A Válasz Online három éve a bizonyíték: a közösségi finanszírozás működik – Válasz Online
 

A Válasz Online három éve a bizonyíték: a közösségi finanszírozás működik

Borbás Barna
| 2021.12.10. | Válasz

Három év – háromezer új támogató. Íratlan szerződésünk az olvasókkal változatlan: megmaradunk, a munkát beletesszük, önazonosak leszünk, évről évre feljebb lépünk. Közösen sikerülni fog!

December 10-e mindig több lesz nekünk, mint egy céges születésnap. 2018 őszén nem volt se lapunk, se munkahelyünk, se olvasótáborunk. Csupán hetekkel voltunk azután, hogy a Heti Választ, Magyarország második legolvasottabb közéleti hetilapját szabályosan kilőtték alólunk. A keserűségből aztán elhatározás született: a saját hajunknál fogva húzzuk ki magunkat a bajból, és új szellemi otthont alapítunk. Újságot, ami csak a mienk. Mivel se tőkénk, se titkos befektetőnk nem volt, a sikernek egyetlen mércét állítottunk: van-e elég támogató olvasó, aki hajlandó mellénk állni és bizonyítani, hogy a sokszor lenézett és kinevetett közösségi finanszírozási modell működőképes. Eleinte három hónapot adtunk magunknak: ha ennyi idő alatt nem mozdul meg valami, ha nem jön elég „előfizető”, abbahagyjuk.

A három hónap letelt rég, immár a három év is. A kísérlet nemhogy sikerült, de a merészebb terveinket is felülmúlta. Újság, podcast, teltházas klubesteken találkozó valós közösség és újságíró-iskola épült az évek alatt, tégláról téglára. Korántsem érezzük, hogy kész vagyunk, de már magabiztosan kijelentjük: a közösségi finanszírozás működik.

Amikor emellett döntöttünk, pontosan tudtuk, hogy az elátkozott magyar sajtóviszonyokat, az országot mentálisan felőrlő politikai szekértábor-háborút nem tudjuk megoldani – megkerülni viszont igen. És utat találni sok ezer olyan olvasni és gondolkodni szerető emberhez, aki többet szeretne látni és hallani a világból és az országból, mint amit a bulvár- és a – bármilyen oldali – propagandasajtó kínál neki.

Mert minden ellenkező híreszteléssel ellentétben van olyan, hogy független sajtó. Akkor is, ha e sokat kopott kifejezés mára többszörösen a szándékos félreértés és a visszaélésszerű használat áldozata lett. Pedig nem kellene máshogy értelmezni, csak így: pártok, pártkasszák, zavaros üzleti körök felől nézve. Ha egy lap nem állami- vagy pártkasszán működik, beszédmódja pedig megkülönböztethető a pártok kommunikációs osztályainak beszédmódjától, akkor független. Ha nem, akkor nem. Ez ennyire egyszerű.

A Válasz Online csakis az olvasóktól függ, és van vállalt világnézete: klasszikus konzervatív-szabadelvű szemüvegünket sosem fogjuk levenni, hiszen nincs olyan, hogy értékmentes sajtó. Ám azt, hogy értékeket és világnézetet mennyire nehéz – olykor csaknem lehetetlen – pártpreferenciára lefordítani, nos, azt az elmúlt évtizedekben volt alkalmunk megtanulni idehaza.

Büszkék vagyunk rá, hogy az olvasói finanszírozásnak köszönhetően minden évben feljebb léphettünk: az első születésnapkor indult a HetiVálasz podcast, a második évfordulóig bővültünk Laky Zoltán és Zsuppán András kollégákkal, idén a frissen indult – a túljelentkezés miatt már a második körre toborzó – újságíró-iskolánkra vagyunk büszkék. És örömmel jelentjük: dolgozunk lapunk arculati megújításán! Start 2022 elején.

Büszkék vagyunk az exkluzív sztorikra, tömeges olvasottságú interjúkra, riportokra, mélyfúrós cikkekre, amiket az utóbbi években megjelentethettünk. A Minőségi Újságírás Díjjal elismert Komlóska-riport, a nagy Roska Botond-portréinterjú, a Jordán Ferenc-nyilatkozat, ami megjósolta a járványt, és a szintén virálissá vált folytatás, a turisztikai ügynökségi kormányzati mutyikat és az offshore-ozó DK-st leleplező tényfeltárások, az egyenesen Prágából szállított Karel Schwarzenberg-interjú, a karácsonyi látogatás Mustó Péter szerzetesnél, a velencei-tavi katasztrófa okait feltáró összeállítás, a Matolcsy-kormánybírálat lényegét megfejtő Győrffy Dóra–Lentner Csaba-kibeszélő, valamint a Fudan-sztorit politikai, gazdasági oldalról megvilágító, szintén rendkívül népszerű cikkek és podcastok.

„Éltetheti a naponta megújuló meglepetés: miről szól ma a Válasz? És hogyan? A régi erények, az oknyomozás, a tárgyilagosság az aranyfedezet. Ebből a szempontból a »helyét« majd kiharcolja magának” – írta lapindító köszöntőjében Sólyom László pontosan három évvel ezelőtt, 2018. december 10-én. Ma három évvel ezelőtt minden itt kezdődött. Megmaradtunk és megerősödtünk, de érezzük, hogy vállalásunk és a volt köztársasági elnök szavai köteleznek. Szeretnénk még feljebb lépni: bővülni, fejleszteni, többet és magasabb minőséget adni.

Mindezt továbbra sem titkos befektetőktől, politikai sugar daddy-ktől várjuk. A harmadik születésnapon a célunk még 3000 támogató olvasó.

Mindenekelőtt olyanok közül, akik már most is naponta velünk vannak, követik a Válasz Online cikkeit és podcastjait, de még nem köteleződtek el „előfizetőként”, még nem kapják napi tartalomajánlónkat és az ezüst-, valamint aranyfokozatú támogatáshoz járó Válasz Klub-meghívókat sem. Havi klubestjeinken az elmúlt három évben a magyar szellemi, kulturális és politikai élet fontos szereplőivel beszélgettünk, amilyen Cserhalmi György, Lackfi János és Lovasi András, Gyurgyák János, Lányi András, Tarlós István és Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Stumpf István.

A Válasz Klub decemberi 9-i rendezvénye Dull Szabolcs (Telex), György Zsombor (Magyar Hang), Pethő András (Direkt36) és Tóth Szabolcs Töhötöm (Az élet, meg minden) részvételével. Születésnapunkra olyan vendégeket hívtunk meg, akik átélték, hogy előző lapjuk kormányzati beavatkozásnak esik áldozatul, de azóta közösségi alapon új médiumot teremtettek.
A Heimann & Fiai Válasz kékfrankosa – ezzel ünnepeltük harmadik születésnapunkat. A borhoz a következő rendezvényeinken is hozzá lehet még jutni.

Ez a cikk tehát nem más, mint meghívó: először is a válaszos közösségbe, illetve meghívó egy közös küldetésre, a bulvár- és propagandamentes sajtó megerősítésére. Végül meghívót küldünk mindenkinek, aki már velünk van, hogy a hó- és évfordulón újítsa meg a támogatását, vegyen részt továbbra is lapunk működésének fenntartásában! Nem fogunk kis szavakat használni: a magyar sajtó elmúlt évtizedének egyik legjobb történetét szeretnénk véghez vinni. Ehhez azonban az olvasókra is szükség van.

Három év – háromezer új támogató. Íratlan szerződésünk az olvasókkal változatlan: megmaradunk, a munkát beletesszük, önazonosak maradunk, évről évre feljebb lépünk.

Közösen sikerülni fog.


Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#média#Válasz Online