Biológiai államcsíny? Vendégünk Duda Ernő virológus és Rácz Lajos történész [HetiVálasz 1×17] – Válasz Online
 

Biológiai államcsíny? Vendégünk Duda Ernő virológus és Rácz Lajos történész [HetiVálasz 1×17]

Borbás Barna
| 2020.04.09. | Podcast

Ismét itt a HetiVálasz, a Válasz Online podcastja! Különleges virtuális kerekasztal-beszélgetés következik: Duda Ernő virológus professzort és Rácz Lajos környezettörténészt hívtuk Skype-interjúra, hogy jobban értsük, előzményeivel együtt is átlássuk, mi történik velünk, és mik ennek a járványnak a legnagyobb tanulságai.

https://open.spotify.com/episode/59piiGg1TIlkzTIYAJPj40

Az adás újfent online eszközök segítségével készült, a hangminőségért elnézést kérünk. Meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Néhány idézet a beszélgetésből:

Duda Ernő virológus professzor: „A világjárványok történetében az I. világháború után tomboló spanyolnátha volt a lovasszekér, a huszadik század második felében a hongkongi influenzajárvány volt a gyorsvonat, az új koronavírus pedig a repülőgép – legalábbis ami a sebességet illeti. Az egyik dolog, ami miatt veszélyes ez a vírus, éppen az, hogy sokkal több ember közlekedik és sokkal nagyobb sebességgel, mint bármikor a történelemben.”

Rácz Lajos környezettörténész: „Az ipari forradalom után, a nemzetállamok születése idején az egyes országokban lezajlott egyfajta gyógyászati forradalom. Ez a klinikai orvoslás születése, amikor az emberiség biológiai államcsínyt hajtott végre. Ez azt jelenti, hogy egészen a 19-20. század fordulójáig a világban az történt, amit – idézőjelbe téve – a mikroorganizmusok akartak.”

Duda Ernő: „Tévedés azt gondolni, hogy a maiak gyengébbek, mint a régiek. Nekünk, embereknek sokkal jobb az immunrendszerünk ma, mint volt száz évvel ezelőtt. És évről évre javulni fog. Éppen az ilyen járványok miatt. […] Feltehetően annak, hogy az emberek egy részénél szinte tünetmentes ez a mostani koronavírusos fertőzés, mások pedig belehalnak, nos ennek az oka nem a vírus különbözősége, hanem az adott embernek a genetikai adottsága.”

Rácz Lajos: „Nagyon remek, hogy hosszú időtávlatban ez az első komoly világjárvány, joggal érezhetjük magunkat biztonságban, de az indiánok sem gondolták 1491-ben, hogy a következő évtől kezdve néhány évtized alatt össze fog omlani a birodalmuk. A végső pusztulás lehetősége sosem nulla.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#történelem