Törvénytelen hálapénz a Fidesz „civiljeinek” – újabb 4,8 milliárd a kampányfinisben – Válasz Online
 

Törvénytelen hálapénz a Fidesz „civiljeinek” – újabb 4,8 milliárd a kampányfinisben

Bódis András
| 2022.03.18. | sztori

Idén februárban a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség újra kinyitotta a Norvég Civil Alap helyére állított magyar állami pénzcsapot, a Városi Civil Alapot – ám a törvényben előírt egy hónap helyett ezúttal két hetet adtak a pályázatok benyújtására. Ahogy tavaly feltártuk, ez az a forrás, amelyet nem valamiféle normatív rend, hanem a fideszes választókerületi elnökök, képviselőjelöltek kampányérdekei szerint szórtak szét. A mostani kiírásban szereplő újabb 4,8 milliárd forint elosztásáról a napokban döntenek. Az eredményhirdetésig – a várakozás örömét fokozandó – az eddigieknél is extrémebb tényekkel igazoljuk, hogy a „civil” alap első köre jórészt pártcélokat szolgált. Az egyik győztes egyesület például hirtelen Fürjes Balázs személyi titkáráé lett, egy másik épp Hadházy Ákos ellen szórólapozik.  

hirdetes

Hogy miért foglalkozik a Válasz Online – immár visszatérően – az úgynevezett Városi Civil Alap (VCA) pénzosztásaival? Mert a kormányzat ennek a típusú forráskiszervezésnek elfelejtett törvényileg megágyazni – szemben például a 35 évre a „nemzeti nagytőkéhez” menekített kaszinóüzemeltetéssel, illetőleg a magyar állam közérdekű alapítványos megcsonkításával. Utóbbiakat erkölcsi alapon lehet vitatni, de az nem kérdés, hogy a kabinet tett lépéseket ezen akciók jogszabályszerűsítésére. A VCA gyakorlata azonban a Nemzeti Együttműködés Rendszerében érvényes törvényi rend szerint is hivatali hatalommal való visszaélésnek, befolyással üzérkedésnek számít: elvileg tehát bűnt követ el, aki állami civilpénzeket nem a kiírásban szereplő célok szerint, normatív alapon, hanem a 2022-es parlamenti voksoláson induló fideszes jelöltek választókerületi érdekeire optimalizálva oszt el.  

Márpedig a VCA első körének tavalyi elemzésekor egyértelműen igazoltuk, hogy az eredménylista kizárólag választókerületi logika alapján értelmezhető. Nem pusztán arról van szó, hogy jórészt fideszes hátterű alapítványok, egyesületek vitték el az időközben kiiktatott Norvég Alap civil kasszájának „pótlására” szolgáló 4,4 milliárd forintos magyar állami összeg tetemes részét. Hanem arról, hogy nem születtek országosan egységes támogatási kategóriák, választókerületenként eltérő elosztási mintázatot azonosítottunk; Miskolcon és Hatvanban például 15-15 milliónként szórták szét a rendelkezésre álló összeget, Szombathelyen 8-8, Törökszentmiklóson 5,85-5,85 milliónként, miközben a berettyóújfalui vagy a hajdúszoboszlói körzetben megszámlálhatatlan mennyiségű szervezet kapott százezres tételeket.

Mára az is kiderült, hogy a Miniszterelnökség nem tántorodott el a folytatástól a saját „szörnyszülötte” láttán. Idén február 2-án meghirdette a VCA második körét, immár 4,8 milliárdos keretösszeggel. Itt az eredménylistát még nem látjuk, de már a kiírás is ellentétes a hatályos jogszabályokkal. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis „a pályázati kiírásban a pályázat benyújtásának határidejét úgy kell meghatározni, hogy arra a pályázati kiírás közzétételétől számítva legalább harminc nap álljon rendelkezésre”, ennek ellenére most csak bruttó kéthétnyi időablakot nyitottak – február 2. és február 18. között – a pályázatok benyújtására.

A fenti rendeletben ugyan van olyan kitétel, hogy „ha a pályázat céljára tekintettel indokolt”, a támogató eltérhet a legalább harminc napos intervallumtól – csakhogy a tavalyi VCA-kiírás még a jogszabályszerű egy hónapos határidővel dolgozott, most pedig nem indokolta meg senki a sietség okát. Úgyhogy az előzmények alapján mi csak arra tudunk gondolni, hogy a kormányzat a 2021-ben folyósított „kampányrásegítő” támogatások után még ebben a ciklusban ki akarja fizetni a hálapénzt is a hozzá lojális, választókerületi értelemben hasznos egyesületeknek, alapítványoknak. (E feltételezésünket erősíti, hogy a háttérben több olyan civilszervezeti vezetővel beszéltünk, aki előző cikkünk után felkereste a nála regnáló fideszes választókerületi elnököt, és megkérdezte: mit kell tennie ahhoz, hogy a VCA következő köreiből esetleg ő is részesüljön? A válaszok leírására forrásaink egyelőre nem adtak engedélyt, de annyit elárulunk: egy olyan képviselőjelölt sem akadt, aki azt mondta volna, hogy ő nem illetékes a témában.)

Az első VCA-körben egyébként szervezetenként maximum 15 millió forintot lehetett nyerni például buszra, ingatlanra, kommunikációra – azaz a választási kampányban is remekül hasznosítható dolgokra –, a mostani második fordulóban legfeljebb „csak” 11 millió járhat hasonló célokra. Ám ez utóbbi tétel is közel háromszorosa a normál állami civil pályázatokon elnyerhető összegeknek – és miközben utóbbiaknál gyakran több tízezer karakteres indoklást kell írni a beadványokhoz, a pártlogika szerint működő VCA mindössze kétezer karakternyi szöveget kér. Melyben elvileg ki kellene térni a kétéves időtartamú projektek céljaira, célcsoportjaira, szellemi hasznosulására, valamint a résztvevő szakemberek és/vagy eszközök ismertetésére és minden egyéb releváns körülményre. Ez nyilván vicc, tehát már maga a VCA-pályáztatás folyamata garantálja, hogy ne normativitásra törekvő szakmai döntések szülessenek.

A helyzet megítélését tovább súlyosbítja, hogy – mint még tavaly egy másik cikkben jeleztük – a VCA első köre mellett időközben a kultúrkasszát is megfúrták a Fidesz kedvenc egyesületei, alapítványai. Konkrétan arról van szó, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma is nyitott egy olyan alkasszát – az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közvetítésével –, amelyből a kormánypárt hasznos civiljeit extrán jutalmazták. Innen maximum 8 millió forintot lehetett lehívni, tehát az igazi nagymenők már 15 plusz 8, azaz összesen 23 milliós bevétellel a hátuk mögött várják a VCA második fordulójának ünnepélyes eredményhirdetését.

Az újabb döntési lista publikálásáig az eddigieknél is extrémebb tényekkel igazoljuk, hogy a „civil” alap első köre a közérdek helyett – döntően – egészen más célokat szolgálhatott. Egyrészt összefésültük korábbi listáinkat, és 118 olyan szervezetet találtunk, amely a VCA és/vagy az EMET említett forrásaiból tavaly 15 és 23 millió forint közötti pénzt gyűjtött be. Ezután megnéztük, hogy a 118-ak közül hányan szerepelnek az adóhivatal „1 százalékos” nyilvántartásában – hiszen értelemszerűen azok az igazán bevetett, múlttal is rendelkező, valós tevékenységet folytató civil egységek, amelyek évről évre ráhajtanak az állampolgárok 1 százalékos felajánlásaira. Megdöbbenésünkre a 118-ból mindössze 38-an részesültek az adóbevallók tavalyi rendelkezéseiből, és ezek között csak öt olyan szervezet akadt, amelyet huszonöt főnél többen támogattak az 1 százalékos csatornán keresztül. Ezek az adatok önmagukban bizonyítják tehát, hogy a legszerencsésebb VCA-győztesek alig-alig végeznek valódi, klasszikus, a „szélesebb néptömegek” által is értékelt civil munkát. És miközben egy átlagos falusi tűzoltóegyesületnek is van legalább harminc-negyven 1 százalékos felajánlója, a kormányzat által „túlszeretett” klubok csak elvétve büszkélkedhetnek efféle társadalmi megbecsültséggel.

A 118-ak között szerepel például az a Hegyvidéki Fiatalokért Egyesület is, amelyet korábban csak laza szálakon tudtunk a Fideszhez kötni. Mára azonban minden lepel lehullt: a szervezetet átnevezték Best Budának Egyesületre, új ügyvezetőt is kapott N. Szász Adrián személyében, aki amellett, hogy a Fidelitas közép-magyarországi regionális igazgatója, egyben a XII. kerületben parlamenti képviselőjelöltként induló Fürjes Balázs személyi titkára is (a Budapest Fejlesztési Központhoz tartozó e-mailcímmel). Ugyancsak ott van a 118-as körben két XIV. kerületi társaság, a Mentor Közéleti Kulturális, Sport Egyesület és az Alsórákosi Civil Egyesület is. Ezeket ugyanazok a személyek menedzselik vagy vezették korábban, akik a Hadházy Ákos elleni szórólapos kampányt is futtatják Zuglóban a – VCA-forrásból szintén részesült – Polgári Összefogás Kerületünkért Alapítvány égisze alatt.

Fürjes Balázs és N. Szász Adrián a Békemeneten (forrás: Facebook)

Mindazonáltal a 118-as elitklubnak is vannak még elitebb, csúcskategóriás tagjai, melyek az alábbi listában is szerepelnek. Konkrétan 19 olyan szervezetet találtunk, amely a VCA–EMET-alapokból tavaly legalább 20–23 millió forintot „zsákolhatott”. Ezeknek mind írtunk egy-egy e-mailt, melyben a nekik kiutalt közpénzek felhasználásáról érdeklődtünk. (Mivel a legtöbbjüknek honlapja sincs, az internet különböző zugaiból bányásztuk elő a vezetőik elérhetőségét). A 19-ből öt méltatta válaszra lapunkat – az alábbi listában közöljük is mondandójukat. Ezek megítélését pedig olvasóinkra bízzuk…

A NER által leginkább „túljutalmazott” alapítványok és egyesületek – az a 19 szervezet, amely a 2021-es Városi Civil Alapból (VCA) és az előadó-művészeti szervezetek tavalyi többlettámogatásából (EMET) összesen legalább 20 millió forintra érdemesült

1. Kovács K. Zoltán Alapítvány (Budapest) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a KDNP-közeli szervezet a „politikai kereszténység” médiumaként ismert Vasárnap.hu kiadója; kurátora a Miniszterelnökség irányítása alatt álló Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, Kovács-Pifka Péter

2. Pannónia Szíve Alapítvány (Bicske) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet első képviselője a Felcsút községet is magában foglaló választókerület parlamenti képviselője, Tessely Zoltán volt, jelenleg pedig a politikus jobbkeze, Strommer Mátyás viszi az alapítványt

3. Összefogás Egyesület (Érd) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet elnöke T. Mészáros András, Érd korábbi fideszes polgármestere

4. Bonum Publicum Egyesület (Csömör) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet vezetője, Mavrák Krisztina a fideszes parlamenti képviselő, Vécsey László munkatársa

5. Öko-Plan Tájvédelmi és Környezetfejlesztési Egyesület (Hatvan) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); ez a szervezet Szabó Zsolt fideszes parlamenti képviselő ügyeit segíti

6. „Élhető Diósgyőrért” Egyesület (Miskolc) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet nemrég leköszönt elnöke Seresné Horváth Zsuzsanna, korábbi fideszes önkormányzati képviselő

7. 23 millió – Martonvásári Kulturális Egyesület (Martonvásár) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet a már említett Tessely Zoltán választókerületében működik, az egyesületet elnöklő Tóth Andrásné egyben martonvásári fideszes önkormányzati képviselő 

8. Optimum Egészségmegőrző és Egészségfejlesztő Egyesület (Gyula) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezetet elnöklő Sárosiné Hőh Henriett vállalkozói szerződéses viszonyt létesített a fideszes vezetésű várossal, férje pedig megyei tisztifőorvos

9. Magyarock Dalszínház Színházi Egyesület (Komárom) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet képviselője, Vizeli Csaba a fideszes vezetésű Komárom és az állam által alapított Monostori Erőd Kft. ügyvezetője, a város marketingcégének felügyelőbizottsági tagja

10. 23 millió – Aranyszarvas Nyugdíjas Egyesület (Tápiószentmárton) – 23 millió forint (15 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a kormány bő egy éve határozatban biztosított 50 millió forintot a szervezetnek a helyi nyugdíjasközpont kialakítására, az egyesület vezetője, Bohacsek Jánosné korábban a helyi Fidesszel szövetséges Tápiószentmártoni Polgári Egyesület titkára volt

11. Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület (Nyíradony) – 22,94 millió forint (14,94 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); az éppen egy wellnesshotel-beruházást futtató szervezetet Tasó László fideszes parlamenti képviselő alapította 

12. Móri Borvidék Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület (Mór) – 22,34 millió forint (14,34 millió a VCA-ból, 8 millió az EMET-től); a szervezet elnöke egyben Mór fideszes alpolgármestere, Istvánfalvi Dávid

13. Református Szalon Egyesület (Miskolc) – 21,1 millió forint (15 millió a VCA-ból, 6,1 millió az EMET-től); a szervezet első elnöke Csöbör Katalin fideszes parlamenti képviselő volt, mai vezetője pedig Nánási-Kocsis Norbert, aki szintén kormánypárti politikus (önkormányzati képviselőként működött Miskolcon)

14. Életmód váltásért a Dél-alföldön Egyesület (Szeged) – 21 millió forint (15 millió a VCA-ból, 6 millió az EMET-től); a szervezetet vezető Berta Márk édesanyja, Bertáné Bényi Krisztina a közelmúltig a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelt helyettes államtitkárként a Miniszterelnökségen – e minőségében együtt is szerepelt a most parlamenti képviselőjelölt Bartók Csabával –, jelenleg pedig a nem létező Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány főigazgatója

15. mÓZDulj meg Egyesület (Ózd) – 21 millió forint (15 millió a VCA-ból, 6 millió az EMET-től); a szervezet első vezetője az egykori ózdi Fidelitas-elnök, Hevér Kristóf volt

16. Nagyatádi Erdélyi Kör (Nagyatád) – 21 millió forint (15 millió a VCA-ból, 6 millió az EMET-től); a szervezet elnöke, Orbán Csaba a Fidesz régi alapembere Nagyatádon

17. Békéscsabai Turisztikai Egyesület (Békéscsaba) – 20,99 millió forint (14,99 millió a VCA-ból, 6 millió az EMET-től); a szervezet elnöke, Opauszki Zoltán fideszes önkormányzati képviselő Békéscsabán

18. Első Nyírségi Fejlesztési Társaság (Nyíregyháza) – 20 millió forint (15 millió a VCA-ból, 5 millió az EMET-től); a szervezet mögött az ismert fideszes Petneházy család áll

19. Kontaktus Egyesület (Nyíregyháza) – 20 millió forint (15 millió a VCA-ból, 5 millió az EMET-től); az imént említett Első Nyírségi Fejlesztési Társaság partnerszervezete


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

A képhez tartozó alt jellemző üres; VA_3-eves-nyitokep_1600x900px_a.jpg a fájlnév
#civil#Fidesz#Magyarország#NER