Gyurcsány Ferenc, a háromszoros tehertétel – Válasz Online
 

Gyurcsány Ferenc, a háromszoros tehertétel

Papp József
| 2021.11.03. | vélemény

Az ellenzék erkölcsi megtisztulásának szempontjából a legfőbb tehertétel ma is Gyurcsány Ferenc. Háromszoros értelemben is az – állítja Papp József, a Corvinus nyugdíjas oktatója. Ki is fejti, miért. Vendégszerzőnk rövid írása a Válasz Online előválasztás utáni, külsős szerzők számára indított értékelő sorozatának részeként jelenik meg hasábjainkon.

hirdetes

Soha sem készült volna el az Elkúrtuk, „ha Gyurcsány 2006-ban a zavargások után lemond és örökre távozik a politikából. Most is ő a probléma, nem a DK, nem felesége Dobrev. Hatalmas ballaszt az egyesült ellenzék számára. Akkora, hogy nem is hihető az egység közöttük”. Raskó György FB-posztjának állításával nehezen lehetne vitatkozni. Gyurcsány azzal, hogy ragaszkodik a DK pártelnöki székéhez, megakadályozza az előválasztások legfőbb hozadékának, az ellenzéki pártok erkölcsi megtisztulásának kiteljesedését. Márki-Zay Péter sikere elsősorban annak köszönhető, hogy a megkövesedett, háttéralkukra épülő – végtelenül erkölcstelen – pártrendszer feltörését hirdette meg. A volt miniszterelnök ennek a pártokráciának tagadhatatlanul az egyik fő pillére, az ellenzék erkölcsi megtisztulásának szempontjából valóban a legfőbb tehertétel. Háromszoros értelemben is:  

  1. Bár arról nem tudunk, hogy – szemben Orbánnal – kormányzása idején visszaélt volna hatalmával a saját családja gazdagodása érdekében, de ifjúkommunistából nagytőkéssé válásának folyamatára mégis árnyékot vetnek visszaélésgyanús mozzanatok.  Ha nem is ő, de barátja és rokona voltak olyan pozícióban, hogy helyzetbe hozzák. Orbánnak máig felhánytorgatják a székházbotrányt, mint ősbűnt. Abban az évben, 1993-ban Gyurcsány részletre vehetett meg ingatlanokat a barátja, Szilvásy György által képviselt államtól, amelyeket aztán az állam vissza is bérelt tőle. 1995-ben, amikor Kaya Ibrahim egy nap alatt tucatnyi Fidesz-közeli céget fantomizált, Gyurcsány tarolt a privatizációban, varázsütésre nagytőkés lehetett annak az állami banknak a kedvező hiteleiből, amelynek anyósa volt az elnöke. Ezek a kétes ügyletek Gyurcsányt béna kacsává tették miniszterelnöksége alatt is, és most is. Aki besározódik, az hitelesen nem kérheti számon mások  visszaéléseit.
  2. Miniszterelnöksége alatt bizony voltak korrupciógyanús és hatalmi visszaélésektől sem mentes ügyletek. Az, bár igaz, nem mentség, hogy Orbán alatt a hatalommal való visszaélés  szervezetten, nagyüzemileg folyt és folyik. Gyurcsány tudta nélkül nem történhetett volna meg a Tankönyvkiadó privatizációja, a Dataplex- és Sukoró-ügy, nem beszélve a 30-70%-os háttéralkuról. Ezek a – Márki-Zay szavaival élve – 2010 előtti korrupciós ügyek ugyancsak lehetetlenné teszik Gyurcsány hiteles fellépését. Ráadásul alapot adnak a csúsztatásokra építő fideszes ellentámadásoknak. De van még valami, ami Gyurcsány erkölcsi hullaságát  még jobban alátámasztja.  A zsarolhatósága. A Fidesz 2010-es kampányának egyik központi eleme volt az elszámoltatás. Ebből – néhány kirakatperen kívül – semmi sem lett. Bár fontolgatták Gyurcsány vád alá helyezését, rájöttek: sokkal jobban megéri, ha az esetleges bűnösség csak lebegtetve van: Orbánnak elemi érdeke, hogy a tehetséges, higanymozgású. karizmatikus ellenzéki pártelnök minél tovább a színen maradjon. Minden perc, amit Gyurcsány pártelnökként eltölt, gyengíti az ellenzék hitelességét. Ez a „gyurcsányozás” fő éltető eleme.
  3. Gyurcsány ötéves kormányzása alatt megbocsáthatatlan hibákat követett el, amelyeknek egyenes következménye lett Orbán kétharmados uralma. Az eladósodás, a határon túliakról kierőszakolt népszavazás, a 2006-os rendőri brutalitás mellett a legnagyobb hibát akkor követte el, amikor 2005-ben parlamenti vizsgálóbizottság elé citálta Orbánt, de az ügyből nem lett semmi. Pedig 2006-tól már nem Polt Péter volt a főügyész. Orbán első kormányzása alatt olyasmit követett el, amiért simán elítélhették volna. Nem az elhíresült tokaji szőlőkről van szó. Hanem arról, hogy felesége hogyan jutott felcsúti földekhez kormányfő férjének rafinált machinációi segítségével. És hogy ezek a földek – ugyancsak kormánydöntésre – hogyan váltak egyszerre igen értékessé. Tanulságos történet, a kormányzati visszaélések elrettentő mintapéldája lehetne a jogi egyetemeken.  Orbánnak mégsem esett baja. Hála a háttéralkuknak? Vagy talán Gyurcsány béna kacsasága miatt maradt ki ez a történelmi esély? Ami megkímélhette volna Magyarországot Orbán 11 éve tartó uralmától. Ezért a fő felelős Gyurcsány Ferenc. Erkölcsileg leginkább emiatt nullázódott le. És bizony, mindezekért elnézést még nem kért.

Gyurcsány erkölcsi amortizálódása levakarhatatlanul sötét árnyékot vet nem csupán a DK-ra, de az egész ellenzékre is. Valóban gátja a morális megtisztulásán alapuló szövetségkötésnek és így az esetleges győzelemnek is a tavaszi választásokon. Gyurcsány erről szemmel láthatólag nem akar tudomást venni, elemében van, minden erejével azon mesterkedik, hogy vezetésével a DK legyen az ellenzék domináns ereje. Dacolva az előválasztás legfőbb tanulságával, az erkölcsi megtisztulás szükségességével, továbbra is a DK elnökségi tagja maradhat Ráczné Földi Judit, az offshore-botrányba keveredett képviselőjelölt, a párt megmondóembere, Gréczy Zsolt pedig szerecsenmosdatási kampányba kezdett, hogy pártelnöke felelősségét relativizálja.  Pedig  Karácsony történelmi tette megnyitotta a liberális értelmiség meghatározó része számára a lehetőséget, hogy kimeneküljön abból a zsákutcából, amibe az 1994-es koalíciókötéssel lavírozta magát:  kihátrálhatnak a volt kormányfő mellől. Vajon az erkölcsi megtisztulás programját meghirdető MZP ki tudja-e használni ezt?

Az biztos, ha Gyurcsány Ferenc miatt nem az ellenzéki szövetségre, hanem inkább a kutyapártra szavaznak sokan, s azon úszik el a kormányváltás, az leginkább a DK elnökének felelőssége lesz.


A Válasz Online külsős szerzők számára indított, előválasztás utáni értékelő sorozatában eddig Tordai Csaba, Lányi András, Körösényi András és Illés Gábor, valamint Kovács Tibor írását közöltük.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Demokratikus Koalíció#Gyurcsány Ferenc