Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 71. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 71. napján

OSW
| 2022.05.06. | OSW

Vezérkari főnöke szerint ellentámadásban az ukrán hadsereg Harkiv környékén. Akadozik a megszállt területek „rubelesítése”, a Donbasz teljes orosz elfoglalása pedig egyre valószínűtlenebb. A belarusz elnök szerint amit lehetett, már felajánlottak Moszkvának. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 71. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij arról tájékoztatott, hogy a védők Harkiv és Izjum irányában támadásra fejlődtek fel – a két város térségében heves harcok dúlnak. A „Kelet” és „Dél” műveleti csoportok, a Donbaszban tevékenykedő Egyesített Erők és a Légierő parancsnokságának összesített jelentéseiből az derül ki, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán többek között egy repülőgépet, 14 drónt, 11 harckocsit, illetve 14 páncélozott harcjárművet veszítettek. Odessza térségének védelme arról tájékoztatott, hogy egy manőverező robotrepülőgépet lőttek le, illetve eltaláltak egy, a Fekete-tengeri Flottához tartozó fregattot.

A frontvonal Harkiv környékén május 5-én (forrás: Military Land)

Az elfoglalt területeken az oroszok folytatják a „rubelövezet” bevezetését, mely meggyengítheti ezen területek Ukrajnával fenntartott gazdasági kapcsolatait, és ugyanilyen kapcsolatokat alakíthat ki az ún. Donyecki és Luhanszki népköztársaságokkal és Oroszországgal. Azon terveket ugyanakkor, amelyek a rubelt május 1-jével kezdték volna bevezetni, még mindig nem teljesítették. A pénzforgalomban a hrivnya ugyanúgy megtalálható: Herszonban a nyugdíjakat és szociális támogatásokat állítólag még mindig az ukrán intézmények fogják kifizetni. Az orosz katonák zsoldjuk kifizetése után a pénzváltóknál a rubelt hrivnyára váltják át, a nem hivatalos pénzforgalomban a külföldi valuták – mindenekelőtt a dollár – jelentősége nő. A rubel gyors bevezetésének nehézségei azt eredményezték, hogy a megszálló négyhónapos átmeneti időszakot jelentett be, mely alatt fizetni lehet az ukrán nemzeti valutával. Ebben az időszakban az orosz Szberbank fiókjainak megnyitását tervezik, illetve olyan előírások bevezetését, melyek arra kötelezik a helyi vállalkozókat, hogy azokban rubelszámlákat nyissanak.

Zaporizzsja megyében az oroszok erőszakkal veszik rá a lakosokat földtulajdoni lapok kitöltésére – ezen iratok benyújtása után válik lehetővé a földmegművelési engedélyek kiadása. A mezőgazdasági földterületek kötelező nyilvántartásának elmulasztása azok elkobzásának veszélyével jár.

Néhány ukrán városban május 7. és 10. között megszigorították a biztonsági előírásokat, mivel a hatóságok előrejelzése szerint a közelgő orosz győzelem napi ünnepségek miatt a rakétatámadások intenzitása növekedni fog. Ivano-Frankivszk polgármestere arra szólította fel a lakosságot, hogy ideiglenesen hagyják el a várost és ne gyülekezzenek közterületen. Zaporizzsjában megszigorították a kijárási tilalmat, megtiltva a városon belüli mozgást.

Lezárult a mariupoli lakosság kimenekítésének harmadik, az ENSZ égisze alatt megvalósított szakasza. A várost eddig több mint 500 civil hagyta el, közülük kétszázan az Azovsztal fémkohászati üzemből szabadultak. A civileket szállító konvojok távozása közötti szünetekben az orosz hadsereg tüzérséggel lövi a létesítményt. Május 6-án folytatódhat a lakosság kimenekítése.

Az AP hírügynökségnek adott interjújában Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök azt állította, hogy a belarusz hadsereg nem vesz részt Oroszország Ukrajna elleni háborújában, illetve azt: mindent (az orosz erők logisztikájának biztosítását, a Belarusz területéről Ukrajna ellen indított légi- és rakétatámadások lehetőségét), amit Belarusz fel tudott és fel tud ajánlani az oroszoknak, már megtette. Hozzátette, hogy az ukrajnai háborút egy héten belül be lehetne fejezni, de ez nem lehetséges „az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia hozzáállása miatt”. Lukasenka üzeneteivel (melyek szerint nem áll szándékában a belarusz hadsereget az Ukrajnában folyó harctevékenységekbe bevonni) főleg a saját társadalmát célozza, az ugyanis a fegyveres konfliktusban való részvétel lehetősége miatt aggódik.

A Varsóban május 5-én megrendezett, Ukrajnának szánt donorkonferencia összesen 6,5 milliárd dollár értékű segélyt gyűjtött össze. Az EU 200 millió eurót különít el a belső menekültek megsegítésére. A konferencián megvitatták a tagállamokban befagyasztott orosz vagyontárgyak átadását Ukrajnának. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint a háború kezdete óta Kijev 12 milliárd dollár támogatást kapott pénzügyi támogatás és hadfelszerelés formájában.

A lengyel határőrség arról tájékoztatott, hogy a háború kezdete óta Ukrajnát 3,19 millió fő hagyta el Lengyelország felé. Május 5-én a határt 24 600-an lépték át (ez az előző nap adataihoz képest 1,5 százalékos csökkenés), az ellenkező irányban 19 ezer főt engedtek át. Február 24-e óta Lengyelországból Ukrajnába 1,07 millióan távoztak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

Az ukrajnai hadi helyzet 2022. május 5-én (forrás: Institute for the Study of War)

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: fel nem robbant lövedéket szállítanak el a Zaporizzsja megyei Hrihorivka határában 2022. május 5-én (fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna