Előjött a NER újabb nagyágyúja: összeköltözött az eddig bujkáló Matolcsy-klán – Válasz Online
 

Előjött a NER újabb nagyágyúja: összeköltözött az eddig bujkáló Matolcsy-klán

Bódis András
| 2022.10.07. | sztori

Miközben a hazai NER-csúcsgazdagok listáját hús-vér emberek vezetik – Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Garancsi István, Jászai Gellért, Tiborcz István –, régóta pletykálják, hogy „titokban” a Matolcsy család is megépítette a maga bivalyerős üzleti hátországát. Most minderre bizonyíték is lett: egy budai, II. kerületi főhadiszállásra majd’ minden olyan magáncég és -tőkealap összeköltözött, amely jegybanki milliárdokat és ingatlanokat szippantott magába az elmúlt években. A Válasz Online azt is kiszúrta, hogy idén nyártól a gigantikus méretű Infopark Duna-parti irodatömbjeinek többsége is ezé a kláné.

hirdetes

A Magyar Nemzeti Bank által 2013-2015-ben vásárolt értékes ingatlanok közül több is „közvetlenül kapcsolódik” a Matolcsy György által vezetett intézmény „társadalmi felelősségvállalási programjaihoz” – ezzel a felütéssel indul a jegybank 2017-es belső vizsgálati anyaga. Az egyik megszerzett épületegyüttes a II. kerületi Pusztaszeri út 59-67. szám alatt található – az alábbiakban erre az objektumra összpontosítunk. Rögtön egy hosszabb idézetet veszünk elő az idézett dokumentumból; nyilván nem az untatás szándékával, hanem azért, hogy lássuk, az ingatlan milyen abszurd módon vesztette el közfunkcióját az évek során. 

Tehát: „A Magyar Tudományos Akadémiához tartozó Központi Kémiai Kutató Intézet (a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő ingatlan) megvásárlásának célja tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpont létrehozása és működtetése. Többek között a tudásteremtés ösztönzése, a tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása a gazdaság és a hazai versenyképesség kitörési pontjait jelentő tématerületeken (bionika, robotika, egészségügy, egészségipar és egészségügyi szolgáltatások, turizmus, startup vállalkozások) interdiszciplináris kutatások, új tudományos és gazdasági ismeretek, eredmények létrehozásának ösztönzése és támogatása, a gazdaságban alkalmazható kutatás-fejlesztés ösztönzése, azok eredményeinek elterjesztése, ezáltal a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése. Az ingatlannal az MNB egy közösségi oktatási, kutatási, tudományos és kulturális funkciókkal ellátott fejlesztést kíván megvalósítani.”

Magyarul: az MNB annak idején erősen fogadta, hogy a budai elitnegyed 2,5 hektáros területén álló, a 20. századi épített örökség egyik fontos példájaként emlegetett kutatóintézeti központ továbbra is tudományos „szentély” marad. Hiszen új gazdái ezzel tartoznak a hazának. A jegybank tehát 2015-ben megvette a Pusztaszeri úti ingatlant az Akadémiától, majd négy évig körön belül – ám a közvagyonjellegtől már megfosztva –, a Pallas Athéné alapítványhálózatnál tartotta. Ezután jött az első fordulat: 2019-ben az MNB-elnök családja körüli magántőkealapos lobbicsoportnak privatizálták az épületegyüttest. Az eset kirívó lenne, ha nem ez lett volna a bejáratott módszer a Matolcsy-univerzumban – idén májusi cikkünkben ezt házról házra bizonyítottuk.

Aztán jött a második csavar. Idén februárban a magántőkealapos körből is kikerült az ingatlan tulajdonjoga, a területet felvásárolta az MNB régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC. Némi leegyszerűsítéssel tehát: a jegybanktól a jegybanki alapítványokon és a jegybankelnök baráti körén át a jegybankhoz tért vissza a Pusztaszeri úti létesítmény. Hogy közben ki és mennyi „közvetítői jutalékot” tett zsebre, nem tudhatjuk, ám az tény, hogy a nemzeti bank hét éve 2,7 milliárdot fizetett érte az Akadémiának, a GTC pedig 19 millió eurós (8 milliárd forinthoz közelítő) értéken tartja nyilván a közben félig már felújított óriásbázist, melyet átszámítva körülbelül 4 milliárd forintért vett meg a közbeiktatott magántőkealapoktól. Ennél is sokkolóbb azonban, hogy a GTC dokumentumaiban már nyoma sincs a cikkünk elején emlegetett „tudományos, kutatás-fejlesztési, innovációs és modernizációs tudásközpontnak”, egyszerűen csak „zöld minősítésű, A osztályú irodakampuszként” beszélnek az ingatlanról. Itt pedig adja magát egy párhuzam, hisz’ nagyon hasonlót produkált az „élet” a XII. kerület Mátyás király út 44. alatti villaépülettel. Ezt eredetileg az MNB-alapítványok képzési és kutatási központjának vásárolta a jegybanki csapat, majd magántőkealapokhoz került, s végül – ahogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kiderítette – az elnök fia, Matolcsy Ádám lakta be. A magasztos közcélból így lett magáncél. 

A Pusztaszeri út 59. a felújítás után (fotó: Válasz Online)
A Központi Kémiai Kutatóintézet épülete közvetlenül az átadása után. A Hóka László (IPARTERV) által 1958-59-ben tervezett komplexum a 20. század közepi modern építészet nemzetközi színvonalú, karakteres alkotása (forrás: Magyar Építőművészet, 1961)

Adódik a kérdés: mi lesz a Pusztaszeri úti „irodakampusz” pontos funkciója? Mára ez sem titok, hiszen a hivatalos cégdokumentumokból kiolvasható, hogy szinte minden olyan társaság ide tette át a székhelyét az elmúlt néhány hónapban, amelyet valaha kapcsolatba hozott a sajtó a Matolcsy famíliával és baráti körükkel. A volt kémiai kutatóintézetben landolt egy Matolcsy Ádám-vállalkozás, továbbá a Ferrari-fanatikus Somlai Bálint minden fontos érdekeltsége. Például a teljes Raw-cégcsoport, amely egyfelől az MNB-ingatlanok bennfentes üzemeltetője, a Széll Kálmán téri Postapalota egyik kivitelezője, másrészt épp felújítja a jegybank központi épületét – hogy Matolcsy Györgyék 2024-ben ezzel ünnepelhessék a nagy centenáriumot –, sőt még napelemeket is telepíthet a nemzeti intézmény logisztikai központjánál. Ugyancsak a Pusztaszeri úton lelt új otthonra az Origo hírportál volt tulajdonosaként, az MNB kommunikációs főbeszállítójaként is jegyzett Száraz István több társasága, s persze a Matolcsy körüli teljes magántőke- és ingatlanalaphálózat. 

Ahogy az alábbi gyűjtésünkből kiolvasható, eddig mindösszesen 43 darab Matolcsy–Somlai–Száraz-érdekeltség költözött össze a II. kerületi helyszínen, de könnyen lehet, hogy ez csak a kezdet. Merthogy bővülő portfolióról beszélünk – most nyáron két magántőkealap (Sky I., Sky II.) és egy ingatlanfejlesztő befektetési alap (Burano) csatlakozott a Pusztaszeri útiak nagy családjához. Bár az „annektált” egységek végső haszonhúzójának személye titkos, az itt következő összeállításból pontosan kiderül, hogy Matolcsy Ádám máris saját célokra használja az újonnan szerzett magántőkealapokban rejlő hatalmas vagyont, például a budai Duna-part Infoparkját (ahol három épület kivételével minden a Sky I. és a Sky II. birtokában lévő SkyGreen Buildings Kft. tulajdona). Matolcsy Ádám konkrétan úgy vett fel 35 milliárd forintnyi hitelt, hogy ezt a magántőkelalapos ingatlanállományt szolgáltatta biztosítékként a banknak. 

Forrásaink többféle indokkal magyarázzák a Matolcsy-holdudvar hirtelen gazdasági „előbújását”, a Pusztaszeri úti összeköltözést. Egyesek szerint erőt kell demonstrálni, láthatóvá kell tenni a piaci befolyást, mert a NER-elitben gigantikus harcok dúlnak, és most dől el, ki marad hosszabb távon is tényező – „Gyurinak és Ádámnak ráadásul már többen megüzenték, hogy nem annyira kívánatos személyek a felvilágban”. Mások úgy látják: szó sincs testvérharcokról, egyszerűen csak annyira átment a kormány „nemzeti tőkésosztályt építünk” üzenete, hogy a Fidesz-szavazótábor immár azt is tolerálja, ha mindenki a nevére veszi, amit eddig igyekezett elrejteni. A vélemények tehát erősen szórnak, mi éppen ezért maradunk a tényeknél – lásd a fentieket és az alábbiakat.

*

A Pusztaszeri út 59. alá áttelepített vállalkozások

I. Matolcsy Ádám saját egysége (1 darab)

Noha a jegybankelnök 36 esztendős fiának legközvetlenebb érdekeltségei (Magyar Stratégiai Zrt., Magyar Strat-Alfa Zrt., Magyar Strat-Beta Zrt., Magyar Strat-Gamma, Zrt., Magyar Strat-Delta Zrt.) egy budai villaépületben vagy Veszprémben (Balaton Bútor Kft.-t) működnek, azért a Pusztaszeri útra is jutott egy Matolcsy Ádám-leágazás: a számviteli, kontrolling és HR-szolgáltatásokra szakosodott, tavaly 412,5 millió forintos adózott eredményt produkáló New Wave Service Kft. Az üzletember e vállalkozás nevében parkoltatta Porsche-gyűjteményét a Millenáris mélygarázsában. (Azért ott, mert a cég előző székhelye – idén júliusig – az MNB-alapítványok által megszerzett, majd a SkyGreen Buildingsnek továbbszármaztatott Millenáris Classic Irodaház volt.)

II. A Matolcsy-kör magántőke- és ingatlanalapjai, valamint az ezekre épített kft.-k, részvénytársaságok (30 darab)

Ugyancsak idén júliusban tette át székhelyét a Pusztaszeri útra a Quartz Alapkezelő Zrt. – és vele az összes Matolcsy környéki magántőkealap (Uncia, Felis, Arezzo, Bremdal, Aurum, Sky I., Sky II., Közép-Európai III.), ingatlanfejlesztő alap (Panther, Atrox, Garda, Caracal, Blue, Burano) és értékpapíralap (Neofelis). Korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk, hogy ezek az alapok néha közvetlenül, néha közbeiktatott cégeken keresztül elképesztő értékeket birtokolnak. (A köztes cégek közül már többet felköltöztettek a Pusztaszeri bázisra, ilyen az Uncia Alpha Kft., Qut Ingatlanforgalmazó Kft., Infit Invest Kft., Garda Alfa Kft., The Art Of Voyage Delta Kft., Solar Power Alfa Kft., Corvin Tér 13 Invest Kft., Bremdal Alfa Kft., MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt., MARK Ingatlan Zrt., GEKO Invest Zrt., OPM Capital Zrt.). E magántőke- és ingatlanalapos kategóriában talán a legfontosabb szerzemény a Mészáros Lőrinc dominálta Magyar Bankholdingban (MKB–Takarék-csoport) meglévő mintegy 23 százalékos tulajdonrész, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem épülete és a felsőoktatási intézmény fenntartásáért felelős cég. Ugyancsak ebben a körben kell említenünk a Várkert Bazárnál működő, a NER felvonulási területeként is ismert Felix éttermet, pontosabban: a falodának otthont adó Vízházat. De van a Matolcsy családhoz köthető magántőkealap-hálózatnak sörfőzdéje, a hazai csúcsgasztró-iparágat Párizsból behozott alapanyagokkal ellátó intézményekoktélbárja, menő reggelizőhelyehotelépülete és balatoni luxusvíkendháza. Övék továbbá a Budai Várnegyed egyik legexkluzívabb telke az Ostrom utcánál, egy műemlék lakóház a Batthyány tér és a Lánchíd között félúton, egy nagy irodarész a pesti belváros egykori Luxus Áruházában, s még a Marczibányi Sportcentrum is. Szintén ide sorolandó a Matolcsy Ádám „átmeneti” szállásává változtatott Mátyás király út 44. alatti villaépület. Mindemellett a magántőkealapos csapat begyűjtött két napelemes energiatermelő érdekeltséget, s van még a kiskosárban egy reorganizációs és követeléskezelő társaság és egy fejfájás-elhárításra specializálódott klinika is. Továbbá lettek újabb óriásingatlanok, amelyeket néhány hónapja gyűjtött a Matolcsy-holdudvar a Burano Ingatlanfejlesztő, a Sky I. és Sky II. magántőkealapok kezelésének átvételével. Ilyen a Buda Business Center a II. kerületi Kapás utcában, illetve a szintén a Pusztaszeri útra bejegyzett SkyGreen Buildings Kft. portfoliójába tartozó irodaegyüttesek – azaz a Millenáris Classic Irodaház, az Úri72 Irodaház a Várnegyedben, a belpesti KI20 Irodaház, a budai Infopark több irodatömbje és parkolóháza, valamint a Váci úti irodafolyosó Váci Greens „E” jelű irodaháza. Ugyancsak a Matolcsy-érdekkör tulajdona a Váci Greens „F” irodaház a pusztaszeri úti VGF Invest Kft.-n keresztül, s közben az Infopark is bővülni is látszik, miután a magántőkealapos Matolcsy-csapat fél éve megvette az Infopark H Építési Terület Kft. nevű projekttársaságot. Nem mellékesen: az utóbb említett Kapás utcai, illetve SkyGreen Buildings- és VGF-irodaépületekre – forintban számolva – összesen 135 milliárd erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelező pénzintézetek természetesen a Magyar Bankholding tagjai (MKB, Takarékbank). S ebből 85 millió eurónyi (35 milliárd forintnyi) kölcsönrészt nem valamelyik magántőkealapos titkos érdekeltség vett fel, hanem nyíltan a Matolcsy Ádám vezette Magyar Strat-Alfa Zrt. – biztosítékként szolgáltatva a teljes SkyGreen-ingatlanállományt. Talán ide sem kellene írnunk, annyira magától értetődik, hogy a SkyGreen Kft. úgy egyébként az MNB kötvényprogramjának egyik nagy nyertese.

Az Infopark látképe a Mol épülő székházából fotózva 2021. augusztus 3-án (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

III. A Somlai Bálint nevén lévő érdekeltségek (9 darab)

Az MNB körüli szinte összes nagyobb felújítási, létesítménygazdálkodási munkát elnyerő, lassan 33 éves fiatalember a nevét viselő Somlai Invest Kft.-t közvetlenül az idei parlamenti választások után telepítette a Pusztaszeri útra. Ma már ugyanitt „laknak” a cégcsoportjába tartozó, a jegybanki pénzeket legintenzívebben szívó Raw-társaságok (Raw Development Kft., Raw Facility Management Kft.), továbbá a gép-, tárgyieszköz-, széfkölcsönzéssel, illetve földi, vízi és légi járművek lízingelésével foglalkozó Safe-érdekeltségek (Safe Depo Hungary Szolgáltató Kft., Safe Faktor Zrt., Safe Box Hungary Zrt., Safe Management Zrt.) is. Valamint két, korábban ingatlanműveletekkel foglalkozó alvócég (Klauzál8 Invest Kft., Klau10 Invest Kft.) is.

IV. A Száraz Istvánhoz kötődő cégek (3 darab)

A 37 éves mogul egyelőre nem minden társaságát vitte át most augusztusban a Pusztaszeri útra, közülük csak hármat – persze ezek sem tisztán a sajátjai, van bennük magántőkealapos tulajdonrész is. Ilyen a Culinaris nevű prémium delikátbolt-hálózatot üzemeltető két egység (Culinaris Wholesale Kft., Culinaris Retail Kft.), valamint az EQR Invest Zrt., amely a közelmúltig kistulajdonos volt a Tiborcz Istvánhoz is közel álló Equilor Alapkezelőben. Érdekesség, hogy Száraz Pusztaszeri úti EQR-jét továbbra is a kormányfő vejével gyakran együtt mutatkozó és üzletelő Equilor-főnök, Szécsényi Bálint vezeti.

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Matolcsy Ádám#Matolcsy György#NER