„Putyin gyengesége és gyávasága is megmutatkozott” – Rácz András és Sz. Bíró Zoltán a Wagner-puccsról – Válasz Online
 

„Putyin gyengesége és gyávasága is megmutatkozott” – Rácz András és Sz. Bíró Zoltán a Wagner-puccsról

Vörös Szabolcs
| 2023.06.29. | Podcast

Szürreális események játszódtak le szombaton Oroszországban. A Wagner zsoldoshadsereg katonái rövid idő alatt 800 kilométert haladtak Moszkva felé, helikoptereket lőttek le, miközben a lakosság örömmel fogadta őket. Feltartóztatásuk végül belarusz közvetítéssel sikerült, a felkelőknek szabad elvonulást és büntetlenséget garantáltak. Mi történt pontosan Oroszországban? Mit árulnak el a történtek az orosz államról, és lesz-e hatása ezeknek az orosz–ukrán háborúra? HetiVálasz podcastunkban Rácz András és Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőket Vörös Szabolcs kérdezi.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Saját fegyvere fordult Putyin ellen?

Sz. Bíró Zoltán: „Sokáig nem alaptalanul feltételezhettük, hogy Prigozsin Putyin számára előnyöket kínál, mert eltereli a politikai vezetőkről a felelősséget mindazért a kudarcért, amit a háború elejétől elszenved az orosz fél. Egyeztetett és a legfelsőbb politikai vezető számára nagyon is hasznos retorika volt, csak egy idő után, úgy tűnik, elszabadult. Nyilván nem függetlenül attól a június 10-i bejelentéstől, hogy június 1-jéig a wagnereseknek szerződést kell aláírni a védelmi minisztériummal, vagyis megszűnt volna az a magas fokú autonómia, amivel Prigozsin rendelkezett. Ez volt talán az utolsó csepp a pohárban, ami megérlelhette benne, hogy radikálisabb lépést kell tenni. Nagyon is elképzelhető, hogy felsőbb körökből is bátoríthatták. Függetlenül attól, hogy ez később bebizonyosodik-e vagy sem, az államapparátus inkompetenciája óriási veszteség Putyin presztízsének. Annak a Putyinnak, akinek sokáig a stabilitás, a kiszámíthatóságnak volt a szinonimája. Most pedig nemcsak a gyengesége, hanem a gyávasága is megmutatkozott. De lehet még súlyosabb következménye a történteknek: a jövő évi elnökválasztás. Eddig különösebb kockázat nélkül lehetett azt állítani, hogy Putyin maga döntheti el, maradni akar vagy távozik, és ha távozik, akkor valószínűleg ő lett volna az, aki megszabhatta volna, ki lesz az utód. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy ezt a képességet épp most veszítette el. Nem az az érdekes, hogy a társadalom mit gondol Putyinról, hanem az, hogy a hatalmi elit mit gondol.”

Hogy került elő Lukasenka belarusz diktátor, és milyen szerepe lehet a folytatásban?

Rácz András: „A Lukasenka által adott biztonsági garanciákról Arany János V. László című versbe jut eszembe: »Cseh földön űl a rab; // Cseh földben a király…« A Wagner esetében ez úgy hangozhatna: belarusz földön ülnek a rabok, és majd belarusz földben a király. Nem hinném, hogy Prigozsin tartósan biztonságban lenne, ráadásul Belarusz az egyetlen európai állam, ahol van halálbüntetés. Teljesen szándékos, hogy Putyin nem áll szóba Prigozsinnal közvetlenül – nem akarja saját magához emelni –, így kerülhetett elő Lukasenka – aki ha ígér valamit, az Putyint nem köti. Azaz ha Prigozsinnal mégis történne valami, az Lukasenka sara lesz, mert a biztonsági garancia nem Putyintól hangzott el. Az orosz–belarusz szövetségi állam sok területen nem működik jól, de a belügyi együttműködés tökéletes. Az, hogy akár Prigozsin, akár a Wagner főkolomposai biztonságban lennének Belaruszban – vonakodva akarom elhinni.”

Lehet-e hatása a történteknek az ukrajnai fronthelyzetre?

Sz. Bíró Zoltán: „Ennek abban az esetben lett volna némi esélye, ha ez a válság hosszan elhúzódik és leköti a politikai-katonai vezetés figyelmét, sőt arra is kényszeríti, hogy a frontvonalról elvonjon erőket. De miután nagyon rövid időn belül kezelték a válságot, közvetlen következménye nincs. Áttételesen viszont lehet: azok a fiatalemberek, akik eddig sem tudták, hogy »mit keresünk mi itt a frontvonalon egy öregedő diktátor geopolitikai lázálmait megvalósítva«, ha látják, milyen káosz van a hátországban, az az eddig sem jelentős harci kedvüket biztos, hogy nem fogja növelni.”

Rácz András: „Nagyon fog hiányozni a Wagner mint harci erő. Számos problémával küzdő, nehezen kezelhető, de nagyon hatékony alakulat volt, 8-10 ezer fős törzsállományának évtizedes harci tapasztalata volt. Ez most megszűnik, nem lehet pótolni. Annál is kevésbé, mert nagyon valószínűtlen, hogy a védelmi minisztériumnak aláíró wagnereseket együtt tartanák. Szétszórják őket kisebb egységekbe – egyénenként vagy rajonként – vagyis olyan koherens, egységes, összeszokott alakulat, mint a Wagner, nem lesz még egy.”


Nyitókép: Jevgenyij Prigozsin távozik Rosztovból 2023. június 24-én (fotó: Anadolu Agency)

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Jevgenyij Prigozsin#Oroszország#Vlagyimir Putyin#Wagner-csoport