezte ki, hogy érkezik ilyen kezdeményezés a hitelezők részéről.

Irina Verescsuk reintegrációért felelős miniszterelnök-helyettes becslése szerint a fűtési szezon (átalában október közepére várható) kezdete után valószínűleg elindul egy újabb menekülthullám, különösen Zaporizzsja megye egyes részeiből (beleértve ebbe Enerhodar városát, melyet levágtak a gázhálózatról). Verescsuk szerint 4,5 millió fő regisztrált belső menekültként, míg valós számuk közel hétmillióra rúg. Németország az év végéig további 2,4 milliárd euró elkülönítését tervezi az Ukrajnából érkező 800’000 menekült ellátásának finanszírozására (30 százalékuk 14 év alatti gyermek).

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Lebombázott általános iskola romjai a Mikolajiv megyei Varvarovkában (fotó: Maciek Musialek / NurPhoto via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna