Pert nyertünk az időslehúzó banda feje ellen – az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs – Válasz Online
 

Pert nyertünk az időslehúzó banda feje ellen – az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs

Élő Anita
| 2024.04.26. | A szerk

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is elutasította Ökrösi Levente helyreigazítási kérelmét, amelyben a Győzikével és fideszesekkel nyomul egy időseket lehúzó banda feje – nem őt ítélték el, hanem a leleplezőjét című írásunk megállapításait kifogásolták.

hirdetes

A cikk azért született, mert öt éve egy férfi megelégelte, hogy a házukban bérbeadott üzlethelyiségben időseket húznak le, ezért értesítette a hatóságokat és a sajtót. Hiába, az ügymenet zavartalanul ment tovább: cikkünk megjelenésekor az általa kifogásolt cég vezetője másfél milliárdos üzletet vitt, Rogán Antallal, Orbán Viktorral és más fideszesekkel fotózkodott. A vádlottak padjára azonban nem az időslehúzók kerültek, hanem a csalárdságokra a hatóságok figyelmét felhívó Szűcs Attila. Zaklatással vádolták, és el is ítélték. Azóta pedig már a Kúrián is elbukta a kártérítési pert, 13 millió forintot kellett kifizetnie. Ennyit ér a kisember szava, amikor idős, kiszolgáltatott emberek védelmében szembeszáll egy milliárdos bizniszt folytató üzleti körrel – írtuk a cikkünkben.

Csúnya történetről számoltunk tehát be, írásunk megjelenéséig a kifogásolt cégnek hét neve volt: a Royal Life International Hungary–Royal Doctors Holding–SPS Doctors Holding–Standardps Europe Holding–Wellness Eszközök–Medwellness Hungary–Jobline Hungary Kft. Nem csoda, ha az olvasó szeme belezsibbad, a miénkkel is ezt történt, egyik cégnél kimaradt az eredeti verzióból a Hungary szó, emiatt cikkünket korrigáltuk. Ökrösi Levente azonban ennek ellenére helyreigazítást követelt, mert például

nem tetszett neki, hogy írásunk címében őt az „időseket lehúzó banda feje” kifejezéssel illettük. Az ítélőtábla ítéletében a helyreigazítási kérelem valamennyi pontját elutasította.

A pulzáló matracokról, lágylézer karórákról szóló cikkünk az ítélőtábla szerint életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt az egészségügyi szolgáltatások, egészségvédelmi vagy gyógyhatású termékek értékesítési piacán kiszolgáltatott fogyasztók szemszögéből dolgozta fel a termékbemutatók árnyoldalait. Ez egyértelműen a közérdekű ügyek kategóriájába tartozik, a cikk szereplője pedig olyan vállalkozás résztulajdonosa, illetve vezető tisztségviselője volt, amelyet a cikk részletekbe menően elemzett. A felperes ezért „eseti (ad hoc) közszereplő” a közügyről folyó vitában. A bíróság szerint megfogalmazásaink ténybeli alappal rendelkező értékítéletnek minősültek. 

A bíróság elfogadta lapunk bizonyítékait arról, hogy a soknevű Royal Life International Hungary Kft. 2014 és 2016 között hatszor szerepelt azoknak a vállalkozásoknak a listáján, amelyek nem működtek együtt a fővárosi kereskedelmi kamara mellett szervezett békéltető testülettel. A cég szabálytalannak tartott működése miatt több hatósági, valamint bírósági eljárás is folyt.

Sajtó-helyreigazítás iránt indult perben csak a valótlan tényállítások helyreigazítására kerülhet sor, ilyet azonban a bíróság nem talált a Válasz Online cikkében. 

Az ügy fejleménye, hogy az Átlátszó is foglalkozott a témával. Zuglóban önkénteskedik, kormánypárti politikusokkal pózol a közérzetjavító üzletlánc volt fejese című cikkükben Ökrösi közéleti szerepvállalását mutatták be. A tényfeltáró cikkeknek is lehetett hatása abban, hogy Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke határozottan cáfolta, hogy Ökrösit önkormányzati képviselőnek jelölik.

A héten pedig a 24.hu közölt újabb tényeket írásunk másik főszereplőjéről, az ingatlant az időslenyúlóknak bérbe adó, majd Szűcs Attila ellen kártérítési pert indító cégről, pontosabban cégcsoportról. Az írás azt elemzi, hogyan szerezte meg a vállalatcsoport egy tagja a hajdúszoboszlói Aqua Blue Hotel tulajdonjogát, majd hogyan „tömték ki” állami vállalkozási hitellel. Az egykori hotelből végül munkásszállót alakítottak ki, ahol jelenleg Fülöp-szigeteki vendégmunkások laknak. Ajánljuk olvasóink figyelmébe a cikkbe ágyazott videót, amelyet Lukács László György jobbikos képviselő készített. A cikk azt mutatja be, hogy a fürdővárosba hogyan gördülnek be egymás után a vendégmunkások buszai.


Nyitókép: Ökrösi Levente Gáspár Győzike és Németh Szilárd társaságában (forrás: Facebook)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt