Árpád-házi kiállítás: pert indított ellenünk a minisztérium, jogerősen nyertünk – Válasz Online
 

Árpád-házi kiállítás: pert indított ellenünk a minisztérium, jogerősen nyertünk

Borbás Barna
| 2022.07.04. | A szerk

Lapunk jogerősen pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen. Kásler Miklós (időközben megszüntetett) tárcája az Aranybulla-évfordulóra időzített Árpád-házi kiállításról szóló cikkünk után nyújtott be keresetet. A januári tényfeltárásban megírtuk: Kásler indoklás nélkül felmentette a nagyszabású tárlat kurátorait és beleszólt a katalógus tartalmába is, ezt követően huszonöt történész, régész, levéltáros és más szakember vonult ki a projektből. Az EMMI többek között azt állította, hogy Kásler nem mentett fel kurátorokat, a kiállítás pedig nem is volt jó készültségi állapotban. Győztünk. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.

hirdetes

2021 decemberében Kásler Miklós miniszter indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című nemzetközi kiállítás kurátorait, és ezt követően a szakmai irányítás a Magyarságkutató Intézet kezébe került – írta meg a Válasz Online januárban. Cikkünkből kiderült az is, hogy a miniszter három hónappal a megnyitó előtt nemcsak a kurátorok összetételébe, hanem a kiállítási katalógus tartalmába is beleszólt, ezért karácsony és újév között több mint húsz szakember (történészek, régészek, levéltárosok) szakította meg az együttműködést a projekttel.

Cikkünk után közöltük az érintett tudósok közös közleményét is: „Sokszínű munka jött létre. A szerkesztők távozása és a szerzők jelentős részének kicserélése után ez a sokszínűség sérült, és a tudományos közösségünk iránti elkötelezettség sem tette lehetővé, hogy továbbra is részt vegyünk a vállalkozásban” – rögzítették. Az ügy komoly visszhangot keltett. Megjelentettük a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya által kiadott nyilatkozatot, melyben a kiállítással kapcsolatos eljárást „a dilettantizmus tobzódásának” nevezték.

A felperes minisztérium helyreigazítási igénye szerint Kásler Miklós nem is mentett fel kurátorokat, nem helyezte a szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe, a kiállítás és a hozzá kapcsolódó tanulmánygyűjtemény (katalógus) készültségi foka pedig nem is állt annyira jól. A védekezésben a beszerzett háttérinformációkat bizonyítottuk, a bíróság számára csatoltuk, illetve rámutattunk a helyreigazítási kérelem formai hibáira.

A Fővárosi Törvényszék a felperes keresetét elutasította. Az ítélet jogerős.


Nyitókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Székesfehérváron (MTI/Kovács Tamás)

Ilyen ügyeket nem tárhatnánk fel olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Kásler Miklós#Magyarságkutató Intézet