EXKLUZÍV LEMEZPREMIER! Egészében meghallgatható nálunk Lovasi András új albuma – Válasz Online
 

EXKLUZÍV LEMEZPREMIER! Egészében meghallgatható nálunk Lovasi András új albuma

Stumpf András
| 2021.09.29. | Kult

Hivatalosan holnap jelenik csak meg és kerül fel a különféle zenemegosztó oldalakra Lovasi András vadonatúj lemeze, a Grand Hotel Halmahera, a zenész jóvoltából azonban a Válasz Online-on, ebbe a cikkünkbe ágyazva bárki megtalálja és meghallgathatja. A Tréning a mennyországhoz alcímet viselő album afféle magnum opus: összefüggő, tematikus album, konceptlemez, a dalokat prózai betétek szakítják meg vagy éppen kötik össze, szintén Lovasi előadásában. De nem csupán ezért különleges a kiadvány: a megjelenés módja miatt is az. Részletek alább.

hirdetes

Nehéz nem Cseh Tamásra asszociálni Lovasi András új lemezét hallgatva. És nem csak akkor, amikor konkrétan elhangzik rajta egy Fehér babák-utalás. Az egészet tekintve is az 1983-as Frontátvonulás ugorhat be mondjuk, amelyen a dalokat prózai szövegek szakítják meg-kötik össze, hogy a mű összefüggő, abszurd történetként végül kirajzolja mindazt, amiben élünk. Ez történik Lovasi új lemezén is. A helyszín (gyakran) a Grand Hotel Halmahera – utóbbi, a sziget egyébként valóban megtalálható a térképen. Ide „menekülnek” a szőkék, az északiak-nyugatiak, akik nem bírják kivárni a mennyországot. Ami Halmaherán nincs – az nincs. Hogy ez turizmus-e, vagy már migráció? Mi, amikor az apokalipszis, vagy egyszerűen csak elviselhetetlen életünk elől ilyen szigetekre menekülünk, nem töröljük el a helyiek kultúráját, nem alázzuk turistalátványossággá azt? Miközben attól rettegünk, hogy idemigrálnak olyanok, akik eltörlik a miénket? Efféle kérdéseket is feszeget Lovasi, de azért nem minden Halmaherán történik a lemez világában, a világfolyamatok csak nagyon távoli hátterei annak.

Grand Hotel Halmahera (grafika: Korolovszky Anna)

Előkerül az Adria is, mint a magyar szabadság tipikus helyszíne. Még Orbáné is ott van. Erős, ahogy a ’szabadság’ szó pihenős, hétköznapi jelentése mögött ott settenkedik a nagy, patetikus jelentés is – a kettő kontrasztja érezhető feszültséget kelt. Ha nem is annyira következetesen, mint az említett Cseh Tamás-Bereményi Géza-műben, itt is van ráadásul központi figuránk, akire több dalban is utalnak itt-ott hagyott klóros bugyik, műanyag fejdíszek – s aki Lovasi hangján meg is szólal egy prózai betétben. Jutka elmeséli, hogyan halt meg harminc évvel ezelőtt.

Pedig ő az a Jutka, akinek a születése is éppen harminc évvel ezelőttre tehető – igaz, rögtön felnőtt nőként jött a világra akkor, az egyik első Kispál és a Borz-dalként, vagy dalban. Már abban is volt szöveges betét, amely a kor jelenségeire reflektált, most pedig, az átdolgozott Jutka 2 című tételben ez a betét kibővült. Még Borkai Zsolt is belekerült. Ahogy azonban Lovasi a Válasz Online-nak adott hétfői interjújában is elmondja: nem ítélkezik, inkább afféle kikerülhetetlen társadalmi környezetként, háttérként jelenik meg a NER a lemezen. 

Aki esetleg nem értené a Jutkában Lovasi minden szövegelt sorát, ritka segítségre lelhet – igaz, ahhoz meg kell vásárolnia a fizikai kiadványt. Korolovszky Anna Lovasi szövegeire készített grafikái miatt önmagában, művészeti albumként is megérné az árát – ha nem lenne benne cédémelléklet, akkor is. De hopp! Nincs is benne cédémelléklet! Ez a trükk. Még pendrive sincs. Egy kód van csupán, amellyel viszont a vásárló letöltheti a lemezt veszteségmentes formátumban. Az igazán ínyencek tehát, akik nem elégszenek meg a Youtube- vagy Spotify-féle tömörített hanggal, így juthatnak hozzá a legjobb minőséghez.

Ennek most nagyobb a jelentősége egyébként, mint Lovasi előző szólólemeze esetében.

Zeneileg kidolgozottabb, jobban hangszerelt, gyönyörűen kevert anyag született, köszönhetően a covidnak – Lovasinak volt ideje pepecselni a sávokkal, hangzásokkal.

Így aztán már rögtön a lemez eleji Adriatika című dalról eszünkbe juthat egy másik nagy konceptalbum: a Pink Floyd The Wall-ja. Ilyen sötét, fojtogató hatású dalt tengerparti nyaralás témájában mindenesetre biztos, hogy keveset írtak eddig. A Floyd-párhuzam ebből a szempontból jobb is a Cseh Tamás-osnál. Lovasinak nincs szüksége egy Bereményi Gézára, ő írja a szöveget, a zenét, el is énekli, a dalokat fel is játssza. Kezében tartja a teljes művet.

De inkább nem elemezzük most szét ezt a lemezt. Minek, ha egyszer bárki meghallgathatja? Itt és most:

A fenti Youtube-ablak ‘playlist’, a teljes zenei anyagot tartalmazza. A dalok között léptetni a lejátszógomb előtti és mögötti ikonokkal lehet.


Nyitókép: A Grand Hotel Halmahera album borítója (grafika: Korolovszky Anna)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#album#bemutató#Lovasi András#zene