Itt az új ópiumháború – Amerika és Kína drogfronton is egymásnak esett – Válasz Online
 

Itt az új ópiumháború – Amerika és Kína drogfronton is egymásnak esett

Bán Zoltán
| 2024.01.02. | Világmagyarázat

Az Egyesült Államokban valóságos fentaniljárvány tombol: a szintetikus opioid túladagolásában tízezrek halnak meg évente és mára ez az első halálok a 18 és 49 közötti korosztályban. Washington szerint kínai laboratóriumokból származó anyagot terítenek nála, azaz Peking cinkos amerikaiak tömegeinek olcsó, de halálos drogra szoktatásában. Kína hevesen cáfol és emlékeztet, hogy a Nyugat” éppen őket tette tönkre a 19. században az ópium korlátlan terjesztésével. A novemberi Biden–Hszi-csúcson is megtárgyalták a témát, ám hogy ez fordulatot hozhat-e idén, még erősen kérdőjeles. Bán Zoltán vizsgamunkája a Válasz Online újságíró-műhelye számára.

hirdetes

Kelly ápolónőként megtanulta, hogy a betegek fájdalomcsillapítása kiemelten fontos. Hallott már olyan esetekről, ahol problémát okoztak egyes szerek, de úgy gondolta, ez őt nem fogja érinteni. Tévedett. Hiába látta a rossz példákat ápolóként, lánya ópiumszármazékok fogyasztásába kezdett. Az opiátfüggőség nem válogat. Napjainkban azonban az ápolónő, lánya és sokszázezer sorstársuk története nemcsak közegészségügyi probléma, hanem a nagyhatalmi vetélkedés egyik hadszíntere is.

Amerika számára már olyan égető a probléma, hogy a novemberben a San Franciscóban tartott Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján (APEC, ahol az Egyesült Államok és Kína első számú vezetője hosszú idő óta először találkozott személyesen) is felhozta a fentanil nevű szerrel kapcsolatos problémákat.

Hogy miért? A kínai értelmezés szerint a Nyugat a 19. században egyszer már elöntötte az országot ópiummal, ezért a globális vezetésért Amerikával harcban álló nagyhatalom most visszaadja a kölcsönt. Az érvelés igazságtartalmának megítéléséért érdemes felütni a történelemkönyveket. Kezdetben Kínában az ópiumot gyógyászati hatásai miatt bélbántalmakra, fájdalomcsillapításra, kolera tüneteinek enyhítésére és egy sor egyéb panaszra használták – még az európaiak érkezése előtt. A hagyományos kínai orvoslás terjesztette el széles körben, ám hamarosan élvezeti szerként is használni kezdte a lakosság. 1729-ben császári rendelet betiltotta, ám gyógyító céllal továbbra is szabad volt hozzányúlni. Az ekkortájt felbukkanó nyugati kereskedők ismertették meg a helyiekkel a dohányt, amit először szintén egészségügyi termékként, a malária ellen használtak, de az ópiummal együtt vált élvezeti szerré. Az ópium birtoklása nagy presztízzsel bírt, még a császári palotában is használták. Státusszimbólumként a mai kokainhoz hasonlítható, amit a hírességek és a gazdagok fogyasztanak szerte a fejlett világban – ellentétben a fentanillal, a szegények kábítószerével.

A kábítószer-élvezet tehát már a nyugati befolyás előtt is átjárta a kínai társadalmat. Tény ugyanakkor, hogy az ópium meghatározta a britek és a kínaiak közti kapcsolatot,

mivel a brit gyarmatok termékei közül egyedül a kábítószerre volt kellő kereslet Kínában. London a Pekinggel szemben fennálló külkereskedelmi deficitet az ópiumkereskedelemmel kívánta enyhíteni. 1838-ban a császári udvar a birodalomban egyre inkább elharapózó kábítószer-függőség és a briteknek fizetett ezüst kiáramlása miatt végül döntést hozott a kereskedelem beszüntetéséről, ami háborúhoz vezetett. A kábítószer-élvezetből fakadó háború elvezetett a mai Kína legnagyobb identitásképző eleméhez, a Nyugathoz kötött „megaláztatás évszázadához” – habár az ópiumot, amint említettük, már jóval a brit szállításokat megelőzően használták.

Brit sorhajók a Han folyón Tiencsinnél 1858-ban, a második ópiumháború idején (forrás: AFP/Collection Roger-Viollet)

Napjaink ópiuma, a szintetikus opioid fentanil ötvenszer erősebb, mint a szintén könnyen túladagolható heroin – és jelenleg orvosi használatra engedélyezett. Mivel rendkívül hatásos fájdalomcsillapító, az elmúlt évtizedekben népszerű legális gyógyszerré vált; visszaéléseiről szólt „A fájdalom ügynökei” című, nemrég a Netflixen megjelent film. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az amerikai Belbiztonsági Minisztérium vezetője, Alejandro Mayorkas szerint az Egyesült Államok legnagyobb kihívása a fentaniljárvány tombolása: 2021-ben több mint 80 ezren haltak meg túladagolásban. Mára ez vált a vezető halálozási okká a 18 és 49 éves korú lakosság közt. A koronavírus okozta halálozások mellett a fentanil-túladagolásoknak van jelentős szerepe a várható élettartam csökkenésében.

Az 1999 óta eltelt időszakban összesen több mint egymillió ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, s a túladagolások 75 százalékáért felelős a fentanil. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy 1999 óta nyolcszorosára nőtt a túladagoláshoz köthető halálesetek száma. A drogfogyasztás ma már a negyedik leggyakoribb halálok – a koronavírus-járvány taszította le a harmadik helyről, amit csak a rák- és szívbetegség előz meg. Az Amerikai Kongresszus Gazdasági Vegyesbizottsága szerint 2020-ban a fentanil okozta gazdasági károk a GDP 7 százalékra, 1500 milliárd dollárra rúgtak.

A szert jellemzően Mexikón keresztül csempészik be az államokba, ahol adagját rendkívül alacsony, mindössze ötdolláros áron értékesítik. Főleg a keleti parton terítik, mivel a szert fehér porként árusítják, amit könnyebb összekeverni a fehér por állagú heroinnal, míg egyéb államokban a heroint feketekátrányként árusítják. A kínai példához hasonlóan a megnövekedett kínálat alacsonyabb árakat eredményez, így pedig széleskörű használat terjed el.

A fentanil-alapanyagok fő forrása Kína, ám a mexikói kartellek végzik az összeállítást és a logisztikai feladatokat, azaz a csempészést.

Ezért vetődött fel időnként, hogy a mexikói drogbandákat terroristacsoportokká minősítsék, ami messze ható következményekkel járna Mexikóra és a határmenti területekre. 2019-ben a Trump-kormányzat számos kínai céget tett szankciós listára, amelyek fentanilexporttal vagy alapanyagának szállításával foglalkoztak. Peking be is tiltotta a fentanil gyártását és a két ország közti közvetlen szállítás is meredeken csökkent. Ugyanakkor a fentanil előállításhoz szükséges szerek (prekurzorok) önmagukban nem tiltottak, így azok kereskedelmét Peking nem is kívánja korlátozni. Mivel a szer szintetizálható ültetvények nélkül is, ezért rendkívül nehéz hatásosan meggátolni az előállítást, hiszen sokféle alapanyagból előállítható az alapvegyülethez hasonló készítmény.

Mivel Kína korlátozta a fentanil előállítását, ezért a termelés egy része Indiába költözött át. Így érdekes kínai–indiai bűnözői együttműködés alakult ki a nemzetközi drogiparban, ami felülírja a két ország geopolitikai szembenállását. India előnyös földrajzi elhelyezkedésének és ipari erejének köszönhetően fontos szereplő az illegális drogkereskedelemben. Kína számos intézkedése részben hatékonynak bizonyult: több tízezer embert tartóztattak le, gyártó létesítményeket semmisítettek meg, ám a piac gyorsan reagál és olyan szereket kezdenek felhasználni, amelyek még nincsenek tiltólistán. A kínai és az indiai államszervezet is rendkívül decentralizált, így az intézmények és régiók közti kommunikáció nehézkes, ami akadályozza a hatékony fellépést a feketepiac ellen.

Egypárti Kína és decentralizáció? Igen, ha elsőre furcsa is, ez a helyzet. Bár a kínai rendszer politikailag központosított, gazdaságilag mégis decentralizált az alsóbb szinteken, amit egyesek regionálisan decentralizált tekintélyelvűségként írnak le. A helyi kormányzatok rendszerint alulfinanszírozottak, ami megágyaz a korrupciónak és ezt az alvilág ki is használja. (India ezzel szemben hasonló méretekben decentralizált, annyi különbséggel, hogy a politikai főhatalomban is váltógazdaság van, a legfelsőbb szinteken is.)

Kínában az alvilág számos szolgáltatást nyújt törvényes vállalkozásoknak, ideértve olyan cégeket, amelyek közel állnak kormányzati tisztviselőkhöz és a Párthoz. Az alvilág és a drogbirodalmak nem feltétlenül csak az állami akarat hiánya miatt virágoznak évtizedek óta. A helyzetet értelemszerűen bonyolítja, hogy Kína és az Egyesült Államok nem érdekelt a másik számára előnyös intézkedéseket meghozatalában. Nem elég, hogy a romló amerikai–kínai kapcsolatok akadályozzák a bűnüldöző szervek közös munkáját, a másik nagy fentanilforrással, Mexikóval is szűkült az együttműködés. López Obrador mexikói elnök az amerikai drogellenes fellépést okolja az országában növekő erőszakért, amit a terjesztő kartellek okoznak. Miután 2020-ban az amerikai bűnüldöző szervek elfogták Mexikó volt védelmi miniszterét, Salvador Cienfuegost azzal a váddal, hogy együttműködött a bandákkal, a kétoldalú kapcsolat tovább romlott. Az ország vezetője nyilvánosan tagadja, hogy országa lenne a forrása a fentanilnak. Cienfuegost kiadták Mexikónak azzal a feltétellel, hogy otthon vádat emelnek ellene. Ahol azonban az átadás után szabadon engedték. Azóta a határon átívelő ügynökségek közti kapcsolat megtört.

Joe Biden elköszön Hszi Csin-pingtől a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én. Az amerikai és a kínai elnök APEC csúcstalálkozója mentén találkozott (fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

Az Egyesült Államok, felismerve a helyzet súlyosságát, először szankciókkal igyekezett nehezíteni a csempészetet, majd 2022-ben Biden elnök kihirdette a Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Stratégiát. Ennek két fő prioritása a szerhasználók életének megmentése és a csempészet akadályozása. A program csökkenteni igyekszik a túladagolások számát azáltal, hogy pontos adatokat gyűjt a fogyasztási trendekről, és a problémás területekre életmentő gyógyszereket csoportosít. Ezen kívül a csempészet ellen 300 milliárd dolláros forrást allokált a határvédelmet ellátó szerveknek, továbbá a drogkereskedők vagyonát is célba vette azzal, hogy a pénzmosás-megelőzési intézkedéseket javítja. Ennek részeként kérték a kínai felet, hogy erősítsék meg ügyfél-azonosítási gyakorlatukat, így növelve az eladó és a drogot postán feladó felelősségét. A külpolitikai eszköztárat bevetve Washington kezdeményezte a „Globális koalíció a szintetikus kábítószerekkel kapcsolatos fenyegetések kezelésére” elnevezésű programot, amelynek tagja majd 100 ország és nemzetközi szervezetek is.

A Wall Street Journal (WSJ) júliusban megszellőztette, hogy

Washington hajlandó lenne visszavonni néhány olyan szankciót, amit emberi jogok megsértése miatt vetettek ki, ha Kína ezért erőteljesebben fellép a csempészekkel szemben. Még ha ez sikerülne is, az Indiába költöző termelés jól mutatja, hogy önmagában a kínai forrás kiiktatása már nem oldaná meg a problémát.

A hangnem azonban tovább keményedett: szeptemberben Biden elnök Kínát a legnagyobb illegális drogtermelő országok közé sorolta, amit a kínai külügyminisztérium aljas rágalomnak nevezett. Ezt követően került sor novemberben az APEC csúcstalálkozóra, ahol a két fél megegyezett a kérdés kezelésében. A WSJ értesülései igaznak bizonyultak, mivel Peking vállalta a hazai vegyipari cégek elleni fellépést, cserébe Washington feloldotta a Kínai Közbiztonsági Minisztérium Kriminalisztikai Intézete elleni korlátozásokat. (Az intézmény az ujgur kisebbség elleni elnyomás miatt került fel a szankciós listára.)

A novemberi csúcson tehát született egy megállapodás a két állam között. A kérdés már csak az, idén vajon tényleg történik-e ennek hatására érdemi változás a csempészésben. Esetleg minden megy tovább a régi kerékvágásban, mert egyrészt az üzlet az üzlet, másrészt a „megaláztatás évszázada” további bosszúért kiált.


Nyitókép: installáció ópioid túladagolásában elhunytak fejfáiból a washingtoni Kapitólium előtt 2022. szeptember 24-én (fotó: NurPhoto/Allison Bailey)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Amerika#drog#fentanil#Hszi Csin-ping#India#Joe Biden#Kína#Mexikó