Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 132. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 132. napján

OSW
| 2022.07.06. | OSW

Az oroszok elsősorban Szlavjanszkot és környékét támadják. A törökök visszatartottak egy, a feltételezés szerint ellopott ukrán gabonát szállító hajót. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 132. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Tadeusz Iwański, Krzysztof Nieczypor, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

Az OSW a 2022. július 4-ével kezdődő héttől nyári működésre áll át, ami a Hadinaplók közlésére is hatással van. A július 4–8-i héten három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentetnek meg összefoglalót, utána pedig hetente két alkalommal. Mi is folytatjuk – azokon a napokon, amikor van lengyel nyelvű anyag, a fordítást továbbra is megtalálják a Válasz Online-on.

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

Az utolsó két nap folyamán az orosz haderő az offenzíva folytatására, illetve a Donyeck megyében található ukrán állások elleni tüzérségi tömegtűzre koncentrálta a tevékenységét. Az agresszor támadásának főirányai Szlavjanszktól északra és északnyugatra fekszenek – a Velika Komisuvaha–Virnopillja–Dibrovne–Dolina–Bohorodicsne [Велика Комишуваха–Вірнопілля–Дібровне–Долина–Богородичне] vonal, illetve Bahmuttól nyugatra, a Sziverszk–Horlivka [Сіверськ–Горлівка] vonal mentén. Különösen intenzív harcok zajlanak az agresszor hadserege által részben elfoglalt Mazanivka [Мазанівка] faluban, Dolinában, Szpirnében, Versinában [Вершина] és Novoluhanszkében [Новолуганське] (ezekről a településekről az ukránok visszaverhették az ellenség támadását), illetve Luhanszkében [Луганське] – utóbbi település feletti ellenőrzés sorsa eldöntetlen.

Az orosz erők tüzérségi tömegtűzzel támadják Szlavjanszkot és a város környékét, folytatják a Liszicsanszk–Bahmut országút feletti teljes ellenőrzés megszerzésére tett kísérleteket, illetve arra is törekednek, hogy előnyös állásokat foglaljanak el a Kramatorszk irányába tervezett offenzívához. Délen, a harcérintkezési vonal mentén az agresszor tüzérségi- és repülőtámadást hajtott végre – a Herszon megyében fekvő Oszokorivkától [Осокорівка] és Potyomkinétől indulva [Потьомкине] a Mikolajiv megyében található Bereznehuvatéig [Березнегувате], Cservona Dolináig [Червона Долина], Mirnéig [Мирне], Sevcsenkovéig [Шевченкове], illetve Luparevéig [Лупареве]. Az oroszok az ország északi részének határmenti területein (a Harkiv, Szumi és Csernyihiv megyében) is végrehajtottak tüzérségi támadást. Harkiv megyében ezen támadások célja olyan állások elfoglalása, mely lehetővé teszi Harkiv tüzérséggel történő támadását; a védők a megyében fekvő Szosznivka [Соснівка] településről az ellenséget kiszoríthatták. A megszálló hadsereg rakétatámadásokat is végrehajtott Harkiv, Mikolajiv, Hmelnickij [Хмельницький] környéke, Krivij Rih, illetve a Fekete-tenger partján fekvő Ocsakiv [Очаків] és Csornomorszk [Чорноморськ] ellen.

https://twitter.com/UkrWarReport/status/1544682185839484934

Az utolsó két nap folyamán az ukrán fegyveres erők az orosz hadsereg hátában lőszerraktárak ellen hajtottak végre tüzérségi támadásokat (többek között Donyeckben, a Donyeck megyében található Sznizsnében [Сніжне], a Herszon megyében fekvő Csornobajivkában [Чорнобаївка], a Luhanszk megyei Popasznában és Kadijivkában [Кадіївка], a Mikolajiv megyében található Sznihurivkában [Снігурівка], Harkiv megyében Izjum környékén, illetve a Zaporizzsja megyei Melitopolban) – mindez a nyugati tüzérségi rendszerek hatékony kihasználását bizonyítja. Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke arról tájékoztatott, hogy Skócia kormánya 65 millió fontot irányzott elő Ukrajnának katonai segély címén, Wales kormánya pedig 35 millió fontot. Ezen túlmenően Nagy-Britannia az elkövetkező hetekben 10 önjáró tüzérségi rendszert, illetve kamikázedrónokat adhat át az ukrán fegyveres erőknek.

Az oroszok folytatják a mozgósítást a megszállt megyékben. Az ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erői adatai szerint Bergyanszkban megkezdődött a sorozás előkészítése – a városban a lakóközösségek vezetőit arra utasították, hogy írják össze a hadkötelezettségi korban lévő személyeket. Luhanszk megyében nő a mozgósítás tempója. Az elfoglalt területeken ezt a folyamatot az útlevéllel való ellátás előzi meg – a helyi lakosságon egyre nagyobb a nyomás, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot.

Zaporizzsja megye kollaboráns közigazgatási vezetője, Jevhen Balicki [Євген Віталійович Балицький] arról tájékoztatott, hogy az elfoglalt területeken részben újraindult a vasúti szolgáltatás, a kikötői munka és az ipari termelés. Ezen túlmenően elindult a vasércszállítás a Donyecki Fémkohászati Üzembe. A vállalatok egy része a mezőgazdasági termékeket (gabona, gyümölcsök, repce, napraforgó-olaj) elkezdhette exportálni Oroszországba, illetve az ún. Donyecki Népköztársaságba – Oroszországból a régióba 300 vagon érkezett, melyeket a gabona elszállítására szánnak. A bergyanszki kikötőből Törökországba indult az első, 7000 tonna gabonát szállító hajó, a mezőgazdasági termelés közel-keleti (iraki, iráni, szaúd-arábiai) exportját tervezik. A helyi vállalkozások új logisztikai láncokat próbálnak meg kialakítani azzal, hogy Oroszországból rendelnek alkatrészeket – ez lehetővé teszi termékeik helyi piacra történő bevezetését. A vállalkozások egy részét állami irányítás alá vonták, ürügyként a korábbi, „nacionalista” tulajdonosok elmenekülését jelölték meg. Balicki arról tájékoztatott, hogy a Zaporizzsjai Atomerőmű folyamatosan működik, s a jelenleg megtermelt energia az oroszok által ellenőrzött területek szükségleteit fedezi. Az erőmű teljes körű üzembe helyezésére Zaporizzsja megye teljes elfoglalása után kerülhet sor – a tervek között az is szerepel, hogy a [megtermelt] energiát a Krímbe is szállítják.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy a megszállt területeken az oroszok terrorizálják a helyi lakosságot, ukránbarát aktivistákat és a katonák családtagjait fogják el, lerombolják az ukrán szimbólumokat, valamint arról is beszámolt, hogy csecsen harcosokból (az ún. kadirovistákból) álló egységek a szjevjerodonecki mecsetet lőtték. Hajdaj szerint a megszállt városokat a lakosság többsége elhagyta, azonban Szjevjerodoneckben még kb. nyolcezren, Liszicsanszkban több mint tízezren maradtak.

Július 5-én a svájci Luganóban véget ért az „Ukraine Recovery Conference” című, Ukrajna újjáépítésének szentelt kétnapos konferencia. A rendezvényen több mint negyven ország és nemzetközi szervezet (EU, Nemzetközi Valutaalap, EBRD stb.) képviselői vettek részt, Ukrajna részéről pedig a miniszterelnök, a házelnök, illetve miniszterek is. Denisz Smihal kormányfő bemutatta azt a háromlépcsős országújjáépítési tervet, melyen az elmúlt két hónap során ukrán és külföldi szakértők dolgozhattak. A program főleg arra épül, hogy az elkövetkező évtized során 750 milliárd dollárt gyűjtenek össze, elsősorban a világon megszerzett orosz vagyontárgyakból és jóvátételből, illetve arra: éves szinten 7 százalékos gazdasági növekedési tempót sikerül elérni. Volodimir Zelenszkij elnök videokonferencia keretében szólt a konferencia résztvevőihez – az államfő (arra utalva, hogy országa június 23-án megkapta az EU-tagállamjelölti státuszt) kijelentette: „Ukrajna számára az újjáépítés nagy reform lesz”.

Július 4-én a Bloomberg arról tájékoztatott, hogy Törökország vizsgálatot indított a megszállt Bergyanszk kikötőjéből a törökországi Karasu kikötőjébe tartó, „Zhibek Zholy” [Жибек Жолы] nevű hajó által szállított gabona eredetével kapcsolatban – az eljárás idején a hajó török vizeken marad. Egy nappal később a Reuters megtudta, hogy Kijev még június 13-án fordult Ankarához azzal: ellenőrizzen három, orosz zászló alatt közlekedő hajót amiatt, mert ezek Dél-Ukrajnában elrabolt gabonát szállítanak – a rakományt a megszállt Szevasztopol kikötőjében vitték fedélzetre. A hajók egy szankciók által érintett orosz céghez tartozhatnak.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

Az, hogy az agresszor hadserege elfoglalta Szjevjerodonecket és néhány nappal rá Liszicsanszkot, habár nagyobb hadműveleti jelentőséggel nem bír, a háború jelenlegi szakaszában a konfliktusban részt vevő mindkét oldal információs politikájának fontos elemévé vált. Az ukránok azt próbálják kiemelni, hogy az erők kivonása a Luhanszk megyéből kizárólag taktikai lépés volt, az összehangolt művelet azt bizonyíthatja, hogy [Kijev] fenntartja az ellenség további megfékezésének lehetőségét. Ugyanekkor a kijevi hatóságok, tisztában lévén a társadalmi elvárásokkal (melyeket nagyrészt Zelenszkij elnök és környezete ébreszt) arról akarják meggyőzni [a közvéleményt], hogy az agresszor hadseregének előrehaladása ellenére az ukrán fegyveres erők továbbra is képesek a hatékony ellentámadásra (Olekszij Aresztovics, az elnöki hivatal tanácsadója azt mondta, hogy Liszicsanszk elfoglalása az ellenség utolsó nagy győzelme ebben a háborúban). A másik oldalról az oroszok a megye elfoglalását a konfluktus fordulópontjának próbálják beállítani, melyben a győzelem mérlege az ő oldalukra billent át. Az, hogy a támadást Donyeck megye nagyvárosai (Szlavjanszk és Kramatorszk) feletti ellenőrzés kialakításához vezető előnyös [harc]állások elfoglalásának céljából folytatják, a nemzetközi közvéleményt arról győzheti meg: Ukrajna további támogatása sikertelenségre ítéltetett és értelmetlen.

Az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges pénzügyi szükségleteket a jelenlegi fázisban becslésnek kell tekinteni: zajlik a háború, s ezzel együtt folyik többek között az infrastruktúra pusztulása is. A jóval az invázió előtt, a 2014 után az ukrán reformoknak szentelt nemzetközi viták sorában megrendezni tervezett luganói konferencia lehetővé tette, hogy az újjáépítési tervet a jelenlegi körülményekhez szabják – ez lehetőséged adott az ukrán hatóságoknak saját tervük bemutatását, s arra, hogy ezt a donorok előzetesen átbeszéljék. Még mindig hiányoznak a konkrétumok a finanszírozás nagyságrendjével, forrásaival és időtartamával, a prioritási területekkel , a segítség odaítélésének szabályaival és annak ellenőrzésével kapcsolatban. Ezeket a funkciókat valószínűleg az Európai Bizottság fogja koordinálni (a testület vezetője, Ursula von der Leyen Luganóban egy alkalmas mechanizmus létrehozását jelentette be): az EB arra fog törekedni, hogy a segélyprogramokat Ukrajna belső reformjaival kapcsolja össze.


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Biztonsági erők állítjákj meg az autósokat, amikor július 5-én a Kramatoszktól északra fekvő Szlovjanszk központi piacáról füst száll fel, miután feltételezett rakétatámadást hajtottak végre az ukrajnai orosz invázió során. (Miguel Medina / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna